אפרים ארליך

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אפרים ארליך
ארליך בטקס קבלת דרגת ניצב משנה, 2013
ארליך בטקס קבלת דרגת ניצב משנה, 2013
לידה 26 באוקטובר 1960 (בן 63)
תל אביב, ישראל
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
כינוי "קרמשניט"
השתייכות משטרת ישראל
תקופת הפעילות 1982–2017 (כ־35 שנים)
דרגה ניצב משנה  ניצב משנה
תפקידים בשירות
ראש מחלק מוסר ימ"ר ת"א, ראש מפלג סמים ימ"ר ת"א . מפקד ימ"ר תנועה .סגן מפקד משטרת חברון. סגן מפקד משטרת התנועה הארצית
פעולות ומבצעים
חשיפת פרשת האחים פריניאן
עיטורים
אות אביר איכות השלטון
תפקידים אזרחיים
נהג מונית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
אפרים ארליך עם תעודת תרומה לטוהר המידות שקיבל מנשיא המדינה, אוגוסט 2017

אפרים "קרמשניט" ארליך (נולד ב-26 באוקטובר 1960) הוא קצין משטרה ישראלי בדימוס בדרגת ניצב משנה, לשעבר סגן מפקד משטרת התנועה הארצית. התפרסם כשחשף את פרשת האחים פריניאן והיה אחד הגורמים המרכזיים שהובילו להקמת ועדת זיילר.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארליך נולד לציונה, ילידת הארץ ולברוך, פליט שואה. ילדותו עברה בתל אביב בשכונת פלורנטין, בה הוא מתגורר עד היום. למד בתיכון אורט סינגלובסקי. במהלך שנות השבעים עסק באִגרוּף באגודת בית"ר תל אביב ולאחר מכן במכבי תל אביב ואף זכה באליפות ישראל לדרגה ב' ולנוער. בשנת 1979 התגייס לצה"ל ושרת כמכונאי מסוקים בטייסת מבצעית.

בשנת 1982 התגייס ארליך למשטרת ישראל ליחידת העיקוב הסמויה בימ"ר תל אביב, בה מילא תפקיד של ראש צוות כארבע שנים. החל משנת 1986 עבר לשרת במגוון תפקידי מודיעין, בילוש וחקירות ביחידה המרכזית. בשנת 1988 סיים קורס קצינים ייעודי וביצע מגוון תפקידי שטח מבצעיים כראש חוליית בילוש, ראש חוליית סמים, ראש חוליית כייסים, ראש חוליית מודיעין מבצעי, ראש מחלק סמים, ראש מחלק מוסר, ראש לשכת מודיעין ובילוש במרחב ירקון, ראש מפלג סמים בימ"ר, ראש מחלקת מודיעין במנהלת ההגירה, מפקד ימ"ר אגף תנועה, סגן מפקד מרחב חברון וסגן מפקד משטרת התנועה הארצית.

במהלך שרותו נודע "קרמשניט" (שקיבל את כינוי זה בעקבות קונדיטוריה שניצבה מול ביתו בשכונה, ושבה עבד בגיל 12 בלישת בצק. ארליך סיפר שבעל הבית היה נותן לו לבחור חמש עוגות לעצמו, והוא היה בוחר קרמשניט בקביעות) כמי שניהל מאבק בלתי מתפשר בפשיעה החמורה ונקט בפעילויות מבצעיות יזומות שזכו להד ציבורי ותקשורתי, למיגור ההימורים הבלתי חוקיים, הסחר בבני אדם והסרסרות. בין היתר, לקח חלק מרכזי בפענוח "רצח השבעה" שבוצע באוקטובר 1989. הקים ועמד בראש מערך המודיעין במנהלת ההגירה. הקים ועמד בראש היחידה המרכזית באגף התנועה, שתחת פיקודו קיבלה את פרס מפכ"ל המשטרה בשנת 2007.

בשנת 2005 פעל להקמת ועדת חקירה לחקירת פרשת האחים פריניאן. בין היתר, שימש כמקור לתחקירים של אילנה דיין על הפרשה, ששודרו במסגרת תוכניתה "עובדה" באפריל 2005. בדצמבר 2005 החליטה הממשלה על הקמת ועדת זיילר לבדיקת התנהלות המשטרה והפרקליטות בפרשה. דו"ח הוועדה פורסם בפברואר 2007, ובעקבותיו התפטר המפכ"ל משה קראדי ונפתחו חקירות כנגד מספר גורמים אשר צוינו בדו"ח. במרץ 2006, במהלך עבודתה של ועדת זיילר, חשף כתב קול ישראל רן בנימיני כי ארליך היה זה שהדליף את המידע לאילנה דיין, בעודו מכהן במשטרה. ארליך היה אחד מהעדים המרכזיים שהעידו בפני הוועדה. הוא זכה לחסינות ממנה ובזמן עדותו כונה בתקשורת "מיסטר איקס". עם חשיפת עדותו בוועדה, הודלפו מגורמים במשטרה פרטים אישיים חסויים עליו[1].

על פעילותו למען חשיפת שחיתויות קיבל בשנת 2007 את אות אביר איכות השלטון[2]. פעילותו זו הובילה לצעדי נקמה מצד בכירי המשטרה כלפיו[3]. על אף היותו קצין בולט ובעל הישגים, במשך שנים הוקפא קידומו בדרגה והוא נותר בדרגת סגן ניצב. בשנת 2013, בהתערבות מבקר המדינה ובסיוע של עמותת אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון, הוענקה לארליך דרגת ניצב משנה, אך הוסכם כי הוא יושאל לרשות הארצית לכבאות והצלה ויעמוד בראש אגף המודיעין שיוקם ברשות[4][5]. במאי 2016 החליטו השר לביטחון פנים גלעד ארדן והמפכ"ל רוני אלשיך על החזרתו לשירות במשטרה, באגף התנועה[6].

באוגוסט 2017 זכה לתעודת הוקרה מנשיא המדינה על תרומתו לטוהר המידות, בהתאם לחוק לעידוד טוהר המידות בשירות הציבור, התשנ״ב–1992[7].

בדצמבר 2017 סיים את שירותו במשטרה[8]. יוצג במהלך שנים רבות, בהן שנות המאבק לקבלת דרגה ולהחזרתו למשטרה, בהתנדבות על ידי התנועה לאיכות השלטון ועל ידי עמותת אומ"ץ.

ביוני 2019 פורסם כי לאחר יציאתו לגמלאות, ארליך החל לעבוד כנהג מונית, תפקיד בו הוא עובד עד היום[9].

מאז שחרורו מהמשטרה שימש אפרים ארליך כפרשן לענייני פלילים ומשטרה במספר תוכניות בטלוויזיה. כמו כן הוא מרצה בפורומים שונים על לפני ומאחורי הקלעים בעולם הפשע הישראלי.

חיים אישיים והשכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לארליך תואר ראשון במנהל עסקים. הוא נשוי ואב לארבע בנות, סב ל-3 נכדים ומתגורר בפלורנטין. אחת מבנותיו היא שוטרת.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אפרים ארליך בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]