ויקיפדיה:מיזמי ויקיפדיה/אתר האנציקלופדיה היהודית/מיון נושאים: לוויקי/השמיר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

השמיר הוא חומר או בעל חיים, המוזכר במשנה, בתלמוד ובמדרשים[1] והוא בעל יכולת לבקע כל חומר שאִתו הוא בא במגע. כך ניתן היה לבקע למשל אבנים למזבח אותם אסור לבקע עם עם כלי העבודה העשויים מברזל.

בחז"ל אין משמעות ברורה לזיהוי השמיר[2]. על פי דעה אחת שכמותה סבורים כמה מהגאונים ומהראשונים[3] השמיר היה מין אבן וכך גם במסורת הערבית האבן "אבן סמירא" היא האבן שבה חתך שלמה המלך את אבני המקדש[4]. ביוונית ובסורית "שמיר" היא אבן הקורונדום, וכך גם מתורגם השמיר בתרגום השבעים[4]. דעה אחרת בגאונים ובראשונים היא כי השמיר היה בעלי חי, ויש אף שזיהו אותה כמין של תולעת[5].

ייעודו הייחודי[עריכת קוד מקור]

שימוש ייחודי נעשה בשמיר לפעולות שנדרשו למשכן ולבית המקדש, כגון חיתוך וליטוש אבני האפוד הקשות על ידי משה רבנו; סיתות אבני המזבח בלי לעבור על איסור ”מִזְבַּח אֲבָנִים לֹא תָנִיף עֲלֵיהֶם בַּרְזֶל” (ספר דברים, פרק כ"ז, פסוק ה'); וכן בניית בית המקדש על ידי שלמה המלך ללא שימוש בברזל לסיתות אבני הבניין - עליהן נאמר ”וְהַבַּיִת בְּהִבָּנֹתוֹ אֶבֶן שְׁלֵמָה מַסָּע נִבְנָה, וּמַקָּבוֹת וְהַגַּרְזֶן כָּל כְּלִי בַרְזֶל לֹא נִשְׁמַע בַּבַּיִת בְּהִבָּנֹתוֹ” (מלכים ו, ז)[6].

השמיר נזכר במגוון מקורות תנאיים, אך המקור בו הוא מוזכר בצורה הרחבה ביותר הוא הגמרא במסכת גיטין[7] הדנה במלכותו של שלמה. הגמרא מתארת התייעצות בין שלמה לחכמים, על הדרך לסתת אבנים למקדש ללא שימוש בברזל:

אמר להו לרבנן: היכי אעביד? אמרו ליה: איכא שמירא דאייתי משה לאבני אפוד...

בהמשך דברי הגמרא מתואר אופן הלכידה של השמיר, שלשם כך היה צריך לערב את אשמדאי מלך השדים.

המקור הראשון בספרות התנאים שבו נזכר השמיר הוא המשנה המוכרת בפרקי אבות, שבה מוזכר השמיר כאחד מעשרת הדברים שנבראו בערב שבת בין השמשות - דהיינו לקראת סיום ששת ימי הבריאה, בה נבראו דברים שניתן למצוא להם מכנה משותף בעמידתם על הגבול שבין העולם הזה לשל העולם העליון:

עשרה דברים נבראו בערב שבת בין השמשות ואלו הן: פי הארץ ופי הבאר ופי האתון והקשת והמן והמטה והשמיר והכתב והמכתב והלוחות. ויש אומרים אף המזיקין וקבורתו של משה ואֵילו של אברהם אבינו. ויש אומרים אף צבת בצבת עשויה.

עוד נאמר במשנה, מסכת סוטה, פרק ט', משנה י"ב שעם חורבן בית המקדש הראשון "בטל השמיר".

באגדה מוזכר שהשמיר הוא "כחוט השערה" (ומכאן יכולתו לגרום לחיתוך עדין כזה הנדרש לחריטה על אבני האפוד), ומקום משמרתו הוא אצל שר הים (מכיוון שלא ניתן להחזיקו בשום מקום על פני היבשה)[דרוש מקור]. מקורות אחרים מזכירים שהשמיר אינו מסוגל לבקע עופרת ולכן נשמר בקופסת עופרת. מקורות אלו מסתמכים כנראה[דרושה הבהרה] על נבואת זכריה המזכיר את המונח "שמיר": ”וְלִבָּם שָׂמוּ שָׁמִיר מִשְּׁמוֹעַ אֶת הַתּוֹרָה וְאֶת הַדְּבָרִים אֲשֶׁר שָׁלַח ה' צְבָ-אוֹת בְּרוּחוֹ בְּיַד הַנְּבִיאִים הָרִאשֹׁנִים וַיְהִי קֶצֶף גָּדוֹל מֵאֵת ה' צְבָ-אוֹת”, לאחר שבשלב מוקדם יותר הוא מזכיר את הרשעה שאל פיה מושלכת אבן עופרת - נבואה שפרשנותה מורכבת, ומהווה כר נרחב לפרשנות מדרשית. בתלמוד בבלי[8] מתואר אופן שמירתו: ”במה משמרין אותו? כורכין אותו בספוגין של צמר ומניחין אותו באיטני של אבר מליאה סובי שעורין”. מקורות אחרים מזכירים את "זיז שדי" כמופקד על משמרתו של השמיר.[דרוש מקור]

