לדלג לתוכן

כיתה י"א

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

כיתה י"א היא שנת הלימודים האחת-עשרה במסגרת כיתתית, בבית ספר תיכון. גיל התלמידים בכיתה זו הוא בדרך כלל 16–17.

אטימולוגיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מלבד השמות המקבילים באנגלית לכיתה י"א, ביניהם eleventh grade (ולחלופין 11th grade) או grade 11,[1] בחלק מהמדינות מקובלים שמות אחרים עבור כיתה זו.

בארצות הברית נקראת כיתה זו גם junior year, כינוי המקובל לתיאור השנה השלישית ללימודים כלשהם (גם בבית ספר וגם בלימודי קולג'/אוניברסיטה), אשר קודמת לשנת הלימודים האחרונה, הנקראת senior year ("שנת בוגר").

בוויילס ובאנגליה, השם המקביל לכיתה זו הוא Year 12, וגם שם היא קודמת לשנת הלימודים האחרונה.[2] בחלק מהמקומות, כדוגמת ג'מייקה, קיים גם שימוש בשם fifth form לכיתה זו, משום שהיא השנה החמישית בבתי ספר על-יסודיים.

באוסטרליה, כיתה י"א (שם היא נקראת Year 11), היא השנה השתים-עשרה ללימודים, והשנה החמישית בתיכון. שנה זו קודמת לשנת הלימודים האחרונה במדינה (Year 12). על אף שיש הבדלים קלים בין המדינות, רוב התלמידים בכיתה זו הם בני 15 עד 17. בקווינסלנד, תלמידי כיתה זו הם הצעירים ביותר במדינה, אותה הם מתחילים בדרך כלל בגיל חמש עשרה.

בניו סאות' ויילס, כיתה זו היא הקצרה ביותר משום שהיא כוללת רק שלושה סמסטרים לאורך השנה. שנת הלימודים שלאחר מכן, Year 12, נפתחת כאשר אמור היה להתחיל הסמסטר הרביעי של כיתה זו.

באינדונזיה, לאחר שסיימו את בחינות ה-Class X Boards, התלמידים בוחרים בתוכנית שהם רוצים ללמוד.

ישנן שלוש תוכניות:

באירלנד שנה זו נקראת Fifth Year (או באירית Cúigú Bhliain), והיא השנה החמישית של בית הספר התיכון, בה לומדים בני 15 עד 17, ולאחריה ניתן לבחור להמשיך לשנה נוספת. בשנה זו התלמידים מתכוננים לקבלת תעודת סיום הלימודים (Leaving Certificate).

ארצות הברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בארצות הברית, תלמיד בכיתה י"א מכונה בדרך כלל "student in the eleventh grade" או "junior". הרוב המכריע של התלמידים בכיתה י"א עוברים את מבחן SAT או ACT, המתקיימים בסמסטר השני של שנה זו, השלישית בתיכון.

תלמידי מתמטיקה בשנה זו בדרך כלל לומדים את החלק השני בלימודי האלגברה (Algebra II), אך נושאים כמו טריגונומטריה או הכנה לחשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי מוצעים לפעמים לתלמידים המעוניינים ללמוד מתמטיקה ברמת-קולג' בשנתם האחרונה בתיכון (כיתה י"ב). בחלק מהמדינות עשויים להיות שילובים של כל אחד מהנושאים המפורטים. הם עשויים גם לקחת קורסים קלים יותר כגון Algebra I (החלק הראשון בלימודי האלגברה) וגאומטריה, אם אין להם את התנאים המוקדמים הנדרשים לקורסים המתקדמים יותר שפורטו. תלמידים מתקדמים במתמטיקה לומדים לעיתים קרובות גם חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי או סטטיסטיקה.

בשיעורי מדעים, תלמידי שנה זו לומדים בדרך כלל ביולוגיה, פיזיקה או כימיה, ובמיוחד כימיה במעבדה.

בשיעורי אנגלית, תוכנית ההכנה-למכללה תכלול גם ספרות אמריקאית. לרוב, ספרות אנגלית נלמדת בשנה זו. בין הספרים הנלמדים נמנים ביבר הזכוכית, אות השני, ציד המכשפות, גטסבי הגדול, על עכברים ואנשים, הרפתקאותיו של האקלברי פין, ענבי זעם, ובין הסופרים הנלמדים נמנים ג'ונתן אדוארדס, אמי טאן ולוריין הנסברי.

