לדלג לתוכן

שוגה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קוריאהקוריאה זהו שם קוריאני; שם המשפחה הוא מין.
שוגה
민윤기
לידה 9 במרץ 1993 (בן 31)
דאיגו, קוריאה הדרומית עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה 민윤기 עריכת הנתון בוויקינתונים
שם במה Agust D עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות קוריאה הדרומית עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-2010 עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים Global Cyber University, Apgujeong High School עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה קיי-פופ, היפ הופ קוריאני עריכת הנתון בוויקינתונים
שפה מועדפת קוריאנית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה פסנתר עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת תקליטים ביג היט אנטרטיינמנט עריכת הנתון בוויקינתונים
אתר רשמי
פרופיל ב-IMDb
חתימה חתימה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מִין יוּן-גִיקוריאנית: 민윤기; נולד ב-9 במרץ 1993), המוכר בשמות הבמה שׁוּגַהקוריאנית: 슈가, מעוצב באותיות רישיות) ואגוסט D הוא ראפר, פזמונאי ומפיק מוזיקלי דרום קוריאני. בשנת 2013 הוא הופיע לראשונה כחבר בלהקת הבנים הדרום קוריאנית BTS, בניהולה של חברת התקליטים ביג היט אנטרטיינמנט. בשנת 2016, הוא פרסם את מיקסטייפ הסולו הראשון שלו, Agust D (אנ'). בשנת 2018, הוא הוציא מחדש את המיקסטייפ לרכישה דיגיטלית ולסטרימינג. המהדורה המחודשת הגיעה למקום השלישי במצעד האלבומים העולמי של בילבורד. ב-2020 הוא הוציא את מיקסטייפ הסולו השני שלו, D-2 (אנ') שהגיע למקום ה-11 במצעד הבילבורד 200 האמריקאי, למקום השביעי במצעד האלבומים הבריטי, ולמקום השני במצעד האלבומים של ARIA באוסטרליה.

שוגה הוציא את אלבום הסולו הראשון שלו, D-Day (אנ'), בשנת 2023. האלבום הגיע למקום השני בבילבורד 200 בארצות הברית, והפך אותו לאמן הקוריאני עם המיקום הגבוה ביותר במצעד יחד עם חברו ללהקת BTS, ג'ימין, שגם אלבום הבכורה שלו, Face (אנ'), הגיע לפני כן להישג זהה. האגודה הקוריאנית לזכויות יוצרים במוזיקה (אנ') מייחסת לשוגה למעלה מ-160 שירים ככותב (אנ') ומפיק (אנ'), כולל השיר "Wine" (אנ') של הזמרת סוראן (אנ') שהגיע למקום השני במצעד המוזיקה של גאון וזכה בפרס שיר הנשמה/R&B הטוב ביותר של השנה בטקס פרסי המוזיקה של מלון (אנ') לשנת 2017.

ביוגרפיה והשכלה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שוגה נולד ב-9 במרץ 1993 בדאיגו, דרום קוריאה. הוא למד בבית הספר היסודי טאג'ון, בחטיבת הביניים גואנאום ולאחר מכן בתיכון אפגוג'ונג (אנ'). הוא משתייך לקלאן יהוהיונג מין (אנ').

במרץ 2019, לאחר שסיים לימודי תואר ראשון במדיה ובידור באוניברסיטת הסייבר העולמית, הוא נרשם לתוכנית לתואר שני במנהל עסקים בפרסום ומדיה באוניברסיטת האניאנג לסייבר (אנ').

1993–2010: התחלה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שוגה החל להתעניין בראפ לאחר ששמע את האלבום Ragga Muffin של הרכב ההיפ-הופ סטוני סקאנק (אנ'), וחש שהוא שונה מכל מה ששמע אי פעם. לאחר ששמע את להקת ההיפ-הופ אפיק היי (אנ') הוא החליט להפוך לראפר.

בגיל 13 הוא החל לכתוב שירים ולמד לעבוד על MIDI. הוא עבד במשרה חלקית באולפן תקליטים עד גיל 17. מאז ואילך החל להלחין ולעבד מוזיקה, ראפ ועוד. לפני שהוחתם, הוא היה פעיל תחת השם "גלוס" כראפר מחתרתי. בשנת 2010, כחלק מהרכב ההיפ-הופ די-טאון, הוא הפיק את השיר "518-062", המנציח את התקוממות קוואנגג'ו.

