שיטה מלבינה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Ronam20 (שיחה | תרומות)
←‏תיאור: הגהה + קישורים פנימיים
Yuvalr (שיחה | תרומות)
←‏רבייה: מחיקת מידע שגוי
שורה 27: שורה 27:
== רבייה ==
== רבייה ==
[[קובץ:Acacia (Faidherbia) albida in Tel Aviv.JPG|250px|ממוזער|שמאל|עץ שיטה מלבינה יחיד בתל אביב - במרכז סוזן דלל]]
[[קובץ:Acacia (Faidherbia) albida in Tel Aviv.JPG|250px|ממוזער|שמאל|עץ שיטה מלבינה יחיד בתל אביב - במרכז סוזן דלל]]
ה[[רבייה]] של השיטה המלבינה ב[[ישראל]] היא [[רבייה וגטטיבית|רבייה וגגטטיבית]], בניגוד לרביית [[זרע (בוטניקה)|זרע]] הנפוצה באפריקה. העץ עמיד לכריתה, שריפה ועיבוד חקלאי והוא מתחדש מהיחורים לאחר הפגיעה. מקור של כל קבוצת עצי שיטה מלבינה בישראל הוא מזרע אחד וכל קבוצת עצים היא בעצם עץ אחד בעל שלוחות. עצי השיטה המלבינה בישראל הם עקרים כדי למנוע [[הפריה]] עצמית.{{דרושה הבהרה|סיבה=המשפט אינו ברור. האם הכוונה לסיבה אבולוציונית לעקרות של תת-מין בישראל? משהו אחר?}}
ה[[רבייה]] של השיטה המלבינה ב[[ישראל]] היא [[רבייה וגטטיבית|רבייה וגגטטיבית]], בניגוד לרביית [[זרע (בוטניקה)|זרע]] הנפוצה באפריקה. העץ עמיד לכריתה, שריפה ועיבוד חקלאי והוא מתחדש מהיחורים לאחר הפגיעה. מקור של כל קבוצת עצי שיטה מלבינה בישראל הוא מזרע אחד וכל קבוצת עצים היא בעצם עץ אחד בעל שלוחות.


== לקריאה נוספת ==
== לקריאה נוספת ==

גרסה מ־17:44, 9 בדצמבר 2018

קריאת טבלת מיוןשיטה מלבינה
שיטה מלבינה בתל שמרון
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: קיטניתאים
משפחה: קטניות
תת־משפחה: מימוסיים
סוג: שיטה
מין: שיטה מלבינה
שם מדעי
Acacia albida
Chevalier, 1934
פרחי שיטה מלבינה

שיטה מלבינה (שם מדעי: Faidherbia albida, לעיתים Acacia albida; שם עממי באנגלית Ana tree ובערבית הראז) היא עץ נשיר מתת-משפחת המימוסיים, משפחת הקטניות. מוצא העץ ומקום גידולו העיקרי בסוואנות של מזרח אפריקה במקומות בהם יורדים 600–900 מילימטר גשמי קיץ ולצידי נחלים. שמו של המין נגזר מהגוון הלבן של הגזע.

תיאור

לשיטה המלבינה נוף גדול, העלים מנוצים, הפרחים מופיעים בשיבולים וצבעם כצבע החול. הפרי הוא בצורת תרמיל מפותל. העלים מורכבים באורך 6 סנטימטר ולהם 7 - 20 עלעלים. בבסיס העלה זוג קוצים ישרים באורך 2 סנטימטר. על ציר העלה ישנן בלוטות המפרישות צוף. בישראל משיר העץ עלים בגלל קור החורף. בישראל, כמו בארצות המוצא במזרח אפריקה, העץ מלבלב באביב ופורח בסוף הקיץ ובסתיו, בחודשים אוגוסט עד נובמבר. התפרחת דמוית שיבולת בצבע צהוב בהיר. עלי הכותרת לבנים והאבקנים צהובים.

השיטה המלבינה היא עץ הנכלל ברשימת הצמחים המוגנים בישראל.[2] בישראל השיטה המלבינה מרוכזת בשבעה מקומות שונים ומבודדים זה מזה במקומות בהם יש לעץ מים זמינים בנוסף למי הגשם. ישראל היא גבול התפוצה הצפוני של עץ השיטה המלבינה. חורשת עצי השיטה המלבינה הצפונית ביותר על פני כדור הארץ נמצאת בשמורת טבע תל שימרון בגבולו הצפוני של עמק יזרעאל, למרגלות היישוב תמרת. היא שריד לצומח טרופי ששלט כאן בתקופה בה שרר בישראל אקלים חם ולח. העץ זקוק למי תהום גבוהים לצורך גידולו. באפריקה שהיא יבשת המוצא של השיטה המלבינה, היא נפוצה לאורך גדות נחלים ובמשטחי הצפה של נהרות.

בנוסף לשמורת תל שמרון נמצאים ריכוזים של השיטה המלבינה גם בנחל תבור, בעמק האלה, ליד מושב ישרש ובשמורת "מבוא אשדוד".

עץ שיטה מלבינה יחיד בתל אביב נמצא במרכז סוזן דלל.[3]

רבייה

עץ שיטה מלבינה יחיד בתל אביב - במרכז סוזן דלל

הרבייה של השיטה המלבינה בישראל היא רבייה וגגטטיבית, בניגוד לרביית זרע הנפוצה באפריקה. העץ עמיד לכריתה, שריפה ועיבוד חקלאי והוא מתחדש מהיחורים לאחר הפגיעה. מקור של כל קבוצת עצי שיטה מלבינה בישראל הוא מזרע אחד וכל קבוצת עצים היא בעצם עץ אחד בעל שלוחות.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שיטה מלבינה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ שיטה מלבינה באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ אכרזת גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה (ערכי טבע מוגנים), ה'תשס"ה-2005, ק"ת 6369, ה'תשס"ה, 15 בפברואר 2005 (תוקן ב־17 בדצמבר 2019), בספר החוקים הפתוח
  3. ^ יעקב שקולניק, 101 עצים מופלאים בישראל, עם עובד, 2008, עמ' 140