רשימת משפחות-שפה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Gnome-colors-emblem-development.svg
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, ויקיזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
משפחות-השפה העיקריות בעולם (ובמקרים מסוימים קבוצות גאוגרפיות של משפחות). לפרטים נוספים, ראו תפוצת שפות בעולם.

ערך זה מרכז רשימות של משפחות-שפה, על פי כמה חלוקות שונות: לפי מספר הדוברים במשפחה, שפות מדוברות לעומת מסומנות, שפות שנכחדו, ועוד. הרשימות כוללות שפות הממוינות למשפחות, שפות מבודדות, שפות בלתי-ממוינות מסיבות אחרות, ועוד מקרים אחרים של שפות.

משפחות-השפה המרכזיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי מספר השפות במשפחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אתנולוג במהדורה 22 (2019) רושם את משפחות-השפה הבאות ברשימת השפות שמכילות לפחות 1% מתוך 7,111 השפות המתועדות בעולם:

  1. שפות ניז'ר-קונגו (1,542 שפות) (21.7%)
  2. שפות אוסטרונזיות (1,257 שפות) (17.7%)
  3. שפות טרנס–גינאה החדשה (482 שפות) (6.8%)
  4. שפות סינו-טיבטיות (455 שפות) (6.4%)
  5. שפות הודו-אירופיות (448 שפות) (6.3%)
  6. שפות אוסטרליות [בספק] (381 שפות) (5.4%)
  7. שפות אפרו-אסיאתיות (377 שפות) (5.3%)
  8. שפות נילו-סהריות [בספק] (206 שפות) (2.9%)
  9. שפות אוטו-מנגאיות (178 שפות) (2.5%)
  10. שפות אוסטרו-אסיאתית (167 שפות) (2.3%)
  11. שפות טאי-קדאי (91 שפות) (1.3%)
  12. שפות דראווידיות (86 שפות) (1.2%)
  13. שפות טופי (76 שפות) (1.1%)

גלוטולוג מהדורה 4.0 (2019) רושם את משפחות-השפה הגדולות ביותר מבין 8,494 שפות:

  1. שפות אטלנטיות (מערב אפריקה)–קונגו (1,432 שפות)
  2. שפות אוסטרונזיות (1,275 שפות)
  3. שפות הודו-אירופיות (588 שפות)
  4. שפות סינו-טיבטית (494 שפות)
  5. שפות אפרו-אסיאתיות (373 שפות)
  6. שפות טרנס–גינאה החדשה הגרעיניות (314 שפות)
  7. שפות פמה–ניונגאן (248 שפות)
  8. שפות אוטו-מנגאיות (180 שפות)
  9. שפות אוסטרו-אסיאתיות (159 שפות)
  10. שפות טאי-קדאי (94 שפות)
  11. שפות דראווידיות (81 שפות)
  12. שפות אראוואק (78 שפות)
  13. שפות מאנדֶה (75 שפות)
  14. שפות טופי (71 שפות)

ספירת שפות על ידי גורמים שונים יכולה להיות שונה משמעותית, תלוי מה נחשב "שפה" ומה נחשב "ניב"; למשל, לייל קמפבל ספר רק 27 שפות אוטו-מנגיות, אם כי הוא, אתנולוג וגלוטולוג חלוקים בשאלה אילו שפות שייכות למשפחה זו.

משפחות-שפה (לא כולל שפות סימנים)[עריכת קוד מקור | עריכה]

ברשימה הבאה להלן, נקודה מייצגת משפחת-שפות ידועה או שהוצעה ועדיין לא התקבלה. משפחת-על (פילום) עם התפלגויות גאוגרפיות נרחבות מבחינה היסטורית אך מעטות יחסית למספר הדוברים כיום – כוללות את שפות אסקימו-אלאוט, שפות נה-דנה, שפות אלגיק, קצ'ואה ושפות נילו-סהריות.

התתי-כותרות הגאוגרפיות ברשימה להלן נועדו רק ככלי לקיבוץ משפחות לקבוצות ולבניית רשימה ברורה יותר. הקשר היחיד בין הפריטים ברשימה הוא קרבה גאוגרפית, ואינו הצעה לקבץ אות המשפחות ל"משפחה-על" פילוגנטית.

מספר השפות במשפחה ומספר דובריהן הם אומדנים גסים בלבד; ראו הסברים מורחבים לגבי הגדרת "ניב" או "שפה" ובערך "דמוגרפיה לשונית".