בתוכנית לימודי החברה, תלמידי שנה זו לומדים בדרך כלל על ההיסטוריה של ארצות הברית או על ההיסטוריה של העולם משנות ה-70 של המאה ה-19 עד המאה ה-21. קורסים אלה נלמדים גם בכיתה ט' או י'. בנוסף, התלמידים עשויים לרכוש ידע מתקדם יותר בתרבות עולמית ובגאוגרפיה, לצד לימודי מקצועות חברתיים מתקדמים יותר כמו פסיכולוגיה, כלכלה, סוציולוגיה וממשל.

תלמידי תיכון רבים בשנה זו בוחרים ללמוד שפה זרה, אף על פי שאין זה נדרש בתוכניות הלימודים בחלק גדול מבתי הספר התיכוניים.

בעוד שבדרך כלל אחרי כיתה זו באה כיתה י"ב, חלק מהקולג'ים יקבלו תלמידים מצטיינים מכיתה זו כחלק מתוכנית לכניסה מוקדמת לקולג'. לחלופין, חלק מהסטודנטים עשויים לבחור לסיים את לימודיהם מוקדם יותר באמצעות מבחנים מותאמים או נקודות זכות. בני נוער הלומדים בכיתה זו חייבים להיות בני 16 לפחות ב-31 באוגוסט, מכיוון שב-1 בספטמבר באותה שנה מתחילה שנת הלימודים האקדמית. בני נוער מגיעים לגיל 17 במהלך שנת לימודים זו, והיא הקודמת לשנת הלימודים האחרונה בלימודי התיכון.

בבולגריה, כיתה י"א קודמת לשנת הלימודים האחרונה בתיכון (גימנסיה). תלמידי כיתה זו הם בדרך כלל בני 17–18.

בבלגיה, כיתה י"א נקראת "5e secondaire" (מילולית, "השנה החמישית לבית הספר התיכון") בחלק דובר הצרפתית של המדינה, "5de middelbaar" בחלק דובר ההולנדית ו"5te sekundäre" בחלק דובר הגרמנית.

בבנגלדש, תלמידים מתקבלים לכיתה י"א לאחר שעברו את הבחינות לתעודת בית ספר תיכון (SSC).[3] מוסדות חינוך המציעים חינוך לכיתות י"א–י"ב ידועים במדינה בתור מכללות. כדי ללמוד בכיתה י"א, על התלמידים לבחור באחד משלושה זרמים (תחומי דעת) – מדעים, מדעי הרוח ולימודי עסקים.[4]

בברזיל, כיתה י"א היא "segundo ano do ensino médio", כלומר "הכיתה השנייה בתיכון". תלמידי כיתה זו הם בדרך כלל בני 16.

בהודו, לאחר שסיימו את בחינות ה-Class X Boards, התלמידים בוחרים בזרם (תחום הדעת) שהם מעוניינים ללמוד.

ישנם שלושה זרמים:

בתי ספר מסוימים מציעים לימודי הינדית/בנגלית גם כמקצוע עיקרי או מקצועי. שילוב הזרמים הלימודיים יכול להשתנות בין המוסדות במדינה.

תלמיד יכול לשנות את הזרם שבחר באמצע שנת הלימודים ממדעים לזרמים אחרים (אך לא להפך). בכיתה י"א התלמידים מתכוננים לגשת למבחני קבלה במכללות ובאוניברסיטאות השונות ברחבי המדינה.

בהונג קונג, כיתה י"א נקראת Form 5.

אנגליה ווילס

[עריכת קוד מקור | עריכה]

Year 12, או Lower Sixth form, היא המקבילה לכיתה י"א בארצות הברית (11th grade). זוהי השנה השישית, והקודמת לשנת הלימודים האחרונה בלימודי התיכון. במהלך Year 12, התלמידים בדרך כלל נבחנים על המחצית הראשונה של שלושה-ארבעה מקצועות ברמה A או מקצועות מקבילים אליהם. חלק מהסטודנטים ניגשים לבחינות ברמה משנית-מתקדמת (AS-Level) בסוף כיתה זו.

לאחר מכן, התלמידים עולים ל-Year 13 (המקבילה לכיתה י"ב), וייתכן שיוכלו לפרוש ממקצוע.[דרוש מקור] סיום מוצלח של הלימודים יביא מביא בדרך כלל להענקת תעודה ברמה A, אם כי ניתן לקבל הסמכה ברמות BTEC (המועצה ללימודי עסקים וטכנולוגיה).

בסקוטלנד, השנה החמישית (לחינוך תיכוני) או S5 היא אופציונלית, והתלמידים בה יעמדו לרוב ברמת "Higher", המהווה את דרישת הליבה לכניסה לאוניברסיטה. אחריה מגיעה השנה השישית והאחרונה (הידועה גם כ-S6), שגם אינה חובה. גיל התלמידים בכיתה זו נע בדרך כלל בין 16 ל-17.

