אתגר קרת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית


שגיאות פרמטריות בתבנית:אישיות

פרמטרים ריקים [ חינוך ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים [ שנות הפעילות, לאום ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

פרמטרים ריקים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

אתגר קרת
אתגר קרת, 2005
אתגר קרת, 2005
לידה 20 באוגוסט 1967 (בן 56)
רמת גן, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל, פולין עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים תל אביב
השכלה
תקופת הפעילות מ-1992 עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע סופר
מעסיק אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, אוניברסיטת תל אביב עריכת הנתון בוויקינתונים
בת זוג שירה גפן
פרסים והוקרה
חתימה
האתר של אתגר קרת
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אתגר קרת (נולד ב-20 באוגוסט 1967, ברמת גן) הוא סופר ישראלי. עיקר יצירתו סיפורים קצרים, אך הוא עוסק גם בכתיבת תסריטים, שירה, מחזות וקומיקס.

קורותיו

קרת נולד לאפרים ואורנה קרת, ניצולי שואה. הוא נשוי לשחקנית שירה גפן ואב לילד אחד.

קרת הוא בוגר התוכנית הבין-תחומית לתלמידים מצטיינים ע"ש עדי לאוטמן באוניברסיטת תל אביב. הוא מתגורר כיום בתל אביב.

ספרותו

ספריו של קרת זוכים להצלחה גדולה ורבים מהם היו לרבי-מכר בישראל ובחו"ל וזכו לפרסים בינלאומיים. רבים רואים את כתיבתו של קרת כמאפיינת דור שלם של כותבים ישראלים צעירים ובמיוחד את הספרות אשר נוצרה בישראל במהלך המחצית השנייה של שנות ה-90 של המאה ה-20. הספר הראשון שפרסם, "צנורות" (1992), כמעט ולא זכה להתייחסות. לאחר מכן פרסם את "געגועי לקיסינג'ר" ומשזה הצליח, החלו להימכר מהדורות רבות של "צנורות" אשר יצא בעקבות זאת במהדורה מעודכנת. עקב הצלחתו של אתגר קרת, פרסמו יוצרים צעירים רבים קובצי סיפורים קצרים שניכרו בהם השפעותיו (כמו למשל "כולם מתים בסוף" של אדם מעוז), אך רק מעטים זכו להצלחה כמו זו של קרת. קרת פרסם ספרים נוספים, ביניהם ספרי קומיקס עם רותו מודן ואסף חנוכה.

אתגר קרת הוא מהסופרים העבריים המתורגמים ביותר. כעשרים מיצירותיו, סיפוריו וספריו תורגמו ויצאו לאור באנגלית, ספרדית, צרפתית, איטלקית, גרמנית, רוסית, נורבגית ושבדית.

קרת כתב גם לטלוויזיה, לתיאטרון ולקולנוע. בין היתר כתב בשלוש העונות הראשונות של "החמישייה הקאמרית". בשנת 1993 זכה בפרס ראשון בפסטיבל עכו על "מבצע אנטבה המחזמר" אשר כתב עם יונתן בר גיורא. הסרט הקצר "מלכה לב אדום" אשר כתב וביים עם רן טל, זכה בפרס האקדמיה הישראלית לקולנוע ובמקום ראשון בפסטיבל מינכן. קרת זכה גם בפרס ראש הממשלה לסופרים עבריים, ובפרס שר התרבות לקולנוע. כמו כן אתגר קרת הוא אמן נבחר של הקרן למצוינות בתרבות.

קרת מרצה משנת 1995 בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, והוא מרצה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. סיפורו "צפירה", העוסק בניגודים במציאות הישראלית העכשווית, נכלל במסגרת תוכנית הלימודים לבגרות בספרות כמו גם סיפורו "לשבור את החזיר". קרת מפרסם מיצירותיו גם באתר "במה חדשה" המהווה במה ליוצרים חדשים, אף שהפך לסופר בעל מוניטין עוד קודם להקמתו של אתר זה. סרטי גמר של יוצרים צעירים רבים מבוססים על סיפוריו.

שירים פרי עטו של קרת הולחנו והוקלטו על ידי אביתר בנאי, ערן צור והפה והטלפיים.

ב-14 ביולי 2010, יום הבסטיליה, קיבל אתגר קרת את עיטור אביר מסדר האמנויות והספרות על תרומתו המשמעותית לאמנות ולספרות בצרפת וברחבי העולם. העיטור מוענק על ידי שר התרבות והתקשורת בצרפת.

