לדלג לתוכן

חוסה ראול קפבלנקה

ערך מומלץ
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
חוסה ראול קפבלנקה
José Raúl Capablanca y Graupera
קפבלנקה בשנת 1931
קפבלנקה בשנת 1931
לידה 19 בנובמבר 1888
הוואנה, Captaincy General of Cuba, האימפריה הספרדית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 8 במרץ 1942 (בגיל 53)
ניו יורק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
הישג בולט אלוף העולם השלישי בשחמט (1921 - 1927)
השכלה אוניברסיטת קולומביה, בית הספר להנדסה ולמדע שימושי של קרן פו עריכת הנתון בוויקינתונים
מקצוע נוסף כותב ספרי עיון, דיפלומט עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה קובה
פרסים והוקרה אלוף העולם בשחמט עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

בערך זה נעשה שימוש
ברישום מסעי שחמט.
להסבר על רישומים
אלה, ראו כאן.

חוסה ראול קפבלנקהספרדית: José Raúl Capablanca y Graupera;‏ 19 בנובמבר 18888 במרץ 1942) היה גדול שחמטאי קובה, רב-אמן ואלוף העולם השלישי בשחמט (19211927). קפבלנקה היה ידוע במיוחד בהבנתו האינטואיטיבית, במשחקו הפוזיציוני, במיעוט טעויותיו, ובסגנון משחק טהור. נחשב לאחד מגדולי השחמטאים בכל הזמנים. קפבלנקה היה גם דיפלומט וסופר שחמט מוערך. הוא חבר בהיכל התהילה העולמי של השחמט (אנ').

נאמר עליו: "הכרתי הרבה שחמטאים, אך ביניהם היה רק גאון אחד – קפבלנקה!" (עמנואל לסקר); "במשחקיו בולטת מגמה לפשטות, ובפשטות הזו יש יופי מיוחד של עומק גאוני" (מיכאל בוטביניק); "האידיאל של שחמט יכול להיות רק תמונה קולקטיבית, אך לדעתי, קפבלנקה הכי התקרב אליו" (אנטולי קרפוב).[1]

חוסה ראול קפבלנקה נולד בהוואנה שבקובה ב-1888. על פי עדותו הוא למד את כללי השחמט כשהיה בן ארבע, בעת שצפה במשחקי אביו.[2][3] הוא סיפר כי ראה את אביו מבצע מסע בלתי חוקי עם הפרש, האשים אותו ברמאות ולאחר מכן הדגים את מה שנעשה. כשהיה קפבלנקה בן חמש הוא נלקח למועדון השחמט של הוואנה, והשחקנים המובילים גילו כי לא ניתן לנצח את הילד הצעיר גם אם נתן ליריבו יתרון של מלכה. שמו של קפבלנקה התפרסם במהרה במדינה, וכבר בגיל 13 נערכה תחרות בינו ובין אלוף קובה, חואן קורזו, שבה ניצח קפבלנקה בתוצאה 6–7.[4] שנה לאחר מכן השתתף קפבלנקה באליפות קובה, וסיים במקום הרביעי. הוא החל ללמוד הנדסה כימית באוניברסיטת קולומביה אך לא סיים את לימודיו, והפך את השחמט למקצועו.[5]

בהיותו עילוי שכישרונו בלט מגיל צעיר, היסטוריוני שחמט רבים רואים בו "מוצרט של השחמט". ריצ'רד רטי אמר עליו "שחמט היה שפת האם שלו"[6].

קפבלנקה כילד במשחק מול אביו

התקדמות מהירה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – קפבלנקה - מרשל תחרות ניו-יורק ב-1909

בשנת 1909, בגיל 20, ניצח קפבלנקה בדו-קרב מול אלוף ארצות הברית פרנק מרשל בתוצאה +8 -1=14 (שמונה ניצחונות, ארבע עשרה תוצאות תיקו והפסד אחד).[7]

זו הייתה תוצאה שניתנת להשוואה להפסדו של מרשל בדו-קרב על אליפות העולם מול עמנואל לסקר +0 -8=7 בשנת 1907. בשנת 1911 הגיע קפבלנקה למקום השני בתחרות ניו יורק, בתוצאה של 9.5/12, מחצית הנקודה לאחר מרשל בהקדימו את צ'ארלס יפה ואוסקר חאייס במחצית הנקודה. בתחרות זו הוא הפסיד רק לרוי טורנבול בלק.

מרשל היטיב לזהות את הכישרון של יריבו והתעקש על מתן היתר לקפבלנקה להשתתף בטורניר החזק והאקסקלוסיבי שנערך בסן סבסטיאן בשנת 1911. בתחרות זו השתתפו רק אמנים מהדרג הראשון שכבר זכו בעבר בתחרות משמעותית. קפבלנקה נכלל חרף מחאות אמני שחמט שונים ובהם אוסיפ ברנשטיין ואהרון נימצוביץ', שהתנגדו לשיתופו משום שלא זכה מעולם בתחרות חזקה. לאחר שקפבלנקה זכה בסיבוב הראשון נגד ברנשטיין, תוך קבלת פרס היופי של התחרות כולה על משחק זה,[8] הכיר ברנשטיין בכישרונו של קפבלנקה ואמר שלא יופתע אם קפבלנקה יזכה בתחרות. קפבלנקה נפגע כאשר נימצוביץ' העיר בשעה שצפה באחד ממשחקי הבזק שלו כי שחקנים שטרם הוכיחו את עצמם צריכים לנצור את לשונם כאשר הם בחברת טובים מהם. קפבלנקה הזמין את נימצוביץ' לסדרה של משחקי בזק שבהם זכה בקלות רבה. האמנים שהתאספו מסביב לשולחן קבעו כי אין שני לקפבלנקה במשחק מהיר, תכונה אותה שמר עד סמוך למותו. קפבלנקה זכה גם במשחק התחרותי נגד נימצוביץ',[9] בהשתמשו בהסתעפות פתיחה שהרשימה מאוד את מיכאל בוטביניק. בסיום התחרות הדהים קפבלנקה את עולם השחמט כאשר זכה במקום הראשון בטורניר, בתוצאה +6 -1=7, לפני כל הצמרת העולמית למעט אלוף העולם לסקר שנעדר מהתחרות. הוא הקדים את עקיבא רובינשטיין, קרל שלכטר וזיגברט טאראש. המשחק היחיד שבו הפסיד, לרובינשטיין, נחשב לאחת היצירות המבריקות בקריירה של רובינשטיין.

דף רישום המסעים במשחק אייזנברג-קפבלנקה בכתב ידו של קפבלנקה

בשנת 1911 הציע קפבלנקה ללסקר לקיים דו-קרב על אליפות העולם. לסקר הסכים לאתגר, אך העמיד 17 תנאים לקיום הדו-קרב. קפבלנקה לא הסכים לחלק מהתנאים והדו-קרב לא התקיים. בשנת 1912 ניצח קפבלנקה בתחרות ניו יורק בתוצאה 11/13 בהקדימו את מרשל במחצית הנקודה.

בשנת 1913 שיחק קפבלנקה בעיר הולדתו, הוואנה, והגיע למקום השני לאחר מרשל, בתוצאה 10/14. הוא הפסיד במשחק מול מרשל, הגם שהגיע לעמדה עדיפה בהרבה. במשחק צפו 600 צופים, שהעדיפו את גיבורם המקומי, אבל בהתנהגות ספורטיבית נתנו למרשל מחיאות כפיים סוערות. מרשל תיאר זאת ביומנו וכתב שכאשר שמע את שאגת הצופים חשש שהקהל עומד להרוג אותו, וביקש ליווי של אנשי אבטחה.”ובמהירות הובהלתי למלון שלי. רק לאחר מכן נאמר לי שהשאגה הייתה רעש אנשים שהריעו לי”. ראובן פיין טוען שקפבלנקה הורה לראש העיר לפנות את כל הצופים כדי שלא יראו אותו נכנע. סיפור זה מופיע בספרים רבים וגם באינטרנט,[10][11][12][13] אך וינטר טוען בספרו שאין בסיס לסיפורו של פיין.

בשנת 1913 השיג קפבלנקה את התוצאה הנדירה 13/13 בתחרות ניו יורק, הגם שהשחקן היחיד ברמת רב-אמן היה אולדריך דוראס, השתתפו בתחרות גם שחקנים ברמת אמן-בינלאומי כחאייס ואברהם קופצ'יק. באותה שנה השיג קפבלנקה תוצאה מושלמת נוספת של 9/9 בתחרות בהוואנה.

דיפלומט קובני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בחודש ספטמבר 1913 קיבל קפבלנקה תפקיד במשרד החוץ הקובני. נראה שלא היו לו כל חובות מוגדרים פרט למשחק השחמט, אך דווח שאת זה עשה באופן מצפוני. במשך שנים רבות הוא היה הקובני החי המפורסם ביותר.

בין החודשים אוקטובר 1913 למרץ 1914 נסע קפבלנקה לאירופה בדרכו לקונסוליה של סנקט פטרבורג לשחק בדו-קרבות או במשחקי ראווה נגד האמנים המובילים ברוסיה. במשחקים התחרותיים צבר קפבלנקה 19 ניצחונות, ארבע תוצאות תיקו והפסד אחד. ראשית ניצח את ז'אק מיזס וריצ'רד טייכמן בברלין. לאחר מכן בסנקט פטרבורג שיחק סדרה של שישה משחקים: שניים נגד אלכסנדר אלכין, שניים נגד אויז'ן זנוסקו-בורובסקי ושניים נגד פיודור דוס-חוטימירסקי. מששת המשחקים הוא הפסיד באחד לזנוסקו-בורובסקי וזכה ביתר החמישה. היו אלו שתי ההתמודדויות הראשונות שלו עם אלכין שהיה רמה מתחתיו בשלב זה.[14][15] לאחר מכן ניצח את נימצוביץ' בסיום אלגנטי של רצים שוני צבע במשחק שהתקיים בריגה.[16] בשנת 1914 ניצח את ברנשטיין במוסקבה במשחק שאנתולוגיות רבות מציגות אותו בזכות המסע הזוכה 29...מהב2!! והאסטרטגיה החדשה לרגלים תלויים.[17] בקייב ניצח את פדור בוגאטירצ'וק, בווינה ניצח את רטי ולאחר מכן ניצח בדו-קרב את סבלי גריגורייביץ' טרטקובר 1.5-0.5. קפבלנקה שיחק גם משחקים סימולטניים רבים שידועים בזכות המהירות שבה הסתיימו ובאחוז הניצחונות הגבוה שצבר בהם.

בתמצית, לא היה מתחרה לקפבלנקה כשחמטאי מהיר, גם בין טובי השחקנים בזמנו, וייתכן שגם בזמנים מאוחרים יותר.[18] אלכין מתאר ביראת כבוד את "מעשה הגבורה של קפבלנקה שמשחק משחק סימולטני מהיר בין סיבובים של תחרות, כאשר הוא מקצה חמש דקות לכל מתחרה ולעצמו רק דקה, ועדיין הוא זוכה".

ב-1914 נערכה בסנקט פטרבורג תחרות גדולה שבה השתתפו טובי השחמטאים בעולם, ובהם לסקר, אלכין, טאראש ומרשל. זו הייתה הפעם הראשונה שבה התמודד קפבלנקה עם יריבו הגדול לסקר בתנאי תחרות רגילים (ב-1906 ניצח קפבלנקה את לסקר בתחרות משחקי בזק). קפבלנקה צבר יתרון של נקודה וחצי בשלבים הראשונים של התחרות, ולסקר נלחם קשות כדי לחלץ תיקו במשחקים ביניהם.[19][20] קפבלנקה זכה פעם נוספת בפרס היופי של התחרות במשחקו מול ברנשטיין,[21] וכן היו לו ניצחונות מוערכים במשחקים מול דוד ינובסקי,[22] במשחק נימצוביץ' - קפבלנקה מוקדמות תחרות סנקט פטרבורג ב-1914[23] ונגד אלכין.[24] במחצית השנייה של התחרות חזר לסקר לעצמו, ובין היתר ניצח את קפבלנקה במשחק מפורסם.[25] בסיום זכה אלוף העולם לסקר במקום הראשון עם 13.5 נקודות ובמקום השני זכה קפבלנקה עם 13, הרבה לפני אלכין שהגיע למקום השלישי עם 10 נקודות. לאחר תחרות זו העניק הצאר ניקולאי השני לחמשת השחקנים שסיימו ראשונים בתחרות את התואר רב-אמן לשחמט.

