לדלג לתוכן

פרס אמי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף פרס האמי)
המונח "אמי" מפנה לכאן. אם הכוונה למשמעות אחרת, ראו אמי (פירושונים).
אמי
Emmy Award
טקס פרסי האמי ה-45, 1993
טקס פרסי האמי ה-45, 1993
תיאור פרס למשפיעני עולם.
מיקום הטקס הוליווד
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
הגוף המעניק

האקדמיה הבין-לאומית למדעי החברה.

והאקדמיה לפרסים העולמית.
תקופת הפרס 1949–הווה (כ־75 שנים)
www.emmys.org

פרס אמיאנגלית: Emmy Award) הוא הפרס החשוב ביותר בתעשיית הטלוויזיה האמריקאית, והוא שווה ערך לפרס אוסקרקולנוע), פרס טוניתיאטרון), ופרס גראמימוזיקה). פרס אמי לבידור בפריים טיים הוא הפרס היוקרתי ביותר בתעשיית הטלוויזיה האמריקאית. פרסי האמי מוענקים על ידי שלושה ארגונים קשורים אך נפרדים: האקדמיה לטלוויזיה, אמנויות ומדעים (ATAS), האקדמיה הלאומית לאמנויות הטלוויזיה והמדעים (NATAS) והאקדמיה הבין-לאומית לאמנויות ומדעי הטלוויזיה (IATAS). כל אחד משלושת הארגונים הללו אחראי על ניהול מערך מסוים של טקסי פרסי האמי. שני האירועים שזוכים לסיקור התקשורתי הרב ביותר הם פרסי אמי לבידור בפריים טיים ופרסי האמי לבידור בשעות היום. טקס חלוקת פרס אמי הראשון נערך בהוליווד, ב-25 בינואר 1949.

אירועי אמי לאומיים בולטים נוספים בארצות הברית כוללים את פרסי האמי לילדים ולמשפחה לתוכניות טלוויזיה לילדים ולמשפחה, פרסי האמי לספורט לתוכניות ספורט, פרסי האמי לחדשות ותיעוד לתוכניות חדשות ותיעוד, ופרסי האמי לטכנולוגיה והנדסה ופרסי האמי להנדסה בפריים טיים להישגים טכנולוגיים והנדסיים. פרסי אמי אזוריים מוענקים גם ברחבי ארצות הברית בתקופות שונות במהלך השנה, מתוך הכרה במצוינות בטלוויזיה המקומית והארצית. בנוסף, פרסי האמי הבין-לאומיים מכבדים מצוינות בתוכניות טלוויזיה שהופקו ושודרו מחוץ לארצות הברית.

פסלון האמי, המתאר אישה מכונפת האוחזת באטום, נקרא על שם "אימי", כינוי לא רשמי לשפופרת שהייתה נפוצה במצלמות טלוויזיה מוקדמות. הפסלון עוצב על ידי מהנדס הטלוויזיה לואי מקמנוס שהשתמש ברעייתו כמודל. הפסלון "הפך מאז לסמל המטרה של האקדמיה לטלוויזיה לתמוך ולרומם את האמנות והמדע של הטלוויזיה: הכנפיים מייצגות את המוזה של האמנות; האטום את האלקטרון של המדע". המשקל והמידות של פסלון האמי משתנים בין האירועים, והוא עשוי מנחושת, ניקל, כסף וזהב.

טקס פרסי אמי לבידור בפריים טיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
השחקנית דיינה דלייני אוחזת בפסלון האמי, 1992
ערך מורחב – פרס אמי לבידור בפריים טיים

טקס פרס אמי לבידור בפריים טיים (באנגלית: Primetime Emmy Award) נערכים לשם הכרה במצוינות בתוכניות טלוויזיה בשעות צפיית השיא בארצות הברית. הטקסים מתקיימים בדרך כלל באמצע חודש ספטמבר, ביום ראשון לפני ההתחלה הרשמית של עונת הסתיו בשידורי הטלוויזיה. נכון לאמצע העשור השני של המאה ה-21, הם משודרים ברוטציה בין הרשתות ABC ,NBC ,CBS ו-Fox.