זיהוי על פי מקורות מחוץ לספרות התורנית[עריכת קוד מקור]


שגיאות פרמטריות בתבנית:להשלים

פרמטרי חובה [ נושא ] חסרים

אזכור העופרת, המשמשת להגנה מקרינה רדיואקטיבית, כחומר המסוגל לבלום את השמיר, הביא את עמנואל וליקובסקי לטעון כי השמיר היה למעשה חומר רדיואקטיבי המצוי בטבע, כגון רדיום.[דרושה הבהרה] לעומת זאת, בתרגום השבעים הוא מזוהה כאבן הקורונדום.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור]

  • P. Goldstein,‏ Perceptions of the Shamir in Three Dimensions: Midrash, History, and Theory, ‏ באור התורה, 10, 1997, עמ' 176-175.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור]

  1. ^ משנה, מסכת סוטה, פרק ט', משנה י"ב; משנה, מסכת אבות, פרק ה', משנה ו'; תוספתא, סוטה, טו, א; תלמוד בבלי, מסכת פסחים, דף נ"ד, עמוד א'; תלמוד בבלי, מסכת גיטין, דף ס"ח, עמוד א'; תלמוד בבלי, מסכת סוטה, דף מ"ח, עמוד א'; תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף ס"ג, עמוד א'; שוחר טוב, עח, יא; מדרש אגדה, שמות, כח, לו; פרקי דרבי אליעזר, פרק י"ט; ועוד.
  2. ^ רבי אליעזר יהודה וולדנברג, שו"ת ציץ אליעזר, חלק י"ג, סימן ל"ב, ד"ה והנה בביאור הגר"א; פרופ' זהר עמר, "האפוד, אבני החושן והשמיר", המעין, גיליון 217 (כרך נ"ו, גיליון ג'), ניסן תשע"ו, עמ' 55; הרב יהושע ענבל, תורה שבעל פה, ירושלים תשע"ה, עמ' 575.
  3. ^ תרגום ירושלמי, מובא ברש"י על יחזקאל, ג, ט; רבי סעדיה גאון, גניזה, עמ' 61-60; רבי נתן מרומי, הערוך, ערך שמיר; רבי אברהם אבן עזרא, אבן עזרא, זכריה, ז, יב.
  4. ^ 1 2 הרב יהושע ענבל, תורה שבעל פה, ירושלים תשע"ה, עמ' 576.
  5. ^ מדרש פתרון תורה (מסוף תקופת הגאונים), פרשת זאת חוקת התורה, עמוד 174: "על העוף זה דוכיפת שהביא שמיר למקדש ושיגרה למלכה שבא. על הרמש זו היתה תולעת שהיא מתקנת את המרגלית"; רש"י בפירושו לנ"ך, ישעיהו, ה, ו; יחזקאל, ג, ט; זכריה, ז, יב. וראה רש"י על הש"ס, פסחים, נד, א, ד"ה השמיר: "כמין תולעת היה", וכן במחזור ויטרי (מתלמיד רש"י, רבי שמחה בן שמואל מוויטרי), סימן תכ"ח: "והשמיר, כמו תולעת"; רמב"ם, רבנו יונה, רבי מנחם המאירי, רבי מתתיה היצהרי, רשב"ץ ושאר מפרשים על המשנה במסכת אבות, פרק ה', משנה ו'.
  6. ^ הסבר אחר המובא במסכת סוטה (תלמוד בבלי, מסכת סוטה, דף מ"ח, עמוד ב') הוא שהאבנים סותתו מחוץ להר הבית בטרם הובאו אליו
  7. ^ דף ס"ח, עמוד א'.
  8. ^ תלמוד בבלי, מסכת סוטה, דף מ"ח, עמוד ב'.

קטגוריה:רדיואקטיביות קטגוריה:יצורים מיתולוגיים קטגוריה:יצורים אגדיים במיתולוגיה היהודית