טחנת אבו רבאח – הבדלי גרסאות

תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ שוחזר מעריכות של תאנה (שיחה) לעריכה האחרונה של דולב
Shokachief (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
שורה 30: שורה 30:
[[קטגוריה:שביל ישראל]]
[[קטגוריה:שביל ישראל]]
[[קטגוריה:השרון: אתרים ארכאולוגיים]]
[[קטגוריה:השרון: אתרים ארכאולוגיים]]
[[קטגוריה:עדנים]]

גרסה מ־20:58, 14 במרץ 2021

טחנת אבו רבאח
מידע כללי
סוג טחנת מים עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום עדנים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 32°07′26″N 34°53′55″E / 32.123897°N 34.898624°E / 32.123897; 34.898624
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טחנת אבו רבאח הוא אתר עתיקות וטחנת קמח שהופעלה כטחנת מים בנחל הירקון ונמצאת על אדמות מושב עדנים שבדרום השרון ובבעלות אגודת מושב עדנים.

היסטוריה

בסקר הבריטי מוזכר המקום כשרידי סכר ומתקני טחנה בשם "טאחונת אל וסטה" שפירושה הטחנה האמצעית (בין טחנת מיר לטחנת פרוחיה). בשנות ה-80 של המאה התשע עשרה שופצה הטחנה על ידי השייח' אברהים אבו רבאח שהיה מהשייחים התקיפים באזור. הוא אסר את השימוש בירקון להשקיה בטענה שזה יפגע בכוח המים בטחנה. הוא שלח שליחים לחבל בטחנות מיר ופרוחיה הסמוכות. אבו רבאח אף "דאג" להגנתם של תושבי פתח תקווה תמורת תשלום דמי חסות גבוהים ("פרוטקשן").

בטחנה פעלו 12 זוגות אבני ריחיים. אבו רבאח גבה עמלה 10%-20% מכמות החיטים שטחן. סמוך למלחמת העולם הראשונה ייבא אבו רבאח מגרמניה שתי טורבינות. אחת שמשה להנעת אבני הריחיים והשנייה לשאיבת מים לפרדסו של אבו רבאח. עם ריבוי הטחנות המכניות ירד ערכה של טחנת אבו רבאח. לאחר קום המדינה שונה ייעוד הטחנה וכוח המים הופנה להפעלת משאבה להשקיית פרדסי יכין-חק"ל. בשנת 1959 פסקה פעילות הטחנה עם השאיבה מהירקון במפעל ירקון-נגב וירידת ספיקת מי הירקון.

התחנה כיום

בשנת 2004 המבנה שוקם ושוחזר. במתחם הטחנה מתוכננים לעתיד מיזמים תיירותיים המשלבים שימור המקום, בנוסף הטחנה משמשת כאתר צילומים מועדף לחברות הפקה שונות ופעולות לטובת הסביבה והקהילה של מושב עדנים.

מיקום

הטחנה נמצאת בתחום שטח השיפוט של מועצה אזורית דרום השרון על אדמות אגודת מושב עדנים. למקום ניתן להגיע בדרך כורכר הפונה מערבה מכביש 40 מעט דרומה למחלף ירקון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טחנת אבו רבאח בוויקישיתוף