האתרים הערביים-נורמניים בפלרמו והקתדרלות של צ'פלו ומונריאלה

האתרים הערביים-נורמניים בפלרמו והקתדרלות של צ'פלו ומונריאלה
קולאז' של האתרים
קולאז' של האתרים
קולאז' של האתרים
אתר מורשת עולמית
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 2015, לפי קריטריונים 2, ו-4
שטח האתר 6.235 הקטאר
שטח אזור החיץ 483.008 הקטאר
מידע כללי
מיקום פלרמו עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה איטליהאיטליה איטליה
קואורדינטות 38°06′39″N 13°21′11″E / 38.110833333333°N 13.353055555556°E / 38.110833333333; 13.353055555556
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

האתרים הערביים-נורמניים בפלרמו והקתדרלות של צ'פלו ומונריאלהאיטלקית: Palermo arabo-normanna e le cattedrali di Cefalù e Monreale) הם סדרה של תשעה מבנים דתיים ואזרחיים שנמצאים על החוף הצפוני של סיציליה מתקופת ממלכת סיציליה הנורמנית (1130–1194). הם נוספו לרשימת אתרי המורשת העולמית של ארגון אונסק"ו בשנת 2015.[1]

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

סיציליה אוכלסה ונשלטה על ידי עמים שונים במהלך ההיסטוריה שלה (אנ'). בימי קדם היא אוכלסה ברובה על ידי מושבות יווניות, אך פלרמו הייתה פיניקית-קרתגנית, ואז נכבשה על ידי האימפריה הרומית. לאחר שהאימפריה פוצלה, הייתה סיציליה תחת שלטון ביזנטי. הערבים כבשו את האי במאה התשיעית ואחריהם כבשו הנורמנים את האי במאה ה-11. הנורמנים, שהקימו ממלכה משלהם בסיציליה, היוו את המעמד הגבוה, ואילו אוכלוסיית האי הייתה ברובה ממוצא יווני או ערבי.

תערובת של תרבויות אלה הביאה לסגנון האמנות האישי של סיציליה, המכונה כיום כ"התרבות הנורמנית-ערבית-ביזנטית (אנ')". הנורמנים שילבו את השיטות הטובות ביותר של האדריכלות הערבית והביזנטית באמנות שלהם.[2] סגנון אמנות זה בולט במיוחד באדריכלות. לדוגמה, החלק החיצוני הקומפקטי של קתדרלת מונריאלה תואם את הבנייה הנורמנית בסגנון רומנסקי. הקשתות החופפות, אותן ניתן לראות מעל המרפסת בחזית ובמיוחד מעשה התשבץ באפסיס האחורי, הם אלמנטים בסגנון ערבי. בפנים, הפסיפסים על בסיס הזהב על הקירות מראים את ההשפעה הביזנטית.

המבנים[עריכת קוד מקור | עריכה]

המבנים האינדיבידואליים המהווים חלק מאתר מורשת התרבות העולמית נמצאים בעיקר בצד הצפוני של האי סיציליה. שתי טירות, ארבע כנסיות, כולל הקתדרלה, וגשר שוכנים בפלרמו, שהייתה בירת ממלכת סיציליה הנורמנית. שתי קתדרלות נוספות ממוקמות בערים בסיציליה, שהיו מושב בישופויות חשובות בימי הביניים. באופן ספציפי, אתר המורשת העולמית של פלרמו הערבית-נורמנית והקתדרלות של צ'פלו ומונריאלה כוללים את תשעת המבנים הבאים:

