ירבוע גדול

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןירבוע גדול
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכרסמים
תת־סדרה: דמויי עכבר
משפחה: ירבועיים
סוג: Jaculus
מין: ירבוע גדול
שם מדעי
Jaculus orientalis
ארקסלבן, 1777
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ירבוע גדול (שם מדעי: Jaculus orientalis) הוא מין מכרסם ממשפחת הירבועיים החי באזורי מדבר באפריקה ובאסיה וחי גם בישראל.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

הירבוע חי במדבריות, בחולות ובשיחים באזורים יבשים שונים וכן בשדות. הוא נצפה במדינות הבאות: אלג'יריה, מצרים, ישראל, לוב, מרוקו, ערב הסעודית ותוניסיה.

אורך גופו של הירבוע הגדול 9.5 עד 16 ס"מ. רגליו האחוריות ארוכות בהרבה מרגליו הקדמיות. לו זנב ארוך של 12.8 עד 25 ס"מ המכוסה פרווה דקה וקצרה, ובקצהו ציצת שיער שחור ולבן.[2] משקלו הממוצע של הירבוע כ-139 גרם. הזכר גדול במקצת מהנקבה. הם נעים בקפיצות באמצעות שתי רגליהם האחוריות, בצורה המאפשרת להם לנוע במהירות תוך חיסכון באנרגיה. עיניו ואוזניו הגדולות מסייעות לו לזהות טורפים ואיומים בסביבתו.

הירבוע הגדול פעיל בלילה. את מהלך היום הוא מבלה במחילתו ובכך נמנע מהחום. בחודשי החורף יכולים הירבועים לישון זה על גבי זה לשמירת חום גופם. הוא ניזון ממיני צומח רבים ואף מפטריות מדבר. הוא משתמש ברגליו הקדמיות לחיפוש מזון בחול.

הנקבות ממליטות בכל המלטה 2 עד 8 גורים, כשבממוצע מומלטים 3 גורים. משך ההיריון 40 יום. לאחר ההמלטה נשארת האם קרוב לגוריה במחילה, ומספקת לגוריה מזון והגנה. בתחילת חייהם אורך רגליהם הקדמיות והאחוריות דומה, הזנב קצר, הם ללא פרווה ועיניהם ואוזניהם סגורות. בארבעת השבועות הראשונים של חייהם נעים הגורים באמצעות רגליהם הקדמיות וגרירת גופם ורגליהם האחוריות, ולאחר מכן הם מסוגלים לנוע באמצעות ארבע רגליהם. בגיל של כ-7 שבועות הם מסוגלים לנוע באמצעות שתי רגליים בלבד. הם פוקחים את עיניהם לאחר 5 שבועות. הם מגיעים לעצמאות בגיל 8-10 שבועות ומגיעים לבגרות מינית בגיל 8 עד 12 חודשים.

הירבועים הם חיות חברתיות, ופעמים רבות נמצאים יחד קבוצות. הם מסוגלים לשחק אחד עם השני. הם חופרים מחילות בחולות המדבר, לעומק של 75 עד 175 ס"מ, ולאורך של עד 2.5 מטר.

בישראל נפוץ הירבוע הגדול בנגב. בעבר נצפה הירבוע בתל שוקת, בתל ערד, בדרום מדבר יהודה, מערד לבאר שבע, דרומה מנחל סכר, בירוחם ובמשאבי שדה.[3] הירבוע הגדול סובל מפגיעה בבית הגידול בשל קיטוע, קרקעות המשמשות למרעה שמפחיתות את המזון הזמין וחרישה לצורכי חקלאות הפוגעת במחילותיו.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ירבוע גדול בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ירבוע גדול באתר הרשימה האדומה של IUCN
  2. ^ Wiest, W. 2006. "Jaculus orientalis" (On-line), Animal Diversity Web. Accessed October 14, 2014
  3. ^ Greater Egyptian Jerboa באתר החברה להגנת הטבע.