גיא חבר
לידה |
30 במאי 1977 תל אביב-יפו, ישראל |
---|---|
נעדר |
17 באוגוסט 1997 (בגיל 20) רמת הגולן |
מדינה | ישראל |
השתייכות | צבא הגנה לישראל |
תפקידים בשירות | |
חייל בחיל התותחנים | |
גיא חבר (נולד ב-30 במאי 1977, נעדר מ-17 באוגוסט 1997) הוא חייל צה"ל מחיל התותחנים הנעדר מאז 17 באוגוסט 1997.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]חבר נולד בישראל בתל אביב, בנם של איתן ורינה, ולו זוג אחים תאומים הצעירים ממנו. לאחר מכן עבר עם משפחתו ליישוב כוכב יאיר[1].
חבר התגייס לחיל התותחנים ושירת כלוחם בגדוד "הרעם" של עוצבת גולן. קודם להיעלמותו נראה בבסיס "הרעם" ברמת הגולן, בו שירת, במדי צה"ל, מצויד בנשקו האישי - רובה סער מסוג גליל. חודש לפני ההיעלמות היה עצור ל-21 יום על כך שנרדם בשמירה, וטרם היעלמותו היה צריך להישפט שוב משום שסירב לבצע פקודה של מפקדו.
במהלך שלוש השנים הראשונות להיעלמותו לא נחשב חבר כנעדר צה"ל, ורק לאחר מאבק משפחתי וציבורי ממושך בצה"ל הוכרז ככזה. לאחר שנים שבהן לא נמצאו עקבותיו, הועלתה השערה לפיה נלקח לסוריה והוא מוחזק שם. טענה אחרת היא כי התאבד בעקבות סכסוך עם מפקדו שגרר את זימונו למשפט צבאי.
עדויות בודדות נאספו במהלך החודשים הראשונים להיעלמותו של גיא. עדת ראייה טענה שראתה את גיא בצומת קצביה ליד אנדרטת עוצבת סער ברמת הגולן[2]. למרות עדויות אלו, עד היום לא נמצא חבר ולא ידוע מה עלה בגורלו.
מאמצי החיפוש
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאחר שנתיים מהיעדרו של חבר בשנת 1999, בשיתוף צה"ל ומשטרת ישראל, נערך שחזור בתוכנית "בשידור חוקר", העוקב אחר רגעיו האחרונים של חבר טרם נעלמו עקבותיו. בשחזור ביקשו את עזרת הציבור, האזרחים והחיילים שראו את חבר לפני היעלמותו. לא הושגה התקדמות של ממש בחקירת המשטרה והצבא כדי להגיע לקצה חוט בהיעדרותו.
משפחתו של גיא חבר הציעה פרס כספי של חצי מיליון ש"ח לכל מי שיספק מידע שיביא לפתרון תעלומת היעלמותו. משפחתו המשיכה להיאבק למען המשך החיפושים אחריו ונעזרה בין היתר באישים מפורסמים כגון מזכ"ל האו"ם קופי אנאן ויו"ר קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב, שמעון מזרחי[3]. בעקבות המאבק המשפחתי הודיע הרמטכ"ל משה יעלון שהחיפושים יחודשו בסיומה של שנת 2004 בעזרת צה"ל והמשטרה.
החיפושים התרכזו באזור רמת הגולן, ועלתה אפשרות של קשר בין היעלמותו לבין מקרי היעלמות או מוות בלתי מפוענחים אחרים באזור. המשטרה הקימה חפ"ק וחידשה את החיפושים בתקווה לסיום הפרשה. מאז שנת 2005 מתמקדים החיפושים אחרי חבר בתהומות ובשבילי מוקשים שעדיין לא נסרקו.
בשנת 2005 התגלה כי הכומתה של חבר נמצאת ביחידה לאיתור נעדרים. ייתכן שהיא נמצאה ימים ספורים לאחר היעדרותו, אך בשל סכסוך בין המשפחה לבין קצינה ביחידה הוסתרו הכומתה וכן מידע נוסף מפני המשפחה. לאור זאת עלו טענות בדבר שיבוש החקירה ורשלנות מצד צה"ל בניסיונות לאתר את חבר. רינה חבר, אימו של גיא, טוענת ש"עד היום צמרת אכ"א מסתירה את האמת מהמשפחה ורק ממכתב לרמטכ"ל מתברר היכן הייתה הכומתה"[4].
