לדלג לתוכן

ריק פרי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ריק פרי
Rick Perry
לידה 4 במרץ 1950 (בן 74)
פיינט קריק, טקסס
שם מלא ג'יימס ריצ'רד ריק פרי
שם לידה James Richard Perry עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית
השכלה אוניברסיטת טקסס A&M עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה

המפלגה הרפובליקנית (מ-1989)

המפלגה הדמוקרטית (לפני 1989)
דת נצרות
בת זוג אניטה פרי
rickperry.org
מזכיר האנרגיה של ארצות הברית ה־14
2 במרץ 20171 בדצמבר 2019
(שנתיים)
תחת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ
מושל טקסס ה־47
21 בדצמבר 200020 בינואר 2015
(14 שנים)
פרסים והוקרה
  • Dr. Nathan Davis Award for Governors or Statewide Elected Officials (2009)
  • פרס צופה הנשר הנכבד
  • מדליה לשירות הביטחון הלאומי עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ריק פרי בכותל המערבי, משמאל יובל שטייניץ, יולי 2019

ג'יימס ריצ'רד "ריק" פריאנגלית: James Richard "Rick" Perry; נולד ב-4 במרץ 1950) הוא פוליטיקאי אמריקאי, כיהן כמושל מדינת טקסס מדצמבר 2000 עד ינואר 2015. ניסה פעמיים להתמודד לנשיאות. בשנים 2017–2019 כיהן כמזכיר האנרגיה של ארצות הברית בממשלו של הנשיא דונלד טראמפ.

נעוריו ותחילת דרכו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרי נולד וגדל בטקסס, דור חמישי למשפחה מקומית, בנם הצעיר של ריי ואמיליה פרי. ב-1972 סיים תואר ראשון במדעי בעלי החיים באוניברסיטת טקסס A&M. לאחר לימודיו התגייס לחיל האוויר האמריקאי והוכשר כטייס תובלה. שירת כטייס לוקהיד C-130 הרקולס באירופה ובמזרח התיכון, השתחרר ב-1977 בדרגת קפטן. הוא חזר לחוות משפחתו וגידל כותנה עם אביו. התחתן בשנת 1982 עם אניטה טיגפן פרי.

קריירה פוליטית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקריירה הפוליטית של פרי החלה ב-1985, לאחר שנבחר לכהן כנציג בבית הנבחרים של מדינת טקסס, כשהוא רץ מטעם המפלגה הדמוקרטית, הוא שימש חבר בוועדת ההקצבות ובלט בפיקוח על הוצאות המדינה, הוא נבחר לתפקיד פעמיים נוספות ובסך הכל כיהן במשך שש שנים. ב-1989 עבר למפלגה הרפובליקנית. ב-1990 נבחר לנציב החקלאות של טקסס וב-1994 נבחר לתפקיד בשנית. ב-1998 נבחר למשרת המשנה למושל טקסס. לאור נסיעותיו הרבות מחוץ לטקסס, של המושל המכהן, ג'ורג' ווקר בוש, במסגרת הקמפיין שלו לנשיאות, שימש פרי כמושל בפועל במשך חלק ניכר מהכהונה. לאחר בחירתו של בוש לנשיא, קיבל פרי את המינוי למושל במקומו. מאז נבחר לתפקיד לשלוש כהונות נוספות, ב-2002, 2006 וב-2010, הוא ראשון המושלים בהיסטוריה של טקסס שנבחר לכהונה שלישית ברציפות.

במהלך תקופתו כמושל, נהנתה מדינת טקסס מצמיחה כלכלית מרשימה, בפרט ביחס לשאר מדינות ארצות הברית: במשך עשור, רשמה טקסס גידול בתוצר של כ-95% לעומת ממוצע של כ-66% בשאר המדינה. מאז 2001, גדל מספר המועסקים במגזר הפרטי במדינה, ביותר מסך כל הגידול המצטבר של כל שאר מדינות ארצות הברית יחדיו.[1] אף על פי כן, המדינה מדורגת נמוך במדדים סוציאליים כגון שיעור העוני והשכלה תיכונית. מדיניותו של פרי כמושל כללה התנגדות להעלאת מיסים, ריסון פיסקלי, הקמת קרן השקעות בהיי טק ובעסקים קטנים ובינוניים.

