לדלג לתוכן

משה יהודא ליב לנדא – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
שורה 22: שורה 22:


בסוף חודש שבט תשע"ט אושפז הרב לנדא במרכז הרפואי [[המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא – תל השומר|שיבא]] בתל השומר לאחר אירוע מוחי, בשבוע האחרונה עבר ל[[בית החולים לניאדו]] בנתניה, שם נפטר במוצאי שבת אור ל[[כ"ד באדר ב']] [[ה'תשע"ט]], [[30 במרץ]] [[2019]]{{הערה|{{חרדים10|יוסף גרינבוים|רבה הראשי של בני-ברק הגאון רבי משה יהודה לייב לנדא זצ"ל|494115|30 במרץ 2019}}}}.
בסוף חודש שבט תשע"ט אושפז הרב לנדא במרכז הרפואי [[המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא – תל השומר|שיבא]] בתל השומר לאחר אירוע מוחי, בשבוע האחרונה עבר ל[[בית החולים לניאדו]] בנתניה, שם נפטר במוצאי שבת אור ל[[כ"ד באדר ב']] [[ה'תשע"ט]], [[30 במרץ]] [[2019]]{{הערה|{{חרדים10|יוסף גרינבוים|רבה הראשי של בני-ברק הגאון רבי משה יהודה לייב לנדא זצ"ל|494115|30 במרץ 2019}}}}.

הלווייתו יצאה במוצאי שבת מבית המדרש המרכזי 'אוהל נחמיה' בקריית צאנז שבנתניה, שם ספד לו האדמו"ר מצאנז, והמשיך למחרת בבני ברק מבית מדרשו בהשתתפות אלפים, הרב [[אלימלך בידרמן]] הספיד, [[ראש העיר|ראש עיריית]] [[בני ברק]], [[אברהם רובינשטיין]], הכריז שבנו הרב [[יצחק אייזיק לנדא]] ימלא מקום אביו, יחד עם הרב [[שבח רוזנבלט]], משם המשיך הלוויה לישיבת תומכי תמימים בכפר חב"ד ומשם לישיבת תורת אמת בירושלים, נטמן בחלקת חב"ד ב[[בית הקברות הר הזיתים]] בירושלים ליד אביו.


===פרשת מינויו לרבנות בני ברק===
===פרשת מינויו לרבנות בני ברק===

גרסה מ־23:44, 31 במרץ 2019

תבנית:רב הרב משה יהודא ליב לנדא (ט' בתמוז ה'תרצ"ה, 10 ביולי 1935 – אור לכ"ד באדר ב' תשע"ט, 30 במרץ 2019) היה רב בבני ברק ואב בית דין בעיר. הרב לנדא עמד בראש גוף כשרות שאותו הקים אביו, גוף המקובל על רבים בציבור החרדי[1] ועמד גם בנשיאות כולל להוראה ומכון "פעמי יעקב".

ביוגרפיה

נולד ברמתיים לרב יעקב לנדא, שכיהן אז כרב המקומי, ולחיה מינא, אחות מאם של הרב אברהם אליהו קפלן. הוא נקרא על שם סבו, רבה של העיירה קורניץ שברוסיה הלבנה. כשנה לאחר לידתו התמנה אביו כרבה של המושבה בני ברק, והמשפחה עברה להתגורר בבני ברק.

למד בישיבת אור ישראל בפתח תקווה, במשך כמה שנים בישיבת פוניבז' בבני ברק, ובישיבת תומכי תמימים בלוד, שם למד אצל הרב ברוך שמעון שניאורסון והמשפיע הרב שלמה חיים קסלמן. בשנת תשט"ו התמנה לר"מ בכיתה של התלמידים הצעירים בישיבה. בחודש אלול תשי"ח התחתן. בשנת תשכ"ד התמנה לר"מ בישיבת תומכי תמימים המרכזית בכפר חב"ד, תפקיד שמילא במשך 23 שנים. במקביל שימש כיד ימינו של אביו וטיפל ברוב סוגיות הרבנות בעיר. והחל משנת ה'תש"ם ניהל את מערכת הכשרות העירונית.

הרב לנדא התנגד בחריפות לכתיבה לרבי מלובביץ' וקבלת תשובות באמצעות "אגרות קודש"[2].