בשנת 2006 הודיע ארגון "לחופש נולד" כי יעניק פרס בסך 10 מיליון דולר למי שימסור פרטים על גיא חבר.
ב-13 בפברואר 2007 הודיע ארגון סורי בשם "ועדות ההתנגדות לשחרור רמת הגולן" כי הוא מחזיק בחייל גיא חבר[5]. גורם סורי טען ש"יש פה הזמנה למשא ומתן בלתי ישיר בעניין האסירים ואם זה יתפתח למשא ומתן, אז סוריה בוודאי לא תתנגד". לא ניתן אישוש ממערכת הביטחון או מסוריה לטענה שחבר אכן נמצא בשבי של ארגון זה.
ב-18 באפריל 2008 נפגש ג'ימי קרטר, נשיא ארצות הברית לשעבר, עם נשיא סוריה בשאר אל-אסד ומסר לו תמונה של גיא חבר. לפי עדויות שהגיעו למשפחת חבר, אמר אסד ש"על החייל ברמת הגולן לא מדברים"[6].
בשנת 2008, כ-11 שנים לאחר היעלמותו של גיא, הודיעה אמו שהחלו צילומי סרט על היעלמותו, שיציג את כל המידע שנאסף עד אז[7].
בשנת 2009 הקליט אריק איינשטיין שיר בשם "כשתחזור", המוקדש לגיא חבר ולאמו. את השיר כתב והלחין גיא בוקאטי. במהלך חודש יולי נודע כי השר אביגדור ליברמן ביקש משר החוץ הרוסי שיסייע בבירור מידע אודות גיא אצל הנשיא אסד. בנוסף נודע כי ראש הממשלה החליט שימנה איש שירכז את מאמצי החיפוש בכל המישורים[8].
ב-21 בנובמבר 2009 נפגשה רינה חבר עם בכירים במערכת הביטחון הגרמנית, במטרה לקדם את המאמצים למציאת בנה. כמו כן נפגשה עם נציגי הצלב האדום בגרמניה[9], וכן עם פקידים בכירים בצרפת, בתקווה שאלו יגלו מידע חדש שיביא למציאת בנה.
בתחילת שנת 2010 חידש צה"ל את החיפושים לסירוגין, והוקם צוות חקירה מחודש. ארגונים אזרחיים כדוגמת זק"א חידשו את החיפושים בתחילת ינואר של אותה שנה, בעקבות מציאת עצמות אדם באזור אודם[10][11], אך חידוש החיפושים לא הניב דבר בפתרון התעלומה. בהקשר חידושם של החיפושים המשיכה רינה חבר לטעון שגיא נמצא בסוריה, ובערוץ הזה צריכים להימשך החיפושים. גם במהלך אותה שנה המשיך צה"ל למקד את החיפושים אחר גיא חבר בישראל בלבד ולא הרחיב את החיפושים לסוריה.
במהלך שנת 2010 הגיעה למשפחה עדות, של גרמנייה שמתגוררת בישראל, לפיה היא זיהתה את גיא חבר כמי שראיין אותה בעברית בכלא הסורי בו הוחזקה במשך 12 יום בשנת 2005. העדה נחקרה גם במשטרה בישראל[12].
לקראת סוף שנת 2013 הודיע צה"ל על חידוש החיפושים אחרי חבר[13]. בחיפושים לא נמצאו ממצאים חדשים. בשנת 2015 נערכו על ידי צה"ל חיפושים בהיקף לא ידוע. גם בחיפושים הללו לא נמצאו ממצאים חדשים. בנובמבר 2016 חודשו החיפושים, פעם שלישית מאז נעלם[14].
בנובמבר 2017 נערכה פשיטה על מרכז בריאות נפש ברהט בעקבות מידע שהגיע בנוגע לחבר, אולם לא נמצאו ממצאים כלשהם[15].
בפברואר 2023 חודשו החיפושים ורוקן מאגר מים באזור הסמוך למקום בו נראה לאחרונה, בתחתיתו נמצאו פרטי לבוש שנבדקו, אך לא עלו ממצאים רלוונטיים[16].