משפחות-השפה באפריקה
מפה של השפות הדראווידיות הגדולות
תפוצת השפות האלטאיות ברחבי אירואסיה
תפוצת משפחות-שפה ושפות מבודדות באמריקה הצפונית טרם הקולוניאליזם
משפחות-השפה הגדולות באמריקה הדרומית
שם המשפחה מספר
השפות
מספר
הדוברים כיום[1]
מיקום משפחת-העל המוצעת
שפות אפרו-אסיאתיות 366 499,294,669 אפריקה, אסיה
שפות Khoe-Kwadi (אנ') 12 337,337 אפריקה
שפות Kx'a (אנ') 4 104,000 אפריקה
שפות Tuu (אנ') 2 2,500 אפריקה
שפות ניז'ר-קונגו (מוּצעת) 1,524 519,814,033 אפריקה
שפות Mande (אנ') 50 27,003,000 אפריקה ניז’ר-קונגו
שפות Ubangian (אנ') 27 2,500,000 אפריקה ניז’ר-קונגו
שפות נילו-סהריות (מוּצעת) 199 53,359,610 אפריקה
שפות Berta (אנ') 3 1,800,000 אפריקה נילו-סהריות
שפות Kadu (אנ') 6 120,600 אפריקה נילו-סהריות
שפות Koman (אנ') 4 50,000 אפריקה נילו-סהריות
שפות Kuliak (אנ') 3 7,500 אפריקה נילו-סהריות
שפות Songhay (אנ') 11 3,228,000 אפריקה נילו-סהריות
שפות איינו 3 2 אסיה
שפות יפניות (אנ') 12 129,240,180 אסיה אלטאיות (שנויה במחלוקת)
שפות קוריאניות 2 77,269,890 אסיה אלטאיות (שנויה במחלוקת)
שפות מונגוליות 13 7,269,480 אסיה אלטאיות (שנויה במחלוקת)
שפות טונגוסיות 11 55,800 אסיה אלטאיות (שנויה במחלוקת)
שפות טורקיות 35 179,945,933 אסיה, אירופה אלטאיות (שנויה במחלוקת)
שפות צפון הקווקז 29[2] 4,155,258 אסיה, אירופה קווקז, שפות אלרודיות
שפות צפון-מערב הקווקז 4 1,655,000 אסיה, אירופה קווקז
שפות יניסיאן 2 211 אסיה שפות דנה-יניסיאן (שנויה במחלוקת)
שפות דרווידיות 84 252,807,610 אסיה
שפות הודו-אירופיות 448 3,237,999,904 אסיה, אירופה
שפות קרטווליות 5 4,850,000 אסיה, אירופה
שפות צ’וקוטקו–קמצ’טקה 5 6,875 אסיה
שפות יוקאגיר 2 740 אסיה
שפות ניבח 2 200 אסיה
שפות אוסטרו-אסיאתיות 169 116,323,040 אסיה
שפות אוסטרונזיות 1,223 325,862,510 אפריקה, אסיה, אוקיאניה אוסטרו-טאי
שפות קרא-דאי 94 81,549,828 אסיה אוסטרו-טאי
שפות אונגן 2 296 אסיה
שפות המונג-מיין 38 9,332,070 אסיה
שפות סינו-טיבטיות 453 1,385,995,195 אסיה
שפות Siangic (אנ') 2 3,500 אסיה סינו-טיבטיות
שפות Digaro (אנ') 2 46,000 אסיה סינו-טיבטיות
שפות חורית-אוררטית 2 נכחדה אסיה
שפות Kho-Bwa (אנ') 5 9,000 אסיה סינו-טיבטיות
שפות אורליות 37 20,716,457 אסיה, אירופה
שפות Tyrsenian (אנ') (3) נכחדה אירופה
שפות Baining (אנ') 6 13,800 גינאה החדשה
שפות בורדר 15 17,080 גינאה החדשה
שפות מרכז סולומון 4 14,810 גינאה החדשה
שפות East Bird's Head – Sentani (אנ') 8 71,730 גינאה החדשה שפות Extended West Papuan (אנ')
שפות Eastern Trans-Fly (אנ') 4 6,760 גינאה החדשה
שפות Fas (אנ') 2 2,840 גינאה החדשה שפות Left May – Kwomtari (אנ'),

שפות Kwomtari–Fas (אנ')

שפות East Geelvink Bay (אנ') 12 8,005 גינאה החדשה
שפות Lakes Plain (אנ') 19 8,455 גינאה החדשה
שפות Left May (אנ') 6 2,005 גינאה החדשה שפות Left May – Kwomtari (אנ')
שפות Kwomtari (אנ') 3 1,510 גינאה החדשה שפות Left May – Kwomtari (אנ'), שפות Kwomtari–Fas (אנ')
שפות Mairasi (אנ') 3 4,385 גינאה החדשה
שפות Nimboran (אנ') 5 8,500 גינאה החדשה
שפות North Bougainville (אנ') 4 10,020 גינאה החדשה
שפות Piawi (אנ') 2 2,600 גינאה החדשה
שפות Ramu – Lower Sepik (אנ') 32 65,830 גינאה החדשה
שפות Senagi (אנ') 2 2,960 גינאה החדשה
שפות Sepik (אנ') 55 162,704 גינאה החדשה
שפות Skou (אנ') 8 5,665 גינאה החדשה
שפות South Bougainville (אנ') 9 68,700 גינאה החדשה
שפות Tor–Kwerba (אנ') 24 16,195 גינאה החדשה
שפות Torricelli (אנ') 57 113,705 גינאה החדשה
שפות Trans-Fly – Bulaka River (אנ') 22 16,312 גינאה החדשה
שפות טרנס–גינאה החדשה 476 3,540,024 גינאה החדשה
שפות מערב בריטניה החדשה (אנ') 3 6,550 גינאה החדשה
שפות מערב פפואה 23 269,425 גינאה החדשה
שפות Yuat (אנ') 6 7,700 גינאה החדשה
שפות Bunuban (אנ') 2 100 אוסטרליה
שפות Wagaydyic (אנ') 2 5 אוסטרליה
שפות Western Daly (אנ') 3 21 אוסטרליה
שפות Southern Daly (אנ') 2 1980 אוסטרליה
שפות Limilngan (אנ') 1 23 אוסטרליה
שפות Jarrakan (אנ') 3 130 אוסטרליה
שפות Nyulnyulan (אנ') 3 94 אוסטרליה
שפות Worrorran (אנ') 3 108 אוסטרליה
שפות Mirndi (אנ') 3 261 אוסטרליה
שפות Arnhem Land (אנ') (מוּצעת) 7 1811 אוסטרליה
שפות Gunwinyguan (אנ') 5 1314 אוסטרליה
שפות פמה-ניונגן 300 23,539 אוסטרליה
שפות Tangkic (אנ') 3 or 4 73 אוסטרליה
שפות אלגיות (אנ') 41 214,768 אמריקה הצפונית
שפות Caddoan (אנ') 5 46 אמריקה הצפונית
שפות Chimakuan (אנ') 1 10 אמריקה הצפונית
שפות אסקימו–אלאוט 10 108,705 אמריקה הצפונית
שפות Hokan (אנ') 21 7,171 אמריקה הצפונית
שפות Iroquoian (אנ') 9 14,543 אמריקה הצפונית
שפות Keres (אנ') 2 10,670 אמריקה הצפונית
שפות מאיה 31 6,522,182 אמריקה הצפונית
שפות Mixe–Zoque (אנ') 17 153,612 אמריקה הצפונית שפות Totozoquean (אנ')
שפות Muskogean (אנ') 6 15,640 אמריקה הצפונית
שפות נה-דנה 44 208,552 אמריקה הצפונית דנה–יניסיאן (שנויה במחלוקת)
שפות אוטו-מנגאיות 176 1,678,214 אמריקה הצפונית
שפות Penutian (אנ') (מוּצעת) 16 3,513 אמריקה הצפונית
שפות Salishan (אנ') 25 1,969 אמריקה הצפונית
שפות Siouan (אנ') 14 33,399 אמריקה הצפונית
שפות Takic (אנ') 6 35 אמריקה הצפונית
שפות Tanoan (אנ') 6 6,000 אמריקה הצפונית
שפות Totonacan (אנ') 12 282,250 אמריקה הצפונית שפות Totozoquean (אנ')
שפות יוטו-אצטקיות 58 1,910,442 אמריקה הצפונית
שפות Wakashan (אנ') 6 710 אמריקה הצפונית
שפות Wintuan (אנ') 1 נכחדה אמריקה הצפונית שפות Penutian (אנ')
שפות Yok-Utian (אנ') 42 35 אמריקה הצפונית שפות Penutian (אנ')
שפות Yuki-Wappo (אנ') 2 נכחדה אמריקה הצפונית
שפות Alacalufan (אנ') 1 12 אמריקה הדרומית
שפות Arawan (אנ') 8 5,870 אמריקה הדרומית
שפות Araucanian (אנ') 2 262,000 אמריקה הדרומית
שפות אראוואק 54 699,709 אמריקה הדרומית
שפות Arutani–Sape (אנ') (מוּצעת) 2 47 אמריקה הדרומית
שפות Aymaran (אנ') 3 2,808,740 אמריקה הדרומית
שפות ברבקואה 3 24,800 אמריקה הדרומית
שפות Cahuapanan (אנ') 2 10,370 אמריקה הדרומית
שפות קריב 29 67,376 אמריקה הדרומית
שפות Catacaoan (אנ') (3) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Chapacuran (אנ') 4 2,019 אמריקה הדרומית
שפות Charruan (אנ') (10) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Chibchan (אנ') 20 306,267 אמריקה הצפונית, אמריקה הדרומית
שפות Chimuan (אנ') (3) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Choco (אנ') 7 114,600 אמריקה הדרומית
שפות Chonan (אנ') (6) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Esmeralda–Yaruroan (אנ') (מוּצעת) 1 6,000 אמריקה הדרומית
שפות Guaicuruan (אנ') 4 49,350 אמריקה הדרומית שפות Mataco–Guaicuru (אנ')
שפות Hibito–Cholon (אנ') 2 נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Jicaquean (אנ') 1 350 אמריקה הדרומית
שפות Jirajaran (אנ') 3 נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Jivaroan (אנ') 4 89,630 אמריקה הדרומית
שפות Katembri–Taruma (אנ') 1 10 אמריקה הדרומית
שפות Katukinan (אנ') 2 10 אמריקה הדרומית
שפות Lencan (אנ') 2 נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Lule–Vilela (אנ') 1 10 אמריקה הדרומית
שפות Macro-Jê (אנ') (מוּצעת) ? 51,093 אמריקה הדרומית
שפות Macro-Otomákoan (אנ') 4 1,961 אמריקה הדרומית
שפות Mascoian (אנ') 6 20,728 אמריקה הדרומית
שפות Matacoan (אנ') 7 60,280 אמריקה הדרומית
שפות Misumalpan (אנ') 4 192,050 אמריקה הדרומית
שפות Mosetenan (אנ') 1 5,320 אמריקה הדרומית
שפות Mura (אנ') 1 360 אמריקה הדרומית
שפות Nadahup (אנ') 4 2,894 אמריקה הדרומית
שפות Nambikwaran (אנ') 6 1,068 אמריקה הדרומית
שפות Otomákoan (אנ') 2 נכחדה אמריקה הדרומית שפות Macro-Otomákoan (אנ')
שפות Pano–Tacanan (אנ') (מוּצעת) 27 42,014 אמריקה הדרומית
שפות Peba–Yaguan (אנ') 1 5,700 אמריקה הדרומית
Puinavean (אנ') 1 3,000 אמריקה הדרומית
שפות קצ'ואה 45 7,768,820 אמריקה הדרומית
שפות Piaroa–Saliban (אנ') 3 18,630 אמריקה הדרומית
שפות Tequiraca–Canichana (אנ') (2) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Timotean (אנ') (2) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Tiniguan (אנ') 2 1 אמריקה הדרומית
שפות Tucanoan (אנ') 23 30,308 אמריקה הדרומית
שפות Tupian (אנ') 66 5,026,502 אמריקה הדרומית
שפות Uru–Chipaya (אנ') 2 1,200 אמריקה הדרומית
שפות Witotoan (אנ') 7 17,478 אמריקה הדרומית
שפות Xincan (אנ') (5) נכחדה אמריקה הדרומית
שפות Yanomaman (אנ') 4 31,670 אמריקה הדרומית
שפות Zamucoan (אנ') 2 5,900 אמריקה הדרומית
שפות Zaparoan (אנ') 3 90 אמריקה הדרומית
שפות עזר בינלאומיות (אנ') 49 2,000,000 שפה עולמית? (אנ')

שפות מבודדות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שפות מבודדות הן שפות שלא ידוע לאיזו משפחת-שפות הן שייכות, על פי המחקר הקיים. כיוון ששפה מבודדת אינה חלק מאף משפחה ידועה, ניתן גם לתאר אותה כחברה היחידה במשפחה משלה.

אפריקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בַּנְגִימֶה (Bangime, במאלי, שפת בני דוגון)
  • הַדְזָה (בטנזניה)
  • סַנְדָאוּוֶה (Sandawe, בטנזניה, אולי קשורה לשפות קוּוֶּיי Khoe)

אסיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אירופה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אמריקה הצפונית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אַטַקָאפָּה (בלואיזיאנה וטקסס בארצות הברית; נכחדה; חלק מקבוצת שפות מפרץ מקסיקו ההיפותטית (אנ'))
  • צ'יטימאצ'ה (Chitimacha; בלואיזיאנה בארצות הברית; נכחדה; ייתכן שחלק מקבוצת שפות מפרץ מקסיקו ההיפותטית (אנ'))
  • קוויטלאטק (Cuitlatec; בגווררו במקסיקו; נכחדה)
  • האידה (Haida; בקולומביה הבריטית בקנדה, באלסקה בארצות הברית)
  • וואבה (Huave; בוואחאקה במקסיקו)
  • קרנקאווה (Karankawa; בטקסס בארצות הברית; נכחדה)
  • קוטנאי (Kutenai; בקולומביה הבריטית בקנדה; באיידהו ומונטנה בארצות הברית)
  • נָאצֶ'ה (Natchez; במיסיסיפי ולואיזיאנה בארצות הברית; קשורה לשפות מאסקוגי בקבוצת שפות מפרץ מקסיקו ההיפותטית (אנ'))
  • פורפצ'ה (Purépecha, ידועה גם כטַרַסְקָאן; במישואקאן במקסיקו)
  • טאקלמה (Takelma; באורגון בארצות הברית; נכחדה; חלק מקבוצת שפות Penutian ההיפותטית)
  • טימוקואה (Timucua; בפלורידה וג'ורג'יה בארצות הברית; נכחדה)
  • טונקאווה (Tonkawa; בטקסס בארצות הברית; נכחדה)
  • טוּניקָה (במיסיסיפי, לואיזיאנה וארקנסו בארצות הברית; חלק מקבוצת שפות מפרץ מקסיקו ההיפותטית (אנ'))
  • יוּצִ'י (בג'ורג'יה ואוקלהומה בארצות הברית)
  • זוּני (ידועה גם כשִיוּוִּי; בניו מקסיקו בארצות הברית)

אוקיאניה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אוסטרליה[עריכת קוד מקור | עריכה]

גינאה החדשה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אבינומְן (Abinomn; באסו, פוֹיָה; בצפון איריאן)
  • אנם (Anêm; בבריטניה החדשה)
  • אטה (Ata; ב-Pele-Ata, וָּאסִי; בבריטניה החדשה)
  • בוסה (Busa ; בסנדאון)
  • איסיראווה (Isirawa; בצפון איריאן)
  • קול (Kol; בבריטניה החדשה)
  • קואוט (Kuot; פנראס; באירלנד החדשה)
  • מאספ (Massep)
  • פיו (Pyu)
  • סולקה (Sulka; בבריטניה החדשה)
  • טאיאפ (Taiap או גאפון; בסֵפּיק)
  • יאלה (Yalë או נגטמאן; בסנדאון)
  • יאווה (Yawa; במפרץ גילווינק)
  • ילה (Yele; באי רנל)

אמריקה הדרומית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Aikanã (ברונדוניה בברזיל)
  • Andoque (בקולומביה ופרו)
  • Betoi (בקולומביה)
  • Camsá (בקולומביה)
  • Candoshi-Shapra (בפרו)
  • Cayuvava (בבוליביה)
  • Cofán (בקולומביה ואקוודור)
  • Fulniô (בפרנמבוקו בברזיל)
  • Guató (בברזיל ובוליביה)
  • Waorani (ידועה גם כסַאבֵּלָה, Waodani; באקוודור ופרו)
  • Irantxe (במאטו גרוסו בברזיל)
  • Itonama (בבוליביה)
  • Kanoê (בברזיל)
  • Kwaza (ברונדוניה בברזיל)
  • Leco (בבוליביה)
  • מאפוצ'ה (Mapuche; בצ'ילה)
  • Movima (בבוליביה)
  • Omurano (בפרו)
  • Oti (בסאו פאולו בברזיל; נכחדה)
  • Páez (בקולומביה; ראו גם את Paezan)
  • Puelche (בארגנטינה וצ'ילה)
  • Puquina (בבוליביה; נכחדה)
  • Ticuna (בקולומביה, פרו וברזיל)
  • Warao (בגיאנה, סורינם וונצואלה)
  • Yaghan (בצ'ילה)
  • Yuracaré (בבוליביה)
  • Yuri (בקולומביה וברזיל)
  • Yurumanguí (בקולומביה)