הוא תומך בעצמאות רבה למדינות מול הממשל הפדרלי, בהתאם לגישה המפרשת כך את התיקון העשירי לחוקת ארצות הברית, וכיו"ר מועצת המושלים הרפובליקנים, התעמת בנושא מול הנשיא ברק אובמה. הוא היה מהפוליטיקאים הבכירים הראשונים שהביעו תמיכה בתנועת מסיבת התה, כשהצטרף להפגנות המחאה שלה באפריל 2009.

פרי, נוצרי אוונגליסטי, הוא שמרן בדעותיו,[2] הוא מתנגד להפלות מלאכותיות, בלם במהלך כהונתו כמושל חקיקה מקלה בנושא, חתם על תיקון לחוק המגביל ביצוע הפלה במהלך השליש השלישי של ההיריון, קידם חוקים המחייבים העברת מידע לנשים המעוניינות לעבור הפלה כולל חוק המחייב לבצע בדיקת אולטרה סאונד להיריון, מתוך כוונה שייחשפו לפעימות הלב של העובר ולמראהו, לפני קבלת ההחלטה הסופית. פרי מתנגד לנישואים חד מיניים[3] ותומך בהוצאות להורג, כמושל חתם על המספר הרב ביותר של הוצאות להורג בתולדות טקסס. הוא תומך בזכות האזרחים לנשיאת נשק, ומצויד בו בעצמו בשעה שיוצא לג'וגינג.[4]

המירוץ לנשיאות ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקראת הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2012, עלה שמו של פרי כאחד המועמדים מטעם המפלגה הרפובליקנית להתמודד מול הנשיא המכהן אובמה. פרי הכחיש במרץ 2011 כי בכוונתו להתמודד, אך עדיין נותרו ספקולציות בעניין. באוגוסט אותה שנה ארגן כנס גדול תחת הכותרת תפילה למען שלומה של ארצות הברית, בו נכחו עשרות אלפי נוצרים פונדמנטליסטים, ומספר ימים אחר כך הודיע על כוונתו להתמודד לנשיאות. פרי שהוביל בתחילה בסקרי דעת הקהל, התדרדר בעקבות מספר עימותי בחירות לא מוצלחים ובאספת הבחירות של המפלגה הרפובליקנית באיווה זכה ל-10% בלבד מקולות המצביעים, מה שהציב אותו במקום החמישי בלבד.

ב-19 בינואר, ערב הבחירות המקדימות בדרום קרוליינה, הודיע פרי על פרישתו מהמירוץ, והעביר את תמיכתו למועמד ניוט גינגריץ'.

באוגוסט 2014 החליט חבר מושבעים גדול להגיש כתב אישום נגד פרי בהאשמות של ניצול לרעה של סמכות וכפיית מרותו על עובד ציבור. על פי כתב האישום פרי ניסה לכפות את התפטרותה של פרקליטת מחוז טרוויס בטקסס, לאחר שהורשעה בנהיגה בגילופין, באמצעות איום שיממש את זכות הווטו שניתנה לו כמושל על מנת לעצור העברת תשלומים ליחידות המחוז.[5] בפברואר 2016 ביטל בית המשפט את האשמות נגדו וקבע כי לא ניתן להגביל את זכות הווטו.

ביוני 2015 הכריז על כוונתו להתמודד בבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016.[6] הוא פרש מהמירוץ בספטמבר אותה שנה.[7]

בשנת 2016 השתתף בתוכנית המציאות האמריקאית "רוקדים עם כוכבים", בעונתה ה-23 שם היה למודח השני, בעוד הזוכה הייתה לורי הרננדז.  

מ-2 במרץ 2017 פרי כיהן כמזכיר האנרגיה של ארצות הברית בממשלו של הנשיא דונלד טראמפ. הסנאט אישר את מינויו לתפקיד ברוב של 62 תומכים מול 37 מתנגדים. ב-4 באוקטובר 2019 דווח בעיתון "הניו יורק טיימס" כי פרי צפוי להתפטר מתפקידו כמזכיר האנרגיה בשלהי 2019, על סמך מידע ממקורות אנונימיים[8]. ב-17 באוקטובר אמר פרי לטראמפ כי יתפטר בסוף השנה, אך בסופו של דבר עזב את התפקיד בראשית דצמבר[9].

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פרי נשוי לאניטה, אחות במקצועה, ולבני הזוג שני ילדים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]