לדלג לתוכן

עוזי ארד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
עוזי ארד
עוזי ארד בוועידה בנושא ביטחון במינכן, 2011
עוזי ארד בוועידה בנושא ביטחון במינכן, 2011
לידה 2 באוקטובר 1947 (בן 78)
טבריה, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראלישראל ישראל
השכלה
שירות ביטחוני
השתייכות המוסד
תפקידים נוספים
  • יועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה וראש המל"ל
  • יועץ מדיני לראש הממשלה
  • פרופסור לממשל ויחסים בינלאומיים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עוזי ארד (נולד ב־2 באוקטובר 1947) הוא איש מודיעין וביטחון ישראלי. לשעבר בכיר במוסד, במשרד ראש הממשלה ובאקדמיה. כיום עמית מחקר בכיר בסדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון באוניברסיטת תל אביב, יו"ר הפורום לאסטרטגיית-על. כיהן כראש המטה לביטחון לאומי וכיועץ ראש הממשלה לביטחון לאומי. עמד בראש אגף המחקר של המוסד, היה היו"ר המייסד של סדרת "כנסי הרצליה" במרכז הבינתחומי הרצליה.

ארד נולד בטבריה[1] לרחל וליעקב בלומר שהיה חבר ההנהגה הראשית של השומר הצעיר ברומניה, וגדל בקיבוץ שמיר ובקיבוץ זיקים. הוריו עזבו את הקיבוץ בעקבות פילוג התנועה הקיבוצית. למד בתיכון חדש בתל אביב והתלווה בנעוריו לשליחויות הוריו לצרפת ואחר כך למקסיקו.

התגייס לצה"ל ב-1966 ושירת בחיל האוויר. לאחר שחרורו סיים ב-1971 תואר ראשון בהצטיינות בהיסטוריה ומדע המדינה מאוניברסיטת תל אביב, ואת לימודי המוסמך (1973) והדוקטורט (1975) מאוניברסיטת פרינסטון בארצות הברית, שאליה יצא כעמית פולברייט. ארד גם השתתף בתוכנית לבכירי ביטחון בבית הספר על שם קנדי באוניברסיטת הרווארד. בין השנים 1972–1975 היה חבר צוות במכון הדסון בניו יורק.

ב-1975 גויס למוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים ובו שירת כ-24 שנה במגוון תפקידי שטח ומטה בישראל ומחוצה לה. תפקידו האחרון - ראש אגף המחקר.

ב-1997 מונה על ידי בנימין נתניהו ליועץ מדיני לראש הממשלה. ארד המשיך לייעץ לנתניהו גם לאחר שזה חדל לכהן כראש ממשלה ב-1999. במקביל, שימש כיועץ מיוחד לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בשנים 2003–2009.

בשנת 2000 הצטרף לסגל המרכז הבינתחומי הרצליה. שם ייסד במסגרת בית הספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה, את המכון למדיניות ואסטרטגיה וכן הקים ועמד בראש סדרת "כנסי הרצליה" השנתיים על "מאזן החוסן והביטחון הלאומי". כמו כן הורה כפרופסור באוניברסיטת חיפה ותל אביב, עשה כעמית מחקר בכיר במכון למחקרים אסטרטגיים ועמית בכיר בסדנת יובל נאמן למדע, טכנולוגיה וביטחון של אוניברסיטת תל אביב.

משמאל לימין: סלי מרידור, בנימין נתניהו, עוזי ארד ומאיר כליפי בפגישה עם רוברט גייטס, מאי 2009

ב-2009, עם היבחרו של בנימין נתניהו בשנית לראשות הממשלה, מונה ארד ליועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה וראש המטה לביטחון לאומי[2]. באירוע פרדה מארד, במרץ 2011, אמר נתניהו:" כשנכנסתי [לקדנציה השנייה] לא היה בכלל ספק שעוזי צריך לעמוד בראש [המל"ל]. עוזי נתן למועצה דחיפה אדירה. כל מי שמסתכל מה קרה במל"ל [רואה את ההתקדמות] מבחינת השותפות בהחלטות החשובות, וגם באיוש ובהעלאת רמת הפעולה של המל"ל [...] עוזי, יש לך זכות יוצרים, זכות בונים וזכות מפַתחים במל"ל [...]. "[3]. ב-20 בפברואר 2011 יצאה הודעה מטעם ראש הממשלה, על התפטרותו, "ד"ר ארד ביקשני לפני זמן-מה, שבתום השנה השנייה לכהונתו כראש המטה לביטחון לאומי – יסיים תפקיד זה כדי לשוב לאקדמיה. לאור כישוריו וקשריו הבין-לאומיים הצעתי לו שיצא לשרת את המדינה בתפקיד דיפלומטי (בלונדון) [...] את המטה לביטחון לאומי [...] חיזק עוזי וקידם לרמה הגבוהה ביותר שגוף זה ידע אי-פעם. לכל תפקידיו הביא איתו יכולות מקצועיות מהמעלה הראשונה, ובזכותן, כמו גם בזכות מרצו ומסירותו, תרם תרומה גדולה לביטחון המדינה ולמעמדה. רק אני יודע את גודלה והיקפה של תרומה זו [...][4].

במאי 2011 נטען בתקשורת כי ארד סיים תפקידו בגין הדלפה[5][6][7]. ארד הכחיש זאת, ולשכת ראש הממשלה הבהירה כי "ד"ר עוזי ארד הוא שביקש ביוזמתו לסיים את תפקידו בתום שתי שנות כהונה", ובהדגשה ש"ראש הממשלה מוקיר את דבקותו הקפדנית [של ארד] בחוקיה ובנהליה של המדינה"[8]. בישיבת הוועדה לביקורת המדינה ב-13 מרץ 2012 אמר[9] מר רז ניזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, כי מעולם לא מצאו, ולא ייחסו שום מעשה הדלפה לארד וכי סיווגיו הביטחוניים עמו. כן העיר כי זה שבכלי התקשורת דברים מוצגים בצורה לא נכונה, אין הם אחראים לכך.

