חמולת קוואסמה
חמולת קוואסמה (בערבית: القواسمة) היא חמולה פלסטינית מחברון הידועה בכך שרבים מחבריה היו פעילי ארגון הטרור חמאס וחלקם אף היו ראשי החמאס בחברון ומחבלים מתאבדים. האב המייסד שעליו מתייחסים בני החמולה הוא הסייד אבי אלקאסם אלג'ניד מבגדד נכדו של מוסא אל-כאט'ם[1].
פעילי טרור ידועים מחמולת קוואסמה הם:[2]
- מחמוד עמדאן סלים קוואסמה - מחבל מתאבד שביצע את הפיגוע בקו 37 בחיפה (מת)
- חאזם קוואסמה - ביצע פיגוע ירי בקריית ארבע (מת)
- פואד קוואסמה - מחבל מתאבד שביצע את הפיגוע בכיכר גרוס בחברון (מת)
- חמזה קוואסמה - רצח את נתנאל עוזרי (מת)
- מוחסן קוואסמה - ביצע פיגוע על יישוב נגוהה (מת)
- ראאד מיסק קוואסמה - מחבל מתאבד שביצע את הפיגוע בקו 2 בירושלים (מת)
- עבדאללה קוואסמה - ראש החמאס בחברון (מת, נהרג על ידי הימ"מ)
- באסל קוואסמה - ראש החמאס בחרון אחרי מותו של אחמד באדר (מת)
- אחמד עבד קוואסמה - מחבל מתאבד, אחד מאלה שביצעו את פיגוע ההתאבדות הכפול בבאר שבע (מת)
- עימאד קוואסמה - בכיר חמאס בחברון (נעצר ב-2004)
בעקבות פיגועים אלה ערכו צה"ל, השב"כ והימ"מ פעילות נרחבת כנגד חברי החמולה שכללה מעצרים רבים ואף הריגת מספר מחבלים.
ב-21 ביוני 2003 נהרג עבדאללה קוואסמה, ראש החמאס בחברון, מירי של הימ"מ אחרי שהתנגד למעצר. הפלסטינים טענו שמסתערבים ירו בו כשיצא ממסגד בחברון. פעולה זו עוררה מחלוקת בדעת הקהל העולמית.
יורשו בתפקיד, אחמד באדר, נהרג ב-9 בספטמבר 2003. הוא הוחלף בידי באסל קוואסמה. באסל נהרג בפעולה צבאית של צה"ל אחרי שאותר על ידי השב"כ. הוא התבצר בבית פלסטיני, אחרי שגירש את תושביו באיומי נשק. אחרי שסירב להיכנע וירה על החיילים שצרו על הבית, טנק ירה פגז, וכשגם זה לא עזר הובא למקום דחפור D9N משוריין שהרס את הבית על באסל. תת מקלע נמצא ליד גופתו של באסל קוואסמה.
ב-31 באוגוסט 2004 אחמד עבד קוואסמה, ביצע פיגוע התאבדות בבאר שבע בו נהרגו 16 אזרחים ישראלים. הוא נשלח על ידי קרובו, ויורשו של באסל, עימאד קוואסמה. ב-13 באוקטובר 2004 נעצר עימאד קוואסמה על ידי צה"ל בעקבות מידע מודעיני שהתקבל מהשב"כ. עימאד נכנע מיד לאחר שדחפור D9R משוריין החל להרוס את הבית בו התבצר.[3][4]
ב-2011 עצר השב"כ 13 תאי טרור של חמאס שעמדו להוציא פיגוע, בין המחבלים שנעצרו נמנו שניים מחמולת קוואסמה. [2]