אלחנן סלע

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אלחנן סלע
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 3 בינואר 1924
ברלין, גרמניה
פטירה 11 ביוני 1999 (בגיל 75)
תאריך עלייה 1947
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות צרפת החופשיתצרפת החופשית צרפת החופשית
צבא הגנה לישראל
דרגה תת-אלוף  תת-אלוף
תפקידים בשירות
עיטורים
צלב המלחמה, צלב המערכה (Croix du combattant), צלב ההתנדבות (Croix du combattant volontaire), מדליה קולוניאלית, אות לגיון הכבוד, כוכב הארד
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אלחנן סלע (3 בינואר 1924 - 11 ביוני 1999) היה קצין צה"ל בדרגת תת-אלוף, פיקד על חטיבה 520 במלחמת ששת הימים והיה נספח צבאי בדרום-מזרח אסיה.

חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

סלע (במקור ארמנד רוטנברג) נולד בברלין שבגרמניה, בנם של לאה ואביגדור (יהודה). בנעוריו נשלח להתגורר עם דודתו בצרפת. במלחמת העולם השנייה הצטרף לצבא צרפת במטרה להצטרף לצבא צרפת החופשית. יחד עם כמה מעמיתיו ערק מהצבא וברח מצרפת דרך הרי הפירנאים, הוא נתפס על ידי הספרדים ונכלא. מספרד עבר לאנגליה שם הצטרף לצבא צרפת החופשית, עבר קורס צניחה, קורס מ"כים וקורס קצינים. פיקד על מחלקה בקרבות בתוניסיה, צנח עם יחידתו בסיציליה ונלחם בקרבות הרי הווז', הריין עד לשחרור צרפת. הוא מונה למפקד פלוגה בחיל האוויר הצרפתי, נשלח לצפון וייטנאם שם נלחם בכוחות הצבא היפני הקיסרי. על גבורתו במלחמה זכה בעיטורים שונים בהם צלב המלחמה, צלב המערכה (Croix du combattant), צלב ההתנדבות (Croix du combattant volontaire), מדליה קולוניאלית, ואות לגיון הכבוד מצרפת וכוכב הארד מארצות הברית.

ב-1947 עלה לארץ ישראל, הוא הצטרף לכוחות ההגנה וליווה שיירות. במלחמת העצמאות פיקד על פלוגה בחטיבת כרמלי, היה מדריך בקורס הראשון של מפקדי פלוגות בגייסות השריון ופיקד על יחידת הסיור 17 בחטיבה 7[1]. במלחמת סיני פיקד על גדוד מילואים 19 בחטיבה 27, הגדוד הורכב מפלוגת טנקי AMX-13 ופלוגת חרמ"ש. במלחמה כבש הגדוד את מתחם הג'יראדי ואל עריש והגיע עד גדות תעלת סואץ. שירת כמדריך בבית הספר לפיקוד ומטה.

במלחמת ששת הימים פיקד על חטיבה 520 שלחמה בגזרה המצרית. החטיבה נכנסה ללחימה בגזרת חצי האי סיני בבוקר ה-6 ביוני 1967, בציר ההתקדמות של אוגדה 38 כשהיא נלחמת מול כוחות שריון מצרי באזור אבו עגילה ולאחר מכן לחמה גם בג'בל ליבני. ב-7 ביוני השתלטה החטיבה על "מתחם אביריק" כחלק ממתחמי המצרים במזרח סיני. ב-8 ביוני יצאה החטיבה בתנועה מהירה לכיוון מעבר המיתלה, שם הצליחה לשבור את מאמץ ההגנה של האויב ולהגיע עד רדת החשיכה עד לתעלת סואץ. כוח מהחטיבה יצא לסייע לכוחות צנחנים באזור ראס סודר. במהלך המלחמה הודח סלע על ידי מפקד האוגדה, אברהם יפה, והוחלף על ידי סגנו, ג'קי אבן.

ב-1969 מונה לנספח צה"ל וראש משלחת משרד הביטחון בתאילנד, הפיליפינים, קוריאה הדרומית וכיהן בתפקיד עד אוגוסט 1973. במלחמת יום הכיפורים שירת כסגן מפקד אוגדה 440. בהמשך שירת כממונה על הכוונת יחידות הביקורת הפנימית ביחידת מבקר מערכת הביטחון.

אלחנן נישא לרות סלע, פסלת וסופרת ילידת חיפה. יחד הביאו לעולם את בנם ערן.

לאחר שסבל ממחלת הסרטן, שם קץ לחייו ב-1999.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • אלחנן סלע, באתר מח"ל (באנגלית)

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אורי בן ארי, "נוע נוע סוף.", מערכות, 1998, עמ' 126