הר אפרים – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
שורה 8: שורה 8:


==אזכורים בתנ"ך==
==אזכורים בתנ"ך==
הרכס מוזכר לראשונה ב[[ספר יהושע]] כמקום ב[[נחלת שבט אפרים]] הצמוד לנחלות [[שבט יששכר]] ו[[שבט אשר]]; {{הדגשה|ויאמר אליהם יהושע: 'אם עם רב אתה עלה לך היערה, וביראת לך שם בארץ הפריזי והרפאים; כי אץ לך הר אפרים|{{תנ"ך|יהושע|יז|טו|קצר=כן}}}}.
הרכס מוזכר לראשונה ב[[ספר יהושע]] כמקום ב[[נחלת שבט אפרים]] הצמוד לנחלות [[שבט יששכר]] ו[[שבט אשר]]; {{הדגשה|וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם יְהוֹשֻׁעַ אִם עַם רַב אַתָּה עֲלֵה לְךָ הַיַּעְרָה וּבֵרֵאתָ לְךָ שָׁם בְּאֶרֶץ הַפְּרִזִּי וְהָרְפָאִים כִּי אָץ לְךָ הַר אֶפְרָיִם|{{תנ"ך|יהושע|יז|טו|קצר=כן}}}}.


על סמך ישיבת [[תולע בן פואה]] אשר מ[[שבט יששכר]] גם בהר אפרים - מוכח כי מדובר על רכס הרים רבים, שבהם גם "[[שמיר (שבט אפרים)|שמיר]]", מקום מושבו של תולע.
על סמך ישיבת [[תולע בן פואה]] אשר מ[[שבט יששכר]] גם בהר אפרים - מוכח כי מדובר על רכס הרים רבים, שבהם גם "[[שמיר (שבט אפרים)|שמיר]]", מקום מושבו של תולע.

גרסה מ־03:23, 27 בינואר 2019

הר אפרים
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
מידע כללי
מיקום נחלת שבט אפרים
רכס הרים הר אפרים
קואורדינטות 31°56′31″N 35°13′23″E / 31.941944444444°N 35.223055555556°E / 31.941944444444; 35.223055555556
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

במקרא, הר אפרים מוזכר מספר פעמים, אך לא ברור אם מדובר על הר יחיד או על רכס הרים בנחלת שבט אפרים. יש סוברים על פי האזכור במקרא "הר צמרים אשר בהר אפרים" (עליו עמד המלך אביה במלחמה מול עשרת השבטים) כי מדובר על רכס הרים ולא על הר יחיד.

אזכורים בתנ"ך

הרכס מוזכר לראשונה בספר יהושע כמקום בנחלת שבט אפרים הצמוד לנחלות שבט יששכר ושבט אשר; ”וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם יְהוֹשֻׁעַ אִם עַם רַב אַתָּה עֲלֵה לְךָ הַיַּעְרָה וּבֵרֵאתָ לְךָ שָׁם בְּאֶרֶץ הַפְּרִזִּי וְהָרְפָאִים כִּי אָץ לְךָ הַר אֶפְרָיִם” (יהושע, י"ז, ט"ו).

על סמך ישיבת תולע בן פואה אשר משבט יששכר גם בהר אפרים - מוכח כי מדובר על רכס הרים רבים, שבהם גם "שמיר", מקום מושבו של תולע. דבר בדברי הימים ב', י"ג, ד': "ויקם אביה מעל להר צמרים, אשר בהר אפרים ...": הר צמרים נמצא בהר אפרים, כלומר ברכס אפרים. הגבול הצפוני של הר אפרים הוא עמק יזרעאל והעמקים שלידו.

הר אפרים מופיע גם בספר שופטים - סיפור דבורה: ”ודבורה אישה נביאה אשת לפידות היא שפטה את ישראל בעת ההיא; והיא ישבה תחת-תמר דבורה בין הרמה ובין בית-אל בהר אפרים ויעלו עליה בני ישראל למשפט” (שופטים, פרק ד פסוק ד-ו).

