אוניה פרסונלית
אוּנְיָה פרסונלית או איחוד פרסונלי היא מערכת יחסים בין שתי ישויות או יותר במשפט הבינלאומי, הנחשבות למדינות שונות וריבוניות, אשר, לפי חוקיהן, אותו האדם עומד בראשן, בעוד גבולותיהן, חוקיהן והאינטרסים שלהן נותרים שונים.
כאשר הקשר בין המדינות חזק יותר ויש להן גם מוסדות משותפים (כגון צבא, פרלמנט או חוקה), נהוג להשתמש במונח "איחוד".
להבדיל מ"אוניה" ו"איחוד", המונח "פדרציה" מתייחס למדינה ריבונית אחת, המורכבת ממספר ישויות מדיניות לא-ריבוניות.
איחוד ישויות מדיניות
[עריכת קוד מקור | עריכה]אוניה פרסונלית יכולה להיווצר ממספר רב של סיבות, החל ממצב מקרי שבו עקב קשרי נישואין עומד אותו מלך בראשן של שתי מדינות, או סיפוח, המשתמש באוניה הפרסונלית כגושפנקא חוקית לכפיית רצונה של מדינה אחת על רעותה, כגון הכרזתו של המלך ויטוריו אמנואלה השלישי כמלך אלבניה על מנת לתת גושפנקא לכיבוש איטליה הפשיסטית בשנת 1939. מצב האוניה הפרסונלית בין שתי מדינות יכול להיות תנאי בחוקתן, או מצב זמני, הניתן לשינוי עם השתנות הנסיבות האישיות.
בשל העובדה שמשטרים רפובליקניים מתיימרים לרוב להיות ביטוי של רצון העם, נדיר המצב שנשיא עומד בראשה של אוניה פרסונלית. לרוב המדובר בקשרים בין מדינות ומלכים. בשלהי המאה העשרים, כאשר מספר המלכים בעולם פחת, פחת גם מספרן של האוניות הפרסונליות. המקרים הבולטים כיום הן ממלכות חבר העמים הבריטי כמו קנדה או אוסטרליה, אשר אותו מונרך עומד בראשן באופן רשמי.
דוגמה נוספת לאיחוד פרסונלי כיום היא אנדורה, שבה נשיא צרפת (ולפניו מלך צרפת) הוא גם שליט אנדורה בשיתוף עם הבישוף של לה סאו ד'אורז'יי בקטלוניה.
איחוד של תפקידים
[עריכת קוד מקור | עריכה]איחוד פרסונלי יכול להתקיים גם ברמה של תפקידים בתוך מדינה אחת. למשל בישראל משמש אותו אדם גם כנציב תלונות הציבור וגם כמבקר המדינה. מלך אנגליה משמש גם כראש הכנסייה האנגליקנית.
דוגמאות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- האימפריה הרומית הקדושה וממלכת סיציליה: בין השנים 1194–1197 וכן 1212–1254.
- איחוד קאלמאר: בין דנמרק, נורווגיה ושוודיה בשנים 1389–1521.
- ממלכת פולין והדוכסות הגדולה של ליטא: בין השנים 1389–1569.
- תקופת האיחוד האיברי: בשנים 1580–1640 שימש מלך ספרד גם כמלך פורטוגל וריבונותו אף חלשה, נוסף על האימפריה הספרדית, גם על המושבות ותחנות הסחר של האימפריה הפורטוגזית ברחבי העולם.
- ממלכת אנגליה וממלכת סקוטלנד בין השנים 1603–1707.
- דוכסות ורשה וסקסוניה בתקופת נפוליאון.
- פולין הקונגרסאית והאימפריה הרוסית: הצאר הרוסי שימש כמונרך של שתיהן.
- הנסיכויות הרומניות המאוחדות ולאכיה ומולדובה, מ-1859 ועד 1866 שנשלטו על ידי אותו נסיך-מושל (דומניטור).
- האימפריה האוסטרו-הונגרית: בין השנים 1867–1918 שימש הקיסר האוסטרי גם כמלך הונגריה.
- הולנד ולוקסמבורג בשנים 1815–1890.
- איסלנד ודנמרק: בין השנים 1918–1944. דנמרק הכירה בעצמאותה של איסלנד ב-1918, אולם המלך הדני שימש גם כמלך איסלנד עד שנת 1944.
- הפרוטקטורט של בוהמיה ומוראביה וגרמניה הנאצית ממרץ 1939 עד מאי 1945. עקב כניסת הוורמאכט לפראג הפכה צ'כיה רשמית לשטח אוטונומי של הרייך הגרמני - סיפוח דה פקטו.
- הממלכה המאוחדת וממלכות חבר העמים, אוניה פרסונלי מודרנית.
- הרפובליקה הצרפתית ונסיכות אנדורה, אוניה פרסונלי מודרנית. (גם הכנסייה של אורז'ל ואנדורה שבהם עומד הבישוף של אורז'ל)
- "הרפובליקה הערבית המאוחדת" איחדה בין מצרים לבין סוריה משנת 1958 ועד שנת 1961.