לדלג לתוכן

ריינפלדן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ריינפלדן
Rheinfelden
סמל ריינפלדן
סמל ריינפלדן
סמל ריינפלדן
מראה מן האוויר של מרכז ריינפלדן ההיסטורית
מראה מן האוויר של מרכז ריינפלדן ההיסטורית
מדינה שווייץשווייץ שווייץ
קנטון ארגאוארגאו ארגאו
מחוז ריינפלדן
שפה רשמית גרמנית
תאריך ייסוד 1225 עריכת הנתון בוויקינתונים
שטח 16[1] קמ"ר
גובה 280 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 13,528 (31 בדצמבר 2018)
 ‑ צפיפות 800 נפש לקמ"ר (2014)
קואורדינטות 47°33′N 7°48′E / 47.550°N 7.800°E / 47.550; 7.800
אזור זמן UTC +1
http://www.rheinfelden.ch/de/
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ריינפלדןגרמנית: Rheinfelden, בגרמנית שווייצרית: Rhyfälde) היא עיר הבירה של מחוז הנושא את שמה בקנטון ארגאו שבשווייץ. העיר שוכנת 15 ק"מ ממערב לבזל. משמעות שם העיר היא "השדות של הריין", שכן היא שוכנת גדות הריין הגבוה (Hochrhein). זהו מקום ייצורה של ה-Feldschlösschen, הבירה הפופולרית ביותר בשווייץ. מעבר לנהר שוכנת עיר הנושאת אותו שם במדינת באדן-וירטמברג שבגרמניה. שתי הערים היו עיר אחת עד אשר ב-1802 שינה נפוליאון את תוואי הגבול בין גרמניה לשווייץ, אך עד היום הן קשורות זו לזו מבחינה חברתית וכלכלית.

העיר העתיקה של ריינפלדן שוכנת על הגדה השמאלית של הריין, במקום בו הנהר מחולק לשתי זרועות על ידי אי באורך 150 מטרים. זהו מיקומו של בקע הריין העליון. מערבולת עצומה בעומק של 50 מ' בשם St-Anna-Loch ("החור של אנה הקדושה") נוצרת פה. מנקודה זו ועד לשפך הריין אל הים הצפוני הנהר כשיר לשיט ספינות.

סביב למרכז העיר משתרע מישור חצץ גדול. בעוד שמישור זה משתרע ק"מ אחד בלבד מערבה, הוא מתפרש מזרחה עד למורנה של מוהלין, כשרוחבו כשלושה ק"מ. בדרום המישור תחום על ידי השלוחה הצפון-מזרחית של הרי היורה (Tafeljura).

שטחה של ריינפלדן הוא 16 קמ"ר. מתוכם 20.7% משמשים לחקלאות, 50% הם שטחים מיוערים, 22.6% הם שטחים בנויים, 6.7% הם שטחי נהרות ואגמים ו-0.1% הם שטחים בלתי מעובדים.[1]

האזור סביב לריינפלדן היה מיושב כבר במהלך התקופה המזוליתית, בערך 10,000 שנה לפני זמננו. בשנת 45 לפנה"ס הוקם מספר ק"מ מערבה יישוב בשם אוגוסטה ראוריקה (Augusta Raurica), היישוב הרומי הראשון בשווייץ. במישורים בהם ניצבת כיום ריינפלדן שכנה אחוזה גדולה. לקראת סוף המאה ה-4 לספירה הוקמה בחלקו המערבי של היישוב של היום מצודת גבול.

ריינפלדן מוזכרת לראשונה במסמך משנת 851 בשם Rifelt ובמחצית הראשונה של המאה ה-12 היא נקראה Rinfelden.[2] במחצית השנייה של המאה ה-10, היה עמק פריק (פריקטל) - שלוחת קרקע בצפון-מערב שווייץ שממזרח לבזל של היום, בין הרי היורה מדרום, והגבול עם גרמניה של היום מצפון – חלק מממלכת בורגונדיה. באותה תקופה הוענקה ריינפלדן למשפחת פון ווטראו. מאוחר יותר הם אימצו את התואר רוזני ריינפלדן. הם בנו מבצר (Stein) על האי שבאפיק הריין, שהיה בעל מיקום אסטרטגי ועל גדת הנהר ניצב יישוב. האחרון בשושלת זו היה רודולף מריינפלדן, דוכס שוואביה והאנטי-מלך הגרמני במהלך מאבק האינווסטיטורה.

