יונדאי מוטור
| יונדאי מוטור | |
|---|---|
| סוג: | חטיבה בחברת יונדאי-קיה |
| שנת הקמה: | 1967 |
| משרד ראשי: | |
| מייסדים: | צ'אנג ג'ו-יאנג |
| אנשי מפתח: | צ'אנג מונג-קו |
| מוצרים עיקריים: | מכוניות |
| הכנסות: | 74.3 מיליארד דולר אמריקני (2007) |
| עובדים: | 76,704 (2007) |
| דף הבית: | www.hyundai-motor.com |
יונדאי מוטור היא חטיבה לייצור כלי רכב בחברת יונדאי-קיה הקוריאנית. היא נוסדה ב-1967 על ידי תאגיד יונדאי וכיום היא חלק מקבוצה הכוללת גם את חברת קיה. בשנת 2007 הייתה יונדאי מותג כלי הרכב החמישי בגודלו בעולם עם היקף מכירות של 2.6 מיליון יחידות. משמעות שם החברה בקוריאנית הוא "מודרניות".
היסטוריה [עריכה]
יונדאי מוטור הוקמה על ידי תאגיד יונדאי לטובת שיתוף פעולה עם חברת פורד ובמהלך שנותיה הראשונות היא ייצרה דגמי פורד על פי תוכניות ייצור של דגמי פורד האירופאים. מפעל ההרכבה הוקם בעיר אולסן והדגם הראשון שיוצר ב-1968 היה פורד קורטינה. בשנות ה-70 החלה יונדאי לתכנן דגם מכונית עצמאי בסיוע מהנדסים ומתכננים בריטיים. ב-1975 הציגה החברה את יונדאי פוני שהייתה המכונית הקוריאנית העצמאית הראשונה. היא הייתה מבוססת על הנעה אחורית ומנוע של חברת מיצובישי היפנית. עיצוב המכונית הופקד בידי חברת איטלדיזיין האיטלקית. לאחר כשנה החלה החברה לייצא את המכונית לאקוודור ולאחר מכן לאירופה.
ב-1985 הציגה החברה את הדגם אקסל שהיה דגם קומפקטי, הראשון בעל הנעה קדמית והראשון שיוצא לארצות הברית. גם דגם זה השתמש במנועי מיצובישי בנפחים 1,400, 1,600 ו-2,000 סמ"ק. בעת שהוצגה, עמד מחיר המכונית בארצות הברית על חמשת אלפים דולר. המחיר הנמוך הניב ליונדאי מכירות של 126 אלף יחידות מדגם זה באותה שנה. שנה לאחר מכן הוצג דגם סלון בשם גרנדואר. ב-1988 הוצג דגם משפחתי גדול בשם סונטה שכוון בראש וראשונה לשוק האמריקני ויוצר בחלקו במפעל בקנדה. עם הגידול בייצור פתחה יונדאי מפעלי ייצור נוספים בקוריאה ומספר מפעלי ייצור ברחבי העולם. מפעל ההרכבה הראשי באולסן הורחב גם הוא והפך למפעל ההרכבה הגדול בעולם.
ב-1991 הציגה החברה לראשונה מנוע בנזין ותיבת הילוכים שתוכננו על ידה במלואם. הם הותקנו בדגם האלנטרה שהוצג באותה שנה. האלנטרה, שהייתה משפחתית קומפקטית בתצורות סדאן נקראה בחלק מהשווקים לנטרה עקב התנגשות עם שמות דגמים של יצרנים אחרים. בשנת 2001 אוחד השם ברחבי העולם בחזרה לאלנטרה. ב-1995 הציגה החברה את דגם האקסנט שהוצע בתצורת סדאן והצ'בק על בסיס גלגלים קצר, בין דגמי המיני לדגמים הקומפקטיים. המכונית זכתה להצלחה בשוק האוסטרלי עד כדי מכירות של חמישה וחצי אחוזים ב-1998.
ב-1997 סבל תאגיד יונדאי מהמשבר הפיננסי באסיה. תאגיד יונדאי התפרק למספר חברות ויונדאי מוטור ניצלה את המשבר כדי לרכוש את קיה מוטורס. בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20 החלה יונדאי ביישום תוכנית לשיפור האיכות וחיזוק המותג הבינלאומי. היא החלה להציע אחריות של 10 שנים בשוק האמריקני ומאמציה נשאו פרי כשדורגה שנייה בשנת 2004 בסקרי איכות של חברת ג'יי די פאואר האמריקנית.
ב-2001 הוצג דגם פנאי-שטח גדול בשם סנטה פה. הוא סבל ממספר תקלות בימיו הראשונים אך הצליח בארצות הברית כשהוא עובר שיפורים מדי שנה. הוא שווק עם מנוע בנזין V6 בנפח 2,700 סמ"ק ומחוץ לארצות הברית אף עם מנוע טורבו דיזל. שנה לאחר מכן הציגה החברה את דגם המיני גטס עם מגוון מנועי בנזין מ-1,100 ועד 1,600 סמ"ק ומנוע טורבו דיזל בנפח 1,500 סמ"ק. ב-2005 הוצג דגם הטוסון שהיה דגם פנאי שטח קטן שהתבסס על מרכב האלנטרה. הוא זכה להצלחה רבה ברחבי העולם, תודות למחיר נמוך ותמורה גבוהה באבזור ואבזרי בטיחות. ב-2008 נכנסה יונדאי לראשונה לשוק דגמי היוקרה והציגה את ג'נסיס שהוא דגם סלון בעל הנעה אחורית עם מנועי V6 ו-V8 בנפח 4,600 סמ"ק המיועד להתחרות בדגמי הסלון הגרמניים ובדגמי לקסוס היפניים. נכון לשנת 2009 ג'נסיס אינו משווק באירופה והחברה מייעדת אותו בעיקר לשוק המקומי והאמריקני. החברה מייצרת משנת 2011 מכונית ספורט קומפקטית בשם יונדאי ולוסטר.
בשנת 2006 נעצר צ'אנג מונג-קו, היושב ראש של החברה, בחשד למעילה בכספי החברה בהיקף של כמאה מיליון דולר. שנה לאחר מכן הוא נשפט לשלוש שנות מאסר בכלא[1]. הוא הוחלף על ידי סגנו קים דונג-ג'ין.
קישורים חיצוניים [עריכה]
| מיזמי קרן ויקימדיה |
|---|
- יונדאי מוטור, האתר הרשמי (באנגלית)
- יונדאי מוטורס ישראל, אתר היבואן
- ההיסטוריה של יונדאי מוטור (באנגלית)
- קובי ליאני, קוריאה, יונדאי: כך כבשנו את העולם, באתר וואלה!, 14 במאי 2012
הערות שוליים [עריכה]
- ^ סוכנויות הידיעות, יו"ר יונדאי מוטורס נשפט לשלוש שנות מאסר באשמת מעילה בכספי החברה, באתר הארץ, 6 בפברואר 2007