שפות בלתי-ממוינות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שפות נחשבות בלתי-ממוינות, אם מסיבה כלשהי עדיין לא נעשה מאמץ מספיק להשוות אותן לשפות אחרות, או לעיתים יותר קרובות מכיוון שהן תועדו בצורה לא טובה מספיק שתאפשר מיון מהימן. רוב השפות הללו נכחדו, וככל הנראה לעולם לא יהיו ידועות מספיק טוב למיון.

אפריקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אסיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שפות טרנס–גינאה החדשה

אירופה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • איברית (Iberian; בספרד; נכחדה)
  • טרטסית (Tartessian; בספרד ופורטוגל; נכחדה)
  • צפון פיקנית (North Picene; באיטליה; נכחדה)
  • קַמוּנית (Camunic; באיטליה; נכחדה; אולי טירנית)
  • מינואית (Minoan; בכרתים; נכחדה)
  • Eteocretan (בכרתים; נכחדה; כנראה השתלשלה מ מינואיות)
  • Eteocypriot (בקפריסין; נכחדה)
  • Trojan (נכחדה)
  • Paleo-Sardinian (בסרדיניה; נכחדה)
  • Paleo-Corsican (בקורסיקה; נכחדה)
  • Elymian (בסיציליה; נכחדה; ייתכן שהודו-אירופית)
  • Sicanian (בסיציליה; נכחדה)
  • Sicel (בסיציליה; נכחדה; כנראה הודו-אירופית)
  • Pelasgian (ביוון; נכחדה)
  • Liburnian (בבלקן; נכחדה; אולי הודו-אירופית)
  • Paeonian (בבלקן; נכחדה; אולי הודו-אירופית)
  • Etruscan language (באיטליה; נכחדה; כנראה Tyrsenian)
  • Raetic language (באיטליה; נכחדה; כנראה Tyrsenian)
  • Lemnian language (ביוון; נכחדה; כנראה Tyrsenian)

אמריקה הצפונית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Macorix (נכחדה; באנטילים הגדולים)
  • Guanahatabey (נכחדה; באנטילים הגדולים)
  • Ciguayo (נכחדה; באנטילים הגדולים)
  • Akokisa (בטקסס בארצות הברית; נכחדה)
  • Tequesta (בפלורידה בארצות הברית; נכחדה)
  • Quinipissa (בלואיזיאנה בארצות הברית; נכחדה)
  • Pascagoula (במיסיסיפי בארצות הברית; נכחדה)
  • Coree (בקרוליינה הצפונית בארצות הברית; נכחדה)
  • Congaree (בקרוליינה הדרומית בארצות הברית; נכחדה; אולי אראוואק)
  • Eyeish (בטקסס בארצות הברית; נכחדה)
  • Cusabo (בקרוליינה הדרומית בארצות הברית; נכחדה; ייתכן שהייתה אראוואקאראוואק)
  • Bidai (בטקסס בארצות הברית; נכחדה)
  • Guale (בג'ורג'יה בארצות הברית; נכחדה)
  • Yamasee (בג'ורג'יה בארצות הברית; נכחדה)
  • Appalousa (בלואיזיאנה בארצות הברית; נכחדה)
  • Avoyel (בלואיזיאנה בארצות הברית; נכחדה)
  • Pedee (בקרוליינה הדרומית בארצות הברית; נכחדה)
  • Guachichil (במקסיקו בארצות הברית; נכחדה)

אוקיאניה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • טֶטֶפָּּארֶה (Tetepare; באיי סולומון)
  • מוֹקְסֵלָה (Moksela; באינדונזיה; בלתי ממוינת)

אוסטרליה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • נְגַאִיגוּנְגוּ (Ngaygungu; נכחדה; אולי פמה-ניונגן)
  • וַּקַבּוּנְגָה (Wakabunga)
  • נְדְרָאנְגית (Ndrangith; בקווינסלנד)

גינאה החדשה[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • Bayono-Awbono (אולי טרנס-גינאה החדשהטרנס-גינאה החדשה)
  • דִיבִּיָאסוֹ (Dibiyaso)
  • Elseng (אולי שפות בּוֹרְדֶר)
  • Kapori (כנראה קשורה לקַאוּרֶה Kaure)
  • Kehu (כנראה קשורה לשפות מפרץ מזרח גילווינק)
  • Kembra
  • Kimki
  • Kosare (כנראה קשורה לשפת קאורה Kaure)
  • Purari (אולי טרנס-גינאה החדשה)
  • Pyu [moribund] (אולי Left May – Kwomtari או מבודדת)
  • Saponi (נכחדה; אולי שפת Lakes Plain או שפת East Bird's Head – Sentani )
  • Sulka (סביר שקשורה לשפות Baining השכנות ולשפות Kol)
  • Tause (אולי חלק מ the East Bird's Head – ההצעה של סנטאני)
  • Afra (גוססת)

