מוחמד נגיב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
מוחמד נגיב
נשיא  מצרים ה-1
Muhammad Naguib.jpg
קודמו המלך פואד השני
יורשו גמאל עבד אל נאצר
תחילת כהונה 18 ביוני 1953
סוף כהונה 14 בנובמבר 1954
תאריך לידה 20 בפברואר 1901
מקום לידה חרטום, סודאן
תאריך פטירה 29 באוגוסט 1984

מוחמד נגיב (ערבית: محمد نجيب), 1901-1984, היה הנשיא הראשון של מצרים. הוא שירת כנשיא מהכרזת הרפובליקה ב-28 ביוני 1953 עד 14 בנובמבר 1954.

מוחמד נגיב נולד בסודאן בשנת 1901. הוא שירת בצבא המצרי והתקדם עד לדרגת גנרל. נגיב עמד בראש קבוצה שמנתה תשעה קצינים, ובהם: גמאל עבד אל נאצר, אנואר סאדאת, ועבד אל-חכים עאמר. הקבוצה הכריזה על עצמה כוועד המנהל של "תנועת הקצינים החופשיים" ועמדה מאחורי ארגון ההפיכה הצבאית ביום 23 ביולי 1952 נגד המלך פארוק, שהיה משושלת אלבנית שעלתה לשלטון בחסות העות'מאנים. לאחר ההפיכה הכריזה קבוצת הקצינים על עצמה כ"מועצה המנהלת המהפכנית". המועצה הכתיבה לקבינט האזרחי את אופן ניהול המדינה, והפקיעה ממנו את השליטה על האדמיניסטרציה ומשרות השלטון.

נגיב נבחר לעמוד בראש המדינה וכמפקד העליון עקב הפופולריות שלו בקרב הצבא ועובדת היותו גיבור מלחמה בשנת 1948 במלחמת העצמאות. גם גילו המתקדם ונסיונו, יחסית לקצינים הצעירים האחרים שבקבוצה, היוו שיקול בבחירתו. לראשונה מאז תקופת אלכסנדר הגדול, זכתה מצרים לשליט מצרי.

לאחר הכרזת מצרים כרפובליקה ביוני 1953, מונה נגיב כנשיאה הראשון. הוא הודח מתפקידו בנובמבר 1954, והושם במעצר בית לזמן מה. לאחר מכן שוחרר עד מותו בשנת 1984 בקהיר.

[עריכה] קישורים חיצוניים


הקודם:
-
נשיא מצרים הבא:
גמאל עבד אל נאצר
P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.

כלים אישיים

גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא