סוואן

סוּואן
수원시
水原市
דגל סוואן
דגל סוואן
דגל סוואן
מבט על העיר. ניתן לראות בחזית את חומות העיר
מבט על העיר. ניתן לראות בחזית את חומות העיר
מדינה קוריאה הדרומיתקוריאה הדרומית קוריאה הדרומית
מחוז קיונגי
שטח 121.1 קמ"ר
גובה 66 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 1,210,150[1] (2020)
 ‑ צפיפות 9,996 נפש לקמ"ר (2020)
קואורדינטות 37°16′00″N 127°01′00″E / 37.266667°N 127.016667°E / 37.266667; 127.016667
אזור זמן UTC +9
http://eng.suwon.ne.kr

סוּואןהנגול: 수원시, בהנג'ה: 水原市) היא בירת מחוז קיונגי בצפון-מערב קוריאה הדרומית. על פי מפקד האוכלוסין האחרון משנת 2020 אוכלוסיית העיר מנתה כ-1.21 מיליון תושבים, עובדה ההופכת אותה לעיר הגדולה ביותר בקוריאה הדרומית שאינה במעמד מטרופוליטני, לפרוור המאוכלס ביותר של הבירה סיאול ולאחת הערים הגדולות בקוריאה הדרומית כולה. הכינוי המסורתי של העיר הוא "העיר בת החסידוּת".

סוואן התקיימה בצורות שונות לאורך ההיסטוריה של קוריאה. העיר צמחה מתוך התיישבות קטנה לעיר המיליונים שהיא כיום; בעלת תעשייה ותרבות פורחת. סוואן היא העיר היחידה בקוריאה הדרומית אשר נותרה מגודרת בחומה. על כן, הפכו חומות העיר לאחד מאתרי התיירות הפופולריים שבמחוז קִיַאנְגִּי. במרכז התעשייה של העיר, שוכן בין היתר מפעל של חברת האלקטרוניקה סמסונג. הנגישות לעיר מתבצעת בשתי דרכים; רשת הרכבת הארצית והרכבת התחתית של מטרופולין סיאול. שתי הדרכים משמשות כאמצעי תחבורה לתושבים ולתיירים, אך גם לייבוא סחורות לתוך ומחוץ לסוואן.

סוואן היא מרכז חינוכי גדול; בעיר שוכנים 14 קמפוסים של שלל אוניברסיטאות.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בזמנים העתיקים, סוואן הייתה ידועה בשם "מוֹסו-גוּק" (הנגול: 모수국). עם זאת, במהלך תקופת שלוש הממלכות, האזור שכלל את העיר פווסאנג ואת השטח שעליו נמצאת כיום סוואן שונה ל"מֵהוֹל-גוּן" (הנגול: 매홀군).

בשנת 757, תחת שלטון קיאנגדאק, המלך של העיר סינה המאוחדת, שם העיר שונה ל"סוּסֶאנג-גוּן" (הנגול: 수성군).

בשנת 940, תחת שלטון שושלת קוֹרְיָה, השם שונה ל"סוּג'וּ" (הנגול: 수주).

בשנת 1413, המלך טֵג'וֹנג משושלת צ'וֹסאן, שינה את שם העיר ל"סוּואן".

הכיבוש היפני[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1592, במהלך הפלישה היפנית לקוריאה, ניסה המפקד יי קוואנג לבדוק את קצב ההתקדמות היפנית, על ידי שיגור כוחותיו לכיוון עיר הבירה, סיאול (אשר באותו זמן נקראה "האנסאנג"), אולם הצבא נסוג לאחר זמן קצר. לאחר שכוחות הצבא הגיעו ל-50,000 אנשים, בעקבות הגעתן של כמה יחידות שהתנדבו לעזור בלחימה, יי קוואנג ומספר מפקדים נוספים, שינו את המטרה לכבוש מחדש את הבירה, והובילו את הכוחות המשולבים לכיוון צפון העיר סוואן.

מצודת פווסאנג וחומות העיר[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאוחר יותר בשנת 1796, במהלך תקופת צ'וֹסאן, נעשו ניסיונות כושלים מצד המלך צ'אנגְג'וֹ להפוך את סוואן לעיר הבירה של האומה. כחלק מהפרויקט להפוך את סוואן לבירה, נבנתה מצודת פווסאנג; המצודה כוללת חומה אשר נבנתה סביב העיר כולה, ונועדה לבצר ולשמור על קברו של אביו - הנסיך סאדוֹ, אשר היה ממוקם בתוך העיר.

החומות יחד עם המצודה קיימות עד היום, אך ניזוקו קשות במהלך מלחמת קוריאה. במקור, מצודת פווסאנג הייתה אמורה להיבנות תחת הנחייתו של הפילוסוף צ'אנג יאק-יונג. בשנת 1800, זמן קצר לאחר מותו של המלך צ'אנגְג'וֹ, פורסם מסמך המפרט את אופן הבנייה של המבצר. המסמך, היה לעזר רב במהלך שחזור המצודה והחומות בשנות ה-70. החומות פעם הקיפו את כל העיר, אבל הצמיחה העירונית המודרנית גרמה לעיר להתפשט הרבה מעבר למבצר. הקירות הוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, דבר המשמש לקידום אופייה של העיר.

חומות העיר

מלחמת קוריאה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת קוריאה השפיעה מאוד על סוואן, כאשר העיר הועברה מיד ליד ארבע פעמים. זמן קצר מאוד לאחר פרוץ המלחמה, אגף 49 של חיל האוויר האמריקני שוגר מיפן לקוריאה, כשהמשימה הראשונה שלו הייתה לפנות אזרחים מהעיר סוואן ומהעיר גימפו. סוואן נפלה במהירות לידיהם של הכוחות הצפון קוריאנים, זמן קצר לפני הקרב על אוסן, שהיה העימות הראשון בין כוחות צבא ארצות הברית לכוחות הצפון קוריאנים ונערך ב-5 ביולי 1950 על הכביש שבין סוואן והעיר אוסן הסמוכה (שהייתה אז עדיין תחת שליטת הכוחות הדרומיים). לאחר קרב אשר ארך שלוש שעות וחצי, נהרגו 42 חיילים צפון קוריאנים וכ-60 חיילים אמריקאיים, ובעקבות כך נאלצו האחרונים לסגת, אך כוחות קוריאה הצפונית שהתקדמו דרומה כדי לכבוש את אוסן עוכבו בכשבע שעות. ב-16 בדצמבר 1950, התמקמו כוחות חיל משלוח יווניים בסוואן, וחברו לחטיבה מס' 1 של חיל הפרשים האמריקאי. ב-6 בנובמבר 1951 התקיף טייס של חיל האוויר האמריקאי, גבי גברקסי, את בסיס K-13 ששכן בסוואן. עד סוף המלחמה, נותרה סוואן תחת שלטון הכוחות של קוריאה הדרומית. בעיר שוכנת אנדרטת זיכרון לצבא הצרפתי.

טנק צפון קוריאני מדגם T-34-85, צולם ליד העיר סוואן, בזמן מלחמת קוריאה

כיום[עריכת קוד מקור | עריכה]

העיר סוואן הפכה לבירת מחוז קִיַאנְגִּי, ב-23 ביוני 1967. מצפה סוֹצ'אנגדֶה, השוכן בעיר, נפגע ב-1996, כתוצאה מאש שהתלקחה במקום, ושוב, על ידי הצתה ב-1 במאי 2006, אך שוחזר.

רבעים[עריכת קוד מקור | עריכה]

העיר מחולקת לארבעה רבעים (gu):

מחוז תעתיק לטיני שם (הנגול) שם (הנג'ה) שטח (מטר מרובע)
קוואסאן Gwonseon-gu 권선구 勸善區 47,355,349.2
צ'אנְגְאָן Jangan-gu 장안구 長安區 33,119,867.5
פאלדאל Paldal-gu 팔달구 八達區 13,077,959.4
יאטְהוֹנג Yeongtong-gu 영통구 靈通區 27,500,143.7
רובעי העיר

חינוך[עריכת קוד מקור | עריכה]

ישנן בעיר 14 אוניברסיטאות ושתי מכללות. אלה כוללות אוניברסיטה לרפואה, אוניברסיטה קתולית, מכללת בריאות, אוניברסיטת לאלקטרוניקה ועוד.

בעיר 33 בתי ספר תיכוניים, 37 חטיבות ביניים, 81 בתי ספר יסודיים ו-107 גני ילדים. בסוואן יש שלושה בתי ספר המוקדשים לחינוך מיוחד.

כמו ברוב הערים הקוריאנית, יש שפע של בתי ספר פרטיים קטנים המציעים חינוך במגוון רחב של נושאים.

אוניברסיטת סונגקיונקוואן בעיר

תעשייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החברה הגדולה ביותר השוכנת באזור התעשייה של העיר היא חברת סמסונג הקוריאנית. כמו כן, קיימות תעשיות קטנות הנועדות לשוק המקומי וחנויות תיירות.

תחבורה[עריכת קוד מקור | עריכה]

העיר מקושרת לבירה ולערים הסובבות אותה ברשת מסילות של הרכבת התחתית הלאומית של קוריאה הדרומית. כמו כן, העיר מקושרת בכבישים מהירים לעריה השכנות, ומהווה חלק חשוב בהיותה גשר תחבורתי המקשר את הבירה סיאול לערים רחוקות. בעיר קיימת תחנת רכבת.

תחנת הרכבת בעיר

צבא[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסוואן שוכן בסיס של חיל האוויר של קוריאה הדרומית, אשר נמצא במחוז צ'אנְגְאָן בעיר.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

סוואן שוכנת בדרום-מערב מחוז קיונגי וגובלת עם יונגין (אנ') ממזרח, הוואסונג (אנ') מדרום, אנסאן (אנ') ממערב ואיוואנג (אנ') מצפון ומרוחקת כ-31 ק"מ דרומית לבירה סיאול.

ישנן כמה גבעות סביב העיר. הגבוהה ביותר נקראת קוואנְגִּיוֹ, שנמצאת מצפון, על הגבול עם יונגין. גובהה הוא 582 מטר מעל פני הים.

רוב זרמי האוויר, שמקורם מהגבעות השוכנות ליד העיר, עוברים דרך סוואן; הזרמים זורמים דרומה דרך העיר, ונחסמים על ידי הגבעות ממזרח, ומגיעים בסופו של דבר עד לים הצהוב, לעבר מפרץ אנסן.

כמו גם בכל שטח קוריאה הדרומית, אין אגמים טבעיים בקרבת סוואן. עם זאת, קיימים מאגרים קטנים רבים, הנקראים סאהו (הנגול: 서호).

אקלים[עריכת קוד מקור | עריכה]

האקלים של סוואן דומה מאוד לזה של סיאול. עם זאת, כיוון שסיאול עירונית יותר, היא חמה יותר, ולכן מזג האוויר בסוואן הוא בדרך כלל קריר יותר מהאקלים של סיאול.

ערים תאומות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]