ישראל אדלר (חזן)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ישראל אדלר
ישראל אדלר, 2017
ישראל אדלר, 2017
לידה 14 באוגוסט 1977 (בן 46)
תל אביב, ישראל
שם לידה ישראל אדלר
סוגה מוזיקה חסידית, חזנות, בדחנות

ישראל (שרוליק) אדלר (נולד בתל אביב; ל' באב ה'תשל"ז, 14 באוגוסט 1977) הוא זמר, חזן, גראמער ומשורר ביידיש.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישראל אדלר נולד בתל אביב כבן זקוניו של החזן חיים אדלר ששימש באותן שנים כחזן בית הכנסת הגדול תל אביב, ולשושנה לבית הלפגוט (דודתו של החזן יצחק מאיר הלפגוט). אדלר למד בתלמוד תורה של חסידות בעלזא בעיר. את הקריירה המוזיקלית שלו החל כבר אז, מופיע לצד אביו בקונצרטים באירועים, ובתפילות שבת והחג. האב והבן אדלר הופיעו יחד במעמד סיום לימוד הרמב"ם היומי וכן בהכתרתו של הרב ישראל מאיר לאו כרב העיר.

בשנת 1989 עבר עם משפחתו לטורונטו שבקנדה שם התמנה אביו לחזן בית הכנסת 'בית אברהם יוסף' בשכונת טורנהיל. גם בטורונטו הופיע לצד אביו בקונצרטים ובמעמדי התפילות.

בתקופת הבחרות, נטל פסק זמן מהשירה. חזר לארץ ולמד בישיבות גור: ישיבת 'אמרי אמת' בבני ברק ובישיבת אור שמחה שבחיפה.

לאחר נישואיו עם אשתו לבית וינגוט, עבר להתגורר בירושלים. אדלר מכהן כחזן בימים נוראים וחגים.

אדלר חורז תכנים מורכבים כמעט ללא הכנה. הופיע כגראמער במעמדי מצווה טאנץ בחתונות חסידיות. הוזמן לחרוז ולשיר בחתונות של רבנים ואדמו"רים כמו גור, בעלזא, צאנז, תולדות אהרן, תולדות אברהם יצחק, קרלין ועוד. בשנת 2016 הופיע בשמחת שבע ברכות לבתו של אריה דרעי שבה השתתף גם ראש הממשלה בנימין נתניהו. מיד אחרי נאומו של נתניהו חזר אדלר על תוכנו בחריזה[1].

בשנת 2016 הוציא אדלר את אלבום הבכורה שלו "אורות" ובו להיטים ממיטב היוצרים החרדים וגם יצירות גראמען ביידיש אותם כתב אדלר. כמה משיריו כמו "תינוקות של בית רבן" "אורות" והשיר "ותיק" אותו הוא מבצע בדואט משותף עם אביו חיים, הפכו לשלאגרים במגזר. כך גם פורסם סיפורו של השיר האידישאי "מיין קינד", אותו כתב אדלר בעקבות מפגש אקראי עם יהודי שהתרחק מיהדותו וחזר בתשובה ימים ספורים לפני פטירתו הפתאומית[2].

אדלר מופיע על גבי במות באירועים גדולים של המגזר החרדי: אירועי סיום הש"ס, מעמדים ציבוריים אחרים ושמחות בחצרות אדמורי"ם[3]. ב־2017 הוציא סינגל: "צמאה נפשי", יצירה חסידית מרגשת לחנו של האדמו"ר מתולדות אהרן, שבאופן חד פעמי איפשר להוציא את השיר ולפרסמו.

ב-2018 הוציא סינגל של דואט עם המלחין והיוצר החרדי פינקי ובר "מאך שוויון לעכטיג". שחלקו חרוזים ביידיש אותם כתב אדלר, הסינגל היה שיר הנושא באלבום "לעכטיג" שחולק בעשרות אלפי עותקים במהדורת חג של המודיע באנגלית בפסח תשע"ח.

דיסקוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

השתתפות באלבומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

סינגלים[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ https://www.kikar.co.il/188901.html, נתניהו מתבדח עם שרוליק אדלר: "אל תספר לאף אחד שעדכנתי אותך אתמול בלילה את מה שאני הולך לדבר כאן"
  2. ^ תעלומת הנוסע מצ'ילה • סיפור ושיר לערב יו"כ, באתר כיכר השבת
  3. ^ shiezoli, ישראל אדלר - שיבנה בית המקדש - בשמחת בית בעלזא | Yisrael Adler - Sheyibaneh Beis Hamikdash, נבדק ב-2018-12-31. החזן וה'ספודיק' הגוראי בשמחת בעלזא. צפו, באתר כיכר השבת
  4. ^ ועל ידי עבדיך, בביצוע ישראל אדלר, ארי רייך ומקהלת מלכות, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב (אורך: 8:05), 29 בספטמבר, 2016
  5. ^ מאך שוין לעכטיג, בביצוע ישראל אדלר, פינקי ובר ומקהלת נרננה, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 7:06), 23 במרץ, 2018
  6. ^ י"ג מידות, בביצוע ישראל אדלר, יוסי גרין, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב (אורך: 8:07), 13 בספטמבר, 2018
  7. ^ גייט א איד, בביצוע ישראל אדלר, חיים אדלר, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב (אורך: 8:38), 15 בספטמבר, 2019
  8. ^ רחמנו טאטע, בביצוע ישראל אדלר, חיים אדלר, מקהלת מלכות, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב (אורך: 6:31), 12 בספטמבר, 2020
  9. ^ סקולען, בביצוע יעקב יהודה דסקל, זאנוויל ויינברגר, מנדי וייס, אברימי רוט, ישראל אדלר, משולם גרינברגר, פנחס ביכלר ומקהלת מלכות, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב (אורך: 16:08), 17 במרץ, 2020
  10. ^ תפילות, בביצוע ישראל אדלר, מקהלת נרננה ומקהלת שיר ושבח, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 6:40)
  11. ^ מחרוזת שירי ירושלים, אלי הרצליך, ישראל אדלר, בנצי שטיין, מקהלת נשמחה ומקהלת הילדים חסידימלך, באתר יוטיוב.
  12. ^ א חתונה אין שטעטעל, בביצוע ישראל אדלר ומקהלת שירה, וידאו קליפ של השיר באתר יוטיוב (אורך: 6:07), 27 במרץ, 2022
  13. ^ Il Barbiere di Siviglia: "Largo al factotum" (Peter Mattei), נבדק ב-2022-03-29