נשפון גדות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף נשפון הגדות)
קריאת טבלת מיוןנשפון גדות
מצב שימור
מצב שימור: פגיענכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: פגיע
פגיע (VU)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
תת־סדרה: עטלפים קטנים
משפחה: נשפוניים
סוג: נשפון
מין: נשפון גדות
שם מדעי
Myotis capaccinii
בונפרטה, 1837
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נשפון גדות (שם מדעי: Myotis capaccinii) הוא מין של עטלף במשפחת נשפוניים. נשפון הגדות הוא עטלף חרקים שנמצא באגן הים התיכון, דרום אירופה, אסיה, צפון אפריקה והמזרח התיכון, מישראל ועד אוזבקיסטן. נשפון הגדות נמצא גם בארץ ישראל אך נתון בה בסכנה, ומספר הפרטים נאמד בפחות מ-10,000. בישראל נפוץ נשפון הגדות באזור הצפון, בעיקר בחרמון, אצבע הגליל, הגליל ורכס הכרמל.


מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

נשפון הגדות הוא עטלף חרקים קטן-בינוני עם אוזניים בינוניות ושיניים חדות. הוא שעיר למדי ופרוותו אפורה, צבע גחונו בהיר. נשפון הגדות הוא עטלף קטן יחסית לעטלפי פירות: אורך גופו 5 ס"מ ללא הזנב ו-8.5 ס"מ עם הזנב, ומשקלו הוא 6-10 גרם. אקולוקציה במין זה מאופיינת באות FM בתדרים 70–40 קילו-הרץ. זהו עטלף קטן הניזון מחרקים וכפי ששמו מרמז הוא פעיל בעיקר סביב מקווי מים כגון נחלים, אגמים, ברכות ושלוליות גדולות. הטרף שלו כולל בעיקר פרוקי-רגליים עם דגש על עכבישים וחרקים קטנים המעופפים מעל המים. בנוסף, הוא טורף גם דגיגונים קטנים, בעיקר מהמין גמבוזיה, ובכך הוא ייחודי בין עטלפי המזרח התיכון.

נשפון הגדות חי בלהקות ולן במערות. הוא פעיל בעיקר בלילה ולן ביום. ההריון של נשפוני הגדות באירופה אורך 50-60 יום, ובארץ - שבה חם יותר - משך ההריון אינו ידוע אך תלוי בטמפרטורה של הסביבה.

בעבר היה נשפון הגדות נפוץ מאוד בצפון ישראל אך נפגע קשות כאשר מערות עטלפים רבים הודברו בגז רעיל בשנות ה-60 של המאה ה-20. כיום אוכלוסייתו מתחילה להתאושש ומונה פחות מ-10,000 פרטים. מצבו בארץ עדיין מוגדר כ"נתון בסכנה".

מקורות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נשפון גדות בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נשפון גדות באתר הרשימה האדומה של IUCN
ערך זה הוא קצרמר בנושא יונקים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.