2013–הווה: BTS

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שוגה מופיע ב-Incheon Korean Music Wave בספטמבר 2013.
ערך מורחב – BTS

במקור הצטרף שוגה לביג היט כמפיק מוזיקלי, אך לאחר מכן החל להתאמן תחת החברה כראפר.[1] לאחר שהתאמן תחת החברה כשלוש שנים לצד החברים ג'יי-הופ ו-RM, הוא ערך את הופעת הבכורה שלו כחבר ב-BTS בתוכנית המוזיקה אם קאונטדאון של ערוץ הטלוויזיה הקוריאני Mnet (אנ') עם השיר "No More Dream" מתוך אלבום הבכורה של הלהקה, 2 Cool 4 Skool. הוא הפיק וכתב מילים למגוון שירים בכל האלבומים של BTS.

ב-17 באפריל 2015 פרסם שוגה אינטרו סולו בשם "Intro: The Most Beautiful Moment in Life" יחד עם סרטון אנימציה, כחלק מהמיני אלבום השלישי של BTS בשפה הקוריאנית, The Most Beautiful Moment in Life, Pt. 1 (אנ'). מילות השיר דנו בפחד להגיע לבגרות בסוף שנות ההתבגרות באמצעות שימוש במטאפורה ספורטיבית. אלבום ההמשך, The Most Beautiful Moment in Life, Pt. 2 (אנ'), כלל אינטרו נוסף שבוצע על ידי שוגה, בשם "Intro: Never Mind", שעוסק בחוויית ההתבגרות שלו.[2] השיר פורסם ב-15 בנובמבר 2015, ושימש גם כהקדמה לאלבום האוסף של BTS מ-2016, The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever. ב-10 בינואר 2020 פורסם השיר "Interlude: Shadow" כחלק מהאלבום Map of the Soul: 7 של BTS, בליווי וידאו קליפ. השיר מתייחס ל-"Intro: O!RUL8,2?" מהמיני-אלבום ?O!RUL8,2 ודן בתהילה של BTS, תוך השוואה לחלומות עליהם דיברו במי-אלבום. תמר הרמן מבילבורד תיארה את השיר כ"מעורר, אך חצוף", וציינה במיוחד את הצליל שמשתנה באמצע הדרך ומראה את "היחס בין האופן שבו תהילה וקהל הצופה בו משפיעה על רעיון העצמי שלו".

בנוסף לביצועי אינטרו עבור BTS, שוגה פרסם שני שירי סולו עם הלהקה. הראשון, שיר ראפ בשם "First Love", הופיע באלבום האולפן Wings של BTS משנת 2016. השיר, המזכיר מונולוג, הוא סרנדת ראפ לפסנתר ילדותו של שוגה המייצגת את מערכת היחסים שלו עם הכלי כמערכת יחסים בין חברים. השני, "Trivia: Seesaw", המדבר על האופי המתנדנד של חברויות, נכלל באלבום האוסף של BTS משנת 2018, Love Yourself: Answer. ב-24 באוקטובר 2018 זכה שוגה, יחד עם שאר חברי BTS, במדליית הוואוואן להצטיינות תרבותית (אנ').

ביולי 2021 מונה שוגה, יחד עם שאר חברי הלהקה, לשגריר נשיאותי מיוחד "לתרבות ולדורות הבאים" בידי נשיא דרום קוריאה, מון ג'יאה-אין.[3]

2016–הווה: פעילות סולו

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שוגה בטקס פרסי המוזיקה של גאון לשנת 2016 ב-17 בפברואר 2016.

שוגה הוציא מיקסטייפ חינמי הנושא את שמו, Agust D (אנ') דרך SoundCloud ב-15 באוגוסט 2016. הוא החליט שלא להוציא את הפרויקט כאלבום אולפן מסחרי, ונימק את ההחלטה ב"תחושה של כליאה בתוך איזושהי מסגרת". המיקסטייפ דן בהתמודדותו של שוגה עם דיכאון וחרדה חברתית.[4] "Fuse TV (אנ')" דירג את Agust D כאחד מ-20 המיקסטייפים המובילים של 2016. בשנה שלאחר מכן, 2017, הלחין שוגה את השיר "Wine" לזמרת סוראן (אנ'), איתה עבד בעבר על סינגל במיקסטייפ שלו. סוראן שמעה גרסה ראשונית של "Wine" באולפן של שוגה וביקשה משוגה את השיר. השיר הגיע בשיאו למקום השני במצעד הדיגיטלי של Gaon בדרום קוריאה וזכה ב"רצועת הנשמה/R&B הטובה ביותר של השנה" בטקס פרסי המוזיקה של מלון לשנת 2017 (אנ'). שוגה גם קיבל את "פרס הטרנד החם" על עבודתו על השיר.[5] בפברואר 2018 הוציא שוגה מחדש את המיקסטייפ שלו לרכישה דיגיטלית וסטרימינג. המהדורה המחודשת הגיעה למקום השלישי במצעד האלבומים העולמי של בילבורד, למקום החמישי במצעד האלבומים של Heatseekers ולמקום ה-74 במצעד האלבומים המסחריים, בארצות הברית. זה גם גרם לכינוי הסולו של שוגה, אגוסט D, להגיע למקום ה-46 במצעד "Emerging Artists (אנ')" לשבוע של 3 במרץ.

בינואר 2019, שוגה השתתף כראפר בסינגל "Song Request" של לי סו-רה (אנ'). הרצועה נכתבה במשותף על ידי שוגה וטאבלו (אנ') מ"אפיק היי", שגם הפיק את השיר. הסינגל הגיע למקום השלישי במצעד הדיגיטלי של Gaon ובמקום השני במצעד שירי העולם הדיגיטליים של בילבורד, עם 3,000 הורדות במהלך תקופת ההשתתפות בת היומיים של השיר. מאוחר יותר הפיק שוגה לאלבום Sleepless in (אנ') של אפיק היי רצועה מורחבת, שכותרתה "Eternal Sunshine". בפברואר, הוא כתב והפיק את הסינגל הדיגיטלי "We Don't Talk Together", עבור הזמרת הייזי (אנ'). בדצמבר, הזמרת והיוצרת האמריקאית הלסי הוציאה את השיר "Suga's Interlude (אנ')" מתוך אלבום האולפן השלישי שלה, Manic. השיר בוצע יחד עם שוגה שגם הפיק את השיר.

ב-6 במאי 2020, IU (זמרת) (IU') פרסמה את הסינגל הדיגיטלי "Eight (אנ')" בהשתתפות והפקה של שוגה. השיר הופיע לראשונה במקום הראשון במצעד הדיגיטלי של גאון וגם במצעד מכירות השירים הדיגיטליים העולמי. ב-22 במאי פרסם שוגה את המיקסטייפ השני שלו, D-2 (אנ') (המשך ל-Agust D), עם הסינגל המוביל "Daechwita", שהגיע לשיא במקום ה-76 במצעד הבילבורד הוט 100 בארצות הברית. המיקסטייפ הופיע לראשונה במקום ה-11 בבילבורד 200 והפך לאלבום עם הדירוג הגבוה ביותר של סולן קוריאני בארצות הברית. האלבום גם הפך למהדורת הסולו הקוריאנית הראשונה שהגיעה לטופ 10 בבריטניה, כשדורגבמקום השביעי במצעד האלבומים הבריטי.[6]

בשנת 2021, שוגה הפיק מחדש את הרינגטון של סמסונג, "Over The Horizon".[7] רצועת השמע נחשפה ב-11 באוגוסט, כחלק מאירוע "Unpacked 2021 (אנ')" של סמסונג. מאוחר יותר הפיק שוגה את הסינגל "You" עבור הזמרת היפנית היראומי טוסאקה (אנ') (המוכרת גם כ-ØMI), שפורסם ב-15 באוקטובר. בדצמבר, שוגה הופיע בסינגל "Girl of My Dreams (אנ')" של הראפר האמריקאי ג'וס וורלד. השיר הופיע לראשונה במקום ה-29 בבילבורד הוט 100, מה שזיכה את שוגה בכניסתו השנייה למצעד כאמן סולו.[8] ב-25 באפריל 2022, שוגה נחשף כמפיק של הסינגל המוביל "That That" מהאלבום של סיי "Psy 9th (אנ')". הוא גם היה שותף לכתיבת השיר, והופיע בסינגל ובקליפ לצד סיי.