אמריקה הדרומית[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • טאושירו (Taushiro; בפרו)
  • פלשיירוס (Flecheiros; בברזיל)
  • מאז'נה (Majena; בבוליביה; נכחדה)
  • קארנקי (Caranqui; באקוודור; נכחדה; אולי בשפות ברבקואה)
  • סינופאנה (Sinúfana; בקולומביה; נכחדה; אולי בשפות צ'וקואה)

משפחות-שפה שנכחדו ושפות לא ממוינות[עריכת קוד מקור | עריכה]

חלק זה מביא רשימה של שפות ומשפחות-שפה שנכחדו ואין להן שפות קרובות משפחה חיות. רוב השפות שנכחדו סובלות מהיעדר-תיעוד, דבר שמקשה על המיון שלהן לקבוצות גדולות יותר. יתר השפות, אלה שנכחדו וכן תועדו היטב, משויכות למשפחות קיימות. אם כן, רק מעט מהשפות שנכחדו ידועות היטב ועם זאת ממוינות כשפות מבודדות (יחידות במשפחותיהן, "עצמאיות גנטית"); לדוגמה, שומרית העתיקה מתועדת היטב במסמכים כתובים רבים שהשתמרו ופוענחו, אך עם זאת לא נמצאה שפה מתועדת אחרת או שפה חיה שדומה לה מספיק.

שם המשפחה שפות שנת הכחדות מיקום מתועדת היטב? משפחת-העל המוצעת
חורית-אוררטית (אנ') 2 המאה ה-7 לפנה"ס? אסיה כן שפות אלרודיאן (אנ')
שפות טסמניות (כמה משפחות) 5–16 1905 אוסטרליה לא
שפות מזרח דיילי (אנ') 2 2006 אוסטרליה חלקית
שפות טירניות (אנ') 3 המאה ה-3 אירופה חלקית
בַּאֵנָאן (אנ') 1 שנות ה-40 במאה ה-20 אמריקה הדרומית (באהיה, ברזיל) לא
קוּלִי (אנ') 1 המאה ה-20 אמריקה הדרומית (צפון פרו) לא
קונסה (אנ') 1 שנות ה-50 במאה ה-20? אמריקה הדרומית (אטקמה, צ'ילה) חלקית
גאמלה (אנ') 1 ? אמריקה הדרומית (מרניאו, ברזיל) לא
גורגוטוקי (אנ') 1 המאה ה-17 אמריקה הדרומית (מזרח בוליביה) לא
וָּאמוֹאֶה (אנ') 1 ? אמריקה הדרומית (פרנמבוקו, ברזיל) לא
שפות מאליבו (אנ') 9 ? אמריקה הדרומית (קולומביה) לא
מוניצ'י (אנ') 1 שנות ה-90 במאה ה-20 אמריקה הדרומית (לורטו, פרו) חלקית אראוואק
נאטו (שפה) (אנ') 1 המאה ה-19? אמריקה הדרומית (פרנמבוקו, ברזיל)
פנקרארו (אנ') 1 המאה ה-20 אמריקה הדרומית (מזרח ברזיל) לא
פנסלאו (אנ') 1 המאה ה-17 אמריקה הדרומית (קיטו, אקוודור) לא
סצ'ורה (אנ') 1 המאה ה-19? אמריקה הדרומית (פיאורה, פרו) לא
טראיריו (אנ') 1 ? אמריקה הדרומית (מזרח ברזיל) לא
טושה (שפה) (אנ') 1 המאה ה-19? אמריקה הדרומית (מזרח ברזיל) לא
שוקו (שפה) (אנ') 1–3 ? אמריקה הדרומית (מזרח ברזיל) לא
שוקורו (שפה) (אנ') 1 ? אמריקה הדרומית (מזרח ברזיל) לא שוקורואן (אנ')
יורומאנגווי (אנ') 1 המאה ה-19? אמריקה הדרומית (קולומביה) לא
אדאי (אנ') 1 המאה ה-19 אמריקה הצפונית (לואיזיאנה, ארצות הברית) לא
אלאגווילק (אנ') 1 המאה ה-18? אמריקה הצפונית (גואטמלה) לא
ארנאמה (אנ') 1 המאה ה-19 אמריקה הצפונית (טקסס, ארצות הברית) לא
אטקאפה (אנ') 1 המאה ה-20 אמריקה הצפונית (לואיזיאנה, ארצות הברית) חלקית
בֵּייַתוּק (אנ') 1 1829 אמריקה הצפונית (ניופאונדלנד, קנדה) לא
קאלוסה (אנ') 1 המאה ה-18? אמריקה הצפונית (פלורידה, ארצות הברית) לא
קאיוסה (אנ') 1 שנות ה-30 במאה ה-20 אמריקה הצפונית (אורגון, ארצות הברית)
צ'ומשאן (אנ') 6 שנות ה-60 במאה ה-20? אמריקה הצפונית (קליפורניה, ארצות הברית)
קוטונאמה (אנ') 1 המאה ה-19? אמריקה הצפונית (גבול טקסס, ארצות הברית–מקסיקו)
מראטינו (אנ') 1 ? אמריקה הצפונית (מקסיקו) לא יוטו-אצטק
נאולאן (אנ') 1 שנות ה-50 אמריקה הצפונית (מקסיקו) לא
קוויניגואה (אנ') 1 ? אמריקה הצפונית (צפון-מזרח מקסיקו) לא
סולאנו (אנ') 1 המאה ה-18 אמריקה הצפונית (גבול טקסס, ארצות הברית–מקסיקו) לא

מיוני שפות אחרים[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיון השפות למשפחות נעשה תוך הנחה שכולן מתפתחות משפה-אם (פרוטו-שפה) חד-הורית ומתפצלות עם הזמן לשפות-בנות שונות. על אף שרובן המכריע של השפות מתאימות למדי לתיאור זה, ישנן יוצאות מן הכלל. שפה מעורבת מתייחסת לרוב לשילוב מסוים של שפות קיימות, שעשויות בתורן להיות ממשפחות-שפה שונות. פידג'ין היא שפה פשוטה המשמשת לתקשורת יעילה בין קבוצות הדוברות שפות שונות; התפתחות פידג'ין בדרך כלל כוללת תערובת רכיבים הלקוחים מהשפות השונות וכן פישוט של רכיבים אלה. כאשר פידג'ין מתפתח לשפה יציבה יותר, הנרכשת מלידה בפי ילדים, הוא נקרא בדרך כלל קריאול. שפה ניתנת ליצירה או בנייה גם מהיסוד, ולא להתפתח משפות קיימות, בין אם לצורך קלות השימוש בה ובין אם לצורך ספרותי בדיוני; אלה מכונות כשפות מתוכננות.

שפות סימנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

Postscript-viewer-shaded.png ערך מורחב – שפת סימנים 

מערכות היחסים המשפחתיות של שפות הסימנים אינן מבוססות היטב, עקב מחסור במחקר הבלשני, וכתוצאה מכך רבות מהן מוגדרות כמבודדות.[3]

משפחות-שפות-סימנים

שם משפחה מקום מספר שפות
שפות סימנים צרפתיות אירופה, יבשת אמריקה, אפריקה הפרנקופונית, חלקים מאסיה מעל 50
שפות סימנים בריטיות בריטניה, אוסטרליה, ניו זילנד, דרום אפריקה 4–10
שפות סימנים ערביות חלק גדול מהעולם הערבי 6–10
שפות סימנים יפניות יפן, קוריאה, טאיוואן 3
שפות סימנים גרמניות גרמניה, פולין, ישראל 3
שפות סימנים שוודיות שוודיה, פינלנד, פורטוגל 3

מעבר למשפחות-שפות-הסימנים הללו, קיימות הרבה שפות סימנים המוגדרות מבודדות לעת עתה, כולל:

משפחות-שפה מוּצעות[עריכת קוד מקור | עריכה]

להלן רשימה של משפחות-על שהוצעו על ידי חוקרים אך עדיין לא התקבלו באופן גורף בבלשנות העולמית. משפחות-על אלה מקבצות משפחות-שפה מקובלות לקבוצות גנטיות גדולות יותר; התמיכה בהצעות אלה משתנה; השפות הדנה–יניסאיות למשל, הן הצעה שנערכה לאחרונה וקיבלה בדרך כלל טוב, בעוד ששחזורים של השפה הפרוטו-עולמית נתפסים לעיתים קרובות כמדע שוליים; להצעות שמבוססות עצמן על הצעות אחרות יש הסבירות שחלקן יצוינו בסוגריים.

השם המוּצע תיאור מקובלוּת ההצעה במיינסטרים [דרוש מקור]
פרוטו-עולם שפה אם קדמונית משותפת משוחזרת לכל השפות האנושיות נדחתה במידה רבה
אמרינדיאניות כל השפות ביבשת אמריקה שאינן משתייכות למשפחות אסקימו-אלאוט או נה-דנה נדחתה במידה רבה
אלמוסן (אלגונקיות-וקאשיות) (אנ') אלגיות (אנ'), קוטנאי (אנ') ומוסן (אנ') (נדחתה) נדחתה במידה רבה
מוסן (אנ') סאליש (אנ'), וקאשיות (אנ'), וצ'ימקואה (אנ') בצפון-מערב אמריקה הצפונית. שפראכבונד
אצטק–טנואה (אנ') יוטו-אצטק (אנ') וטנואה (אנ'). אפשרית
קואווילטק (אנ') שפות ילידיות של טקסס המודרנית. שפראכבונד
שפות מפרץ מקסיקו (אנ') מוסקוגי (אנ') עם ארבע שפות מבודדות שנכחדו באזור מפרץ מקסיקו בארצות הברית. אפשרית
הוקאן (אנ') כתריסר שפות בחוף המערבי של אמריקה הצפונית חלקן ייתכנו, אחרות נדחו
שפות מאקרו-סו (אנ') סוּ (אנ'), אירוקוי (אנ'), קאדו (אנ'), ויוצ'י (אנ'). שנויה במחלוקת
ג'ה-טופי-קריב (אנ') מאקרו-ג'ה (אנ') (סביר להניח), טופי וקריב באמריקה הדרומית. אפשרית
מאקרו-ג'ה (אנ') 11 משפחות-שפה באמריקה הדרומית חלקן כנראה ממוינות נכון, שנויות במחלוקת
מאקרו-מאיה (אנ') שפות מאיה (אנ') עם טוטונק (אנ'), מיחה-סוקה (אנ'), ווָּאבֶה (אנ'). נדחתה במידה רבה
שפות טוטוסוקה (אנ') טוטונק (אנ') ומיחה-סוקה (אנ') במסו-אמריקה. אפשרית
שפות מאקרו-פאנו (אנ') פָּאנוֹ-טָקָאנָה (אנ') (כנראה) וצ'ימאנה-צ'ון (אנ') (כנראה) אפשרית
שפות מטאקו-ואיקורו (אנ') מטאקו (אנ'), ואיקורו (אנ'), מסקוי (אנ'), וצ'רואה (אנ') באמריקה הדרומית ?
שפות פנוטי (אנ') כמה שפות במערב אמריקה הצפונית שנויה במחלוקת
קצ'ומרה (אנ') קצ'ואניות (אנ') ואיימרה (אנ') שנויה במחלוקת
Yuki–Wappo יוקי (אנ') ו־וָּאפּוֹ (אנ'), שתיהן נכחדו. אפשרית
Borean כל משפחות-השפה בעולם מלבד באפריקה שמדרום לסהרה, גינאה החדשה, אוסטרליה ואיי אנדמן. נדחתה במידה רבה
Alarodian צפון-מזרח קווקזיות with extinct חורית-אוררטית (אנ') שנויה במחלוקת
סינו-אוסטרונזיות (אנ') סינו-טיבטיות, אוסטרונזיות, וקרא-דאי (אנ') שנויה במחלוקת
אוסטריות (אנ') אוסטראסיאתיות (אנ'), אוסטרונזיות ולעיתים אחרות נוספות. חלקן שנויות במחלוקת, אחרות נדחו
אוסטרו-טאי (אנ') אוסטרונזיות וקרא-דאי (אנ') שנויה במחלוקת
מיאו-דאי