צפון אירלנד

[עריכת קוד מקור | עריכה]

המערכת דומה לזו שבאנגליה בכיתה זו. ב-Lower Sixth Form (הידועה גם כ-Year 13), התלמידים מתחילים קורס בן שנתיים, שבסיומו עליהם לצבור שלושה ציוני A במקצועות שבחרו.

הפיליפינים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בפיליפינים, כיתה י"א (בפיליפינית "Ikalabing-isang Baitang") היא השנה הראשונה בתיכון. נושאי הלימוד תלויים בארבעת המסלולים הקיימים:

תלמידי שנה זו הם בדרך כלל בני 16–17.

ביוון, כיתה י"א נחשבת לשנה ב' של בית הספר התיכון (Δευτέρα Λυκείου – דֶּפְטֵרָה לִיקִיוּ). היא אינה שנת חובה מבחינת החוק, והיא קודמת לשנת הלימודים האחרונה בלימודי התיכון במדינה.

בישראל, גיל התלמידים בכיתה י"א נע לרוב סביב 16–17. בכיתה זו התלמידים במדינה מתחילים את בחינות הגמר שלהם לקראת קבלת תעודת הבגרות.

בלבנון, כיתה י"א ידועה גם כ-"grade 11" או "premiere". לקראת כיתה י"ב התלמידים מחולקים למדעי החיים (LS או SV) או מדעים כלליים (GS או SG), כלכלה (ES או SE) או מדעי הרוח (H). החלוקה נעשית לפי ציוני התלמידים, ולעיתים גם לפי בחירת התלמיד כמקצוע שילמד בהמשך בקולג'. ניתן לעבור ממקצוע מדעי לכלכלה בכיתה י"ב, אך לא להפך.

במלזיה, כיתה י"א, הידועה גם כ-Form 5. בשנה זו התלמידים הם בני 17, וזוהי השנה החמישית והאחרונה בבית הספר העל-יסודי.

בחלקים מסוימים במקסיקו, כיתה י"א היא השנה השנייה בתיכון. רוב התלמידים נכנסים לכיתה זו בגיל 16, אך חלקם עשויים להיכנס מוקדם יותר (בגיל 15) או מאוחר יותר (בגיל 17).

בסינגפור, כיתה י"א נחשבת כ"שלב 5 בתיכון".

רק תלמידים שלוקחים דרגות N (דרגות אקדמיות רגילות) ילמדו בכיתה זו, ואלו שבזרמים המהירים יותר יקבלו את דרגות ה-O שלהם (דרגות רגילות) ב"שלב 4 בתיכון" (כיתה י'), ולאחר מכן ימשיכו לקולג' צעיר למשך שנתיים או לפוליטכניון (מוסד גבוה ללימודים טכניים) ל-3 שנים.

בספרד, המקבילה הקרובה ביותר לכיתה י"א היא השנה הראשונה של הבגרויות (Bachillerato בספרדית). בכיתה זו לומדים בדרך כלל בגיל 16 עד 17. בשנה זו עוברים התלמידים שינויים רבים, כאשר הם יכולים להתחיל לבחור את תחומי הדעת שהם מעוניינים ללמוד בהמשך באוניברסיטה. ישנם שלושה סוגים של "בגרויות":

מקצועות עיקריים (חובה): ספרדית, אנגלית, חינוך גופני ופילוסופיה.

מדעים: מתמטיקה, פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, גאולוגיה (תארים מוכווני-בריאות) או ציור טכני.

מדעי הרוח/סוציולוגיה: לטינית ויוונית או סוציולוגיה וכלכלה, היסטוריה וספרות.

אומנויות: מוזיקה, דרמה, עיצוב, תולדות האמנות.

בנורווגיה, השנה האחת-עשרה ללימודים היא השנה הראשונה של בתי הספר התיכוניים במדינה (Videregående skole). היא לא נקראת "כיתה י"א", אלא "הכיתה הראשונה בתיכון" או VG1. אף על פי שלימודי התיכון בנורווגיה אינם חובה במדינה, כ-93% מבני ה-16–18 נרשמים אליהם.[5] אין מגבלת גיל מקסימלית להתחלת או לסיום הלימודים בבית הספר התיכון, אך תלמידים אינם יכולים להירשם אליו מוקדם יותר מהשנה שבה ימלאו להם 16 שנים.

בניו זילנד, Year 12 היא המקבילה לכיתה י"א, והתלמידים בכיתה זו הם בני 16 או 17. זו השנה הרביעית של בית הספר התיכון והשנה השתים-עשרה של החינוך החובה במדינה. במהלך ה-Year 12, רוב התלמידים משלימים את השלב השני לקבלת התעודה הלאומית להישגים חינוכיים (NCEA), ההסמכה הלאומית העיקרית במדינה לתלמידי תיכון. סטודנטים בשנה זו בדרך כלל לומדים אנגלית (או מאורית) ולפחות חמישה מקצועות בחירה, כאשר מקצוע המתמטיקה מומלץ מאוד לבחירה.