שנות המלחמה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החל מפרוץ מלחמת העולם הראשונה בקיץ 1914 פסקה למעשה פעילות השחמט ברמה הבינלאומית למשך מעל ארבע שנים. קפבלנקה שהה בשנות המלחמה בעיקר בארצות הברית, ושיחק במספר תחרויות שבכולן ניצח, אך התחרויות לא היו חזקות מאוד. בניו יורק 1915 ניצח עם 13/14 (ביצועי מד כושר 2726), נקודה לפני מרשל. בניו יורק 1916 ניצח עם 14/17 (ביצועי מד כושר 2710), לפני ינובסקי עם 11 נקודות, חאייס עם 10.5, בוריסלב קוסטיץ' וקופצ'יק עם 10. בניו יורק 1918 ניצח עם 10.5/12 (ביצועי מד כושר 2833) לפני קוסטיץ' ומרשל. בתחרות זו שיחק קפבלנקה בכלים הלבנים מול מרשל שחשף את הגמביט שהכין לפתיחה הספרדית. מרשל הציג הקרבת רגלי זו כחידוש במשחק - אך הפסיד, לאחר שקפבלנקה הצליח לסכל את הכנתו הביתית תוך כדי המשחק, בהפגנה מרשימה של הגנה וירטואוזית. לאחר המשחק נפוצה שמועה שמרשל ניתח את העמדה המתקבלת במשך כעשר שנים לפני שהשתמש בגמביט. למרות ההפסד הוכח פעמים רבות ערכו של הגמביט גם ברמות הגבוהות ביותר: פטר לקו ניצח עמו בשחור את ולדימיר קראמניק במשחק השישי בדו-קרב ביניהם על אליפות העולם ב-2004. הרעיון של מרשל הפך לפופולרי, כאשר שחור מקבל סיכויי התקפה טובים ומגיע לתוצאה של כמעט 50%, תוצאה מצוינת לשחור. שחקנים מהשורה הראשונה מכבדים התקפה זו כל כך, שרבים בוחרים להימנע ממנה על ידי מסע "אנטי-מרשל" כגון 8. א4.

8 צריח שחור רץ שחור מלכה שחורה צריח שחור מלך שחור
7 רגלי שחור רץ שחור רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
6 רגלי שחור פרש שחור פרש שחור
5 רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
4 רגלי לבן
3 רץ לבן רגלי לבן פרש לבן
2 רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן
1 צריח לבן פרש לבן רץ לבן מלכה לבנה צריח לבן מלך לבן
א ב ג ד ה ו ז ח

עמדת המוצא של התקפת מרשל.

בשנת 1919 הביס קפבלנקה את השחקן הסרבי החזק קוסטיץ' 0–5, כאשר לאחר ההפסד החמישי נכנע קוסטיץ' ולא המשיך את הדו-קרב. בשנת 1927 כתב קפבלנקה כי בחמשת משחקים אלו שיחק ברמה הגבוהה ביותר מעודו. בתחרות הייסטינגס 1919 ניצח קפבלנקה עם תוצאה של 10.5/11, נקודה לפני קוסטיץ'.

בשנת 1920 נוכח לסקר כי קפבלנקה הפך לחזק מדי, והחליט לוותר על תואר אלוף העולם ולהעבירו אליו באומרו: "זכית בתואר לא על ידי קריאת תִּגָּר פורמלית, אלא בזכות השליטה המבריקה שלך במשחק". קפבלנקה רצה בכל זאת לזכות בתואר במסגרת דו-קרב, אך לסקר התעקש שהיוצרות התהפכו, והוא יהיה כעת הטוען לכתר.

דו-קרב על אליפות העולם בין קפבלנקה ללסקר, מרץ-אפריל 1921 בהוואנה
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 תוצאה
1 חוסה ראול קפבלנקה ½ ½ ½ ½ 1 ½ ½ ½ ½ 1 1 ½ ½ 1 9
2 עמנואל לסקר ½ ½ ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ 0 0 ½ ½ 0 5

קפבלנקה ניצח בקרב בתוצאה 0–4 ו-10 תיקו וזכה באליפות, אך לסקר טען שתנאי המשחקים, שנערכו בהוואנה במזג אוויר טרופי, הפריעו לו. קפבלנקה השתמט מקרב גומלין וכך לסקר לא הצליח להשיב לעצמו את הכתר, אולם בתחרויות הבאות המשיך לנצח גם את קפבלנקה ואלכין. לאירוע של זכייה באליפות העולם ללא הפסד לא היה אח ורע עד שנת 2000, כשולדימיר קראמניק זכה 0–2 ו-13 תוצאות תיקו מול גארי קספרוב.

אלוף העולם החדש, קפבלנקה, שלט בתחרות לונדון בשנת 1922 עם 13/15, לפני אלכין (11.5), מילן וידמר (11) ועקיבא רובינשטיין (10.5). היה מספר גדל והולך של שחמטאים חזקים, והייתה תחושה שאל לו לאלוף העולם להתחמק מהשואפים לתוארו, כפי שעשה בעבר. במהלך תחרות זו נפגשו כמה מהשחמטאים המובילים באותו זמן, כולל אלכין, יפים בוגוליובוב, גזה מארוצי, ריצ'רד רטי, רובינשטיין, טרטקובר ווידמר ודנו על כללים לניהול אליפויות עולם בעתיד. בין היתר, אחד התנאים שהוצעו על ידי קפבלנקה היה שהטוען לכתר יגייס סכום של לפחות 10,000 דולר לפרס הכספי. אלו נקראו 'כללי לונדון'. באותה שנה נתן קפבלנקה תצוגה של משחק סימולטני מול 103 יריבים, המספר הגדול ביותר בהיסטוריה עד אותה עת, זכה ב-102 מהם, סיים אחד בתיקו, וללא הפסד.

קפבלנקה סיים שני עם 14.5 נקודות אחרי לסקר עם 16, בתחרות העל בניו יורק בשנת 1924, אחת התחרויות החזקות שנערכו אי פעם, שוב לפני אלכין שסיים במקום השלישי. בתחרות זו הפסיד קפבלנקה לרטי, הפסד ראשון בשמונה שנים. בתחרות מוסקבה בשנת 1925 סיים קפבלנקה במקום השלישי עם 13.5 נקודות, לאחר יפים בוגוליובוב עם 15.5 ולסקר עם 14. ביצועי קפבלנקה מבחינת מד כושר בתחרות זו עמדו על 2760. קפבלנקה ניצח בתחרות אגם הופאטקונג בשנת 1926 (6/8) לפני אברהם קופצ'יק עם 5 נקודות וגזה מארוצי עם 4.5.

כאלוף עולם עברו על קפבלנקה תהפוכות גם בחייו האישיים. בדצמבר 1921 התחתן עם גלוריה סימוני בטאנקור; לזוג נולד ב-1923 בן, חוסה ראול ג'וניור, ובת, גלוריה, בשנת 1925, אך הנישואים הסתיימו בגירושין.

בשנים הבאות ניסו שני טוענים לכתר, רובינשטיין ונימצוביץ', לגייס את הסכום הנדרש, אך לא הצליחו בכך. הטוען לכתר הבא, אלכין, הצליח להבטיח את הסכום הנדרש כאשר נשיא ארגנטינה ערב לסכום שהושג מקבוצה של אנשי עסקים מארגנטינה.

הפסד התואר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
קפבלנקה (מימין) במשחק מול אלכין, 1927

לקפבלנקה הייתה הצלחה מסחררת בתחרות ניו יורק 1927 שבה השתתפו ששת שחקני השחמט הטובים בעולם, כאשר כל שחקן שיחק ארבעה משחקים מול כל היתר. קפבלנקה סיים בלתי מנוצח, עם 14/20, 2.5 נקודות מעל אלכין שבמקום השני. הביצועים על פי מד הכושר היו של 2827. לו קפבלנקה היה זקוק לנקודות, היה מסוגל להפוך מספר עמדות עדיפות לזכיות, במקום להסכים לתיקו. במשחק הראשון מול אלכין ניצח קפבלנקה,[26] הוא קיבל את פרס היופי של התחרות בזכות ניצחונו על רודולף שפילמן,[27] וניצח בשני משחקים את אהרון נימצוביץ'.[28][29]

תוצאות תחרות זו למעשה גזרו את משתתפי הדו-קרב הבא על אליפות העולם בהמשך אותה שנה. אלכין, שמעולם לא ניצח את קפבלנקה, התכונן היטב לדו-קרב, שיחק בסבלנות ובצורה יציבה, והדו-קרב המרתוני שהתקיים בבואנוס איירס הפך למפלה של קפבלנקה.

קפבלנקה הפסיד במשחק הראשון בשחקו ללא ברק ובחוסר חיוניות,[30] לאחר מכן הוביל בהפרש קטן כאשר זכה במשחק השלישי[31] ובמשחק השביעי[32] שני משחקים בהם שיחק בסגנון התקפי אופייני יותר לאלכין מאשר לסגנונו הרגיל, ואז הפסיד במשחקים 11 ו-12.[33][34] קפבלנקה ניסה לגרום לביטול הדו-קרב לאחר ששני המתמודדים סיימו סדרה ארוכה של משחקים בתוצאות תיקו, אך אלכין סירב ולבסוף ניצח +6 -3=25.

אלכין סירב לקיים דו-קרב גומלין, הגם שזה היה תנאי מוקדם בסיכום על קיום הדו-קרב עמו. למרות המשבר הכלכלי העולמי של 1929, המשיך אלכין להתעקש על תנאי לונדון, עם סך 10,000 דולר שיביא הטוען לכתר כסכום פרסים מובטח. קפבלנקה לא הצליח לספק תנאי זה, משום שכלכלת העולם הייתה נתונה במשבר. במקום זאת קיים אלכין שני דו-קרבות מול יפים בוגוליובוב, שחקן טוב אך כזה שלא היה מסוגל להוות איום ממשי (קפבלנקה ניצח אותו במשך השנים 0–5). במהלך 8 השנים הראשונות של אלכין כאלוף עולם (1927–1935), הוא סירב לשחק בתחרויות שבהן השתתף קפבלנקה, ואף הצליח למנוע את השתתפותו של קפבלנקה בתחרויות בהן רצה להשתתף בעצמו. שנים לאחר שזכה בתואר נשאל אלכין כיצד הצליח לנצח את קפבלנקה; הגם שלא היה אדם צנוע ענה: ”אפילו עכשיו אינני מסוגל להסביר זאת”.

תחרויות לאחר אובדן התואר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר שקפבלנקה הפסיד את התואר, הוא ניצח במספר תחרויות חזקות, בתקווה שהצלחות אלו יאלצו את אלכין להעניק לו דו-קרב גומלין, תקווה שהתבדתה. קפבלנקה ניצח בתחרות סטוקהולם 1928 עם 4/4 לפי אריק לונדין ויסטה סטולץ. בתחרות העל של באד קיסינגן באותה שנה, בה השתתפו תשעה מ-14 השחקנים החזקים בעולם סיים קפבלנקה שני עם 7/11, אחרי יפים בוגוליובוב. קפבלנקה ניצח בתחרות בודפשט 1928 עם 7/9 כאשר פרנק מרשל סיים נקודה אחת אחריו. בתחרות ברלין 1928 בה השתתפו שבעה מ-13 השחקנים החזקים בעולם ניצח בצורה משכנעת עם 9.5/13, שתיים וחצי נקודות לפני המקום השני אהרון נימצוביץ'.

בין השנים 1929 ל-1931 המשיך קפבלנקה לשמור על רמה גבוהה במיוחד ובשבע תחרויות חזקות שהשתתף זכה במקום הראשון בחמש, במקום השני באחת ובמקום שני-שלישי משותף בתחרות החמישית. בתחרות רמסגייט ניצח עם 5.5/7 לפני עקיבא רובינשטיין וורה מנצ'יק. בתחרות קרלסבד 1929, אחת התחרויות החזקות בהיסטוריה של השחמט בה השתתפו 14 מ-17 השחקנים החזקים בעולם חלק מקום שני-שלישי משותף עם רודולף שפילמן עם 14.5/21, מחצית נקודה אחרי אהרון נימצוביץ'. ביצועי קפבלנקה מבחינת מד כושר בתחרות זו עומדים על 2770.

קפבלנקה שלט בתחרות ברצלונה 1929 עם 13.5/14, שתי נקודות לפני סבלי גריגורייביץ' טרטקובר. בבודפשט, באותה שנה ניצח קפבלנקה עם 10.5/13 נקודה לפני עקיבא רובינשטיין וביצוע מבחינת מד כושר של 2746. בתחרות הייסטינגס 1930 ניצח קפבלנקה עם 6.5/9 לפני מילן וידמר ופרדריק ייטס. בתחרות הייסטינגס 1931 סיים קפבלנקה במקום השני עם 6.5/9 חצי נקודה אחרי מקס אויבה. בתחרות ניו יורק 1931 ניצח קפבלנקה בתוצאה מצוינת של 10/11, נקודה וחצי לפני יצחק קשדן וביצוע מבחינת מד כושר של 2732.

תחרות ניו יורק 1931
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 תוצאה
1 חוסה ראול קפבלנקה x ½ 1 ½ 1 1 1 1 1 1 1 1 10
2 יצחק קשדן ½ x 1 ½ 1 ½ 1 ½ 1 ½ 1 1 8.5
3 אלכסנדר קויץ' 0 0 x ½ 0 1 1 ½ 1 1 1 1 7
4 הרמן שטיינר ½ ½ ½ x ½ ½ 0 1 0 ½ ½ 1 5.5
5 ישראל הורוביץ 0 0 1 ½ x ½ 0 1 0 1 1 ½ 5.5
6 אברהם קופצ'יק 0 ½ 0 ½ ½ x 0 1 ½ ½ 1 1 5.5
7 אנטוני סנטאסירה 0 0 0 1 1 1 x 0 0 0 1 1 5
8 איזידור טורובר 0 ½ ½ 0 0 0 1 x 1 1 ½ 0 4.5
9 אדוארד לסקר 0 0 0 1 1 ½ 1 0 x ½ 0 0 4
10 ארתור דייק 0 ½ 0 ½ 0 ½ 1 0 ½ x 0 1 4
11 פרנק מרשל 0 0 0 ½ 0 0 0 ½ 1 1 x 1 4
12 מוריס פוקס 0 0 0 0 ½ 0 0 1 1 0 0 x 2.5

בשנת 1931 התקיים דו-קרב בן 10 משחקים באמסטרדם בין קפבלנקה לבין השחקן ההולנדי מקס אויבה, שבשלב זה היה מדורג שישי בעולם. קפבלנקה ניצח 0–2 ושמונה תוצאות תיקו.

הפרישה והחזרה ממנה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר מכן פרש קפבלנקה משחמט תחרותי, ושיחק רק במשחקים לא מקצועניים במועדון השחמט במנהטן ובמשחקים סימולטניים. לדברי ראובן פיין, הוא (פיין) שיחק ברמה כמעט שווה לאלכין בשחמט מהיר, אך קפבלנקה הביס אותו ללא רחמים בהזדמנויות המעטות שבהן שיחקו. ב-6 בדצמבר 1933 השיג קפבלנקה תוצאה של 9/9 בתחרות בליץ חזקה שבה שמואל רשבסקי ופיין חלקו מקום שני משותף.[35]

בשנת 1934 חזר קפבלנקה לשחק בתחרויות מקצועניות. הוא החל לחזר אחרי אולגה צ'אבודייב, איתה התחתן בשנת 1938, והיא עודדה אותו לשוב ולשחק. התחרות הראשונה שבה השתתף לאחר למעלה משלוש שנים הייתה הייסטינגס 35–1934, תחרות חזקה מאוד שבה סיים רביעי עם 5.5/9, נקודה לאחר שלושת המנצחים מקס אויבה, סאלו פלור וג'ורג' אלן תומאס ולפני מיכאל בוטביניק ואנדור לילינטל.

תחרות הייסטינגס 1934–1935
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 תוצאה
1 מקס אויבה x 1 ½ ½ ½ 1 1 ½ ½ 1 6.5
2 ג'ורג' אלן תומאס 0 x ½ 1 1 1 0 1 1 1 6.5
3 סאלו פלור ½ ½ x ½ ½ ½ 1 1 1 1 6.5
4 חוסה ראול קפבלנקה ½ 0 ½ x 0 ½ 1 1 1 1 5.5
5 אנדור לילינטל ½ 0 ½ 1 x ½ 1 ½ ½ ½ 5
6 מיכאל בוטביניק 0 0 ½ ½ ½ x ½ 1 1 1 5
7 רג'ינלד פרייס מישל 0 1 0 0 0 ½ x ½ 1 1 4
8 ורה מנצ'יק ½ 0 0 0 ½ 0 ½ x ½ 1 3
9 ג'ורג' מרשל נורמן ½ 0 0 0 ½ 0 0 ½ x 0 1.5
10 סטיוארט מילנר ברי 0 0 0 0 ½ 0 0 0 1 x 1.5

בתחרות מרגייט בשנת 1935, קפבלנקה סיים שני עם 7/9, מחצית הנקודה לאחר שמואל רשבסקי.

תחרות מרגייט 1935
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 תוצאה
1 שמואל רשבסקי x 1 ½ ½ 1 1 1 ½ 1 1 7.5
2 חוסה ראול קפבלנקה 0 x 1 ½ 1 1 ½ 1 1 1 7
3 ג'ורג' אלן תומאס ½ 0 x ½ 1 ½ ½ 1 ½ ½ 5
4 ארנסט לודוויג קליין ½ ½ ½ x ½ 0 1 0 1 ½ 4.5
5 אדוארד סרג'נט 0 0 0 ½ x ½ ½ 1 1 1 4.5
6 בריין פטריק ריילי 0 0 ½ 1 ½ x 1 ½ 0 ½ 4
7 ויליאם פיירהורסט 0 ½ ½ 0 ½ 0 x ½ 1 1 4
8 סטיוארט מילנר ברי ½ 0 0 1 0 ½ ½ x 0 1 3.5
9 ורה מנצ'יק 0 0 ½ 0 0 1 0 1 x 0 2.5
10 ז'אק מיזס 0 0 ½ ½ 0 ½ 0 0 1 x 2.5

קפבלנקה השתתף בתחרות העילית שהתקיימה במוסקבה בשנת 1935, בה השתתפו שמונה מ-18 השחמטאים המובילים בעולם וסיים רביעי עם 12/19, כאשר בוטביניק ופלור חלקו את המקום הראשון עם 13/19, מחצית הנקודה לפני לסקר בן ה-65.

בהמשך שנת 1935 איבד אלכין את אליפות העולם לאויבה. מאוחר יותר האשים את אובדן האליפות בהתמכרותו לאלכוהול. אצל קפבלנקה התחדשה התקווה להחזיר לעצמו את התואר, ובשנת 1936 היו לו תוצאות מעולות. הוא זכה בתחרות מוסקבה 1936, שנערכה בסיבוב כפול והשתתפו בה חמישה מעשרת הראשונים בעולם, בתוצאה של 13/18 וללא הפסד.

מוסקבה 1936
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 תוצאה
1 חוסה ראול קפבלנקה x ½½ ½1 ½½ ½1 11 13
2 מיכאל בוטביניק x ½½ ½½ 11 12
3 סאלו פלור ½½ x ½0 ½0 11 ½0 ½1 9.5
4 אנדור לילינטל x ½½ ½1 ½½ ½1 ½½ 9
5 ויאצ'סלאב רגוזין ½1 ½½ x ½1 ½½ 8.5
6 עמנואל לסקר ½0 x ½1 ½½ 8
7 גריגורי לבנפיש ½½ ½½ ½1 ½0 ½0 x 10 ½½ ½0 7.5
8 אריך אליסקסיס ½½ 00 ½½ ½0 10 x ½½ ½½ 7.5
9 איליה קאן אברמוביץ' ½0 00 ½1 ½0 ½½ ½½ ½½ x ½0 7.5
10 ניקולאי ריומין 00 ½0 ½½ ½½ ½1 ½½ ½1 x 7.5

לאחר מכן ניצח בתחרות מרגייט 1936 עם 7/9, חצי נקודה לפני פלור. בתחרות העל של נוטינגהאם, חלק עם בוטביניק את המקום הראשון עם 10/14. ביצועי קפבלנקה מבחינת מד כושר בתחרות זו עומדים על 2754.

קפבלנקה (משמאל) במשחק מול בוטביניק, 1936
נוטינגהאם 1936[36]
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 תוצאה
1 מיכאל בוטביניק x ½ ½ ½ ½ ½ ½ ½ 1 1 1 1 1 1 ½ 10
2 חוסה ראול קפבלנקה ½ x ½ ½ 1 1 0 ½ 1 ½ ½ 1 1 1 1 10
3 מקס אויבה ½ ½ x ½ 1 0 ½ 0 1 ½ 1 1 1 1 1 9.5
4 ראובן פיין ½ ½ ½ x ½ ½ ½ 1 ½ 1 ½ 1 1 ½ 1 9.5
5 שמואל רשבסקי ½ 0 0 ½ x 1 ½ 1 1 1 ½ 1 1 1 ½ 9.5
6 אלכסנדר אלכין ½ 0 1 ½ 0 x 1 ½ ½ 1 1 ½ 1 ½ 1 9
7 סאלו פלור ½ 1 ½ ½ ½ 0 x ½ 1 1 ½ 0 0 1 1 8.5
8 עמנואל לסקר ½ ½ 1 0 0 ½ 0 x ½ 1 ½ 1 1 1 1 8.5
9 מילן וידמר 0 0 0 ½ 0 ½ 0 ½ x 1 ½ ½ 1 ½ 1 6
10 יפים בוגוליובוב 0 ½ ½ 0 0 0 0 0 0 x ½ 1 1 1 1 5.5
11 סבלי גריגורייביץ' טרטקובר 0 ½ 0 ½ ½ 0 ½ ½ ½ ½ x 0 0 1 1 5.5
12 תיאודור טיילור 0 0 0 0 0 ½ 1 0 ½ 0 1 x ½ ½ ½ 4.5
13 אלכסנדר אודונל 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 1 ½ x ½ ½ 3.5
14 ג'ורג' אלן תומאס 0 0 0 ½ 0 ½ 0 0 ½ 0 0 ½ ½ x ½ 3
15 ויליאם וינטר ½ 0 0 0 ½ 0 0 0 0 0 0 ½ ½ ½ x 2.5

זה היה המשחק הראשון שקפבלנקה שיחק עם אלכין מאז הדו-קרב ביניהם, וקפבלנקה לא החמיץ את ההזדמנות לנקום את הפסדו.[37] הוא הגיע לעמדה נחותה, אך לכד את אלכין במלכודת כה עמוקה, תוך פיתוי להחליף שלושה כלים קלים תמורת שני צריחים, שאיש משני השחקנים לא הצליח להבין היכן בדיוק טעה אלכין. היחיד שמיד הבין את הטעות היה לסקר. קפבלנקה מתאר אירוע זה בספרו: "מורשתו של קפבלנקה: שעורי השחמט האחרונים של קפבלנקה" בעמודים 111–112, שם הוא מבטא את הערצתו לתובנות של לסקר גם בשנות השישים שלו. קפבלנקה לא מציין שהיריב עמו שיחק היה אלכין. האיבה ביניהם הייתה עדיין עזה, והם לא נראו יישובים באותו השולחן יותר מכמה שניות. כל אחד מהם ביצע את מסעו ולאחר מכן קם והחל מסתובב באולם התחרות.

