יהודה עדס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יהודה עדס
הרב יהודה עדס
הרב יהודה עדס
לידה 19 במאי 1937 (בן 86)
ט' בסיוון ה'תרצ"ז
ירושלים, פלשתינה (א"י) עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה ישיבת פוניבז' עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות חרדים ספרדים, מועצת גדולי התורה עריכת הנתון בוויקינתונים
חיבוריו בירור הלכה-בן כרך, ביאור הלכה - ראות עוף, שעורי שביעית, שעורי סוכה, שעורי חנוכה, פרזים ומוקפים, שערי יהודה
אב יעקב עדס עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הרב יהודה עדס (נולד בט' בסיוון ה'תרצ"ז, 19 במאי 1937) הוא ראש ישיבת קול יעקב בירושלים, חבר לשעבר במועצת גדולי התורה של דגל התורה, וחבר לשעבר בנשיאות ועד הישיבות.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בירושלים, בן למשפחת רבנים שמקורה בחלב שבסוריה. אביו, הרב יעקב עדס, היה ראש ישיבת פורת יוסף, חבר בית הדין הרבני הגדול וחבר מועצת הרבנות הראשית. אמו הייתה אסתר חיה, בת הרב עזרא הררי רפול. למד בתלמוד תורה מגן דוד, בישיבת קול תורה בירושלים אצל הרב שלמה זלמן אויערבך, ובישיבת פוניבז' שם התקרב לראשי הישיבה ואף למד מספר שנים בחברותא עם ראש הישיבה הרב שמואל רוזובסקי. בשבט תשכ"ב (1962) נישא לביילה-רחל, בתם של הרב דב כהן, הרב הראשון של חיל האוויר[1], וזהבה לבית רקובר.

לאחר נישואיו שימש מספר שנים כר"מ בשיעור א' בישיבת קול תורה.

לאחר פטירת אביו הקים על שם אביו, יחד עם אחיו הרב דניאל עדס, את ישיבת קול יעקב בשכונת בית וגן בירושלים, והוא מתגורר בסמוך לה. במשך שנים נודעה הישיבה במתכונת הייחודית שלה, שבה נחלקה הישיבה לתלמידים ממוצא אשכנזי וספרדי, אך החל משנת ה'תשע"א הישיבה מתפקדת כישיבה ספרדית לגמרי.

בשונה מהנהגותיהם של שאר ראשי הישיבות, הרב עדס ממעט למסור שיעורים כלליים בישיבה וכמעט שאינו יושב בבית המדרש של הישיבה בזמן הסדרים. עם זאת הוא מוסר שיחות מוסר ומעורב בהנהגות הישיבה.

פעילות ציבורית[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת ה'תשנ"ה הקים עם מספר ראשי ישיבות ספרדים את ארגון מרביצי תורה, המאגד אברכים ספרדים בעלי זיקה לעולם התורה הליטאי.

הוא מקימה ומורה דרכה של מפלגת קד, מפלגה ספרדית חרדית מוניציפלית, שב-2013 התמודדה בבחירות לעיריית בני ברק וזכתה לשני מושבים ולאחר מכן הצטרפה למפלגת דגל התורה.

הרב עדס היה חבר נשיאות בוועד הישיבות.

מועצת גדולי התורה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בכ"ו באב ה'תשע"ב צורף כחבר במועצת גדולי התורה של דגל התורה ביחד עם עוד שמונה חברים נוספים. כעבור עשרה חודשים פרש מהמועצה ומתפקידיו בוועד הישיבות מסיבות בריאותיות[2]. על רקע המחלוקת בציבור הליטאי, הורה הרב עדס לבני ישיבתו: "מרן ראש הישיבה הרב שטיינמן הוא מנהיג הדור, הצידקות שלו מפורסמת ואחריות הדור נופלת על כתפיו ורק לו אנו מחויבים לשמוע"[3].

לקראת הבחירות לרשויות המקומיות 2018 פרסם הרב עדס מכתב שבו כתב: "אני נאלץ לפרוש מהנהגת הציבור על כל המשתמע מכך וזה מחמת שתי סיבות: א. מחמת הבריאות, ב. העול הכבד המוטל עלי בישיבה שאף בזה כמעט ואינני עומד מחמת הבריאות"[4].

משפחתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

הרב יהודה עדס בשיעור כללי בהיכל ישיבת קול יעקב

סבו של הרב עדס הוא המקובל הרב אברהם חיים עדס. אחיו: הרב עזרא, היה דיין במנצ'סטר ורב בהרצליה; הרב משה יוסף עדס, היה ראש ישיבת פורת יוסף; הרב דניאל, שותפו בהקמת ישיבת "קול יעקב" ומנהלה.

גיסיו הם הרב צבי כהן (רב מערב בני ברק ומחבר הספר "הגעלת כלים" ועוד עשרות ספרים), הרב שמחה כהן, מראשי ישיבת נתיבות עולם וארגון ערכים, והדיין הרב יקותיאל כהן, אב"ד באשדוד ומהדיר ספרי ראשונים. אחיינו הוא העיתונאי יעקב ריבלין.

בנו של הרב עדס הוא המקובל הרב יעקב עדס. בתו היא מאירה לוי, מחברת הספר "אני ערב לו". חתניו הם הרב עקיבא כהן, ר"מ בישיבת קול יעקב, הרב יהושע אסטנבולי, מחבר הספר "נחלת יהושע", הרב משה ברכה, ר"מ בישיבת קול יעקב, ויצחק גרינוולד, מנהל הישיבה.

ספריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בירור הלכה - בן כרך - בעניין בן כרך שחזר לעירו בפורים
  • בירור הלכה - ראות עוף - בעניין חולי המצוי בזמננו בריאות העוף
  • שעורי חנוכה - על הלכות חנוכה
  • פרזים ומוקפים - על הלכות פורים
  • שעורי שביעית - בענייני שמיטה
  • שעורי סוכה-ב' חלקים - על עניינים ממסכת סוכה
  • שערי יהודה - קונטרס בעניין פלגינן
  • שערי יהודה - מסכת מכות

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יהודה עדס בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ הרב דב כהן מספר בספרו האוטוביוגרפי "וילכו שניהם יחדיו" (עמוד 353) שכשחיפש חתן לבתו נכנס אל הרב שמואל רוזובסקי שימליץ לו על בחור, והלה אמר לו: "ב'לומדעס' (=למדנות) - יהודה עדס הוא הראשון"
  2. ^ ישראל כהן, ‏הגר"י עדס פרש מהמועצת, הסיבה: "מצבו הבריאותי", באתר כיכר השבת, 28 במאי 2013
  3. ^ ישי כהן, ‏הגר"י עדס: מרן הגראי"ל הורה על הרע במיעוטו, באתר כיכר השבת, 23 בדצמבר 2015
  4. ^ משה ויסברג, ראש הישיבה: אני נאלץ לפרוש מההנהגה, באתר בחדרי חרדים, ‏18 באוקטובר 2018