מבנה סוג מיקום הערות תמונה
הארמון המלכותי או ארמון הנורמנים יחד עם

קפלה פלאטינה

טירה פלרמו
פיאצה דל פרלמנטו
מעון הקיץ של האמיר של פלרמו מהמאה ה-9, הוסב על ידי רוג'רו השני, מלך סיציליה למקום מושבו, ארמון המלכים הנורמנים של סיציליה, ומכאן השם פאלאצו דיי נורמני (ארמון הנורמנים), כיום הפרלמנט של סיציליה.
קפלה פלרמו
בפאלאצו דיי נורמני
1132 עד 1140 תחת המלך רוג'רו השני, מלך סיציליה נבנתה כקפלה בחצר של פאלאצו דיי נורמני (פאלאצו ריאלה), הוקדשה 1140, רצפה עם שיש ופורפיר תקרות עץ מעוטרות בגילוף ערבי, פסיפסים בסיסיים מזהב על הקירות ובמבנה.
לה זיסה טירה פלרמו
פיאצה דלה זיסה
התחלת בנייה בשנת 1165 תחת גוליילמו הראשון והשלמתה בשנת 1167 תחת בנו, גוליילמו השני. בניין בצורת קובייה בן שלוש קומות, היום מקום מושבו של המוזיאון לאמנות אסלאמית
קתדרלת פלרמו כנסייה פלרמו
קורסו ויטריו אמנואלה
קתדרלה של הארכידיוקסיה של פלרמו, שהוקמה בשנים 1184–1185 במקום מבנה קודם שנפגע קשה כתוצאה מרעידת אדמה בשנת 1169, פורטיקו משנת 1465 בסגנון גותי קטלוני מאוחר, 1781 עד 1801 שחזור הפנים והחוץ והתקנת הכיפה.
כנסיית ג'ובאני הקדוש של הנזירים כנסייה פלרמו
ויה דל בנדטיני
נבנה על ידי רוג'רו השני זמן קצר לאחר הכתרתו כמלך סיציליה בשנת 1130 באתר של בניין ערבי קודם כחלק מהמנזר הלטיני העתיק ביותר בפלרמו והושלם בשנת 1143.
כנסיית סנטה מריה דל'אמיראליו כנסייה פלרמו
פיאצה בליני
נבנתה משנת 1143 ככנסייתו הפרטית של ג'ורג'ו מאנטיוכיה, "אמיר האמירים" (לטינית: Ammiratus Ammiratorum, תואר שהתגלגל למילה אדמירל) תחת המלך רוג'רו השני. חזית הבארוק מהמאה ה-17. מאז 1943 מקום מושבה של הקהילה "סן ניקולו דיי גרצ'י" עם פולחן ביזנטי וקו-קתדרלה של האפארכיה של הכנסייה הקתולית האיטלקית-אלבנית.
כנסיית סן קטאלדו כנסייה פלרמו
פיאצה בליני
נבנתה בשנים 1154–1160 ככנסייתו הפרטית של מאיונה מבארי, "אמיר האמירים" תחת המלך גוליילמו הראשון. אחת הכנסיות האחרונות בסיציליה בסגנון הערבי-נורמני.
גשר האדמירל גשר פלרמו
קורסו דיי מילה
גשר עם שתים-עשרה קשתות סגלגלות מחודדות, שנבנה לאחר 1132 תחת ג'ורג'ו מאנטיוכיה, "אמיר האמירים" (לטינית: Ammiratus Ammiratorum, תואר שהתגלגל למילה אדמירל) תחת המלך רוג'רו השני. חצה במקור את הנהר אורטו.
קתדרלת מונריאלה כנסייה מונריאלה
פיאצה ויטוריו אמנואלה
קתדרלה של הארכידיוקסיה של מונריאלה, שהוקמה בין 1172 ל-1176 תחת המלך גוליילמו השני. הקירות מכוסים בפסיפסים מזהב בסגנון אמנות ביזנטית.
קתדרלת צ'פלו כנסייה צ'פלו
פיאצה דואומו
קתדרלה של הדיוקסיה של צ'פלו, שהוקמה בין 1131 ל-1140 תחת המלך רוג'רו השני.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ "The stunning Norman cathedral of Monreale, Sicily, Italy". The Thinking Traveler. ABTOI.
  2. ^ Antonino Buttitta; J -Y Marin; Jean-Marie Levesque; Musée de Normandie, Les Normands en Sicile: XIe-XXIe siècles : histoire et légendes, 5 Continents, 2006, p. 14; Quote: ”Le genie architectural des Normands a su s’adapter aux lieux en prenant ce qu’il y a de meilleur dans le savoir-faire des batisseurs arabes et byzantins.”