הפרעת חרדה מוכללת – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
קיצור פתיח (מחיקת מס' שורות), אפידמיולוגיה: שינוי כותרת ל "שכיחות ואפידמיולוגיה", הכנסת מקורות, שינוי תוכן פרק שכיחות ואפידמיולוגיה.
שורה 1: שורה 1:
{{בעבודה}}
{{בעבודה}}
{{מחלה
'''הפרעת חרדה מוכללת''' (ב[[אנגלית]]: Generalized Anxiety Disorder, ב[[ראשי תיבות]]: GAD) היא [[הפרעת חרדה]] המאופיינת ב[[דאגה]] רבה, בלתי נשלטת ולרוב בלתי רציונלית, המופיעה באופן בלתי פרופורציונלי בתגובה לאירועים רבים ושונים בחיי היומיום של האדם.
| שם =

| שם בלועזית = Generalized Anxiety Disorder
[[חרדה]] רגילה יכולה להיות תגובה נורמלית וסתגלנית של אנשים לאיום, המכינה את האורגניזם ל[[תגובת הילחם או ברח]]; עם זאת, אנשים המגיבים בחרדה כמעט על כל אירוע, עשויים להיות מאובחנים כסובלים מהפרעת חרדה מוכללת. על פי מדריך האבחנות הפסיכיאטרי [[DSM|DSM IV TR]], הפרעת חרדה מוכללת כוללת חרדה ודאגה מוגזמות לאורך תקופה של לפחות שישה חודשים, לגבי מספר מאורעות או פעילויות. הדאגה קשה לשליטה, וקשורה בתסמינים [[סומטיזציה|סומטים]], כמו מתח ב[[שריר|שרירים]], רגזנות, [[הפרעת שינה|קשיי שינה]] וחוסר מנוחה. לצורך אבחנה של GAD יש לוודא כי החרדה אינה נגרמת בעקבות גורמים אחרים - שימוש ב[[תרופות]] או [[סם (כללי)|סמים]], או [[מחלה]] גופנית אחרת, וכן כי היא אינה מתרחשת רק בעת [[הפרעת מצב רוח]] אחרת או [[הפרעה נפשית|הפרעה פסיכאטרית]] אחרת. החרדה בלתי נשלטת, נחוות כגורמת סבל וגורמת לפגיעה בתחומי חיים חשובים לאדם עצמו.
| תחום = בריאות הנפש
| ICD10 = F41.1
| DSM-5 = 300.02
}}
'''הפרעת חרדה מוכללת''' (ב[[אנגלית]]: Generalized Anxiety Disorder, ב[[ראשי תיבות]]: GAD) היא [[הפרעת חרדה]] המאופיינת ב[[דאגה]] רבה, בלתי נשלטת ולרוב בלתי רציונלית, המופיעה באופן בלתי פרופורציונלי בתגובה לאירועים רבים ושונים בחיי היומיום של האדם. [[חרדה]] רגילה יכולה להיות תגובה פרופורציונלית וסתגלנית של אנשים לאיום, המכינה את האדם להתמודדות עם איום זה. עם זאת, אנשים המגיבים בחרדה כמעט על כל סוג של אירוע, (ולעיתים קרובות בצורה שאינה פרופורציונלית לאיום) עשויים להיות מאובחנים כסובלים מהפרעת חרדה מוכללת.


== אבחנה ==
== אבחנה ==
שורה 18: שורה 23:
* ההפרעה אינה בשל השפעות [[פיזיולוגיה|פיזיולוגיות]] ישירות של חומרים (כמו שימוש ב[[סם (כללי)|סמים]] או [[תרופות]] או מצב רפואי אחר (לדוגמה [[יתר פעילות של בלוטת התריס]]), ואינה מופיעה רק במהלך [[הפרעת מצב רוח]] אחרת, הפרעה [[פסיכוזה|פסיכוטית]] או [[הפרעה התפתחותית נרחבת]].
* ההפרעה אינה בשל השפעות [[פיזיולוגיה|פיזיולוגיות]] ישירות של חומרים (כמו שימוש ב[[סם (כללי)|סמים]] או [[תרופות]] או מצב רפואי אחר (לדוגמה [[יתר פעילות של בלוטת התריס]]), ואינה מופיעה רק במהלך [[הפרעת מצב רוח]] אחרת, הפרעה [[פסיכוזה|פסיכוטית]] או [[הפרעה התפתחותית נרחבת]].