ב 2011 שב ארד למרכז הבינתחומי הרצליה ומונה ליו"ר המרכז לחקר כוח המגן[10]. ב-2013 יסד, יחד עם פרופ' זאב תדמור, פרופ' ידין דודאי ואחרים, את הפורום לאסטרטגיית-על לישראל[11].

ב-2004 ארד התנגד לתוכנית ההתנתקות בגלל היותה חד-צדדית וטען שישראל תפסיד ממנה, וכי אם הרצועה תפונה "פינויה יאפשר בניית עוצמת טרור בסדר גודל חדש ברצועת עזה"[12] עוד טען נגד ההתנתקות שהיא תראה לפלסטינים שכאשר הם נלחמים ישראל בורחת, והדבר יקשיח את עמדותיהם, וירחיק אותם מאפשרות של משא ומתן בעתיד.

לאחר חשיפת פרשת הצוללות בנובמבר 2016[13][14], אפיין אותה בתקשורת כפרשת השחיתות הביטחונית החמורה ביותר בקורות המדינה וקרא להקמת ועדת חקירה ממלכתית.

ארד נטל חלק בשורה ארוכה של פעילויות ציבוריות בהן, יו"ר ומייסד פורום אירופה ישראל וכן הפורום האטלנטי הישראלי, חבר הוועד המנהל של המרכז למורשת המודיעין (מל"מ), התנועה לטוהר המידות ושל יד בן-גוריון.

בכלל תפקידיו של ארד בממשל, באקדמיה ובמשור הציבורי, עסוקיו היו בתחומי איומים אסטרטגיים על ישראל - עיראק ובהמשך איראן, והמענים להם; הסכסוך הישראלי ערבי ותהליכי ההסדרים; תכנון אסטרטגי וקבלת החלטות; שותפויות אסטרטגיות ובמרכזן ארצות הברית ונאט"ו ושיתופי פעולה אזוריים וביניהם סעודיה ומדינות המפרץ.

ביולי 2013 הוענק לו עיטור של קצין בלגיון הכבוד הצרפתי[15].

בפברואר 2026 נמנה עם החותמים על מודעה שכותרתה "הפוגרומים בגדה הם פשע מלחמה", ובה טענו כי "בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז 7 באוקטובר, מנהלים פורעים יהודים טיהור אתני פעיל ומחריד של פלסטינים ביהודה ושומרון".[16]

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ארד נשוי לד"ר רותי ארד ואב לד"ר דורית ארד בן עמי וד"ר אורנה ארד פרימור.

  • מאזן החוסן והביטחון הלאומי הוצאת ידיעות אחרונות, 2001 (עורך)
  • המל"ל - המאבק להקמתה של "המועצה לביטחון לאומי" וביסוסה בצמרת (עם לימור בן הר), דביר, 2016
  • אסטרטגיית על למדינת ישראל (עם זאב תדמור ודרור שטרום) מוסד שמואל נאמן, הטכניון, 2017
  • Sharing Global Resources. New York: McGraw Hill for the Council on Foreign Relations, 1979 (with R. McCullock, R.W. Arad, J. Pinera, and A.L. Hollick)

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא עוזי ארד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. על עוזי ארד באתר הוצאת כנרת זמורה-ביתן דביר
  2. מינוי ראש המטה לביטחון לאומי, החלטה מספר 4 של ממשלת ישראל השלושים ושתיים, משנת 2009, באתר משרד ראש הממשלה
  3. פנחס וולף, עוזי ארד התפטר מתפקידו כראש המל"ל, באתר וואלה, 20 בפברואר 2011
  4. מתוך הספר "המל"ל" עמוד 248
  5. יוסי ניסן, ‏ערוץ 10: עוזי ארד הוא שהדליף מידע ביטחוני לתקשורת, באתר גלובס, 17 במאי 2011
  6. תומר זרחין, עמוס הראל, עוזי ארד הודח מתפקיד היועץ לביטחון לאומי בגלל הדלפה ביטחונית, באתר הארץ, 18 במאי 2011
  7. אנשיל פפרועמוס הראל, חקירת שב"כ חשפה: ארד הדליף מידע ביטחוני רגיש, באתר הארץ, 18 במאי 2011
  8. מתוך "המל"ל המאבק להקמתה של המועצה לביטחון לאומי וביסוסה בצמרת" עמוד 248.
  9. עוזי ארד ולימור בן הר, המל"ל, עמוד 248, 2016, עמ' 246–248
  10. עוזי ארד - יו"ר המרכז לחקר כוח מגן, באתר "IsraelDefense", 19 במאי 2011
  11. https://www.neaman.org.il/Grand-Strategy-For-Israel-HEB, www.neaman.org.il
  12. מתוך ספרו של ארי שביט "חלוקת הארץ: ישראלים חושבים על ההתנתקות", כתר, 2005
  13. אתר למנויים בלבד רותם שטרקמן, עוזי ארד חושף סודות מהחדרים הסגורים - על ביבי, שרה ושאר החברים, באתר TheMarker, 28 ביולי 2017
  14. 103FM, ‏עוזי ארד: "יש חשד שידו של נתניהו בדבר שמהווה בגידה, הדבר צריך להתברר", באתר מעריב אונליין, 9 בנובמבר 2018
  15. עיטור כבוד מצרפת לעוזי ארד, אתר Israeldefense, 22 ביולי 2013
  16. הפוגרומים בגדה הם פשע מלחמה, פייסבוק, 24 בפברואר 2026