יחסי בוסניה והרצגובינה – יפן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יחסי בוסניה והרצגובינהיפן
בוסניה והרצגובינהבוסניה והרצגובינה יפןיפן
בוסניה והרצגובינה יפן
שטחקילומטר רבוע)
51,197 377,915
אוכלוסייה
3,198,407 122,793,587
תמ"ג (במיליוני דולרים)
24,528 4,231,141
תמ"ג לנפש (בדולרים)
7,669 34,457
משטר
רפובליקה פדרלית מונרכיה חוקתית
שגרירות בוסניה והרצגובינה בטוקיו

יחסי בוסניה והרצגובינה–יפן הם היחסים הדיפלומטיים בין בוסניה והרצגובינה לבין יפן. שתי המדינות כוננו יחסים דיפלומטיים ראשוניים ב-9 בפברואר 1996.[1]

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת בוסניה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפני עצמאותה של בוסניה והרצגובינה, הייתה היא חלק מהרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה. יוגוסלביה מנתה שש רפובליקות שונות: בוסניה והרצגובינה, מקדוניה הצפונית, קרואטיה, סלובניה, מונטנגרו וסרביה. הרפובליקה החזקה והדומיננטית ביותר הייתה סרביה. לאחר פרישתן של סלובניה, קרואטיה ומקדוניה הצפונית מהפדרציה, פרישתן של שאר המדינות הייתה קרובה מתמיד. פרישתן של הרפובליקות לא התקבלו בעין יפה מהצד הסרבי השמרני. כוחות סרביה וכוחות יוגוסלביה עצמה החלו בשתי מלחמות נגד קרואטיה וסלובניה (מלחמת עשרת הימים בסלובניה ומלחמת העצמאות של קרואטיה בקרואטיה). הפרישה המקדונית מהאיחוד התקבלה ללא לחימה מהצד היוגוסלבי.

משנת 1992 עד שנת 1995 בוסניה והרצגובינה נחלה מלחמות רבות בינה לבין יוגוסלביה ככלל וסרביה בפרט. אוכלוסיית בוסניה והרצגובינה היא מעורבת, חלק מהעם הוא סרבי, חלק קרואטי וחלק בוסניאקי וכתוצאה מכך נוצרה מלחמת אזרחים בבוסניה והרצגובינה, הבוסנים והקרואטים קראו לבוסניה והרצגובינה להתנתק מיוגוסלביה, ואילו הסרבים טענו ההפך. במהלך המלחמה, היפנים הפצירו גם בבוסניה והרצגובינה, לפרוש מן יוגוסלביה וכתוצאה מכך שלחו סיוע צבאי לבוסניה והרצגובינה במהלך מלחמת בוסניה.

תוצאות המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלחמת בוסניה נגמרה עקב חתימת הסכם דייטון. ההסכם אומר כי בוסניה והרצגובינה תקבלנה עצמאות וניתוק מיוגוסלביה, אך, שטחה יחולק לשתי ישויות שונות: חלק אחד סרבי (רפובליקה סרפסקה) וחלק אחד בוסניאקי-קרואטי (הפדרציה של בוסניה והרצגובינה).

לאחר המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

יפן הייתה מהמדינות הראשונות המכירות בעצמאותה של בוסניה והרצגובינה. ב-23 בינואר 1995 יפן הכירה רשמית בבוסניה והרצגובינה כמדינה.[2]

יפן סייעה רבות לבוסניה והרצגובינה באיחוי השסע האתני בין העם בבסוניה והרצגובינה, על ידי מתן תמיכה פוליטית וכלכלית כולל שיתוף פעולה לגיבוש השלום וצירוף בוסניה והרצגובינה כחברת ליבה במועצה ליישום השלום.

אוכלוסייה משותפת[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביפן גרים 36 אזרחים מבוסניה והרצגובינה (יוני 2017.)
בבוסניה והרצגובינה מתגוררים 30 אזרחים יפניים (אוקטובר 2017).

סחר[עריכת קוד מקור | עריכה]

הייצוא היפני מבוסניה והרצגובינה עמד על 360 מיליון ין (2017), ואילו הייבוא היפני מבוסניה והרצגובינה עומד על כ-140 מיליון ין (2017).

נציגויות דיפלומטית[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Japan-Bosnia and Herzegovina Relations (Basic Data), Ministry of Foreign Affairs of Japan (באנגלית)
  2. ^ Friendly TiesbetweenJapan and Bosnia & Herzegovina
  3. ^ Embassy of Japan in Bosnia and Herzegovina, www.bosnia.emb-japan.go.jp
  4. ^ Embassy of Bosnia and Herzegovina in Japan, www.facebook.com
  5. ^ EMBASSY OF BOSNIA AND HERZEGOVIA IN TOKYO, JAPAN