מלחמת אביה מול עשרת השבטים

בדברי הימים מסופר על מלחמת אביה מלך יהודה מול עשרת השבטים, אשר לפני ירידתו למלחמה עמד מעל הר צמרים ונשא נאום מול שבטי ישראל;

וַיָּקָם אֲבִיָּה מֵעַל לְהַר צְמָרַיִם אֲשֶׁר בְּהַר אֶפְרָיִם וַיֹּאמֶר שְׁמָעוּנִי יָרָבְעָם וְכָל יִשְׂרָאֵל. הֲלֹא לָכֶם לָדַעַת כִּי ה’ אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל נָתַן מַמְלָכָה לְדָוִיד עַל יִשְׂרָאֵל לְעוֹלָם לוֹ וּלְבָנָיו בְּרִית מֶלַח.    וַיָּקָם יָרָבְעָם בֶּן נְבָט עֶבֶד שְׁלֹמֹה בֶן דָּוִיד וַיִּמְרֹד עַל אֲדֹנָיו. וַיִּקָּבְצוּ עָלָיו אֲנָשִׁים רֵקִים בְּנֵי בְלִיַּעַל וַיִּתְאַמְּצוּ עַל רְחַבְעָם בֶּן שְׁלֹמֹה וּרְחַבְעָם הָיָה נַעַר וְרַךְ לֵבָב וְלֹא הִתְחַזַּק לִפְנֵיהֶם. וְעַתָּה אַתֶּם אֹמְרִים לְהִתְחַזֵּק לִפְנֵי מַמְלֶכֶת ה’ בְּיַד בְּנֵי דָוִיד וְאַתֶּם הָמוֹן רָב וְעִמָּכֶם עֶגְלֵי זָהָב אֲשֶׁר עָשָׂה לָכֶם יָרָבְעָם לֵאלֹהִים. הֲלֹא הִדַּחְתֶּם אֶת כֹּהֲנֵי ה’ אֶת בְּנֵי אַהֲרֹן וְהַלְוִיִּם וַתַּעֲשׂוּ לָכֶם כֹּהֲנִים כְּעַמֵּי הָאֲרָצוֹת כָּל הַבָּא לְמַלֵּא יָדוֹ בְּפַר בֶּן בָּקָר וְאֵילִם שִׁבְעָה וְהָיָה כֹהֵן לְלֹא אֱלֹהִים.    וַאֲנַחְנוּ ה’ אֱלֹהֵינוּ וְלֹא עֲזַבְנֻהוּ וְכֹהֲנִים מְשָׁרְתִים לַה’ בְּנֵי אַהֲרֹן וְהַלְוִיִּם בַּמְלָאכֶת. וּמַקְטִרִים לַה’ עֹלוֹת בַּבֹּקֶר בַּבֹּקֶר וּבָעֶרֶב בָּעֶרֶב וּקְטֹרֶת סַמִּים וּמַעֲרֶכֶת לֶחֶם עַל הַשֻּׁלְחָן הַטָּהוֹר וּמְנוֹרַת הַזָּהָב וְנֵרֹתֶיהָ לְבָעֵר בָּעֶרֶב בָּעֶרֶב כִּי שֹׁמְרִים אֲנַחְנוּ אֶת מִשְׁמֶרֶת ה’ אֱלֹהֵינוּ וְאַתֶּם עֲזַבְתֶּם אֹתוֹ. וְהִנֵּה עִמָּנוּ בָרֹאשׁ הָאֱלֹהִים וְכֹהֲנָיו וַחֲצֹצְרוֹת הַתְּרוּעָה לְהָרִיעַ עֲלֵיכֶם בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אַל תִּלָּחֲמוּ עִם ה’ אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם כִּי לֹא תַצְלִיחוּ

החוקר יהודה קיל מזהה את הר צמרים כ"ראס א-טחונה" שמצפון לאל-בירה.[1]

ערים ברכס

בין הערים הנמצאים בהר אפרים נמנה מקומות מנחלת אפרים: העיר שכם שהועברה אל בני לוי בין שאר ערי הלויים אשר חולקו ללוים במשכן שילה על פי הגורל (יהושע, כ"א, כ'כ"א). גם העיר תמנת סרח אשר מצפון להר געש (מקום קבורת יהושע - שופטים, ב', ט') מקומה בהר אפרים.

בהר אפרים נמצאים גם מקומות השייכים לגבול הצפוני של בנימין: בית-אל (שופטים, ד', ה', יהושע, י"ח, י"ג) וכן הרמה (שופטים, ד', ה', מלכים א', ט"ו, י"ז).

אנשים מהר אפרים

במקרא מובא כי שבע בן בכרי אשר השתייך לשבט בנימין, היה מהר אפרים (ספר שמואל ב', פרק כ', פסוק כ"א).

הערות שוליים

  1. ^ זיהוי האתרים על פי: יהודה אליצור ויהודה קיל, אטלס דעת מקרא, עמ' 251-250.