אסטרטגיות למידה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

אסטרטגיות למידה הן הדרך ללמוד איך ללמוד או איך ללמוד בדרך יעילה יותר.

אסטרטגיה היא קביעת מטרות ובחירת דרכי פעולה למימושן. אסטרטגיות למידה הן הכלים ודרכי הפעולה שאותן מאמץ התלמיד במטרה להבין וללמוד חומר חדש או להכין מטלה. אסטרטגיות למידה שייכות לתחום הקוגניטיבי ולפיתוח מודעות מטה קוגניטיבית של התלמידים. אסטרטגיות אלו משפרות את זכירת החומר הנלמד, מסייעות ביכולת הוצאת העיקר מן הטפל, מאפשרות לתכנן ולארגן את החומר הנלמד ומכאן ליכולת לענות נכון על שאלות שנשאלות.

אסטרטגיות למידה נועדו לשפר את איכות הלמידה. באמצעות:

  • אסטרטגיות כלליות כמו תכנון, הצבת מטרות, זיהוי קשיים, מציאת האסטרטגיה המתאימה מתוך מגוון אסטרטגיות הלמידה הקיימות.
  • אסטרטגיות קלט-פלט-תהליך: הבנת הנקרא (קלט) יכולת הבעה בכתב ובעל פה (פלט) , ניהול הזמן (תהליך).
  • אסטרטגיות פרטניות כמו:
    • שינון שיכול להתבטא על ידי שינון בעל פה או העתקת הטקסט פעם אחת לפחות (ורצוי מספר פעמים)
    • חלוקה וקיבוץ לקבוצות: יצירת קשרים בין פרטים. סידור על פי תוכן (מאכלים, צבעים, פעילויות). יצירת ראשי תיבות כעזר לזכירה (דצך-עדש, אהו"י, פזצטא, בכל"ם). מניית פריטים בתוכן (יש ארבעה צבעים, שלושה גדלים, שמות של שישה אישים)
    • ארגון החומר הנלמד: חלוקה להגיוני מול לא הגיוני. המחשה בדרך של יצירת תמונה בה נמצאים כל הפריטים המוזכרים במשפט. טבלאות, תרשימים, רשימות בעד ונגד.
    • עיבוד והרחבה: קישור ריגשי לפריטים בחומר הנלמד. שיפוט (מה אני חושב על..., איך הייתי מתנהג...).

[עריכה] קישורים חיצוניים

[עריכה] לקריאה נוספת

  • אגוזי, מ. ופוירשטיין, ר. (1986). התאוריה של הלמידה המתווכת ומקומה בהכשרת המורים. דרכים בהוראה. משרד החינוך והתרבות.
  • ווהל, א. ארדון, ר. (1993) "ללמוד איך ללמוד" בתוך: עקרונות ומעשים בהוראת הקריאה, עורכים ווהל, גוטרמן, טובלי. ת"א: הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 1994, עמ' 301 - 307.
  • ווהל, א. טובלי, א. (1993) "אסטרטגיות של הקורא היעיל" בתוך: עקרונות ומעשים בהוראת הקריאה, עורכים ווהל, גוטרמן, טובלי. ת"א: הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 1994, עמ' 211-227.
  • מליץ, ע. מליץ, צ. (1995) אסטרטגיות למידה - תאוריה ומעשה, הוצאת מכון לשיפור הישגים לימודיים בע"מ, ב"ש.
כלים אישיים