בסוף חודש שבט תשע"ט אושפז הרב לנדא במרכז הרפואי שיבא בתל השומר לאחר אירוע מוחי, בשבוע האחרונה עבר לבית החולים לניאדו בנתניה, שם נפטר במוצאי שבת אור לכ"ד באדר ב' ה'תשע"ט, 30 במרץ 2019[3].

הלווייתו יצאה במוצאי שבת מבית המדרש המרכזי 'אוהל נחמיה' בקריית צאנז שבנתניה, שם ספד לו האדמו"ר מצאנז, והמשיך למחרת בבני ברק מבית מדרשו בהשתתפות אלפים, הרב אלימלך בידרמן הספיד, ראש עיריית בני ברק, אברהם רובינשטיין, הכריז שבנו הרב יצחק אייזיק לנדא ימלא מקום אביו, יחד עם הרב שבח רוזנבלט, משם המשיך הלוויה לישיבת תומכי תמימים בכפר חב"ד ומשם לישיבת תורת אמת בירושלים, נטמן בחלקת חב"ד בבית הקברות הר הזיתים בירושלים ליד אביו.

פרשת מינויו לרבנות בני ברק

בכ"ו בשבט ה'תשמ"ו נפטר אביו, ובמהלך הלוויתו הכריז ראש העיר, משה אירנשטיין: "על פי צוואתו ובקשתו של הרב יעקב לנדא, אנו מכריזים על הכתרתו של בנו הרב משה יהודא ליב לנדא לכהן כרבה של עירנו בני ברק"[4].

ההכרזה עוררה ויכוח סוער בעיר. הרב אלעזר מנחם שך, מנהיג הציבור הליטאי, התנגד למינויו של חסיד חב"ד כרב העיר[5] והמליץ שהרב שמואל וואזנר, רבה של שכונת "זיכרון מאיר" בעיר, ימלא את התפקיד. הרב וואזנר שהה בעת ההלוויה בלונדון. עם שובו לישראל השתתף הרב וואזנר במעמד ה"שלושים" לפטירתו של הרב יעקב לנדא, והכריז כי הוא מקבל עליו את מרותו של הבן כממשיך דרכו של אביו ברבנות העיר.

בפועל חרף תמיכת חלק מקהילות החסידים ברב לנדא, הוא לא מונה לרבנות העיר באופן רשמי מטעם המדינה, ובמקומו מונה הרב שלמה קורח לרבה הראשי של העיר. רוב תושבי בני ברק הליטאים וחלק ניכר מהסרים למרותו של הרב שך גם במקומות אחרים חדלו מלהשתמש במוצרים עם חותמת הכשרות של הרב לנדא. עבורם הוקמה מערכת השחיטה "קהל עדת ישראל" בראשותו של הרב נסים קרליץ. כעבור כחודש מהקמת השחיטה החדשה, ניסה הרב קרליץ להוביל פשרה, לפיה יעמוד בית השחיטה הבני-ברקי תחת סמכות משותפת שלו ושל הרב לנדא. הרב שך התנגד להסכם והוביל להקמתה של מערכת כשרות אלטרנטיבית לציבור הליטאי בשם "שארית ישראל", בראשותו של הרב חיים שאול קרליץ.

רוב החצרות החסידיות עמדו לצדו של הרב לנדא, אך למשל בד"ץ מחזיקי הדת של חסידות בעלז העניק הכשר לרשת של קונדיטוריות, שממנה הסיר הרב לנדא את השגחתו. למרות ההתנגדות נותרה השגחתו של הרב לנדא הדומיננטית ביותר ברובן המכריע של חנויות המזון, הירקות והבשר בבני ברק, וגם ועד הכשרות של הבד"ץ של העדה החרדית נהג להימנע ממתן הכשרים לחנויות ומפעלים בתחומי העיר.

מערכת הכשרות

סמל הכשרות של הרב לנדא

הרב לנדא המשיך במסורת של אביו שלא לגבות אגרה על נתינת כשרות (מעבר להוצאות המינימליות; שאר ההוצאות ממומנות בידי עיריית בני ברק), וכן שלא לגבות שכר עבור פסיקותיו בדיני תורה.

