נשפון גדול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןנשפון גדול
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: עטלפים קטנים
משפחה: נשפוניים
סוג: נשפון
מין: נשפון גדול
שם מדעי
Myotis myotis
בורקהאוזן, 1797
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נשפון גדול (שם מדעי: Myotis myotis) הוא מין של עטלף במשפחת נשפוניים.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

נשפון גדול הוא עטלף חרקים החי באגן הים התיכון, דרום ומרכז אירופה ומערב אסיה, כולל ישראל. נשפון גדול נמצא גם בארץ ישראל אך נתון בה בסכנת הכחדה חמורה, ומספר הפרטים נאמד בעשרות בלבד. בישראל הנשפון הגדול נמצא רק באזור הצפון, בעיקר בחרמון, אצבע הגליל והגליל העליון.

נשפון גדול הוא עטלף חרקים גדול יחסית עם אוזניים בינוניות ושיניים חדות. אורך גופו 8 ס"מ ללא הזנב ו-13.5 ס"מ עם הזנב, מוטת כנפיו 40 ס"מ (אורך אמה: 74-64 מ"מ) ומשקלו הוא 36-30 גרם. הוא עטלף החרקים הגדול מבני הסוג נשפון בישראל ואחד הגדולים באירופה. צבע פרוות גופו בגב הוא חום בהיר וצבע הגחון לבן. כמו רוב עטלפי החרקים הוא משתמש באיכון הד על מנת לנווט במרחב, אך לפי מחקר שנעשה ב-2006 הוא שונה מרוב עטלפי החרקים בכך שהוא לא משתמש באיכון הד כדי לאתר את טרפו אלא מעדיף להאזין לקולות שמשמיע הטרף (למשל הרעש שצעדיו על הקרקע עושים). הוא מפיק גלי קול בטווח תדירויות של 22 עד 86 קילוהרץ, כאשר הגל האנרגטי ביותר הוא בעל תדירות 37 קילוהרץ, משך כל פעימת קול הוא כ-6 מילישניות בממוצע. הטרף שלו כולל בעיקר פרוקי-רגליים עם דגש על חרקים גדולים (כגון חיפושיות וצרצרים), אותם הוא צד הן באוויר והן על צמחים ועל הקרקע.

הנשפון הגדול חי בלהקות ולן במערות. הוא פעיל בעיקר בלילה ולן ביום. בסוף הקיץ תופסים הזכרים נחלות ובתחילת הסתיו מזדווגים עם הנקבות שבאות לנחלותיהם. ההריון אורך 60–70 יום, ובמהלכו נודדות הנקבות אל מושבות רבייה והזכרים לנים בנפרד.

בעבר היה הנשפון הגדול נפוץ בצפון ישראל אך נפגע קשות כאשר מערות עטלפים רבים הודברו בגז רעיל בשנות ה-60 של המאה ה-20. מאז אוכלוסייתו נמצאת בסכנת הכחדה חמורה ומונה רק עשרות פרטים. מחוץ לישראל המין ככלל נפוץ ולא נתון בסכנה.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מקורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נשפון גדול בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נשפון גדול באתר הרשימה האדומה של IUCN
ערך זה הוא קצרמר בנושא יונקים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.