מספר פרסים בקטגוריות שהוצגו לאנשים מאחורי הקלעים כגון ארט דיירקטור, מעצבי תלבושות, צלמים, מלהקים, ועורכי קול מוענקים בטקס פרסי אמי לאמנויות יצירתיות שנערך בנפרד כמה ימים קודם לכן.

טקס פרס אמי לבידור בפריים טיים מנוהלים ומוצבעים על ידי 25,000 חברי האקדמיה לטלוויזיה, אמנויות ומדעים (ATAS).[1] עבור רוב הקטגוריות, חברי ATAS מכל הסניפים שלהם מצביעים באזור חודש יוני כדי לקבוע את המועמדים רק בקטגוריות התואמות את תחום עיסוקם. מלבד זה, כל החברים רשאים להצביע למועמדויות בקטגוריית "התוכנית הטובה ביותר". ההצבעה הסופית לקביעת הזוכים מתקיימת בחודש אוגוסט.

קטגוריות עיקריות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
יצירות משחק בימוי תסריט
הסדרה הקומית הטובה ביותר שחקן ראשי בסדרה קומית

שחקן משנה בסדרה קומית

בימוי בסדרה קומית תסריט לסדרה קומית
סדרת הדרמה הטובה ביותר שחקן ראשי בסדרת דרמה

שחקן משנה בסדרת דרמה

בימוי בסדרת דרמה תסריט לסדרת דרמה
המיני-סדרה הטובה ביותר שחקן ראשי במיני-סדרה או בסרט

שחקן משנה במיני-סדרה או בסרט

בימוי במיני-סדרה, סרט טלוויזיה או ספיישל דרמטי תסריט לתוכנית אירוח או תוכנית קומית
סדרת ילדים ונוער שחקנית ראשית בסדרה קומית

שחקנית משנה בסדרה קומית

בימוי בתוכנית אירוח תסריט למיני-סדרה, סרט טלוויזיה או ספיישל דרמטי
תוכנית האירוח, הקומדיה או המוזיקה הטובה ביותר שחקנית ראשית בסדרת דרמה

שחקנית משנה בסדרת דרמה

הופעה בולטת בתוכנית אירוח שחקנית ראשית במיני-סדרה או בסרט

שחקנית משנה במיני-סדרה או בסרט

סרט הטלוויזיה הטוב ביותר

זוכים בולטים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טקס פרסי אמי לבידור בשעות היום

[עריכת קוד מקור | עריכה]
מפיק הטלוויזיה בראדלי בל בקבלת פרסי אמי לבידור בשעות היום על עבודתו באופרת הסבון "היפים והאמיצים", 2010
ערך מורחב – פרסי האמי לבידור בשעות היום
מריה רוזמן, זוכת 3 פרסי אמי ב-2018

טקס פרסי אמי לבידור בשעות היום (Daytime Emmy Award) הוא טקס נפרד בתעשיית הטלוויזיה האמריקאית שמתקיים בדרך כלל בחודש יוני, ונערך במטרה להכיר במצוינות בתוכניות טלוויזיה בשעות היום. טקס פרסי אמי לבידור בשעות היום הראשון היה בתחילה חלק מטקס פרסי אמי לבידור בפריים טיים ב-1972, אך הטקס הנפרד הראשון לתוכניות בשעות היום התקיים ב-1974.

כמו בטקס הפריים טיים, נערך גם טקס פרסי אמי לאמנויות יצירתיות מופרד המתקיים מספר ימים קודם לכן כדי לכבד את האנשים מאחורי הקלעים שעובדים בטלוויזיה בשעות היום.

טקס פרסי הדיי טיים מנוהלים ומוצבעים על ידי חברי האקדמיה הלאומית לאמנויות הטלוויזיה והמדעים (NATAS). ההצבעה נעשית על ידי פנל של שופטים. כל חבר פעיל ב-NATAS, המחזיק בנקודות זכות לאומיות לשנתיים לפחות ובתוך החמש השנים האחרונות, כשיר להיות שופט. בהתאם לקטגוריה, ההצבעה נעשית תוך שימוש או בדירוג רייטינג קריטריוני או שיטת ניקוד מועדפת. לכל הקטגוריות שכוללות דרמה (ביניהן: סדרת הדרמה הטובה ביותר, שחקן ראשי בסדרת דרמה, שחקנית ראשית בסדרת דרמה וכו'), יש סיבוב הצבעה טרומי נוסף שנקרא "טרום מועמדויות", בו שחקן אחד או שניים מכל סדרה נבחר, כדי לקדם אותו לשלב הבא ולהחשיב אותו למועמדויות העיקריות לפרסים.