בנפאל, לאחר שהתלמידים משלימים את בחינות ה-SEE שלהם, הם מתחילים את כיתה י"א, שנחשבת לתחילת שלב ה"לימודים ברמת קולג'".

כיתה י"א אינה נחשבת שנת בית ספר, אך סטודנטים בקולג' יכולים לבחור מבין שלושה זרמי לימוד שונים (מדע, אמנויות או ניהול).

מתמטיקה, מדעי החברה, נפאלית ואנגלית הם מקצועות חובה בכל הזרמים.

כיתה י"א היא הראשונה מבין השנתיים בקולג' (כיתה י"ב היא השנה האחרונה לפני תחילת הלימודים האוניברסיטאיים), והיא מכונה באותה מידה גם "שנה ראשונה". תלמידי כיתה זו הם בני 15 עד 16. בשנה זו, התלמידים יכולים לבחור מבין הנושאים הבאים:

-פרה-רפואה (ביולוגיה, פיזיקה, כימיה)

-פרה-הנדסה (מתמטיקה, פיזיקה, כימיה)

-מסחר

-מדעי הרוח

-מדע

-כלכלת בית

-אומנויות

מקצועות החובה הם אורדו, לימודי אסלאם (בשנה א' בלבד) ולימודי פקיסטן (בשנה ב' בלבד). התלמידים יכולים לבחור את הנושא המועדף עליהם על בסיס תוצאת מבחן ה-SSC (המתקיים בכיתות ט' ו-י').

בפינלנד יש שלוש שנות תיכון. כיתה י"א היא השנייה מביניהן.

המקבילה לשנה זו היא ה-"Première", הקודמת לשנת הלימודים האחרונה בלימודי התיכון בצרפת ("Terminale").

בשנה זו נדרשים כל הסטודנטים להתמחות בתחום דעת כלשהו. כדי להבדיל מהתמחות בלימודים אוניברסיטאיים, נוהג זה נקרא 'אלפביתיזציה' (alphabetisation); רוב הזמן ההתמחות כוללת מתן שירותים לקהילה, כמו הוראה בבתי ספר, או סיוע בבתי חולים או ספריות. בנוסף, בשנה זו התלמידים עושים את המבחן הלאומי של ה-ICFES (המכון הקולומביאני לקידום השכלה גבוהה), וכן מתייצבים לגיוס לצבא קולומביה. לפי החוק, הצבא לא יכול לגייס תלמידים קטינים; ורוב תלמידי כיתה י"א במדינה הם בני 16–17, כך שהגיוס לעיתים משתנה לתשלום כספי.

בכל המחוזות והטריטוריות, למעט קוויבק, יש להמשיך לכיתה י"ב כדי להשלים את לימודי התיכון. בקוויבק, Grade 11 (או sec. 5) היא השנה האחרונה בחינוך על-יסודי, כשלאחריה CEGEP (קיצור של Collège d'enseignement général et professionnel - "קולג' כללי ומקצועי"), שלב קדם-אוניברסיטאי הייחודי למדינה.

כיתה י"א היא השנה האחרונה בחינוך העל-יסודי, סוף התיכון, וזוהי שנת בחינות, שבה הלימודים לקראת קבלת תעודת ה-USE אינטנסיביים יותר מאשר בכיתה י'. בשנה זו ניתנת עדיפות לחזרה על החומר שנלמד בתיכון (כיתות ה'–י') במתמטיקה, ברוסית ובמקצועות הבחירה של התלמידים.

בשוודיה, כיתה י"א היא השנה הראשונה בבית הספר העל-יסודי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כיתה י"א בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Schools, colleges to reopen on March 30: Dipu Moni". theindependentbd.com. ארכיון מ-2021-07-17. נבדק ב-2021-07-17.
  2. ^ ACS EGHAM GRADE PLACEMENT, ACS International Schools
  3. ^ Staff Correspondent. "Government revises guidelines for 11th grade admission". bdnews24.com. ארכיון מ-2016-05-13. נבדק ב-2021-07-16.
  4. ^ "HSC registration begins June 29, no eligibility tests in colleges". The Financial Express (באנגלית). ארכיון מ-2021-07-17. נבדק ב-2021-07-17.
  5. ^ "Nøkkeltall Utdanning - SSB". אורכב מ-המקור ב-2017-12-27. נבדק ב-2017-12-27.