== שכיחות ואפידמיולוגיה ==
== [[אפידמיולוגיה]] ==
GAD היא הפרעה שכיחה יחסית. עם זאת כיוון שהיא נלווית להפרעות רבות, ישנן חילוקי דעות לגבי שכיחותה המדויקת.<ref>{{צ-ספר|מחבר=חנן מוניץ (עורך)|שם=פרקים נבחרים בפסיכיאטריה|מו"ל=דיונון|מהדורה=שישית|שנת הוצאה=2016|עמ=330-332|פרק=12: הפרעות חרדה}}</ref> השכיחות המקובלת כיום נעה בין 2% ל 5%. היחס בין נשים לגברים הוא 2:1. בקרב מתבגרים השכיחות היא 0.9%. השכיחות בקרב בוגרים בארצות הברית היא 2.9%. במדינות אחרות בעולם השכיחות נעה בין 0.4% ל 3.6%. הסיכוי לפתח את ההפרעה לאורך החיים הוא 9%. אצל נשים הסיכוי כפול. <ref>{{צ-ספר|מחבר=American Psychiatric Association|שם=Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM–5)|מו"ל=American Psychiatric Association|שנת הוצאה=2013|עמ=222-226|פרק=Anxiety Disoreder}}</ref>
GAD היא הפרעה שכיחה ביותר. הערכות של [[אפידמיולוגיה#מושגים|הימצאותה]] לשנה נעות בין 3-8%. הערכות לגבי הימצאותה לזמן חיים נעות בין 5-8% לאוכלוסייה. היחס בין נשים לגברים הוא 2:1.


== תחלואה נלווית ==
== תחלואות נלוות ==
GAD היא כפי הנראה ההפרעה השכיחה ביותר ש[[תחלואה נלווית|מתלווה]] להפרעות נפשיות אחרות, בעיקר ל[[חרדה חברתית]], [[פוביה|פוביה ספציפית]], [[הפרעת פאניקה]], או [[דיכאון]]. כ-%50-90 מהסובלים מ-GAD יסבלו מהפרעה פסיכאטרית נוספת. עד 25% יסבלו בסופו של דבר גם מהפרעת פאניקה; ההבדל בין הפרעה זו ל-GAD הוא היעדר התקפות פאניקה ספונטניות ב-GAD.
GAD היא כפי הנראה ההפרעה השכיחה ביותר ש[[תחלואה נלווית|מתלווה]] להפרעות נפשיות אחרות, בעיקר ל[[חרדה חברתית]], [[פוביה|פוביה ספציפית]], [[הפרעת פאניקה]], או [[דיכאון]]. כ-%50-90 מהסובלים מ-GAD יסבלו מהפרעה פסיכאטרית נוספת. עד 25% יסבלו בסופו של דבר גם מהפרעת פאניקה; ההבדל בין הפרעה זו ל-GAD הוא היעדר התקפות פאניקה ספונטניות ב-GAD.



גרסה מ־09:34, 15 באוגוסט 2017

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.


שגיאות פרמטריות בתבנית:מחלה

פרמטרים [ DSM-5, שם בלועזית ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

הפרעת חרדה מוכללת
תחום בריאות הנפש
טיפול
סיווגים
ICD-10 F41.1
ICD-11 6B00 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הפרעת חרדה מוכללתאנגלית: Generalized Anxiety Disorder, בראשי תיבות: GAD) היא הפרעת חרדה המאופיינת בדאגה רבה, בלתי נשלטת ולרוב בלתי רציונלית, המופיעה באופן בלתי פרופורציונלי בתגובה לאירועים רבים ושונים בחיי היומיום של האדם. חרדה רגילה יכולה להיות תגובה פרופורציונלית וסתגלנית של אנשים לאיום, המכינה את האדם להתמודדות עם איום זה. עם זאת, אנשים המגיבים בחרדה כמעט על כל סוג של אירוע, (ולעיתים קרובות בצורה שאינה פרופורציונלית לאיום) עשויים להיות מאובחנים כסובלים מהפרעת חרדה מוכללת.

אבחנה

  • חרדה ודאגה מוגזמות (ציפיה דאוגה), שמופיעות ברוב הזמן לפחות למשך שישה חודשים, לגבי מספר אירועים או פעילויות (כמו תפקוד בעבודה או בלימודים).
  • האדם מתקשה לשלוט בדאגות.
  • החרדה והדאגה קשורות בשלושה או יותר מן התסמינים הבאים: (לפחות חלק מהתסמינים מופיעים ברוב הזמן במשך ששת החודשים הקודמים; בילדים מספיק פריט אחד בלבד.)
  1. חוסר מנוחה או הרגשה של הימצאות "על הסף".
  2. מתעייפים בקלות
  3. חווים קשיים בריכוז
  4. רוגזניים
  5. מתח בשרירים
  6. הפרעות בשינה (קושי להירדם או התעוררויות משינה, או שינה חסרת מנוחה ולא מספקת)

שכיחות ואפידמיולוגיה

GAD היא הפרעה שכיחה יחסית. עם זאת כיוון שהיא נלווית להפרעות רבות, ישנן חילוקי דעות לגבי שכיחותה המדויקת.[1] השכיחות המקובלת כיום נעה בין 2% ל 5%. היחס בין נשים לגברים הוא 2:1. בקרב מתבגרים השכיחות היא 0.9%. השכיחות בקרב בוגרים בארצות הברית היא 2.9%. במדינות אחרות בעולם השכיחות נעה בין 0.4% ל 3.6%. הסיכוי לפתח את ההפרעה לאורך החיים הוא 9%. אצל נשים הסיכוי כפול. [2]

תחלואה נלווית

GAD היא כפי הנראה ההפרעה השכיחה ביותר שמתלווה להפרעות נפשיות אחרות, בעיקר לחרדה חברתית, פוביה ספציפית, הפרעת פאניקה, או דיכאון. כ-%50-90 מהסובלים מ-GAD יסבלו מהפרעה פסיכאטרית נוספת. עד 25% יסבלו בסופו של דבר גם מהפרעת פאניקה; ההבדל בין הפרעה זו ל-GAD הוא היעדר התקפות פאניקה ספונטניות ב-GAD.

אטיולוגיה

הגורמים ל-GAD אינם ידועים באופן מלא. הגישה המקובלת היא שמדובר בשילוב של גורמים פסיכולוגיים וביולוגים.

גורמים ביולוגים

מחקר שבדק ממצאי הדמיה מוחית PET, מצא כי בקרב הסובלים מ-GAD ישנו קצב מטבולי נמוך באזור גרעיני הבסיס של המוח וכן בחומר הלבן, בהשוואה לנבדקי קבוצת ביקורת. מחקרים גנטים מצאו כי ל-25% מהסובלים יש קרוב משפחה נוסף מדרגה ראשונה שסובל מ-GAD. מספר מחקרי תאומים גילו התאמה של 50% בין תאומים מונוזיגוטיים, ו-15% בין תאומים דיזיגוטיים.

גורמים פסיכולוגים

ישנם שני זרמי מחשבה מרכזיים המסבירים את הגורמים הפסיכו-חברתיים המובילים להתפתחותה של GAD, הראשון הוא הזרם ההתנהגותי-קוגניטיבי והשני הוא הזרם הפסיכואנליטי. לפי הזרם ההתנהגותי-קוגניטיבי, הפרעת החרדה נובעת מתפיסת סכנות לא תקינה ולא מדויקת; אי הדיוק נובע מתשומת לב סלקטיבית לפרטים שליליים בסביבה, עיוות בעיבוד מידע, והשקפה שלילית לגבי היכולת העצמית להתמודדות. לעומת זאת, לפי הזרם הפסיכואנליטי, החרדה היא תסמין של קונפליקטים לא פתורים ותת מודעים.

מאפיינים קליניים

המאפיינים המרכזים של GAD הם חרדה ודאגות מתמשכות ומוגזמות, המלוות במספר תסמינים פזיולוגים, בהם מתח מוטורי, פעילות יתר של מערכת העצבים האוטונומית ודריכות קוגניטיבית. חרדה זו מפריעה להיבטים אחרים של חייו של האדם. דפוס זה קיים במשך מרבית הימים לאורך תקופה של לפחות שישה חודשים.

המתח המוטורי מופיע לרוב כנטייה לרעד, חוסר מנוחה וכאבי ראש. פעילות יתר של המערכת האוטונומית מתבטאת בקוצר נשימה, הזעה מוגזמת, דפיקות לב מוגברות ותסמינים שונים של מערכת העיכול. הדריכות הקוגניטיבית מתבטאת ברוגזנות ותגובת בהלה מהירה. לעתים קרובות אנשים הסובלים מ-GAD פונים לרופא כללי בשל התסמינים הפיזיולוגים הללו.

מהלך ופרוגנוזה

גיל תחילת התסמונת אינו ברור. רבים מן הסובלים מ-GAD טוענים כי תמיד היו אנשים חרדתיים. רוב הסובלים מההפרעה מגיעים לטיפול רפואי בסביבות גיל 20, אך רק שליש מהם פונים לטיפול פסיכיאטרי או פסיכולוגי. השאר פונים אל מומחים במקצועות רפואיים אחרים, על פי התסמינים הגופניים מהם הם סובלים. ככלל, זוהי הפרעה כרונית הנמשכת כל החיים, אם כי עשויה להיות הקלה בתקופות מסוימות או תחת טיפול מוצלח.

טיפול

כפי הנראה הטיפול המוצלח ביותר ב-GAD הוא טיפול המשלב גישות פסיכותרפויטיות, תרופתיות ותמיכתיות.

פסיכותרפיה

גישת הטיפול הפסיכולוגי המתאימה ביותר להפרעה, על פי המחקרים, היא גישה התנהגותית- קוגניטיבית, תמיכתית ומכוונת תובנה. כפי הנראה לטיפולים אלו יתרונות לטווח ארוך וקצר. הטכניקות המרכזיות בהן מתרכז הטיפול ההתנהגותי הן טכניקות הרפיה וביופידבק; ממצאים מחקריים לגביהן הצביעו על יעילות בטיפול. פסיכותרפיה מוכוונת תובנה מתמקדת בחשיפת הקונפליקטים התת מודעים וזיהוי כוחות האגו, אך עדיין חסרים מחקרים מבוקרים המאששים את יעילותו של טיפול זה לבדו.

במקביל לפסיכותרפיה, נראה כי רוב הסובלים מ-GAD חווים שיפור ניכר בחרדה כאשר ניתנת להם האפשרות לדון בבעיה עם איש מקצוע אמפתי. לעתים בתהליך זה ניתן לזהות את המצבים החיצוניים המעוררים את החרדה, ולנסות בעזרת האדם ומשפחתו להוריד את הלחצים בסביבה. הגישה הפסיכואנליטית רואה את החרדה כמסמנת של סערה תת-מודעת שנדרש בירור לגביה. החרדה עשויה להיות נורמלית, מוגזמת, מסתגלת או בלתי מסתגלת. החרדה יכולה להופיע במצבים רבים במהלך החיים, ולעתים ההקלה על התסמין אינה הפתרון הנכון. לחולים המעוניינים להבין את מקורות החרדה, פסיכותרפיה בגישה זו עשויה להועיל; יחד עם זאת, בטיפול בגישה אנליטית-פסיכודינמית, העוסקת יותר בבירור עמוק של התסמין ופחות בטיפול בתסמין עצמו - הטיפול עצמו יכול בתחילה להעלות את רמות החרדה. מטרת הטיפול היא להעלות את רמת הסובלנות של המטופל כלפי החרדה, ולאו דווקא למגרה.

טיפול תרופתי

ההחלטה לטפל ב-GAD באמצעות תרופות צריכה להעשות בשיקול דעת, שכן מטבעה ההפרעה היא ארוכת טווח. שלוש קבוצות התרופות העיקריות בטיפול הן בנזודיאזפינים, SSRI ו-SNRI, תרופות אחרות שיכולות להיות יעילות הן בוספירון, טריציקליים וחוסמי בטא. חלק מן המחקרים ממליצים על טיפול בן 6-12 חודשים, ואילו אחרים גורסים כי יש צורך בטיפול ארוך יותר, ייתכן שלכל החיים. כ-25% מהמטופלים בתרופות עשויים לחזור ולסבול מחרדה כחודש לאחר הפסקת הטיפול, ו-60-80% חוזרים לסבול ממנה בשנה הראשונה לאחר הפסקת הטיפול. למרות שחלק מן החולים מפתחים תלות בבנזודיאזפינים, לרוב לא מתפתחת סבילות להשפעותיהם הטיפוליות של כל התרופות.

לקריאה נוספת

  • Kaplan & Sadock's Synopsis of Psychiatry, tenth edition.

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.

  1. ^ חנן מוניץ (עורך), 12: הפרעות חרדה, פרקים נבחרים בפסיכיאטריה, שישית, דיונון, 2016, עמ' 330-332
  2. ^ American Psychiatric Association, Anxiety Disoreder, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM–5), American Psychiatric Association, 2013, עמ' 222-226