מערכת הכשרות של הרב לנדא נחשבת לאחת הכשרויות המהודרות. עם החברות הגדולות המשתמשות בכשרותו נמנות החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (יצרנית קוקה קולה בישראל) וכן חלק ממוצרי המהדרין של גלידות שטראוס (תחום הגלידות שנמכר לחברת יוניליוור; עד תחילת 2010 היה תחום מוצרי החלב של שטראוס גרופ תחת השגחתו[6]), לאחר מכן הכשרות על מוצרים אלה עברה לידי בד"ץ מהדרין של הרב אברהם רובין. כמו כן מיובא בשר בקר בהשגחתו מחו"ל.

מנגד, בתקופת רבנותו גברה פעילותם של גופי כשרות נוספים בעיר בני ברק, כמו בד"ץ שארית ישראל, בד"ץ מהדרין, בד"ץ בית יוסף ובד"ץ יורה דעה. גם ועד הכשרות של בד"ץ העדה החרדית החל להעניק תעודות כשרות למאפיות ולאולמות בבני ברק.

הרב לנדא נודע כאחד האנשים הבודדים בעולם שנחשף לרכיבים של משקה הקוקה-קולה, כחלק מהליך מתן תעודת כשרות למשקה[7].

משפחתו

אחיו הרב אליהו לנדא הוא מראשי ישיבת תומכי תמימים המרכזית בכפר חב"ד.

בניו וחתניו:

  • הרב שלמה זלמן - משפיע בקהילת חב"ד בני ברק
  • הרב חיים יצחק אייזיק לנדא - מראשי ישיבת תומכי תמימים בצפת, רב ומו"צ בקהילת חב"ד בעיר, ממלא מקום אביו ברבנות בבני ברק ובמערך הכשרות
  • הרב ישראל - מו"צ ושליח חב"ד בקהילת דוברי העברית בטורונטו
  • הרב יוסף - רב בלונדון ומפקח כשרות מטעם אביו באירופה.
  • הרב מנחם - שליח חב"ד בפאלו אלטו, קליפורניה
  • הרב שניאור שמחה - רב ושליח חב"ד בנתניה
  • חתנו הרב יוסף יצחק בלינוב - רב מרכז העיר בני ברק[8] וראש כולל "פעמי יעקב"
  • חתנו הרב נתן וינקלר - משפיע בקהילת חב"ד בבני ברק

עץ משפחתי

עץ משפחת לנדא


 
 
משה יהודא
ליב לנדא
 
גיטא פיגא
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב יעקב
לנדא
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב אליהו
לנדא
 
הרב משה
יהודא ליב לנדא
 
גיטא
 
הרב שלמה
נח קרול
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הרב יצחק
אייזיק לנדא
 
נחמה דינה
 
הרב יוסף
יצחק בלינוב
 
 


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ynet, הציבור החרדי משתמש ב-23 סוגי כשרויות בקניית מזון, באתר ynet, 20 בפברואר 2007
  2. ^ ראו נוסח מכתב חריף שכתב, ופורסם באמצעות יהושע מונדשיין, אצל יורם בילו, אתנו יותר מתמיד: הנכחת הרבי בחב"ד המשיחית, הוצאת האוניברסיטה הפתוחה תשע"ז, עמ' 102.
  3. ^ יוסף גרינבוים, רבה הראשי של בני-ברק הגאון רבי משה יהודה לייב לנדא זצ"ל, באתר חרדים10, 30 במרץ 2019
  4. ^ ברוך נאה, "אוי לספינה שאיבדה את הקברניט שלה", מעריב, 6 בפברואר 1986, עמ' 3
  5. ^ ברוך נאה, צלבי קרס צויירו על מכוניתו של הרב שך, מעריב, 23 במאי 1986 עמ' 11; ברוך נאה נאה, מכונית הרב, מעריב, 25 במאי 1986 עמ' 5; ברוך נאה, באמצע החבילות "על עלבון התווה' ניתק החשמל, מעריב, 27 במאי 1986 עמ' 7; ברוך נאה, מלחמת עגבניות ברחוב החרדי, מעריב, 23 באוקטובר 1986 עמ' 18
  6. ^ יוסי כץ, סערה: הרב לנדא יתן גט לחברת שטראוס, באתר בחדרי חרדים, 20 בינואר 2010
  7. ^ מאחורי הקלעים של כשרות הרב לנדא ל'קוקה-קולה', באתר col: חב"ד און ליין, ‏ג' אדר תשס"ז
  8. ^ עיר התורה לבשה חג, עיתון כפר חב"ד, גיליון 953, ח' בסיוון תשס"א.