בשנת 1937, בניגוד להתחמקותו של אלכין מדו-קרב גומלין עם קפבלנקה ומתוך כבוד לאלכין, מילא אויבה את מחויבותו לאפשר לאלכין דו-קרב גומלין, בדו-קרב זה ניצח אלכין. בזאת נגוזו תקוותיו של קפבלנקה להחזיר לעצמו את התואר ואמנם, אלכין לא שיחק יותר בדו-קרבות על אליפות העולם עד יום מותו בשנת 1946. השליטה המלאה שהייתה למחזיק בכתר הייתה תמריץ מרכזי לפיד"ה ליטול לעצמה את השליטה ולנסות להבטיח כי למתמודד הראוי ביותר יהיה סיכוי לזכות בתואר. קפבלנקה חלק את המקום השלישי/רביעי בתחרות העילית זמרינג באדן עם 7.5/14. המנצח בתחרות היה פאול קרס.

זמרינג באדן 1937
01 02 03 04 05 06 07 08 תוצאה
1 פאול קרס x ½½ ½½ 10 ½1 10 ½1 11 9
2 ראובן פיין ½½ x ½½ ½½ ½½ ½½ 8
3 חוסה ראול קפבלנקה ½½ ½½ x ½½ ½0 ½1 ½½ 7.5
4 שמואל רשבסקי 01 ½½ ½½ x ½½ 11 ½0 10 7.5
5 סאלו פלור ½½ ½0 ½½ x ½½ 7
6 אריך אליסקסיס 10 ½½ 00 x ½0 6
7 ויאצ'סלאב רגוזין ½0 ½0 ½1 ½½ x 6
8 ולדימיר פטרוב 00 10 ½0 x 5

קפבלנקה ניצח בתחרות פריז 1938 עם 8/10.

פריז 1938
01 02 03 04 05 06 תוצאה
1 חוסה ראול קפבלנקה x ½1 11 8
2 ניקולס רוסולימו ½0 x 11 11 ½1 ½1 7.5
3 יוסף צוקרמן 00 x 11 ½1 11 6
4 מסימיליאנו רומי ½0 00 00 x ½1 11 4
5 אז'ן זנוסקו-בורובסקי ½0 ½0 ½0 x ½1 3.5
6 אדוארד אנגלארס 00 ½0 00 00 x 1

אחרי תחרות פריז לקה קפבלנקה בשבץ קל במהלך תחרות AVRO 1938, שם הייתה לו התוצאה הגרועה בקריירה שלו, מקום שביעי מבין שמונה, עם 6/14; בתחרות זו ניצחו קרס ופיין. זו הייתה התחרות היחידה בחייו שבה סיים עם פחות מ-50% מהנקודות, והתחרות היחידה שבה לא סיים בין ארבעת הראשונים. גם לאחר שסבל מהשבץ המשיך להצליח בתחרויות בהמשך.

תחרות AVRO 1938
מספר שם 1 2 3 4 5 6 7 8 תוצאה
1 פאול קרס XX 1= == == 1= == 1= == 8.5
2 ראובן פיין 0= XX 1= 10 10 11 == 1= 8.5
3 מיכאל בוטביניק == 0= XX =0 1= 1= =1 == 7.5
4 מקס אויבה == 01 =1 XX 0= 0= 01 1= 7
5 שמואל רשבסקי 0= 01 0= 1= XX == == 1= 7
6 אלכסנדר אלכין == 00 0= 1= == XX =1 =1 7
7 חוסה ראול קפבלנקה 0= == =0 10 == =0 XX =1 6
8 סאלו פלור == 0= == 0= 0= =0 =0 XX 4.5

בתחרות מרגייט בשנת 1939, קפבלנקה חלק מקום שני שלישי עם 6.5/9, נקודה אחרי קרס.

תחרות מרגייט 1939
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 תוצאה
1 פאול קרס x ½ ½ 1 ½ 1 1 1 1 1 7.5
2 חוסה ראול קפבלנקה ½ x ½ 1 ½ ½ 1 ½ 1 1 6.5
3 סאלו פלור ½ ½ x 0 ½ 1 1 1 1 1 6.5
4 ג'ורג' אלן תומאס 0 0 1 x ½ 1 ½ ½ ½ 1 5
5 סטיוארט מילנר ברי ½ ½ ½ ½ x 0 1 ½ ½ ½ 4.5
6 מיגל ניידורף 0 ½ 0 0 1 x 0 1 ½ 1 4
7 הארי גולומבק 0 0 0 ½ 0 1 x ½ ½ 1 3.5
8 אדוארד סרג'נט 0 ½ 0 ½ ½ 0 ½ x 1 0 3
9 ורה מנצ'יק 0 0 0 ½ ½ ½ ½ 0 x ½ 2.5
10 ג'ורג' ויטקרופט 0 0 0 0 ½ 0 0 1 ½ x 2

באולימפיאדת השחמט שהתקיימה בבואנוס איירס בשנת 1939, קפבלנקה עשה את התוצאה הטובה ביותר על הלוח העליון בנבחרת קובה, עם 11.5/16 ללא הפסד,[38] לפני אלכין וקרס, ובכך זכה במדליית זהב. אחת מתוצאות התיקו של קפבלנקה הייתה נגד משה צ'רניאק.

משה צ'רניאק (משמאל) במשחקו מול קפבלנקה, בואנוס איירס 1939

קפבלנקה סירב לשחק מול אלכין בדו-קרב של קובה נגד צרפת. זו הייתה התחרות האחרונה שבה השתתף. מלחמת העולם השנייה פרצה במהלך האולימפיאדה.

ב-7 במרץ 1942, בשעה שצפה בהנאה במשחק ידידותי במועדון השחמט במנהטן התמוטט קפבלנקה משבץ. הוא הובהל לבית החולים הר סיני שם מת למחרת.

יריבו המר אלכין כתב על מותו:”עם מותו, איבדנו גאון שחמט ענק, שדומה לו לא נראה יותר לעולם”.

התמודדויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שנה מיקום המתמודד השני תוצאה
1900 הוואנה הואן קורסו פרינסיפה 6 מ-10 ניצחון
1901 הוואנה הואן קורסו פרינסיפה 7 מ-13 ניצחון
1903 שמואל ליפשוץ 0 מ-1 הפסד
1909 ניו יורק פרנק מרשל 15 מ-23 ניצחון
1919 הוואנה בוריסלב קוסטיץ' 5 מ-5 ניצחון
1921 הוואנה עמנואל לסקר 9 מ-14 ניצחון, אלוף העולם
1927 בואנוס איירס אלכסנדר אלכין 15.5 מ-34 הפסד תואר אלוף העולם
1931 אמסטרדם מקס אויבה 6 מ-10 ניצחון
קפבלנקה במשחק ראווה סימולטני בברלין, 1929

במהלך כל הקריירה שלו, קפבלנקה הפסיד פחות מ-40 משחקים בתחרויות מקצועניות. הוא לא נוצח משך למעלה משמונה שנות פעילות ברמה העולמית הגבוהה ביותר, מ-10 בפברואר 1916, כאשר הפסיד מעמדה עדיפה לאוסקר חאייס, ועד 21 במרץ 1924, עת הפסיד לריצ'רד רטי בתחרות הבינלאומית בניו יורק. מדובר על רצף של 63 משחקים תחרותיים, כולל התחרות החזקה בלונדון בשנת 1922 וכן בדו-קרב על אליפות העולם מול לסקר.

למעשה, רק מרשל, לסקר, אלכין ורודולף שפילמן זכו בשניים או יותר משחקים נגד קפבלנקה הבוגר, אך לכולם היה מאזן שלילי מולו: קפבלנקה ניצח את מרשל +20 -2=28 (עשרים ניצחונות, עשרים ושמונה תוצאות תיקו ושני הפסדים), את לסקר +6 -2=16, את אלכין +9 -7=33 והיה מאוזן מול שפילמן +2 -2=8. רק לקרס היה מאזן חיובי מזערי מולו +1 -0=5 והזכייה הייתה כאשר קרס היה בן 22 וקפבלנקה בן 50.

קפבלנקה אהב עמדות פשוטות וסיומי משחקים, וההערכה שלו של עמדות הייתה כה טובה עד שמרבית הניסיונות לתקוף אותו נכשלו ללא כל מאמץ הגנתי נראה לעין מצידו. למרות זאת הוא היה יכול לשחק משחק טקטי משובח כאשר נדרש לכך. ידוע במיוחד משחקו משנת 1918 במועדון השחמט במנהטן מול מרשל, כאשר מרשל שיחק הסתעפות שהוכנה בקפידה וניתח אותה לעומק במשך שנים. קפבלנקה הצליח לסכל את התחבולה תוך אילוצי הזמן של משחק תחרותי רגיל (הגם שמאז נמצאו דרכים לחזק את התקפת מרשל).[39] הייתה לו גם יכולת גבוהה להשתמש במשחק טקטי תוקפני כדי לנצל יתרון עמדתי שאליו הגיע, ובתנאי שחשב שההסתעפות הטקטית בטוחה ומהווה את הדרך היעילה ביותר להגיע לניצחון, למשל במשחקו מול שפילמן מתחרות ניו יורק 1927.[27]

מחקר גילה שקפבלנקה היה המדויק ביותר מכל אלופי העולם בהשוואה לניתוחי מחשב,[18] הגם שנמתחה ביקורת מסוימת על מחקר זה.[40]

קפבלנקה לא השאיר אחריו תלמידים שלמדו ויישמו את שיטתו, אך לסגנונו הייתה השפעה חזקה על אלופי העולם בובי פישר ואנטולי קרפוב. מיכאל בוטביניק כתב אף הוא עד כמה למד מקפבלנקה וציין כי גם אלכין למד רבות מקפבלנקה בכל הקשור למשחק עמדתי, לפני העימות ביניהם על אליפות העולם שהפך אותם לאויבים מרים.

בוטביניק החשיב את ספרו של קפבלנקה "יסודות השחמט" כספר השחמט הטוב ביותר שנכתב מעולם. בספר זה ציין קפבלנקה כי בשעה שרץ בדרך כלל חזק יותר מפרש, מלכה ופרש עדיפים בדרך כלל על מלכה ורץ - הרץ רק מחקה את מסעה האלכסוני של המלכה בשעה שהפרש יכול להגיע מידית למשבצות שאליהן המלכה לא יכולה להגיע. בוטביניק מציין כי קפבלנקה היה הראשון שהגיע לתובנה זו (אם כי מחקר מודרני אינו תומך בגישה זו).[41]

עם צאת ספרו הראשון של קפבלנקה "קריירת השחמט שלי" הוא ספג ביקורת, בעיקר באנגליה, על תיאוריו היהירים של הצלחותיו. מסיבה זו עשה קפבלנקה מעשה תקדימי וכלל כערך לימודי את כל משחקיו התחרותיים כולל הפסדיו בדו-קרבות בספרו "יסודות השחמט", וזאת לצד ניצחונותיו.

בהקדמה לספרו של הארי גולומבק "100 משחקי השחמט הטובים ביותר של קפבלנקה" כתב דו מונט כי הוא הכיר את קפבלנקה היטב והוא יכול להעיד שלא היה יהיר. לדבריו על המבקרים ללמוד את ההבדל בין האדם הכישרוני לבין הגאוניות המיתמרת של קפבלנקה, וההבדל בין הנטייה הבריטית לצניעות מעושה והנטייה הלטינית להגיד "שיחקתי את המשחק טוב ככל שניתן לשחקו" אם הוא בכנות מאמין שזה נכון. דו מונט כותב גם שקפבלנקה היה רגיש לביקורת והיסטוריון השחמט אדוארד וינטר מתעד מספר דוגמאות של ביקורת עצמית בספר "קריירת השחמט שלי".

למורפי ולקפבלנקה היה כישרון עצום, גם של שטייניץ היה גדול מאוד. אליוכין היה גדול אבל אינני אוהד גדול שלו. אולי זה רק הטעם שלי. חקרתי את משחקיו רבות, אבל אני מעדיף בהרבה את אלו של מורפי ושל קפבלנקה. לאליוכין היה סגנון כבד משהו, קפבלנקה היה הרבה יותר מבריק ומוכשר, היה לו ממש מגע קליל. כל אדם שדיברתי איתו שראה את קפבלנקה משחק עדיין מדבר עליו ביראת כבוד. אם הראיתם לו עמדה כלשהי הוא היה מיד אומר לכם מה המסע הנכון לשחק. אני נהגתי ללכת למועדון השחמט במנהטן בשנות החמישים, ופגשתי מבוגרים שהכירו את קפבלנקה משום שהוא נהג ללכת למועדון בשנות הארבעים - לפני שמת בשנות הארבעים המוקדמות. הם דיברו על קפבלנקה ביראה. מעולם לא ראיתי אנשים מדברים על שחמטאי באופן כזה, לא לפני כן ולא אחרי כן. אבל גם לו, אם תבחנו אותו באופן אובייקטיבי, היו את חולשותיו, במיוחד אם תשחקו את משחקיו יחד עם הערותיו. הוא היה נותן הצהרות אידיוטיות כמו "שיחקתי את יתרת המשחק בצורה מושלמת" או "אין דרך לשפר את יתרת המסעים" אך כאשר שיחקת את המשחק גילית שזה כלל לא נכון. הדבר שהוא כה גדול לגבי קפבלנקה הוא שהוא לא היה רק שחקן פנטסטי, הוא ממש אמר את מה שחשב בגילוי לב. הוא אמר את מה שחשב שזו האמת.

בובי פישר, בריאיון לרדיו איסלנד, שנת 2006 Speaking about Fischer..., Chess News, ‏2006-11-04 (באנגלית)

שחמט קפבלנקה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קפבלנקה המציא וריאצית שחמט המכונה "שחמט קפבלנקה" ובה שני כלים אגדתיים:(קנצלר) chancellor שהוא שילוב של צריח ופרש ו־archbishof (ארכיבישוף), שהוא שילוב של רץ ופרש. המשחק משוחק על לוח 8×10 (בניגוד לשחמט רגיל - 8×8 ולכל צד מצטרפים שני חיילים. קפבלנקה המציא אותו מכיוון שהוא חשב שבעתיד כל משחק בין שחקני צמרת יסתיים בתיקו.[42]

אטיוד שחמטאי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שבעה אטיודים שחיבר ניתן למצוא באתר ARVES[43].

אטיוד של קפבלנקה משנת 1908 - לבן מתחיל וזוכה.

פתרון: 1. מג4 מא5 (אם 1..מא3 2. מג3 מא2 3. צב2+ מא3 4. פג4+ מא4 5. צא2+ מב5 6. צא5 מט) 2. מ:ג5 מא6 (אם 2...מא4 3. פג4 ז2 4. צב4 מט) 3. מ:ג6 מא7 (אם 3...מא5 4. פג2 מא4 5. צב4 מא5 6. צב3) 4. פד5 צח2 5. פג3 ו-5 (אם 5...צג2 6. צב3 צג1 (6...ז2 7. מג7) 7. מג7 צא1 8. צב7+ מא6 9. צב8 מא7 (9...מא5! 10. צא8+ מב4 11. צ:א1(11. פ:ד5+ מג5) מ:ג3 12. צא3+ מד4 13. צ:ז3 ו-5) 10. פב5+ מא6 11. פד4!! צג1+ (11...מא5 12. פב3+) 12. פג6 צ:ג6+ 13. מ:ג6 מא7 14. צב3 ו-5 15. צ:ז3) 6. פב5+[44] 6...מב8 7. פד6 מא8[45] 8. צה1 צח8[46] 9. פה8 מב8[47] 10. צב1+ מג8 11. פד6+ מד8 12. צב7 וזוכה. האיום הוא צד7 מט.

8
7 צריח שחור
6 רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
5 רגלי שחור רגלי שחור
4 מלך שחור רגלי שחור
3 מלך לבן פרש לבן רגלי שחור
2
1 צריח לבן
א ב ג ד ה ו ז ח
אטיוד של קפבלנקה משנת 1910 - לבן מתחיל וכופה תיקו.

פתרון: 1. צה3 צו2+ 2. מה5[48] 2...ג2 3. צב3+ מג8 4. צג3 צז2 5. צו6 א5 6. ז6 א4 7. ז7 צו2+ תיקו

8
7 רגלי שחור מלך שחור רגלי שחור
6 צריח לבן
5 רגלי לבן
4 מלך לבן
3 רגלי שחור
2 צריח שחור
1
א ב ג ד ה ו ז ח
אטיוד של קפבלנקה משנת 1921 - לבן מתחיל וזוכה.

פתרון: 1. מה2 מה7 2. מה3 מה6 3. מה4 מו6 4. מו4 מז6 5. מה5 וזוכה.

הערה: היום ניתן לפתור סיומים של עד שישה כלים בצורה מלאה בסיוע בסיסי נתונים עצומים המכילים פתרונות מלאים לכל הסיומים. ראו: Chess Endgame Database - Shredder Chess, www.shredderchess.com

8 מלך שחור
7
6
5 רגלי שחור רגלי שחור
4 רגלי לבן רגלי לבן
3
2
1 מלך לבן
א ב ג ד ה ו ז ח
אטיוד של קפבלנקה משנת 1921 - לבן מתחיל וזוכה.

פתרון: 1. ו-4 צז8+ 2. מח4 צו8 3. מז5 צז8+ 4. מח6 צו8 5. צו1 מד7 6. מז7 צו5 7. מז6 צא5 8. צה1 וזוכה.

8 צריח שחור
7
6 מלך שחור
5
4
3 מלך לבן
2 רגלי לבן
1 צריח לבן
א ב ג ד ה ו ז ח
אטיוד של קפבלנקה משנת 1941 - לבן מתחיל וזוכה.

אטיוד זה ממחיש את טכניקת הסיום המעולה שהייתה לקפבלנקה עד למותו.

1. מז4 מז6 2. מו4 מו6 3. ז4 מז6 4. ח3! מו6 5. ח4 מה6 6. מה4 מו6 7. מד5 מה7 8. מה5 מו7 9. מו5 מז7 10. מה6 ח5 11. ז5 מז6 12. מד6!! מו7 13. מד7 מז6 14. מה8 מז7 15. מה7 מז6 16. מו8 וזוכה.

8
7 מלך שחור
6 רגלי שחור
5 מלך לבן
4
3
2 רגלי לבן רגלי לבן
1
א ב ג ד ה ו ז ח

דוגמאות מתוך משחקיו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לבן: פרנק מרשל - שחור: חוסה ראול קפבלנקה ניו יורק 1909[49]

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קפבלנקה מדגים במשחק זה את הטכניקה שלו לזכייה במשחק, שנראית נטולת מאמץ. למרות שמרשל לא עשה טעות בולטת, קפבלנקה מצליח להשיג רגלי עודף באגף המלכה לאחר חמישה עשר מסעים בלבד. יתרון עמדתי זעיר זה מספיק לו לצורך הזכייה. ההתקדמות העקבית של הרגלים לקראת ההכתרה מאלצים בסופו של דבר את מרשל להקריב כלי כדי למנוע ההכתרה. בתוך 14 מסעים בלבד מרגע שקיבל רץ נגד שני רגלים מצליח קפבלנקה לטוות רשת מט סביב המלך הלבן.


כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "Capablanca - Marshall"] [Site "New York, NY USA"] [Date "1909.06.23"] [EventDate "1909.04.19"] [Round "23"] [Result "0-1"] [White "Frank James Marshall"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [ECO "D33"] [WhiteElo "?"] [BlackElo "?"] [PlyCount "98"]

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 c5 4.cxd5 exd5 5.Nf3 Nc6 6.g3 Be6 7.Bg2 Be7 8.O-O Nf6 9.Bg5 Ne4 10.Bxe7 Qxe7 11.Ne5 Nxd4 12.Nxe4 dxe4 13.e3 Nf3+ 14.Nxf3 exf3 15.Qxf3 O-O 16.Rfc1 Rab8 17.Qe4 Qc7 18.Rc3 b5 19.a3 c4 20.Bf3 Rfd8 21.Rd1 Rxd1+ 22.Bxd1 Rd8 23.Bf3 g6 24.Qc6 Qe5 25.Qe4 Qxe4 26.Bxe4 Rd1+ 27.Kg2 a5 28.Rc2 b4 29.axb4 axb4 30.Bf3 Rb1 31.Be2 b3 32.Rd2 Rc1 33.Bd1 c3 34.bxc3 b2 35.Rxb2 Rxd1 36.Rc2 Bf5 37.Rb2 Rc1 38.Rb3 Be4+ 39.Kh3 Rc2 40.f4 h5 41.g4 hxg4+ 42.Kxg4 Rxh2 43.Rb4 f5+ 44.Kg3 Re2 45.Rc4 Rxe3+ 46.Kh4 Kg7 47.Rc7+ Kf6 48.Rd7 Bg2 49.Rd6+ Kg7 0-1

לבן: עקיבא רובינשטיין שחור: חוסה ראול קפבלנקה סן סבסטיאן 1911[50]

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "San Sebastian"] [Site "San Sebastian ESP"] [Date "1911.03.13"] [Round "13"] [White "Akiba Rubinstein"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [Result "1-0"] [ECO "D33"] [PlyCount "83"] [EventDate "1911.02.20"]

1. d4 d5 2. Nf3 c5 3. c4 e6 4. cxd5 exd5 5. Nc3 Nc6 6. g3 Be6 {עדיף 6...פו6}

7. Bg2 Be7 8. O-O

Rc8 9. dxc5 Bxc5 10. Ng5 Nf6 11. Nxe6 fxe6 12. Bh3 {ללבן יתרון אבל עדיף 12. רו4 } Qe7 13. Bg5 O-O {עמדת השחור לא פשוטה, וכעת חיוני 13...צד8. נראה שהשחור לא חזה את מסעו ה-17 של הלבן} 14. Bxf6 {חלופה טובה ללבן 14. פ:ד5 ה:ד5 15. ר:ו6 ז:ו6 16. ר:ג8 צ:ג8 17. מה:ד5+ } Qxf6 15. Nxd5 Qh6 {לשחור הייתה הזדמנות טקטית לשפר את מצבו 15...ר:ו2+ 16. מח1 מהח6 17. מז2 ר:ז3 18. ח:ז3 צ:ו1 19. מה:ו1 צו8 20. מהג1 ה:ד5 21. מה:ח6 ז:ח6 ולשחור סיכוי טוב להשיג תיקו}

16. Kg2 Rcd8 17. Qc1 {בכל הניתוחים למשחק המסע 17. מהג1 זוכה לסימני קריאה אך למעשה זה המסע היחיד הטוב. הוא זוכה לפחות ברגלי, בשעה שמסעים אחרים מפסידים}

exd5 18. Qxc5 Qd2 19. Qb5 Nd4 20. Qd3 Qxd3 21. exd3 Rfe8 22. Bg4 Rd6 23. Rfe1 Rxe1 24. Rxe1 Rb6 {מו7 עקשן יותר. } 25. Re5 Rxb2 26. Rxd5 Nc6 27. Be6+ Kf8 28. Rf5+ Ke8 29. Bf7+ Kd7 30. Bc4 a6 31. Rf7+ Kd6 32. Rxg7 b5 33. Bg8 a5 34. Rxh7 a4 35. h4 b4 36. Rh6+ Kc5 37. Rh5+ Kb6 38. Bd5 b3 39. axb3 a3 40. Bxc6 Rxb3 41. Bd5 a2 42. Rh6+ 1-0

לבן: דוד ינובסקי שחור: חוסה ראול קפבלנקה ניו יורק 1916

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במשחק זה מפגין קפבלנקה שליטה במגוון סגנונות - נסיגת הרץ מ-ו5 ל-ד7, ולאחר מכן סגירתו על ידי ה-6, היא דוגמה לרעיון אסטרטגי עמוק שהקדים את זמנו. המעבר של ההתקפה מריכוז באגף המלכה עד למסע ה-26 לריכוז כל הכלים באגף המלך במסע ה-31, הקרבת הרגלי במסע ה-32 באגף המלכה כדי לזכות בכלי שבעה מסעים מאוחר יותר, איומי המט עם הצריחים לקראת סוף המשחק - בקצרה - המשחק מבריק במספר הבטים[51].


כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "Rice Memorial"] [Site "New York, NY USA"] [Date "1916.02.08"] [Round "3"] [White "David Janowski"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [Result "0-1"] [ECO "D15"] [PlyCount "92"] [EventDate "1916.01.17"]

1. d4 Nf6 2. Nf3 d5 3. c4 c6 4. Nc3 Bf5 5. Qb3 Qb6 6. Qxb6 axb6 7. cxd5 Nxd5 8. Nxd5 cxd5 9. e3 Nc6 10. Bd2 Bd7 11. Be2 e6 12. O-O Bd6 13. Rfc1 Ke7 14. Bc3 Rhc8 15. a3 Na5 16. Nd2 f5 17. g3 b5 18. f3 Nc4 19. Bxc4 bxc4 20. e4 Kf7 21. e5 Be7 22. f4 b5 23. Kf2 Ra4 24. Ke3 Rca8 25. Rab1 h6 26. Nf3 g5 27. Ne1 Rg8 28. Kf3 gxf4 29. gxf4 Raa8 30. Ng2 Rg4 31. Rg1 Rag8 32. Be1 b4 33. axb4 Ba4 34. Ra1 Bc2 35. Bg3 Be4+ 36. Kf2 h5 37. Ra7 Bxg2 38. Rxg2 h4 39. Bxh4 Rxg2+ 40. Kf3 Rxh2 41. Bxe7 Rh3+ 42. Kf2 Rb3 43. Bg5+ Kg6 44. Re7 Rxb2+ 45. Kf3 Ra8 46. Rxe6+ Kh7 0-1

לבן: חוסה ראול קפבלנקה שחור: מספר שחקנים תוך התייעצות לונדון 1920

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "Consultation game"] [Site "London ENG"] [Date "1920.01.16"] [EventDate "1920.01.??"] [Round "?"] [Result "1-0"] [White "Jose Raul Capablanca"] [Black "Allies"] [ECO "D30"] [WhiteElo "?"] [BlackElo "?"] [PlyCount "83"]

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Nf3 Nf6 4. Bg5 Nbd7 5. e3 Be7 6. Nc3 a6 {עדיף היה 0-0 ולאחריו ג6} 7. Qc2 O-O 8. Rc1 dxc4 9. Bxc4 b5 {עדיף 9...ג5 או 9...ח6} 10. Bd3 Bb7 11. a4 {אלוף העולם התעלם מאפשרות השחור לשחק 11...ר:ו3 שמביא לעמדה טובה} b4 12. Bxf6 Nxf6 13. Ne4 {הלבן מאיים לזכות ברגלי אחרי 14. פ:ו6+ ר:ו6 15. ר:ח7+ ולכן החילופים כפויים}

Bxe4 14. Bxe4 Nxe4 15. Qxe4 c5 16. dxc5

Qa5 17. b3 Bxc5 {השחור זכה ברגלי והעמדה שקולה מבחינה חומרית, אך עמדת הכלים השחורים לא משופרת.} 18. Ng5 {עדיפה תוכנית שכוללת את המסעים מה2 וצריח ל-מ-ח' ל-ד1, ההגיון במסע זה הוא איום המט ב-ח7 שמאלץ את השחור להחליש את מבנה הרגלים} g6 19. Qh4 h5 20. Ne4 Rfc8 21. Qg5 Bb6 22. Qxa5 Bxa5 {הכאת המלכה בחזרה היא אוטומטית. לו היו חושבים על חלופה היו רואים כי מסע הביניים 22...צ:ג1+ עדיף. לאחר 23. מד2 צד8+ 24. מ:ג1 ר:א5 והעמדה שקולה}

23. Ke2 Bd8 24. Nd6 Rc7 25. Rc4 Rd7 {עדיף 25...צ:ג4}

26. Ne4 Be7 27. Rd1 Rxd1 28. Kxd1 Rd8+ 29. Ke2 Rd5 30. Rc6 a5 31. Nd2 Kg7 32. Nc4 Bd8 33. e4 Rd4 34. f3 Rd7 35. Ra6 Kf6 36. Nxa5 Bxa5 37. Rxa5 Rd4 38. Rb5 e5 39. a5 Ke6 40. a6 Rd6 41. a7 Ra6 42. Rb6+ 1-0

קפבלנקה משיג יתרון זעיר בפתיחה - מלך קרוב יותר למרכז וצריח פעיל יותר. את היתרון הקטן הזה הוא שומר לאורך המשחק, ולבסוף הוא מתביית על רגלי א', מאיים עליו עם כל כליו ולבסוף זוכה בו. מרגע שיש לו יתרון רגלי הוא מנצח בצורה שנראית פשוטה, ואופיינית לקלות בה ניצח סיומים[52].

לבן: חוסה ראול קפבלנקה שחור: סבלי טרטקובר ניו יורק 1924

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "New York"] [Site "New York, NY USA"] [Date "1924.03.23"] [Round "6"] [White "Jose Raul Capablanca"] [Black "Savielly Tartakower"] [Result "1-0"] [ECO "A40"] [PlyCount "103"] [EventDate "1924.03.16"] [FirstMove "34d"] 1. d4 e6 2. Nf3 f5 3. c4 Nf6 4. Bg5 Be7 5. Nc3 O-O 6. e3 b6 7. Bd3 Bb7 8. O-O Qe8 9. Qe2 Ne4 10. Bxe7 Nxc3 11. bxc3 Qxe7 12. a4 Bxf3 13. Qxf3 Nc6 14. Rfb1 Rae8 15. Qh3 Rf6 16. f4 Na5 17. Qf3 d6 18. Re1 Qd7 19. e4 fxe4 20. Qxe4 g6 21. g3 Kf8 22. Kg2 Rf7 23. h4 d5 24. cxd5 exd5 25. Qxe8+ Qxe8 26. Rxe8+ Kxe8 27. h5 Rf6 28. hxg6 hxg6 29. Rh1 Kf8 30. Rh7 Rc6 31. g4 Nc4 32. g5 Ne3+ 33. Kf3 Nf5 34. Bxf5 gxf5 35. Kg3 Rxc3+ 36. Kh4 Rf3 37. g6 Rxf4+ 38. Kg5 Re4 39. Kf6 Kg8 40. Rg7+ Kh8 41. Rxc7 Re8 42. Kxf5 Re4 43. Kf6 Rf4+ 44. Ke5 Rg4 45. g7+ Kg8 46. Rxa7 Rg1 47. Kxd5 Rc1 48. Kd6 Rc2 49. d5 Rc1 50. Rc7 Ra1 51. Kc6 Rxa4 52. d6 1-0

משחק זה מופיע באנתולוגיות רבות כמופת של ניהול סיום צריח ורגלים. השתלט על השורה השביעית עם הצריח, ואז קדם את המלך לשורה השישית! קפבלנקה מקריב מספר רגלים כדי להעמיד את המלך והצריח בערוגות המפתח. לאחר שהם הגיעו ליעד הכלים מאלצים את המלך היריב לעסוק בהדיפת איומי מט ולא מאפשרים לו להגן על הרגלים. ארבעה רגלים נופלים בתוך מספר מסעים, ולאחר מכן ההתנגדות של השחור כבר לא קיימת. הצורה השיטתית, הנקייה, בה משחק קפבלנקה כה פשוטה להבנה שהסיום הזה הוא מופת של הדרכה[53].

בעמדה המוצגת לאחר המסע ה-34 של השחור, ממשיך קפבלנקה עם רעיון מבריק תוך הקרבת שני רגלים. המסע 35. מז3 מאפשר לשחור להכות את הרגלי ג3 תוך התראת שח. יעדו של המלך הלבן הוא ב-6, לשם יגיע לאחר שיעבור דרך ח4.

לבן: יפים בוגוליובוב שחור: חוסה ראול קפבלנקה ניו יורק 1924

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "New York"] [Site "New York, NY USA"] [Date "1924.03.27"] [Round "9"] [White "Efim Bogoljubov"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [Result "0-1"] [ECO "D05"] [PlyCount "64"] [EventDate "1924.03.16"] [FirstMove "13d"] 1. d4 Nf6 2. Nf3 d5 3. e3 e6 4. Bd3 c5 5. b3 Nc6 6. O-O Bd6 7. Bb2 O-O 8. Nbd2 Qe7 9. Ne5 cxd4 10. exd4 Ba3 11. Bxa3 Qxa3 12. Ndf3 Bd7 13. Nxc6 Bxc6 14. Qd2 Rac8 15. c3 a6 16. Ne5 Bb5 17. f3 Bxd3 18. Nxd3 Rc7 19. Rac1 Rfc8 20. Rc2 Ne8 21. Rfc1 Nd6 22. Ne5 Qa5 23. a4 Qb6 24. Nd3 Qxb3 25. Nc5 Qb6 26. Rb2 Qa7 27. Qe1 b6 28. Nd3 Rc4 29. a5 bxa5 30. Nc5 Nb5 31. Re2 Nxd4 32. cxd4 R8xc5 0-1

העמדה לאחר המסע ה-13 - מבחינה חומרית - היא שקולה. גם ניידות הכלים דומה. לעובדה שהמלכה השחורה ניצבת בעומק מחנה הלבן, ב-א3 אין משמעות משום שקל להבריח אותה משם. היתרון של השחור נעוץ בסיכויי ההתקפה שלו באגף המלכה.

מבנה הרגלים של הלבן באגף המלכה איתן, ומוגן היטב. החולשה היחידה היא בקידום הרגלי ל-ב-3, אחרת היה ניתן לשחק ג3 ולשחור לא הייתה אפשרות ללחוץ על רגלי ג' ולהביא את כליו לטור הפתוח מבחינתו. בעקרון השחור יכול למקם את שני צריחיו ומלכתו בטור ג', ולבסוף להביא גם את הפרש לשם. במסע ה-16 של השחור אנו רואים את נכונותו להחליף רצים גם במחיר רגלי כפול בטור ב'. אמנם הרגלי ב-ב5 ימנע מהלבן את קידום הרגלי ל-ג4 ובכך יסייע להתקפתו העתידית.

לאחר המסע ה-21 של השחור שני הצדדים ריכזו את כל כליהם בטור ג'.שני הצריחים השחורים מאיימים על ג3, הפרש השחור שולט על ג4, שני הצריחים הלבנים מגינים על ג3 והפרש הלבן יכול להגיע ל-ה5 או ל-ג5. לאחר המסע ה-23 של השחור הלבן לא יכול למנוע הפסד רגלי.

לבן: סולטאן חאן (אנ') שחור: חוסה ראול קפבלנקה הייסטינגס 1931

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניצחון משכנע של חאן על אלוף העולם לשעבר.[54]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "Hastings 1930/31"] [Site "Hastings ENG"] [Date "1930.12.31"] [EventDate "1930.12.29"] [Round "3"] [Result "1-0"] [White "Mir Sultan Khan"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [ECO "E12"] [WhiteElo "?"] [BlackElo "?"] [PlyCount "129"]

1.Nf3 Nf6 2.d4 b6 3.c4 Bb7 4.Nc3 e6 5.a3 d5 6.cxd5 exd5 7.Bg5 Be7 8.e3 O-O 9.Bd3 Ne4 10.Bf4 Nd7 11.Qc2 f5 12.Nb5 Bd6 13.Nxd6 cxd6 14.h4 Rc8 15.Qb3 Qe7 16.Nd2 Ndf6 17.Nxe4 fxe4 18.Be2 Rc6 19.g4 Rfc8 20.g5 Ne8 21.Bg4 Rc1+ 22.Kd2 R8c2+ 23.Qxc2 Rxc2+ 24.Kxc2 Qc7+ 25.Kd2 Qc4 26.Be2 Qb3 27.Rab1 Kf7 28.Rhc1 Ke7 29.Rc3 Qa4 30.b4 Qd7 31.Rbc1 a6 32.Rg1 Qa4 33.Rgc1 Qd7 34.h5 Kd8 35.R1c2 Qh3 36.Kc1 Qh4 37.Kb2 Qh3 38.Rc1 Qh4 39.R3c2 Qh3 40.a4 Qh4 41.Ka3 Qh3 42.Bg3 Qf5 43.Bh4 g6 44.h6 Qd7 45.b5 a5 46.Bg3 Qf5 47.Bf4 Qh3 48.Kb2 Qg2 49.Kb1 Qh3 50.Ka1 Qg2 51.Kb2 Qh3 52.Rg1 Bc8 53.Rc6 Qh4 54.Rgc1 Bg4 55.Bf1 Qh5 56.Re1 Qh1 57.Rec1 Qh5 58.Kc3 Qh4 59.Bg3 Qxg5 60.Kd2 Qh5 61.Rxb6 Ke7 62.Rb7+ Ke6 63.b6 Nf6 64.Bb5 Qh3 65.Rb8 1-0

לבן: ורה מנצ'יק שחור: חוסה ראול קפבלנקה הייסטינגס 1931

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "Hastings 1930/31"] [Site "Hastings ENG"] [Date "1931.01.07"] [EventDate "1930.12.29"] [Round "9"] [Result "0-1"] [White "Vera Menchik"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [ECO "A47"] [WhiteElo "?"] [BlackElo "?"] [PlyCount "84"]

1.d4 Nf6 2.Nf3 b6 3.e3 Bb7 4.Bd3 c5 5.O-O Nc6 6.c3 e6 7.Ne5 d6 8.Nxc6 Bxc6 9.Qe2 Be7 10.Bb5 Qd7 11.Bxc6 Qxc6 {אמנם הלבן הצריח, אבל רק מלכתו פעילה. לשחור מצטרפים למלכה גם הפרש והרץ, ומבחינת פיתוח הכלים יש לו עדיפות ברורה} 12.Nd2 O-O 13.dxc5 {מסע זה פותח את טור ד' לצריחים השחורים. גם ה-4 לא היה עוזר לשחרר את הרץ והפרש הלבנים כי אז השחור היה מחליף רגלים ומשתלט על טור ג' והכלים הלבנים היו מתקשים להשתחרר} dxc5 14.e4 Rad8 15.e5 Nd5 16.Nf3 Rd7 17.Rd1 Rfd8 18.Bd2 b5 19.Kf1 Nb6 20.Bf4 h6 21.Rxd7 Rxd7 22.Rd1 Rxd1+ 23.Qxd1 Qe4 {האיום, מלבד הכאת הרץ, הוא מה-ג4+ והכאת הרגלי ב-א2} 24.Bg3 Qc4+ 25.Qe2 Qxe2+ 26.Kxe2 Na4 27.Kd2 Nxb2 28.Kc2 Nc4 29.Nd2 Nxd2 30.Kxd2 c4 31.Bf4 a6 32.Be3 Kf8 33.Bb6 Ke8 34.Ke3 Kd7 35.Kd4 Kc6 36.Ba7 f5 37.a4 g6 38.f4 h5 39.axb5+ Kxb5 40.g3 a5 41.Ke3 Bc5+ 42.Bxc5 Kxc5 0-1

במשחק זה ורה מנצ'יק, אלופת העולם הראשונה בשחמט לנשים מנסה לכפות תיקו על ידי החלפה של כלים רבים ככל האפשר. קפבלנקה כלל לא מתנגד לכך, ובכל החלפת כלים משיג יתרון זעיר נוסף. כאשר מרבית הכלים כבר אינם על הלוח היתרון העמדתי שצבר משמעותי דיו כדי לזכות ברגלי. די בכך לאמן שלב הסיום לזכות במשחק.

לבן: מיכאל בוטביניק שחור: חוסה ראול קפבלנקה AVRO 1938

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניצחון של אלוף העולם לעתיד על קפבלנקה.[55]

כדי לראות את המשחקים, יש לאפשר בדפדפן שלכם ג'אווהסקריפט.

[Event "AVRO"] [Site "The Netherlands"] [Date "1938.11.22"] [EventDate "1938.11.06"] [Round "11"] [Result "1-0"] [White "Mikhail Botvinnik"] [Black "Jose Raul Capablanca"] [ECO "E40"] [WhiteElo "?"] [BlackElo "?"] [PlyCount "81"]

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.e3 d5 5.a3 Bxc3+ 6.bxc3 c5 7.cxd5 exd5 8.Bd3 O-O 9.Ne2 b6 10.O-O Ba6 11.Bxa6 Nxa6 12.Bb2 Qd7 13.a4 Rfe8 14.Qd3 c4 15.Qc2 Nb8 16.Rae1 Nc6 17.Ng3 Na5 18.f3 Nb3 19.e4 Qxa4 20.e5 Nd7 21.Qf2 g6 22.f4 f5 23.exf6 Nxf6 24.f5 Rxe1 25.Rxe1 Re8 26.Re6 Rxe6 27.fxe6 Kg7 28.Qf4 Qe8 29.Qe5 Qe7 30.Ba3 Qxa3 31.Nh5+ gxh5 32.Qg5+ Kf8 33.Qxf6+ Kg8 34.e7 Qc1+ 35.Kf2 Qc2+ 36.Kg3 Qd3+ 37.Kh4 Qe4+ 38.Kxh5 Qe2+ 39.Kh4 Qe4+ 40.g4 Qe1+ 41.Kh5 1-0

סיומים מתוך משחקיו

[עריכת קוד מקור | עריכה]
8 צריח שחור מלך שחור
7 רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
6 רגלי לבן
5
4 מלכה שחורה
3 מלכה לבנה
2 רגלי לבן צריח לבן רגלי לבן רגלי לבן
1 מלך לבן
א ב ג ד ה ו ז ח

סיום משחק שהתקיים בניו יורק, בשנת 1913 בין קפבלנקה בלבן לאריסטיד גרומר בשחור. הלבן מנצל את חולשת הקו האחורי של השחור 1. מהו7! מהג8 (אם 1...צז8 2. צה1 מהז5 3. ד7 ולאחריו מה:ז8) 2. מה:ו8 מה:ו8 3. ד7 ובעקבותיו צה8

8 צריח שחור מלך שחור
7 רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור רגלי שחור
6 מלכה שחורה
5
4
3 צריח לבן רגלי לבן
2 רגלי לבן מלכה לבנה רגלי לבן רגלי לבן רגלי לבן
1 מלך לבן
א ב ג ד ה ו ז ח

סיום משחק שהתקיים במוסקבה, בשנת 1914 בין אוסיפ ברנשטיין בלבן לקפבלנקה בשחור. השחור מנצל את חולשת הקו האחורי של הלבן בצורה מרשימה. 1... מהב2! 2. צג8 מהב1+ 3. מהו1 מה:ו1+ 4. מ:ו1 צ:ג8 וזוכה.

משחקים מוסברים (באנגלית)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – תחרות השחמט בסנקט פטרבורג ב-1914

תחרות מוסקבה 1936

[עריכת קוד מקור | עריכה]

תחרות מוסקבה, כמו קודמותיה בשנים 1925 ו-1935, נערכה בחסות ממשלתית, כדי לבחון את כוחם של השחקנים הסובייטים המובילים מול אמנים זרים מהשורה הראשונה. היה זה היו"ר רב ההשפעה של מדור השחמט של מועצת כל האיגודים לתרבות גופנית, ניקולאי קרילנקו, שהיה הכוח המניע מאחורי ארגון התחרויות הללו.

קרילנקו, שחמטאי נלהב ועורך מגזין השחמט הסובייטי 64, היה קומיסר למלחמה בממשלה הבולשביקית הראשונה, המפקד העליון של הכוחות הרוסיים לאחר מהפכת אוקטובר, תובע ציבורי של בתי הדין המהפכניים, ועד 1936, קומיסר המשפטים של ברית המועצות. ב-1938 הוא בעצמו נעצר והוצא להורג במהלך הטיהורים של סטלין, אך המוניטין שלו שוקם מאוחר יותר וההכרה הראויה ניתנה בחשיבות הרבה של עבודתו עבור השחמט הסובייטי.

תחרות מוסקבה ב-1936 נועדה להוות מבחן עבור השחקנים הסובייטים - אירוע של סיבוב כפול עם חמישה מהנציגים הסובייטים המובילים שאמורים לשחק מול חמישה שחקנים מערביים מובילים. למעשה רק ארבעה שחקנים מערביים נענו להזמנות: לסקר, קפבלנקה, פלור ולילינטל. קיוו שהחמישי יהיה אמריקאי (רשבסקי, פיין או קשדן), אבל כשהאירוע התנגש באליפות ארצות הברית, זה התברר כבלתי אפשרי ואת המקום מילא אלוף אוסטריה, אליסקסיס. התחרות הסתיימה בניצחון גדול של גאון השחמט הקובני, חוסה ראול קפבלנקה, נקודה לפני השחקן הסובייטי הטוב ביותר, מיכאל בוטביניק. בשנת 1936, נראה היה שקפבלנקה החזיר לעצמו את צורת משחקו הישנה והמדהימה, שחסרה לו מאז הפסד אליפות העולם לאלכין ב-1927.

המקום השני של בוטביניק אולי אכזב את תומכיו, אבל לא היה ספק לגבי עוצמת המשחק שלו: הוא סיים 2.5 נקודות לפני פלור, שכבר ביקש להתמודד על התואר העולמי עם אלכין. שלושה חודשים לאחר מכן, בוטביניק השתווה לקפבלנקה במקום הראשון בנוטינגהאם, לפני כמעט כל צמרת השחקנים הטובים בעולם, באחת התחרויות החזקות ביותר שנערכו אי פעם. המעמד של השחקן הצ'כי השאפתני, סאלו פלור, נהרס בארבע תבוסות - כל אחת לשחקן סובייטי, אבל הכוכב החדש של הונגריה, אנדריי לילינטל, שזכה לתהילת עולם בשנה הקודמת כשהביס את קפבלנקה בהקרבה מבריקה של מלכה, הוכיח את כוחו כשסיים במקום הרביעי.

לאורך כל התחרות, ויאצ'סלב רגוזין נשאר נאמן לסגנונו הנועז והיצירתי ביותר, מושפע מאוד מצ'יגורין, וקיים את המוניטין שלו של "רוצח רבי אמנים", עם ניצחונות מול פלור ולסקר. עד מהרה הפך רגוזין לשותף חשוב לאימונים של בוטביניק, ובשנות ה-50 ניצל את כוחותיו האנליטיים עד תום בזכייה באליפות העולם בשחמט בהתכתבות. הלוחם הזקן, אלוף העולם לשעבר עמנואל לסקר, הציג הופעה יוצאת דופן עבור אדם בסוף שנות ה-60 לחייו. הפילוסופיה שלו שהשחמט הוא מאבק הפכה אותו לפופולרי מאוד ברוסיה. עם סגנון נוטה לכיוון הפוזיציוני, איליה קאן החזיק מעמד בעקשנות וסירב להתרשם מאיכות יריביו, למרות שדי נחלש במחצית השנייה. במהלך השנים הוא נהנה מחיי שחמט פעילים, התחרה עשר פעמים בגמר אליפות ברית המועצות, והיה לו עניין מיוחד בהגנה ובהתקפות נגד, דבר שבא לידי ביטוי בכתביו ובהסתעפות של ההגנה הסיציליאנית הנושאת את שמו. גריגורי לבנפיש הוותיק שיחק שחמט מעניין באופן עקבי וזכה בשני פרסים מיוחדים - על ניצחונו היפה על פלור, ועל משחק הסיום הטוב ביותר של הטורניר, מול אליסקסיס. תלמיד מושבע נוסף של צ'יגורין הגדול, ניקולאי ריומין, שכבר עמדו לזכותו ניצחונות קודמים מול קפבלנקה ואויבה, הפעם לא ממש הצליח לייצר את סגנון ההתקפה המבריק שלו. למרבה הצער הוא היה חולה בשחפת, שהביאה למותו כמה שנים מאוחר יותר. המתחרה הצעיר ביותר, אריך אליסקסיס, הפך בטוח יותר ושיחק חזק יותר ככל שהטורניר התקדם. לחוויותיו החשובות במוסקבה בהחלט הייתה השפעה מועילה על התפתחות סגנון המשחק העמוק והעמיד שלו.

תחרות מוסקבה 1936 הייתה תחרות של צעירים. למעט לסקר, קפבלנקה ולבנפיש, שהתחרו כולם באירועי שחמט ברוסיה המהפכנית, כל המתמודדים היו בשנות ה-20 לחייהם. רוב המשחקים היו קשים ועשירים בתוכן, ובכל זאת לא זכו לפרסום רחב בעיתונות השחמט העולמית. ההערות, לרוב על ידי השחקנים עצמם, מפורטות ומלמדות כאחד.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • A Primer of Chess by José Raúl Capablanca (Preface by Benjamin Anderson. Originally published in 1935. Harvest Books, November 2002,ISBN 0156028077)
  • Chess Fundamentals by José Raúl Capablanca (Originally published in 1921. Everyman Chess, October 1994,ISBN 1857440730) Revised and updated by Nick de Firmian in 2006,ISBN 0-8129-3681-7.[56]
  • My Chess Career by José Raúl Capablanca (Hardinge Simpole Limited, October 2003,ISBN 1843820919)
  • World's Championship Matches, 1921 and 1927 by José Raúl Capablanca (Dover, June 1977,ISBN 0486231895)[57]
  • Last Lectures by José Raúl Capablanca (Simon and Schuster, January 1966, ASIN B0007DZW6W)[58]
  • Schonberg, H. C. (1973). Grandmasters of Chess. New York, NY: W W Norton & Co Inc.
  • Edward G. Winter (1981). World chess champions London, UK: Pergamon Press.
  • Irving Chernev (1982). Capablanca's Best Chess Endings. New York: Dover Publications.
  • Harry Golombek (1947). Capablanca's Hundred Best Games of Chess. London, UK: Bell.
  • Fred Reinfeld (1990). The Immortal Games of Capablanca. New York, NY: Dover Publications.[59]
  • Brandreth, D. & David Vincent Hooper|Hooper, David (1993). Unknown Capablanca. New York, NY: Dover Publications.
  • Irving Chernev (1995). Twelve Great Chess Players and Their Best Games. New York, NY: Dover Publications.
  • Edward G. Winter (1989). Capablanca: A Compendium of Games, Notes, Articles, Correspondence, Illustrations and Other Rare Archival Materials on the Cuban Chess Genius Jose Raul Capablanca, 1888-1942. Jefferson, NC: McFarland & Company.
  • Gary Kasparov (2003). My Great Predecessors: part 1. Everyman Chess,ISBN 1-85744-330-6.
  • Warriors of the Mind: A Quest for the Supreme Genius of the Chess Board (Nathan Divinsky with Raymond Keene), 1989, 2002.ISBN 0-9513757-2-5

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

משחקים של קפבלנקה עם הסברים, בקובצי וידאו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ גארי קספארוב, על קודמי הגדולים, חלק ראשון, ע' 339, לונדון, 2003
  2. ^ “The greatest natural Chess player that ever lived” באתר chess-poster.com
  3. ^ Du Mont, J. (1959). "Memoir of Capablanca". In Golombek, H. Capablanca's Hundred Best Games of Chess. G. Bell & Sons. pp. 1–18.
  4. ^ דו-קרב מול קורזו
  5. ^ לימודי הנדסה
  6. ^ klimbim2014, José Raúl Capablanca, Color by Klimbim 0.1, ‏2016-03-07 (באנגלית)
  7. ^ פרנק מרשל דורג שני בעולם בשנת 1909
  8. ^ Jose Raul Capablanca vs Ossip Bernstein
  9. ^ Aron Nimzowitsch vs Jose Raul Capablanca
  10. ^ Yahoo | Mail, Weather, Search, Politics, News, Finance, Sports & Videos, Yahoo | Mail, Weather, Search, Politics, News, Finance, Sports & Videos (באנגלית אמריקאית)
  11. ^ Chess Legends History, web.archive.org
  12. ^ http://www.staff.brad.ac.uk/gshoobri/peruches.htm
  13. ^ http://lists.topica.com/lists/usbcachess/read/message.html?sort=d&mid=910067972
  14. ^ Jose Raul Capablanca vs Alexander Alekhine (1913) Phi Beta Capa, www.chessgames.com
  15. ^ Alexander Alekhine vs Jose Raul Capablanca (1913), www.chessgames.com
  16. ^ Aron Nimzowitsch vs Jose Raul Capablanca (1913) Notes by Capablanca, www.chessgames.com
  17. ^ Ossip Bernstein vs Jose Raul Capablanca (1914) Phi Beta Capa, www.chessgames.com
  18. ^ 1 2 Computers choose: who was the strongest player?, Chess News, ‏2006-10-30 (באנגלית)
  19. ^ Jose Raul Capablanca vs Emanuel Lasker (1914), www.chessgames.com
  20. ^ Jose Raul Capablanca vs Emanuel Lasker (1914), www.chessgames.com
  21. ^ Jose Raul Capablanca vs Ossip Bernstein (1914) Idle Ossip, www.chessgames.com
  22. ^ Jose Raul Capablanca vs David Janowski (1914), www.chessgames.com
  23. ^ Nimzowitsch v Capablanca St Petersburg 1914, נבדק ב-2022-04-02
  24. ^ Alexander Alekhine vs Jose Raul Capablanca (1914), www.chessgames.com
  25. ^ Emanuel Lasker vs Jose Raul Capablanca (1914) Rage Against the Machine, www.chessgames.com
  26. ^ Alexander Alekhine vs Jose Raul Capablanca (1927), www.chessgames.com
  27. ^ 1 2 http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1007840
  28. ^ Aron Nimzowitsch vs Jose Raul Capablanca (1927), www.chessgames.com
  29. ^ Aron Nimzowitsch vs Jose Raul Capablanca (1927) Heavy Artillery, www.chessgames.com
  30. ^ Jose Raul Capablanca vs Alexander Alekhine (1927) First Blood, www.chessgames.com
  31. ^ Jose Raul Capablanca vs Alexander Alekhine (1927), www.chessgames.com
  32. ^ Jose Raul Capablanca vs Alexander Alekhine (1927) Cambridge Springs Eternal, www.chessgames.com
  33. ^ Jose Raul Capablanca vs Alexander Alekhine (1927) Roamin' Orthodox, www.chessgames.com
  34. ^ Alexander Alekhine vs Jose Raul Capablanca (1927), www.chessgames.com
  35. ^ Chess Notes by Edward Winter, www.chesshistory.com, מתוך אתר chesshistory
  36. ^ Capablanca's 100 best games of chess - H. Golombek
  37. ^ Jose Raul Capablanca vs Alexander Alekhine (1936), www.chessgames.com
  38. ^ OlimpBase :: 8th Chess Olympiad, Buenos Aires 1939, individual results, www.olimpbase.org
  39. ^ Jose Raul Capablanca vs Frank Marshall (1918) Novelty Gift, www.chessgames.com
  40. ^ Computer analysis of world champions, Chess News, ‏2006-11-02 (באנגלית)
  41. ^ Flear, Glenn (2007), Practical Endgame Play - beyond the basics: the definitive guide to the endgames that really matter, Everyman Chess, pp. 422,ISBN 978-1-85744-555-8
  42. ^ Capablanca chess באתר BoardGameGeek
  43. ^ www.arves.org - Capablanca, Raul 1888-1942, www.arves.org
  44. ^

    (6. Rb7+ Ka6 (6... Ka8 ! 7. Re7 Rh8 (7... Rc2 8. Kb6 Rb2+ 9. Nb5 Rxb5+ 10. Kxb5 Kb8 11. Kc4 f4 12. Kd3) (7... Rb2 8. Re8+ (8. Nb5 Rc2+ 9. Kb6 Kb8) 8... Ka7 9. Nb5+ Rxb5 10. Kxb5 f4 11. Kc6 g2 12. Re7+ Kb8 $1 (12... Ka6 13. Re2 Ka5 14. Rxg2 Kb4 15. Kd5 Kc3 16. Ke4) 13. Re1 (13. Rb7+ Kc8 14. Ra7 Kd8 15. Kd6 Kc8) 13... f3 14. Rb1+ Kc8 15. Ra1 Kb8) 8. Nb5 Rc8+ 9. Kb6 Rb8+ 10. Ka6 Rxb5 11. Kxb5 g2 12. Re1 Kb7 13. Kc4) 7. Rb6+ Ka5 8. Rb5+ Ka6 9. Rb4 Ka7 10. Nb5+ Kb8 11. Nd6+ Ka8 (11... Ka7 12. Nc8+ Ka8 13. Nb6+) 12. Nc4 Ra2 13. Kc7 Ra7+ (13... g2) 14. Kc8 Ra6 15. Rb8+ Ka7 16. Rb7+ Ka8 17. Nb6+ Rxb6 18. Rxb6 Ka7 19. Rb2 f4 20. Kc7 Ka6 21. Kc6 Ka5 (21... Ka7 22. Rb7+ Ka6 23. Rb1 Ka7 (23... Ka5 24. Kc5 Ka4 25. Kc4 Ka3 26. Kc3 Ka2 27. Rg1 f3 28. Rxg3 f2 29. Rg2 g3 30. Kd3) 24. Kd5 g2 (24... f3 25. Ke4 Ka6 26. Ke3 Ka5 27. Rg1 g2 28. Rb1 Ka4 29. Kf2 Ka5 30. Re1 Kb6 31. Re6+ Kc5 32. Re5+ Kd4 33. Rxg5) 25. Ke4 f3 26. Ke3 Ka6 27. Kf2 Ka5 28. Re1 Kb6 29. Re5 g3+ 30. Kg1 g4 31. Rg5 Kc6 32. Rxg4 Kd5 33. Rf4) 22. Kc5 Ka4 23. Kc4 Ka3 24. Rg2)

  45. ^
    (7... Ka7 8. Nc8+ Ka8 9. Nb6+ Kb8 10. Nd7+)
  46. ^

    (8... Rc2+ 9. Kb6 Rb2+ 10. Nb5 Rxb5+ 11. Kxb5 Kb7 12. Kc4 f4 13. Kd3 f3 14. Ke3)

  47. ^

    (9...

    Rxe8 10. Rxe8+ Ka7 11. Kc5 f4 12. Kd4 g2 13. Re1 f3 14. Ke3)
  48. ^

    (2. Kg3 c2 3. Rb3+ Kc8 4. Rc3 Rd2 5. Kf4 ! (5. g6 ? Rd3+ !) 5... Kd7 6. Kf5 (6. g6 ? Rd6 ! 7. g7 Rg6 8. Rxc2 Rxg7 9. Ra2 Kd6) 6... a5 7. g6 Rd5+ 8. Kf4 Rd6 9. g7 Rg6 10. Rxc2 Rxg7 11. Ra2 Re7 12. Rxa5 Kd6)

  49. ^ Frank Marshall vs Jose Raul Capablanca (1909) Cuban b-File Crisis, www.chessgames.com
  50. ^ [https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1119734 Akiba Rubinstein vs Jose Raul Capablanca "If You c1 You've Seen Them All" (game of the day Jun-22-2015)], chessgames.com
  51. ^ David Janowski vs Jose Raul Capablanca (1916) The Left-Right Hook, www.chessgames.com
  52. ^ Jose Raul Capablanca vs Allies (1920), www.chessgames.com
  53. ^ Timeless Chess Lesson by Capablanca, נבדק ב-2023-03-16
  54. ^ This is Sultan Khan - The Servant who Defeated Champions, נבדק ב-2023-03-15
  55. ^ Botvinnik crushes Capablanca with an Anti-engine Move, נבדק ב-2023-03-15
  56. ^ Chess Fundamentals
  57. ^ World's Championship Matches, 1921 and 1927
  58. ^ Last Lectures
  59. ^ The Immortal Games of Capablanca



הקודם:
עמנואל לסקר
אלופי העולם בשחמט הבא:
אלכסנדר אלכין