כאשר מת רודולף ב-15 באוקטובר 1080 במרזבורג, ירש את נחלותיו ברטהולד השני, דוכס שוואביה. אך העיר עברה לריבונותו של בנו אוטו ומשפחתו. לבנו השני של ברטהולד, קונרד, הוענקו הזכויות על השוק של העיר. ב-1150 הוא גם בנה את הגשר הראשון שחצה את נהר הריין, בין קונסטנץ לבין שטרסבורג. ב-1218 מת ברטולד החמישי, דוכס צרינגן מבלי להותיר אחריו צאצאים. ב-1225 זכתה ריינפלדן בעצמאות והפכה להיות עיר קיסרית חופשית.

ב-1330 השתעבדה ריינפלדן לבית הבסבורג והייתה לחלק מאוסטריה. ב-1445, כאשר לחמו ההבסבורגים במלחמת ציריך הישנה, החריבו המורדים מקנטון ציריך את הטירה שעל האי, עקב נאמנותה של ריינפלדן לבזל. לאחר מצור שארך כמה חודשים שבה ריינפלדן להיות תחת הכיבוש האוסטרי ב-1449. לאחר מלחמת וולדשוט שהתנהלה החל מ-1468 כל הנחלות הבורגונדיות בפריקטל שועבדו לבית הבסבורג. לאחר התבוסה שנחלו הבורגונדים לקונפדרציה השווייצרית הישנה במלחמות הבורגונדיות, הושבו אדמותיה של ריינפלדן לאוסטריה ב-1477.

במהלך המאה ה-17 היו רק שנים מעטות בהן נהנתה העיר משלום. במהלך מרידת איכרים שהתנהלה בין השנים 16121614 הוטל על ריינפלדן מצור בלתי מוצלח, אך היא נהרסה. בין השנים 16331638 הגיעה מלחמת שלושים השנים לפריקטל, בה לקחה ריינפלדן תפקיד חשוב. ב-15 ביולי 1633 החריבו כוחות שוודים וצרפתים את העיר. ב-5 בפברואר 1638 צרו על העיר כוחות פרוטסטנטים תחת פיקודו של הנסיך ברנרד מזאקסה-ויימר. ב-28 בפברואר החל קרב ריינפלדן והעיר הותקפה על ידי כוחות של האימפריה הרומית הקדושה ושל ממלכת בוואריה שנהנו מעדיפות מספרית תחת פיקודם של יוהאן פון וורת ופדריקו סבלי. בקרב זה הובסו הפרוטסטנטים ונסוגו. ברנרד סיפק להם כלי נשק, אך בסבב השני של הקרב, ב-3 במרץ, הם ניצחו, כאשר הוא ואנשיו הופיעו באופן בלתי צפוי בשדה הקרב. סבלי ופון וורת נשבו.

עם תום מלחמת שלושים השנים בנו האוסטרים מבצר על האי כדי לאבטח את הגבול הדרום-מערבי של השטח שבין נהר הריין ליער השחור (Breisgau). ב-1678 העלו כוחות צרפתים בפיקודו של פרנסואה דה קרקי את העיר באש. ב-1745, במהלך מלחמת הירושה האוסטרית, בנו הצרפתים מבצר לאותה מטרה ופוצצו חלק מחומת העיר. ב-17 ביולי 1796 נכבשה ריינפלדן ונבזזה שוב על ידי הצרפתים.

כתוצאה מהסכם קמפו פורמיו הפך פריקטל לשטח חסות צרפתי וכך נוצר קו חזית בין צרפת המהפכנית לבין הכוחות האוסטרים במלחמת הקואליציה האנטי-צרפתית השנייה. ב-20 בפברואר 1802 הפכה ריינפלדן לבירת המחוז של קנטון פריקטל החדש ובאוגוסט היא הצטרפה לרפובליקה ההלווטית. הייתה זו נקודת הזמן בה הייתה העיר באופן ברור חלק משווייץ. לאחר הדחתו של המושל סבסטיאן פהרלנדר בסוף ספטמבר 1802, הועבר לריינפלדן מושבה של ממשלת הקנטון מלאופנבורג. עם תחילת תהליך הארגון מחדש של השטחים הגרמניים, פירק נפוליאון את קנטון פריקטל. ב-19 במרץ 1803 הייתה לבירת מחוז הנושא את שמה במסגרת קנטון ארגאו. החלקים של העיר שמעבר לגבול איבדו את עצמאותם לדוכסות הגדולה של באדן והיו לריינפלדן, גרמניה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ריינפלדן בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 משרד הסטטיסטיקה הפדרלי של שווייץ
  2. ^ הערך ריינפלדן במילון ההיסטורי של שווייץ (בגרמנית)