רונלד כהן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רונלד כהן
Ronald Mourad Cohen
לידה 1 באוגוסט 1945 (בן 78)
קהיר, מצרים עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
מפלגה מפלגת הלייבור עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג שרון הראל (1987–?) עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה Knight Bachelor עריכת הנתון בוויקינתונים
www.ronaldcohen.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סר רונלד כהןאנגלית: Sir Ronald Cohen; נולד ב-1 באוגוסט 1945) הוא איש עסקים, איל הון בריטי ודמות פוליטית. ידוע כאבי קרנות ההון סיכון בבריטניה, מייסד אייפקס פרטנרס ותורם למפלגת הלייבור הבריטית. כהן הוא יהודי יליד מצרים.

תולדות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

שנותיו הראשונות והשכלתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

רונלד כהן נולד בקהיר בשנת 1945 למשפחה יהודית שמוצאהּ מהעיר חלב שבסוריה, למיכאל מוראד כהן וסוניה לבית דואק מבריטניה, שמשפחתהּ גם כן מחלב[1]. אביו התעניין מאוד בתרבות הערבית והיה מעורה בה. כהן עצמו נשלח לבית ספר שנוהל על ידי נזירים, שם למד ערבית וצרפתית. בשנת 1957 בעקבות מבצע סיני ורדיפות שהיו במצרים לאחר מבצע סואץ, הפכו חיי המשפחה בלתי נסבלים והם נאלצו לעזוב את מצרים והגיעו ללונדון, לשכונת גולדרס גרין, בחוסר כל. כהן, שלפי עדותו לא ידע כלל אנגלית, פתח במסע להרחבת אופקיו בהדרכת אחד המורים בבית ספרו[2]. המורה הכין לו רשימת קריאה מגוונת ובסוף תקופתו בבית הספר השיג את מטרתו והתקבל לאוקספורד עם מלגה. באוקספורד היה פעיל במועדון הדיבייט "אוקספורד יוניון" ‏(Oxford Union) ואף נבחר לנשיאו (תפקיד אותו מלאו כמה מראשי ממשלת בריטניה והפוליטיקאים הבכירים שם). באוקספורד קיבל תואר בפילוסופיה, פוליטיקה וכלכלה. לאחר לימודיו באוקספורד למד בבית הספר למנהל עסקים בהרווארד וקיבל תואר מוסמך.

עסקיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר סיום לימודיו בהרווארד החל לעבוד בתאגיד הייעוץ מקינזי וב-1971 הקים קרן ההשקעות, שלאחר איחוד עם קרן דומה שהוקמה בארצות הברית הפכה לאייפקס פרטנרס. החברה צמחה לאיטה בשנות ה-70 אך נהנתה מגידול מהיר בשנות ה-90 של המאה העשרים. הקרן מעורבת בהנפקות שונות והשקעות במספר רב של תחומים, ובהם: טכנולוגיה וטלקומוניקציה, רפואה, שירותים פיננסים ועסקיים, קמעונאות וצריכה. בין היתר השקיעה בכ-500 חברות הזנק ובחברות מבוססות. בתחילת המאה ה-21 חדרה לשוק הישראלי ורכשה את השליטה בחברות בזק ותנובה[3][4]. בשנת 2008 פרש כהן מניהול הקרן.

ב-1996 סייע להקמת את בורסת ה-Easdaq המתרכזת במניות טכנולוגיה, כמקבילה ומתחרה אירופאית לבורסת הנאסד"ק[5].

כהן הקים קרנות השקעה נוספות שנועדו לתת פתרונות כלכליים לבעיות חברתיות, בהן הוא עסק נכון ל-2008: "פורטלנד טראסט" (Portland Trust) היא קרן ללא כוונת רווח שנועדה להשקעה במזרח התיכון. בין שאר פעולותיה, פורטלנד טראסט השקיעה למעלה ממיליארד דולר בבניית בתים ברמאללה ובשכם. כהן מאמין בהשפעת הכלכלה על פתרון סכסוכים עקובים מדם, ורואה בצפון אירלנד דוגמה להצלחה. בהקשר של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הוא סבור כי אם ישתפר מצבה של המשפחה הפלסטינית הממוצעת ובפרט בתחום הדיור והחינוך, הרי עמדת הבסיס של הסכסוך תשתנה[6]. כהן מעורב גם בקרן לשם רווח בשם "ברידג'ס ונצ'רס" להשקעה באזורים לא מפותחים בבריטניה והשגת שוויון. קרן אימפקט בשם Social Finance שהקים בשנת 2007, נחשבת ליזמה חלוצית בתחום השקעות האימפקט, וגייסה כספים עבור מיזם שהצליח לייצר רווח למשקיעים תוך כדי הגשמת מטרות של שילוב אסירים משוחררים בשוק העבודה[7]. Social Finance פתחה שלוחות גם בארצות הברית ובישראל, ובשנת 2018 הודיעה קרן השקעות נוספת של כהן שתשקיע במיזמי אימפקט בישראל 75 מיליון דולר[8].

בפוליטיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתחילת דרכו היה מזוהה עם המפלגה הליברלית בבריטניה, כיוון שלדבריו סלד מהגישה המעמדית של המפלגה השמרנית, ואף התמודד מטעמה, ללא הצלחה, לפרלמנט הבריטי והאירופי. ב-1996 החל לתמוך במפלגת העבודה הבריטית ובטוני בלייר. כהן הוא מהתורמים הגדולים למפלגה ובפרט נחשב למממן מרכזי של ראש הממשלה גורדון בראון.

פרטים אישיים ותוארי כבוד[עריכת קוד מקור | עריכה]

כהן זכה בתואר אבירות בשנת 2000 על תרומותיו לענף הון הסיכון, והוא ידוע מאז בבריטניה כ"סר רונלד". הוא כתב ספר (The Second Bounce of the Ball) על קורותיו בעולם העסקים.

כהן מכהן במספר מועצות מנהלים של ארגוני צדקה וציבור, הוא דירקטור של המוזיאון הבריטי ועומד בראש ועדה שמטרתה לחלק לצדקה כספים מחשבונות רדומים בבנקים.

כהן נישא שלוש פעמים. אשתו השלישית ואם שני ילדיו היא שרון הראל, ישראלית ובתו של יוסי הראל, מפקד האקסודוס, ומפיקת סרטים ("הלהקה", "דיזנגוף 99" ו"פארק גוספורד"). הוא חבר בבית הכנסת הרפורמי של מערב לונדון(West London Synagogue).

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רונלד כהן בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]