שוגה הוכרז כשגריר המותג (אנ') של ולנטינו (אנ') והפנים של מסע הפרסום "Maison Valentino Essentials" לבגדי הגברים של החברה בינואר 2023, וכשגריר של NBA באפריל. אלבום האולפן הראשון שלו כסולן, D-Day (אנ'), יצא ב-21 באפריל תחת הכינוי אגוסט D. מתוך האלבום פורסמו הסינגלים "People Pt. 2" (אנ') בהשתתפות IU (אנ') שיצא ב-7 באפריל, שבועיים לפני צאת האלבום, ו-"Haegeum" (אנ'), שפורסם יחד עם האלבום. D-Day הופיע לראשונה במקום השני בבילבורד 200 - הכניסה הראשונה של שוגה לעשרת הגדולים במצעד - והפך אותו ואת חברו ללהקה ג'ימין לאמני הסולו הדרום קוריאנים עם הדירוגים הגבוהים ביותר בהיסטוריה של המצעד.[9] ביום שבו יצא האלבום הוקרן לראשונה הסרט התיעודי של דיסני+ "Suga: Road to D-Day", המתעד את יצירת האלבום ועוקב אחרי שוגה בסבב הופעות כשהוא נוסע לערים שונות במדינות שונות ובהם סיאול, טוקיו, לאס וגאס, מאליבו וסן פרנסיסקו.[10] שוגה גם הנחה תוכנית רדיו בת חמישה פרקים, "Agust D Radio", מדי שבוע באפל מיוזיק לקידום D-Day; פרק הבכורה שודר ב-17 באפריל. ב-26 באפריל יצא שוגה לסיבוב הופעות סולו ראשון, Suga Agust D Tour (אנ'), והופיע בארצות הברית, אינדונזיה, תאילנד, סינגפור, דרום קוריאה ויפן.

שם הבמה שוגה (슈가) נגזר מההברות הראשונות של המונח קלע (Shooting Guard, שוטינג גארד - 드), העמדה בה שיחק בכדורסל כתלמיד.[1] בשנת 2016 הוא אימץ את האלטר אגו "אגוסט D" - שנגזר מראשי התיבות של מקום הולדתו דאיגו טאון (DT) ושם הבמה שלו - "שוגה", מאוית לאחור - עבור הוצאת מוזיקה שלא מיועדת למצעדים.[4]

שוגה במסיבת עיתונאים בסיאול לאחר טקס פרסי הבילבורד 2017 ב-29 במאי 2017.

שוגה כותב, מלחין, מעבד ויוצר חומרים משלו. למעלה מ-160 שירים רשומים נזקפים לזכותו על ידי האגודה הקוריאנית לזכויות יוצרים במוזיקה (אנ'). הוא מנגן בפסנתר ומפיק בעיקר מוזיקת היפ הופ ו-R&B. המילים שלו כוללות נושאים "מלאי חלומות ותקווה", מתוך כוונה שהמוזיקה שלו תהפוך ל"מקור כוח עבור אנשים רבים". הוא מתאר את להקת אפיק היי כאחת ההשפעות המוזיקליות העיקריות שלו.[1] את ההתעניינות שלו בז'אנר הוא זוקף לזכותו של אלבום הרגאיי-היפ הופ Ragga Muffin ושיר הנושא שלו.

שוגה זכה לביקורת חיובית על כך שנתן במה להתמודדות עם הפרעות נפשיות, ועל סגנונו החושפני והכן.[11]

בינואר 2018, שוגה קודם לחבר מלא באיגוד זכויות היוצרים הקוריאני של המוזיקה (אנ').

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 2018 רכש שוגה דירה בשווי שלושה מיליון דולר בדרום קוריאה. נכון לשנת 2019 הוא מתגורר בהנאם-דונג, סיאול, דרום קוריאה.

ב-9 בדצמבר 2013 אובחן שוגה כחולה בדלקת התוספתן, ועבר ניתוח בבית החולים סאוראינס בסינצ'ון. הוא שוחרר ב-17 בדצמבר, אך אושפז שוב ב-26 עקב דלקת במקום הניתוח. כתוצאה מכך, הוא לא היה מסוגל להשתתף באף פסטיבל מוזיקה בסוף אותה שנה.

בנובמבר 2020 עבר ניתוח לתיקון לברום (Labrum) קרוע בכתפו השמאלית, והודיע שהוא ייקח הפסקה מפעילויות קידום מכירות על מנת להחלים לחלוטין. בהופעה בטקס המוזיקה האסייתי הוחלף שוגה על ידי הולוגרמה בדמותו.[12] הוא חידש את פעילותו בינואר 2021, בהופעה בטקס פרסי דיסק הזהב ה-35 (אנ').