(Kosaka 2002, ראו שפות המונג-מיין (אנ'))

המונג-מיין וקרא-דאי (אנ') ?
Austronesian–Ongan אונגן ואוסטרונזיות שנויה במחלוקת
דנה-קווקזיות (אנ') נה-דנה (אנ'), צפון-קווקזיות (שנויה במחלוקת), סינו-טיבטיות, יניסאיות (אנ'), ואחרות. נדחתה במידה רבה
קרסוק (אנ') יניסיי (אנ') ובורושסקי (אנ') שנויה במחלוקת
דנה-יניסיי (אנ') נה-דנה (אנ') ויניסיאן אפשרית
נוסטרטיות אפרו-אסיאתיות, Kartvelian, Dravidian ואיראסיאתיות (נדחתה במידה רבה) נדחתה במידה רבה
איראסיאתיות (אנ') הודו-אירופיות, אורליות ואלטאיות נדחתה במידה רבה
הודו-שמיות (אנ') הודו-אירופיות ושמיות או אפרו-אסיאתיות נדחתה במידה רבה
הודו-אורליות (אנ') הודו-אירופיות ואורליות או Uralic–Yukaghir שנויה במחלוקת
אורל-אלטאיות (אנ') אורליות ואלטאיות (נדחתה במידה רבה) מיושנת; נחשבת אזור התמזגות-שפות
אלטאיות טורקיות (אנ'), מונגוליות (אנ'), טונגוסיות, קוריאניות (אנ') ויפניות (אנ') (ואולי איינו) נדחתה במידה רב;באופן כללי נחשבת שפראכבונד
אורלו-סיביריות אורליות, יוקגיר (אנ'), Eskimo–Aleut וייתכן שגם צ'וקוטקו-קמצ'טקיות (אנ') שנויה במחלוקת
Uralic–Yukaghir אורליות יוקגיר (אנ') שנויה במחלוקת
Nivkh–Kamchukotic

(Fortescue 2011, ראו צ'וקוטקו-קמצ'טקיות (אנ')ניבחית)

ניבחית וצ'וקוטקו-קמצ'טקיות (אנ') ?
עילמו-דראווידיות (אנ') עילמית ודראווידיות נדחתה במידה רבה
דראווידיות-קוריאניות (אנ') דראווידיות וקוריאניות (אנ') מיושנת
פּוֹנְטיות (אנ') צפון-מערב קווקזיות והודו-אירופיות שנויה במחלוקת
איברו-קווקזיות (אנ') צפון-מערב קווקזיות, צפון-מזרח קווקזיות, וקרטווליות (אנ') שנויה במחלוקת
צפון קווקזיות Northwest Caucasian וNortheast Caucasian שנויה במחלוקת
הודו-שקטות (אנ') כמה משפחות-שפה באוקיינוס השקט. נדחתה במידה רבה
Macro-Pama–Nyungan Several Australian language families. שנויה במחלוקת
קונגו-סהריות ניז'ר-קונגו ונילו-סהריות שנויה במחלוקת
נילו-סהריות Many families of central Africa. שנויה במחלוקת
שפות קויסאן שפות קליק אפריקאיות שאינן שייכות לאף מאקרו-פילום אחר.

African click-consonant languages that do not belong to any other macrophyla.

נדחתה במידה רבה
נה-דנה (with Haida) הצעתו של אדוארד ספיר. שנויה במחלוקת
Macro-Chibchan Lencan, Misumalpan וChibchan מתמזגות למשפחת-שפות אחת. (כנראה גם Xincan) ?

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

  1. ^ "אילו הן השפות הגדולות ביותר?". אתנולוג. 25 במאי 2019. 
  2. ^ "צפון הקווקז". אתנולוג. אורכב מ-המקור ב-July 2, 2016. בדיקה אחרונה ב-17 ביולי 2016. 
  3. ^ Wittmann, Henri (1991). "Classification linguistique des langues signées non vocalement". Revue québécoise de linguistique théorique et appliquée (בצרפתית) 10 (1): 215–288.