סגנון כתיבה

כתיבתו של קרת נחשבת על ידי רבים פוסטמודרנית, אבסורדית והומוריסטית. היא עמוסת מליצות, קלישאות, סמלים משומשים וחיקוי של ז'אנרים מוכרים מהתרבות הפופולרית, כאשר השימוש שעושה בהן קרת הוא לרוב אירוני. בדרך כלל משולבת בכתיבתו עגה ושפה יומיומית. זהו מאפיין כתיבה פוסטמודרני, משום שהוא מערער על ההבחנה בין תרבות גבוהה לנמוכה. השתלשלות האירועים נגללת לפעמים מנקודת מבט של ילד או של משקיף מהצד - דמויותיו נמצאות בדרך כלל בשולי החברה ונכשלות פעם אחר פעם. בכתיבתו מובעים געגועים לתחושה של חוסר מודעות המאפיינת עבר נוסטלגי, שאף על פי שהיה פגום מבחינות רבות, אנשים לא היו מודעים לפגמיו. סיפוריו של קרת מרבים להתייחס לעצמם ולקורא ועל ידי כך לפרוץ את גבולות היצירה המקובלים. המציאות המתוארת בסיפוריו היא לעתים קרובות מציאות פנטסטית, אבל הדמויות מתייחסות אליה בבנליות ומסרבות להשתומם מהאירועים החריגים שקורים סביבן.

יצירות אהובות

אתגר קרת ציין פעמים רבות בראיונות את החיבה אותה הוא רוכש ליצירותיו של הבמאי קוונטין טרנטינו. הוא שיבח את סגננו היצירתי והמהוקצע, והתרשם עמוקות מהעריכה הססגונית בסרטו "להרוג את ביל".

בתחום הספרותי, ציין אתגר קרת את חיבתו לסופר האמריקני פול אוסטר. בספרות הישראלית מעריך קרת את כתביו של רועי צ'יקי ארד. הפריצה הגדולה שלו, לטענתו של קרת, התרחשה בפסטיבל שירה במדבר, בעת שהקריא את שירו, יצירת מופת לדבריו של קרת - "הינשוף". בשנים האחרונות ביקר אתגר קרת מספר סופרים ישראלים עכשווים, ביניהם הסופרת אורלי קסטל בלום.

קולנוע וטלוויזיה

במהלך שנות התשעים היה שותף כתסריטאי של שלוש עונות בתוכנית הסאטירה והמערכונים הישראלית הפופולרית "החמישייה הקאמרית".

בשנת 1997 יצא הסרט "בומרנג" של הבמאי אסף שחר, על פי סיפור קצר של קרת. הסרט זכה בפרס ראשון בפסטיבל סרטים ביפן.

בשנת 2000 יצא לאקרנים סרט הקולנוע הישראלי "משהו טוטאלי" אשר מבוסס על תסריט אותו קרת כתב.

בשנת 2001 יצא לאקרנים סרט הטלוויזיה "אבא'לה" בכיכובו של שמיל בן-ארי אשר מבוסס על תסריט אותו קרת כתב.

בשנת 2007 יצא לאקרנים הסרט "מדוזות" - סרט הביכורים של קרת ובת זוגו שירה גפן. הסרט הוצג במסגרת פסטיבל קאן 2007 וזכה בפרס מצלמת הזהב, הנחשב לפרס היוקרתי ביותר המוענק ליוצרים בתחילת דרכם, ובשני פרסים במסגרת "שבוע הביקורת" – אחת התחרויות הנלוות לתחרות המרכזית: פרס הבימוי מטעם איגוד היוצרים הצרפתי ו"פרס המבקרים הצעירים".

בשנת 2007 יצא לאקרנים גם הסרט ההוליוודי "חותכי ורידים: סיפור אהבה" (Wristcutters: A Love Story) מסוג קומדיה רומנטית אשר מבוסס על הנובלה של קרת "הקייטנה של קנלר".

בשנת 2009 יצא לאקרנים (בארצות הברית ובאוסטרליה) סרט אנימציה מסוג סטופ-מושן בשם "9.99$" אשר נוצר בהפקה ישראלית-אוסטרלית אשר התסריט שלה נכתב על ידי אתגר קרת והבמאית טאטיה רוזנטל.

ספרים

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

מכּתביו: