טירת דרהאם

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טירת דרהאם
Durham Castle
אתר מורשת עולמית
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1986, לפי קריטריונים 2, 4,6
שטח האתר 8.79 הקטאר עריכת הנתון בוויקינתונים
חלק מתוך הטירה והקתדרלה בדרהאם
מידע כללי
סוג טירה, בית מגורים שהוסב למוזיאון, מוזיאון אוניברסיטאי עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת Palace Green, Durham, DH1 3RW עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום City of Durham עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ?–1072
תאריך פתיחה רשמי 1072 עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי אדריכלות נורמנית עריכת הנתון בוויקינתונים
מידות
שטח 8.79 הקטאר עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 54°46′30″N 1°34′32″W / 54.7749°N 1.57558°W / 54.7749; -1.57558
www.dur.ac.uk/durham.castle
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מגדל העוז של הטירה
קפלת טונסטל, 1895
מראה כללי של הטירה מהקתדרלה

טירת דרהאםאנגלית: Durham Castle) היא טירה נורמנית הנמצאת בעיר דרהאם שבצפון-מזרח אנגליה. מאז שנת 1840 שוכנת בטירה אוניברסיטת דרהאם. הטירה ניצבת בראש גבעה, מול קתדרלת דרהאם, ומעל נהר וויר (Wear), המקיף אותה משלושת עבריה.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הטירה נבנתה במאה ה-11 כחלק מההשתלטות הנורמנית על צפון אנגליה. האוכלוסייה באזור הייתה "פראית ולא יציבה" בשנים שלאחר הכיבוש הנורמני (1096 ואילך). כדי לייצב את שלטונם בנו הנורמנים שורה של מבצרים, וטירת דרהאם היא אחת מהם. הטירה בנויה כ-"Motte-and-bailey", מבצר שנבנה על תל מלאכותי, או גבעה טבעית שהוגבהה לצורך כך, מוקפת בחפיר. בראש התל נמצא מבצר, שבמרכזו חצר. בחצר שכנו בעלי מלאכה, ואיכרים או פועלים שעבדו עבור אדון הטירה. טירות מסוג זה נבנו כבר בזמן הקלטים, ומבצר דרהאם הוא אחת מהדוגמאות המוצלחות לבנייה בסגנון זה.

הבישוף מדרהאם, שמונה על ידי המלך כנסיך-בישוף כדי להפעיל את סמכותו המלכותית ישב בטירת דרהאם עד 1183, אז עבר מושבו לעיר בישוף אוקלנד (Bishop Auckland), כ-15 ק"מ דרומית-מערבית לדרהאם. אולם הטירה, החדר המרכזי בטירות מעין אלה, הוא מן הגדולים מסוגו בבריטניה. הבישוף אנתוני בק בנה אותו בתחילת המאה ה-14, ואז היה הגדול ביותר מסוגו, אך הוא קוצר על ידי הבישוף ריצ'רד פוס לקראת סוף המאה ה-15. גם כיום הוא מן הגדולים ביותר: גובהו 14 מטרים ואורכו יותר מ-30 מטרים.

אוניברסיטת דרהאם[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב-1837 נתרם מבנה הטירה לאוניברסיטת דרהאם, שנוסדה באותן שנים. בטירה נפתח אחד הקולג'ים של האוניברסיטה, שנקרא "קולג' האוניברסיטה" (University College). המבנה שוקם על פי התוכניות המקוריות, ונפתח ב-1840. בטירה מתגוררים יותר ממאה סטודנטים. האולם המרכזי של הטירה משמש כחדר האוכל, ואולמות המרתף לשעבר משמשים כמועדון (Common Room) של הסטודנטים לתואר ראשון. שתי הקפלות שבטירה (ראו להלן) משמשות עדיין לתפילה ולמטרות נוספות, כמו הצגות. בטירה שוכנים, בין היתר, גם ספריית הקולג' ומשרדים. בחופשות משמשת הטירה כמלון לכנסים (אקדמיים בדרך כלל). הכניסה לטירה לציבור הרחב היא רק במסגרת סיורים מודרכים.

קפלות[עריכת קוד מקור | עריכה]

כאמור, הקולג' הנמצא בטירה עושה שימוש נרחב בשתי הקפלות הנמצאות בה: הקפלה הנורמנית שנבנתה בסביבות שנת 1078, והקפלה של טונסטל (קת'ברט טונסטל – Tunstall או Tonstall, ממנהיגי הכנסייה באנגליה במאות ה-15 וה-16, שהיה הבישוף של דרהאם) שנבנתה ב-1450.

הקפלה הנורמנית היא החלק העתיק ביותר של הטירה שעודנו נגיש לציבור. האדריכלות של הקפלה היא אנגלו-סקסית-אנגלית, אולי בשל העובדה שהקפלה נבנתה על ידי עובדי כפייה אנגליים. במאה ה-15 נחסמו שלושת החלונות בקפלה, בשל הבנייה המורחבת של מגדל העוז, הביצור העיקרי בטירה. עד שנת 1841 לא נעשה שימוש בקפלה, והחל מאותה שנה נעשה בה שימוש כמסדרון מעבר אל המגדל המרכזי. במהלך מלחמת העולם השנייה נוצלה הקפלה כמרכז פיקוד ותצפית של חיל האוויר המלכותי. הקפלה קודשה מחדש זמן קצר לאחר המלחמה וכיום מתקיימות בה תפילות מדי שבוע.

בקפלה של טונסטל נעשה שימוש רב יותר, בשל שטחה הגדול מעט יותר. הקפלה הורחבה בסוף המאה ה-17. בקפלה נמצאים כיסאות שנקראו "מיזריקורדס" (misericords, בתרגום מילולי: "מושבי רחמים" או mercy seats), שנועדו לסייע לאנשים שהתקשו לעמוד לאורך זמן בקטעי התפילה ארוכים, להישען על קצהו של הכיסא המורם.

אתר מורשת עולמית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1986 הוכרזה הטירה, יחד עם הקתדרלה הסמוכה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית. ב-2008 הוסף כר הדשא שבין שני המבנים, "מדשאת הארמון" (Palace Green) לאתר.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טירת דרהאם בוויקישיתוף