לדלג לתוכן

בצילוס (חיידק)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף חיידק מתג)
צורות שונות של התארגנות חיידקי הבצילוס במרחב

בָּצִילוּסלטינית: Bacillus: מקלון[1]. בעברית: חיידק מֶתֶג) הוא חיידק בעל צורת מקל.
הגדרת חיידק כלשהו כמתג מבדילה אותו מן הצורות האחרות של חיידקים: נקד (Coccus) וסלילון (Spiral bacteria)[2]. זהו אופן אבחנה ראשוני מבין רבים שנועדו לתת שמות לסוגי החיידקים השונים בשיטה הבינומית. המונח הלועזי בצילוס הוצע לראשונה בשנת 1853 על ידי הבוטנאי היהודי-גרמני פרדיננד כהן[1].

חיידקים בעלי צורה בצילית יכולים להשתייך לקבוצת חיידקים גראם-חיוביים, גראם-שליליים, או יציבי חומצה וכן להיות אירוביים או אנאירוביים. במינוח המיקרוביולוגי כיום משתמשים במונח הלועזי בצילוס גם לציון הסוג הטקסונומי Bacillus שלו צורה מתגית. אולם אין להתבלבל בין שני המונחים שכן הסוג הטקסונומי מופיע בכתב נטוי עם אות B גדולה.

מתגים גראם-חיוביים, גראם-שליליים ויציבי חומצה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרשימה הבאה כוללת סוגים ומינים שכיחים של חיידקים בציליים גראם-חיוביים:

Bacillus anthracis
Clostridium botulinum

הרשימה הבאה כוללת משפחה, סוגים ומינים שכיחים של חיידקים בציליים גראם-שליליים:

Yersinia enterocolitica
Vibrio cholerae

הרשימה הבאה כוללת סוגים ומינים שכיחים של חיידקים בציליים יציבי חומצה:

התארגנות מתגית במרחב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חיידקי מתג שונים (פתוגניים ולא פתוגניים) יכולים להופיע כמתג בודד, או לחלופין להישאר צמודים אחד לשני בתום הפליגה. אותם מתגים שנשארו צמודים אחד לשני יוצרים ארגון מרחבי אשר בעזרתו ניתן לאפיין ראשונית סוגים שונים של חיידקים. בשונה מחיידקי נקד, חיידקי מתג עוברים לרוב תהליך של פליגה על פני מישור אחד בלבד. להלן צורות שונות של התארגנות מתגית במרחב:

  • Diplobacilli (דִּיפְּלוֹבָּצִילִים) - זוגות של מתגים. דיפלובצילים נוצרים לאחר שזוג מתגים ראשון עובר פליגה על פני מישור אחד וממנו מתנתק הזוג החדש.
  • שרשראות - מתגים הצמודים זה לזה ברצף לאורך, במעין מערך המזכיר נקניקיות. שרשראות נוצרות כאשר המתגים אינם מתנתקים אחד מהשני בתום מספר רב של תהליכי פליגה על פני מישור אחד. התארגנות מרחבית זאת מאפיינת חיידקים בסוג Bacillus, לדוגמה: Bacillus anthracis.
  • כלונסאות - מתגים הצמודים זה לזה ברצף לרוחב, במעין מערך המזכיר גדר כלונסאות. שרשראות נוצרות כאשר המתגים אינם מתנתקים אחד מהשני בתום מספר רב של תהליכי פליגה על פני מישור אחד. התארגנות מרחבית זאת מאפיינת חיידקים בסוג Corynebacterium, לדוגמה: Corynebacterium diphtheriae.

התארגנות מתגית מיוחדת במרחב

[עריכת קוד מקור | עריכה]
"תפטיר" אופייני של חיידק במחלקת Actinobacteria
  • "תפטירים" - מתגים מסועפים הצמודים זה לזה במעין פקעת המזכירה תפטירים של עובשים. "תפטירים" נוצרים כאשר המתגים אינם מתנתקים אחד מהשני בתום מספר רב של תהליכי פליגה במרחבים שונים. התארגנות זאת מאפיינת חיידקים במחלקת Actinobacteria.
  • מתגים מכופפים - מתגים בודדים בעלי צורה מכופפת. צורה זאת מאפיינת חיידקים בסוג Vibrio, לדוגמה: Vibrio cholerae.
  • מתגים מחודדים - מתגים בודדים בעלי קצוות מחודדים המזכירים מחטים. צורה זאת מאפיינת חיידקים בסוג Fusobacterium, לדוגמה: Fusobacterium nucleatum.
  • נבגים - סוגים מסוימים של מתגים גראם-חיוביים מסוגלים ליצור נבגים כאשר תנאי הסביבה בה הם נמצאים הופכים לעוינים עבורם. בין סוגי החיידקים שמסוגלים להתנבג ניתן לציין את הסוגים: Clostridium ו-Bacillus. היווצרות הנבג משנה קלות את המבנה המורפולוגי של המתג בעקבות המיקום של הנבג על גבי המתג. כך לדוגמה חיידקים בסוג Clostridium יוצרים נבג בקצה המתג, דבר שמקנה להם צורה של מקל תיפוף.

לאורך ההיסטוריה ניתנו למספר חיידקים פתוגניים, להם צורת מתג, שמות המשקפים ישירות את צורתם המורפולוגית. כך לדוגמה:

  • Hansen bacillus - מוכר כיום בתור Mycobacterium leprae
  • Koch bacillus - מוכר כיום בתור Mycobacterium tuberculosis
  • Klebs-Löffler bacillus - מוכר כיום בתור Corynebacterium diphtheriae
  • Yersin bacillus - מוכר כיום בתור Yersinia pestis

אולם אין מדובר במקרה זה על שיוכם לסוג הטקסונומי Bacillus כלל. כיום שמות אלה נחשבים למיושנים וכמעט שאינם מצויים עוד בשימוש.

המונח קוֹקוֹבָּצִילוּס (Coccobacillus) מתייחס לחיידק שלו צורה קוקואידית מוארכת, שמהווה מעין מצב ביניים בין צורה נקדית למתגית, לדוגמה: Bordetella pertusis - חיידק השעלת.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 המקור האטימולוגי של המילה Bacillus באתר www.etymonline.com
  2. ^ YD. Kevin. (2006). The Selective Value of Bacterial Shape. Microbiology and Molecular Biology Reviews. Sep;70(3):660–703. PMID 16959965.