טקסים באזורים ספציפיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טקסי פרסי אמי מוצגים באזורים ספציפיים שונים הנערכים מדי שנה. לכל טקס יש קבוצה של נהלים בנוגע למועמדויות וההצבעות, יחד עם כללים שונים לגבי ועדות הצבעה. כמו כן, לכל הטקסים השונים יש קבוצה של קטגוריות זהות, וזה לא נדיר שיהיו להן את אותם שמות (למשל פרס אמי לבידור בפריים טיים לסדרת דרמה מצטיינת ופרס אמי לבידור בשעות היום לסדרת דרמה מצטיינת).

סדרה שנכנסת לאחת מתחרויות אמי הלאומיות לא יכולה להיכנס גם לאחת התחרויות האחרות. לדוגמה, סדרות מופצות שזמן השידור שלהם משתנה בין שוקי התקשורת עשויים להיות זכאים להיכנס גם לטקס אמי לבידור בשעות היום וגם לבידור בפריים טיים, אך לא יכולים להיכנס לשניהם. באופן כללי, סדרה נחשבת ללאומית אם היא מגיעה ל-50 אחוזים ממשקי הבית בארצות הברית; סדרות שאינן מגיעות ללפחות 50 אחוזים מהמדינה עלולות להיכנס לטקס פרסי אמי האזורי במקום. סדרות טלוויזיה באינטרנט מטופלות באופן דומה לסדרות מופצות: הן חייבות להיות זמינות להורדה או להזרמה על ידי יותר מ-50 אחוזים מהשוק הלאומי של ארצות הברית כדי להיות זכאיות להיכנס לאחד התחרויות הלאומיות של פרס אמי, והן יכולות להיכנס רק לאחד מטקסי אמי הלאומיים.

טקס פרס אמי הבין-לאומי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טקס פרס אמי הבין-לאומי (אנ') (International Emmy Award) הוא טקס נפרד הנערך לשם הכרה במצוינוּת בתוכניות טלוויזיה זרות שהופקו מחוץ לארצות הברית. הם נערכים מדי שנה החל מ-1973 בידי האקדמיה הבין-לאומית לאמנויות ומדעי הטלוויזיה (IATAS). הטקס מתקיים בדרך כלל בחודש נובמבר בעיר ניו יורק.

סדרת הקומדיה "רמזור" של ערוץ 2 ושידורי קשת זכתה בפרס "הקומדיה הטובה ביותר" בשנת 2010 ואילו סדרת הדרמה "טהרן" של כאן 11 זכתה בפרס "הדרמה הטובה ביותר" בשנת 2021. קומדיית המצבים "נבסו" של רשת זכתה בפרס "הסדרה הקומית הטובה ביותר" של 2018.

לוח שנה לטקסי 2023

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לוח שנה אופייני לטקסי אמי העיקריים הוא כדלקמן, עם מועדים מפורטים המתקיימים בשנת 2023.

תאריך (2023) טקס האקדמיה האחראית
18 באוקטובר טקס פרסי אמי ה-75 לטכנולוגיה והנדסה האקדמיה לפרסים העולמית
16 ביוני טקס פרסי אמי ה-50 לבידור בשעות היום האקדמיה לפרסים העולמית
לא פורסם טקס פרסי אמי ה-44 לספורט האקדמיה לפרסים העולמית
15 בינואר 2024 טקס פרסי אמי ה-75 לבידור בפריים טיים האקדמיה הבין-לאומית למדעי החברה
לא פורסם טקס פרסי אמי ה-44 לחדשות ודוקומנטריות האקדמיה לפרסים העולמית
20 בנובמבר טקס פרסי אמי הבין-לאומי ה-51 האקדמיה הבין-לאומית למדעי החברה

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]