בראיון למגזין "בילבורד" במאי 2021 סיפר שוגה שהוא סובל מדיכאון.[13][14]

שירות צבאי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר תיקונים שבוצעו בחוק השירות הצבאי בדצמבר 2020, כל חברי BTS קיבלו דחייה אוטומטית של שירות החובה (אנ') שלהם ב-2021 עד לסוף 2022. ב-7 באוגוסט 2023, לאחר השלמת סיבוב ההופעות העולמי שלו, הודיעה ביג היט באמצעות ויורס (אנ') ששוגה הגיש בקשה להפסקת דחייתו על מנת להתחיל בתהליך הגיוס ולבצע את שירותו. את שירותו הצבאי התחיל ב-22 בספטמבר, כעובד סוציאלי.

פעילות ציבורית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פילנתרופיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביום הולדתו ה-25 תרם שוגה בשר בקר ל-39 בתי יתומים בשם הפאנדום של BTS. לרגל יום הולדתו ה-26, בשנת 2019, הוא תרם 100 מיליון וון דרום קוריאני ו-329 בובות BT21 Shooky (אנ') לקרן קוריאה לתמיכה בילדים חולי סרטן. ב-27 בפברואר 2020 תרם 100 מיליון וון לאגודת הסיוע הקוראנית לאסונות, "הופ ברידג'", כדי לסייע לעיר הולדתו, דאיגו, בהתמודדות עם מגפת הקורונה. ב-9 במרץ 2021 תרם 100 מיליון וון לבית החולים של אוניברסיטת קימיונג דונגסאן בדאיגו, כדי לתמוך בילדים חולי סרטן שאינם יכולים לקבל לטיפול עקב קשיים כלכליים.[15] ב-9 במרץ 2022, לרגל יום הולדתו ה-29, תרם שוגה 100 מיליון וון (87,416.41 דולר) לעמותת "הופ ברידג'" כדי לסייע לקורבנות השריפות שהתחוללו לאורך אזור החוף המזרחי של המדינה. ב-9 במרץ 2023, הוא תרם 100 מיליון וון (87,416.41 דולר) ל"Save the Children" (אנ') הקוריאנית, לרכישת שמיכות, מזרנים וציוד לבית הספר לילדים בדרום טורקיה ובצפון סוריה.

בשנת 2017 דורג שוגה במקום ה-13 בדרוג הפופולריות של איידולים בסקר שנערך על ידי גאלופ קוריאה. בשנת 2018 דורג במקום השביעי ובשנת 2019 דורג במקום התשיעי.

שוגה פעל למען תמיכה במתמודדים עם הפרעות נפשיות ושוויון עבור קהילת +LGBTQ. במוזיקה שלו הוא מדבר בפתיחות על חוויותיו עם הדיכאון, ומנסה לנרמל דיבור גלוי על נושאי בריאות הנפש.

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ערך מורחב – דיסקוגרפיה של שוגה
עמוד ראשי
ראו גם – דיסקוגרפיית האלבומים של BTS, דיסקוגרפיית הסינגלים של BTS

ראו גם: רשימת השירים שנכתבו על ידי שוגה (אנ'), רשימת השירים שהופקו על ידי שוגה (אנ')

אלבום אולפן

מיקסטייפים

פילמוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עמוד ראשי
ראו גם – וידאו קליפים של שוגה, וידאוגרפיה של BTS

תוכנית טלוויזיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שנה שם תפקיד הערות
2023 SUGA: Road to D-DAY עצמו סרט תיעודי של דיסני+
שנה שם תפקיד הערות
2022 - הווה Suchwita אורח
2023 IU's Palette עצמו התארח וביצע את "Eight", "People", ו-"People Pt. 2"
שנה שם תפקיד
2023 Agust D Radio עצמו

סיבובי הופעות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם: רשימת ההופעות החיות של BTS (אנ')

