נחל קנה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נחל קנה
עמק הנחל ביער חורשים
הנחל ביער חורשים
אפיק נחל קנה ביער חורשים

נחל קנה הוא הצפוני שביובלי הירקון. מקורו של הנחל הוא ברכסי הר גרזים. הוא חוצה את כביש 5066, הוא כביש המחבר בין כביש 55 - שכם - צומת רעננה לבין כביש 505 - כביש "חוצה שומרון". הנחל יוצא למישור ליד הכפר ג'לג'וליה, ונשפך לירקון באזור פרדס בחריה, מול שפך נחל שילה.

המסלול

מוצאו של הנחל הוא ברכסי הר גריזים. אגן הניקוז שלו הוא כ-240 קמ"ר מתוך אגן הניקוז הכולל של נחל ירקון שהוא כ-990 קמ"ר ‏‏[1]

הנחל עובר מדרום ליישובים עמנואל, קרני שומרון, מעלה שומרון אלפי מנשה ונירית, ומצפון לישובים יקיר, נופים, עץ אפרים, שערי תקווה, אורנית, יער חורשים וחורשים. בבקעה בה עובר הנחל, נובעים מעיינות, מהם החקלאים הערבים משקים את פרדסי פרי הדר ושטחי הירקות.

כאשר הנחל חוצה את כביש 574 שהיה "כביש המערכת" של הצבא הירדני, לשעבר, ממזרח לקו הירוק - הוא יוצר קניון מרשים. בימים גשומים לא ניתן לחצות את הגשר האירי בנחל.

הוא עובר מדרום לערים כפר סבא והוד השרון. הוא נשפך לירקון סמוך להוד השרון ולכביש 5, קרוב לנחל שילה. בסופו הופך הנחל לנחל איתן הן בזכות המעיינות וגם בשל זיהום משפכים של ג'לג'וליה והמפעלים באזור.

איזכור תנכי

בתקופת התנ"ך שימש הנחל גבול בין נחלת שבט אפרים לנחלת שבט מנשה. הוא מוזכר גם בהקשר לעובדה כי בני שבט אפרים קבלו חלקות אדמה, בצידו השני של נחל קנה, בתוך התחום של שבט מנשה. יש לכך גם ביטוי גם בהווה: ערביי הכפר דיר אסתיא מדרום לנחל מחזיקים באדמות מצפון לו ליד מעלה שומרון.

שמורת נחל קנה

אזור הנחל מוכר כשמורת טבע על ידי רשות הטבע והגנים. במפגש בין הנחל לבין כביש 5066 יש ברכות טבעיות, הנובעות ממעיין "עין אל-מעקוב". מצפון להם יש ח'רבה בשם "קצר אל-חרמיה" - שפרושה "מצודת השודדים" המספרת על תולדות המקום בעבר.

כביש 5066 החוצה את נחל קנה בנוי על דרך כבושה שנסללה על ידי שלטונות המנדט הבריטי בשנת 1938 במטרה למגר את אחד המרכזים הגדולים של הכנופיות הערביות שהיה בנחל בשנות המרד הערבי הגדול.

מאז חידוש ההתיישבות היהודית בשומרון מהווה הנחל מוקד לטיולים הן לתושבי האזור והן למטיילים מכל חלקי הארץ. מזה מספר שנים מתקיימת בערוץ הנחל ליד קרני שומרון צעדה שנתית ביום העצמאות, תחת השם "צעדת נחל קנה", בה משתתפים כמה אלפי אנשים בכל שנה. הצעדה מאורגנת על ידי המועצה המקומית של קרני שומרון.

אלוני שילה

בגדה הצפונית של הנחל ממוקמת השכונה של קרני שומרון אלוני שילה או "החווה" (נקרא בעבר גם נוף קנה ע"ש נחל קנה הסמוך), על-שם סמל שילה לוי שנהרג באסון המסוקים. היא עלתה על הקרקע בשנת 1999. באלוני שילה מדרשה תורנית לבנות - מדרשת שילת.

אקולוגיה

במשך השנים הנחל עבר מספר תהפוכות במצבו האקולוגי. בעבר כל היישובים שבסביבתו נהגו להזרים את שפכי הביוב שלהם לערוץ הנחל. דבר זה גרם לזיהומו בפרק זמן קצר ביותר, ופגע פגיעה חמורה במערך האקולוגי שבו, שכלל תנים, חזירי בר מכרסמים רבים ואף עופות דורסים. לפני מספר שנים היישובים היהודים לאורכו הפסיקו להזרים את הביוב, וכעת הוא ממשיך להגיע לנחל מהכפרים הפלסטיניים בקרבתו. המועצה המקומית של קרני שומרון יזמה כמה מבצעי ניקוי של ערוץ הנחל, בין היתר במהלך "צעדת נחל קנה" תשס"ו 2006.

במשך כמה שנים, נחשב הנחל נקי למדי, ומספר המטיילים בו גדל משמעותית.
עם זאת, בזמן האחרון מספר משפחות מהכפרים הסמוכים התיישבו באפיק הנחל, תוך כדי בניית בתים לא מאושרת על גדותיו, הרחבת פרדסים עד שפת המים, ונטיעת כרמי זיתים חדשים.
כיום, הנחל חרב, לאחר שמימיו הוטו, על ידי פלסטינים תושבי האזור.
במכתב ששלחה רשות שמורות הטבע במהלך יולי 2010, נכתב כי: ”תועד שינוי דרסטי במצב זרימת המים בנחל עקב הטיית כל מי הנחל אל עבר פרדס מעובד. ביצוע ההטייה כלל הפרה קשה של אפיק הנחל, תוך כריית חלוקים ושפיכת בטון לכל אורך המקטע. כתוצאה מהטייה זו יבש נחל קנה לחלוטין, וכל האורגניזמים אשר תלויים במים נעלמו כנראה נשמדו.”. [2]

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נחל קנה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ‏שאר אגני הניקוז: נחל שילה – כ-400 קמ"ר, נחל רבה – כ-40 קמ"ר ושל יובלים אחרים ושל נחל ירקון עצמו – כ-310 קמ"ר מקור
  2. ^ יעל דראל, פלסטינים יבשו את נחל קנה בשומרון, ynet, 02/08/2010