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר למען גיא חבר
- גיא חבר באתר משטרת ישראל
- אתר למען חיילים נעדרים
- מצגת שהוכנה על גיא חבר
- גיא חבר, ב"וידאופדיה" – אנציקלופדיית הווידאו של חברת החדשות באינטרנט
- יובל אזולאי, קמפיין חדש לעמותת "לחופש נולד": מציעה פרס בסך 10 מיליון דולר למוסרי מידע מהימן בנוגע לנעדרי סולטן יעקב והנעדר גיא חבר, באתר הארץ, 8 בפברואר 2006
- עלי ואקד, ארגון סורי: אנחנו מחזיקים בגיא חבר, באתר ynet, 13 בפברואר 2007
- עלי ואקד, פרופיל: הארגון שטוען שמחזיק בגיא חבר, באתר ynet, 13 בפברואר 2007
- רוני סופר, תמונת גיא חבר הועברה לאסד; אמו: בסוף נצליח, באתר ynet, 21 באפריל 2008
- אביב לביא, משפחה עם נעלם, באתר הארץ, 7 באוקטובר 2003
- אביטל זוננשיין, רנה חבר: אני מחכה לגיא. אני יודעת שהוא חי ויחזור הביתה, אתר "אמא של", 2 באוקטובר 2016
- אטילה שומפלבי ואלכסנדרה לוקש, 20 שנה להיעלמות גיא חבר: "הוא בחיים", באתר ynet, 17 באוגוסט 2017
- אייל לוי, "אנחנו נלחמים עבור גיא חי ולא מת": 20 שנה להיעדרותו של גיא חבר, באתר מעריב אונליין, 17 באוגוסט 2017
- ניב סופר, פרשת היעלמותו של גיא חבר: 26 שנים חלפו ועדיין אין "קצה חוט" לפתרונה, מבט מל"מ 96, דצמבר 2023, עמ' 35
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ גיא חבר, באתר צה"ל, ענף אית"ן
- ^ אלי אשכנזי, שרידי שלד נמצאו בצפון; יתחדשו החיפושים אחר החייל הנעדר גיא חבר, באתר הארץ, 7 בינואר 2010
- ^ איתי רום, עו"ד שמעון מזרחי על מידע חדש בנוגע להיעלמות החייל גיא חבר: "זהו אות חיים ראשון מזה עשר שנים שמגיע מסוריה", באתר גלובס, 15 בפברואר 2007
- ^ עמיר רפפורט, "צה"ל העלים הכומתה מהאמא", באתר nrg, 8 במאי 2005
- ^ ארגון סורי טוען כי הוא מחזיק בחייל גיא חבר; אימו: אמרתי זאת מהרגע הראשון, באתר גלובס, 13 בפברואר 2007
- ^ טל אריאל אמיר, איפה אתה גיא: 18 שנה נאבקת רנה כדי לקדם את חקירת היעלמות בנה, באתר מעריב אונליין, 15 ביוני 2015
- ^ טל רבינובסקי, 11 שנים להיעלמות גיא חבר: ועכשיו - הסרט, באתר ynet, 17 באוגוסט 2008
- ^ ברק רביד, ישראל משנה מדיניות: ביקשה מסוריה מידע על גורל החייל הנעדר גיא חבר, באתר הארץ, 12 באוגוסט 2009
- ^ רענן בן צור, אמו של גיא חבר נפגשה עם בכירים בצלב האדום, באתר ynet, 21 בנובמבר 2009
- ^ עדי חשמונאי, מתחדשים החיפושים אחר הנעדר גיא חבר, באתר nrg, 7 בינואר 2010
- ^ החיפושים אחר גיא חבר, אתר זק"א
- ^ רענן בן צור, אמו של גיא חבר חזרה מגרמניה: "הבטיחו לעזור", באתר ynet, 16 באפריל 2011
- ^ מתן חצרוני, החיפושים אחר החייל הנעדר גיא חבר מתחדשים, באתר מאקו, 10 בדצמבר 2013
- ^ אור רביד, אמיר בוחבוט, יחודשו החיפושים אחר גיא חבר; אמו: "אין חיה כזאת שלא מוצאים כלום", באתר וואלה, 6 בנובמבר 2016
- ^ אלי רוטמן, האם חולה הנפש מרהט הוא החייל גיא חבר?, באתר כיכר השבת, 27 בנובמבר 2017
- ^ כאן 11: התחדשו החיפושים אחרי גיא חבר, ממצאים אותרו בגולן