פרסים ומועמדויות

[עריכת קוד מקור | עריכה]
עמוד ראשי
ראו גם – פרסים ומועמדויות של BTS
פרס שנה קטגוריה מועמדים תוצאה
פרסי המוזיקה של בילבורד 2023 אמן הופעות הקיי-פופ המוביל שוגה מועמדות
פרסי המוזיקה של סירקל צ'ארט (אנ') 2023 (אנ') מוזיקה דיגיטלית גלובלית - אפריל "That That" (עם סיי) מועמדות
פרסי המוזיקה של פאקט (אנ') 2023 המוזיקה הטובה ביותר - קיץ "Haegeum" (אנ') מועמדות
פרס הפופולריות של איידול-פלוס אגוסט D מועמדות
פרסי דיסק הזהב (אנ') 2023 (אנ') שיר דיגיטלי בונסאנג "That That" (עם סיי) זכייה
2024 (אנ') אלבום בונסאנג D-Day (אנ') מועמדות
פרס גראמי 2023 אלבום השנה Music of the Spheres[א] מועמדות
פרסי MAMA 2019 (אנ') שיתוף הפעולה הטוב ביותר (אנ') "Song Request" (עם לי סו-רה (אנ')) זכייה
2020 (אנ') "Eight" (אנ') (עם IU (אנ')) זכייה
2022 (אנ') "That That" (עם סיי) זכייה
הריקוד הטוב ביותר - סולו (אנ') זכייה
שיר השנה (אנ') מועמדות
2023 ביצועי הראפ וההיפ הופ הטובים ביותר (אנ') "People Pt. 2" (אנ')" (עם IU) זכייה
אלבום השנה (אנ') D-Day מועמדות
שיר השנה "People Pt. 2" (עם IU) מועמדות
פרסי המוזיקה של מלון (אנ') 2017 (אנ') פרס "הטרנד החם" "Wine" (אנ')[ב] זכייה
2022 (אנ') שיר השנה (אנ') "That That" (עם סיי) מועמדות
2023 (אנ') מיליון טופ 10 D-Day מועמדות
פרס 10 האמנים המובילים שוגה מועמדות
פרסי המוזיקה של סיאול (אנ') 2023 בחירת המעריצים - אפריל מועמדות

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שוגה בוויקישיתוף
  1. ^ ככותב
  2. ^ כמפיק

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 Patti Sunio, BTS’ Suga: 5 facts about the lead rapper ‘tricked’ into joining the K-pop boy group who has spoken out about mental health, South China Morning Post, ‏2020-03-07 (באנגלית)
  2. ^ Billboard Staff, BTS’ 50 Best Songs: Critics’ Picks, Billboard, ‏2 במאי 2018
  3. ^ Thomas Maresca, BTS named special presidential envoy by South Korea, UPI, ‏3 ביוני 2021
  4. ^ 1 2 Tamar Herman, BTS’ Suga Addresses Depression & Cost of Fame on ‘Agust D’ Mixtape, Billboard, ‏3 ביולי 2016
  5. ^ Ilin Mathew, Melon Music Awards 2017: Best Artist Of The Year goes to EXO; Complete winners list, IBTimes India, ‏NaN בundefined NaN
  6. ^ Hugh McIntyre, BTS’s Suga Is The First Solo Korean Musician To Chart A Top 10 Album In The U.K., Forbes, ‏1 במאי 2020
  7. ^ Voices of Galaxy: Get an Inside Look at How SUGA of BTS Has Reimagined Samsung’s “Over the Horizon”, www.samsungmobilepress.com (באנגלית)
  8. ^ Hugh McIntyre, BTS’s Suga Returns To The Hot 100 For The Second Time As A Solo Star, Forbes, ‏2 בנובמבר 2021
  9. ^ Suga lands at No. 2 on Billboard 200 with 'D-DAY' album, korea joongang daily, ‏2023-05-03 (באנגלית)
  10. ^ Glenn Rowley, BTS’ Suga Drops Debut Agust D Solo Album ‘D-DAY’: Stream It Now, Billboard, ‏5 במרץ 2023
  11. ^ Jim Bea Sampaga, “Agust D” album review | Entertainment | manoanow.org, web.archive.org, ‏2019-09-13
  12. ^ מערכת mako מוזיקה, ‏מוזר ומהפנט: חבר להקת BTS הוחלף על ידי הולוגרמה בהופעה, באתר ‏מאקו‏, 7 בדצמבר 2020
  13. ^ Heran Mamo, Here’s Why BTS’ Suga Doesn’t Shy Away From Singing About Depression, Billboard, ‏19 במאי 2021
  14. ^ The Feed, On world tour to promote new album D-Day, BTS rapper Suga opens up about battling depression. See he said, Economic Times, ‏8 במאי 2023
  15. ^ 이민지, Suga of BTS celebrates birthday with donation for child cancer patients, Yonhap News Agency, ‏2021-03-11 (באנגלית)