מצפה נמרוד

מצפה נמרוד
הנוף ממצפה נמרוד
הנוף ממצפה נמרוד
מידע כללי
סוג נקודת תצפית, אנדרטה עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם נמרוד שגב
מיקום הגליל העליון עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–2010
תאריך פתיחה רשמי 2010 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°58′19″N 35°32′00″E / 32.97208056°N 35.53346111°E / 32.97208056; 35.53346111
(למפת צפת רגילה)
 
מצפה נמרוד
מצפה נמרוד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מצפה נמרוד הוא אתר תיירות נוף והנצחה לנמרוד שגב, בן הדור הרביעי למושבה ראש פינה, אשר נהרג בקרב עייתא א-שעב במלחמת לבנון השנייה. האתר מנציח גם את חברי צוות הטנק שבו נפגע נמרוד שגב, ונהרגו יחד איתו. המצפה ממוקם בגליל העליון המזרחי, 503 מטר מעל פני הים, בשטח הרשות המקומית ראש פינה צפונית-מערבית לאתר השחזור בראש פינה ובנוסף הוא גם גן לצמחי ארץ ישראל.

רקע להקמת מצפה נמרוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

אתר התיירות וההנצחה מצפה נמרוד הוקם בשנת 2010 על ידי חזי שגב, אביו של נמרוד שגב, שנהרג במלחמת לבנון השנייה והוא בן 28. נמרוד סיים את לימודיו בבית הספר "אורט" חצור הגלילית בשנת 1995, התגייס לצה"ל במרץ 1996, ושירת בחיל השריון כמפקד טנק. לאחר השחרור למד במכללת הייטק בהרצליה, והוסמך כמהנדס מחשבים של חברת "מיקרוסופט". במלחמת לבנון השנייה נקרא לשירות מילואים בצו 8 ועלה ללבנון עם טנק מרכבה שבו שימש כטען. ב-9 באוגוסט 2006 נהרג בדרום לבנון, כאשר הטנק שלו, שחיפה על טרקטורים שסללו ציר תנועה חדש בכפר עייתה א-שעב, נפגע ממטען צד ומיד לאחר מכן ספג טיל נ"ט. מפיצוץ הטיל והתחמושת שהייתה בטנק נהרגו כל אנשי צוות הטנק.

סיפורו של נמרוד שגב מוזכר בשני ספרים על מלחמת לבנון השנייה, שפרסמו מפקדים מתקופת המלחמה: ספרו של תת-אלוף (מיל') גל הירש "סיפור מלחמה סיפור אהבה", וספרו של אלוף (מיל') אלעזר שטרן "משא כומתה". בתוכנית יום הזיכרון של גלי צה"ל, "עוד מעט נהפוך לשיר", שודר שירו של נמרוד "אתה בן אדם", בביצוע הזמר שמעון בוסקילה, שבחר בשיר והלחין אותו במיוחד לתוכנית.

מלבד "מצפה נמרוד", נפתח בית קפה ומסעדה על שמו "קפה נמרוד" בנמל תל אביב, בית הקפה הוקם על ידי שני יוצאי ראש פינה, אהוד שגב אחיו של נמרוד ודוד אייל, לזכרו של נמרוד. שתיים מהאהבות גדולות של נמרוד – ראש פינה ממנה הגיע, ונמל תל אביב. במקום מונצח נמרוד בתמונה גדולה במרכז בית הקפה, וכן סיפורו מובא בספרון תפריט בית הקפה.

מצפה נמרוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

מצפה נמרוד הוא אחת מתחנות התיירות במושבה הגלילית ראש פינה. לרשות המבקרים במקום עמדה קולית המספרת, בנוסף לסיפור חייו של נמרוד, גם את מורשת ההתיישבות באזור, בעברית ובאנגלית. הנוף הנשקף ממצפה נמרוד משתרע על חלק ניכר של צפון הארץ: מצפון רכס החרמון, ממזרח רמת הגולן, מדרום רמת גלעד וממערב – מורדות הר כנען, עליהם בנוי המצפה.

התחנות באתר:

  • ארבעה סלעים גדולים ברחבת הכניסה, עליהם חקוקים שמות הנופלים בטנק: גלעד שטוקלמן, נמרוד שגב, ניר כהן ונועם גולדמן, ששרתו כמילואימניקים במסגרת מרכבות הפלדה.
  • מרפסת תצפית לנופי עמק החולה, רמת הגולן והחרמון. מן התצפית המזרחית נשקפים רמת כורזים, עמק החולה, רמת הגולן והחרמון; מן המערבית הר כנען ונחל ראש פינה. במקום משקפת ארוכת טווח לשימוש המבקרים.
  • הגן הארץ ישראלי ובו מבחר עשיר של צמחי ארץ ישראל, חלקם מבית הגידול הטבעי של הר כנען וחלקם מיובאים למקום. בין השאר צומחים בגן שקד, חרוב, תאנה, אלון, זית ורימון. במתחם הגן נמצאים מספר אזורי התכנסות והסבה מוצלים, ומדי פעם נשתלים בו צמחים חדשים על ידי מתנדבים.
  • פעמון רוח ענק שאורכו 3 מטרים, התלוי בגובה 8 מטרים מעל לקרקע והוא מנגן צלילים רכים המתחלפים עם כיוון הרוח ומהירותה.

האתר מתוחזק על ידי משפחת שגב, בסיוע המועצה המקומית ראש פינה ובהתנדבות המכינה הקדם צבאית גליל עליון, קרן קיימת לישראל ומתנדבים מארגון "השומר החדש".

אירועים במצפה נמרוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

במקום מתקיימים מפגשים עם אביו של נמרוד, ומדי שנה, בערב ט"ו באב, חג האהבה העברי שהוא גם יום נפילתו של נמרוד שגב, מתקיים במצפה נמרוד קונצרט של שירי אהבה לאור הירח. אחד המפגשים שודר בערוץ 2 ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל.

מבחר תמונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מצפה נמרוד בוויקישיתוף

על נמרוד שגב: