הבורגנים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הבורגנים
סוגה קומדיה דרמטית
יוצרים איתן צור, אסף צפור
כותבים אסף צפור
בימוי איתן צור
שחקנים שי אביבי, רונה ליפז-מיכאל, דב נבון, רמי הויברגר, שרית וינו-אלעד, קרן מור, מנשה נוי, חני פירסטנברג, גור יערי
ארץ מקור ישראל
שפות עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר עונות 3
מספר פרקים 39
הפקה
חברת הפקה מטר הפקות
אורך פרק 30
שידור
רשת שידור שידורי קשת (ערוץ 2)
+ Yes
yes ישראלי
הוט 3
ערוץ 10
ערוץ 23 של הטלוויזיה החינוכית הישראלית
תקופת שידור מקורית 10 בספטמבר 200023 בינואר 2004
קישורים חיצוניים
דף התוכנית ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הבורגנים היא סדרת טלוויזיה ישראלית. הסדרה שודרה בערוץ 2 במשך שלוש עונות בין השנים 2000–2004, במסגרת "שידורי קשת" ובמסגרת ערוץ yes+. הסדרה שודרה גם בשידורים חוזרים בערוץ הוט 3, בערוץ 10, בערוץ 2, ובערוץ 23 של הטלוויזיה החינוכית.

הפקה ושידור[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסדרה שיחקו כל שחקני "החמישייה הקאמרית" (אם כי מנשה נוי פרש לאחר העונה הראשונה וחזר רק לתפקיד אורח בעונה השלישית) ועל ידי הבמאי איתן צור והתסריטאי אסף צפור.

הסדרה עלתה לשידור בימי ראשון החל מספטמבר 2000, העונה הראשונה כללה 16 פרקים, וזכתה למדרוג (רייטינג) גבוה[1]. בדצמבר 2000, הכריזה "קשת" על עונה שנייה של "הבורגנים"[2]. העונה השנייה שודרה מסוף 2001 ועד מרץ 2002[3]. העונה השנייה זכתה לרייטינג של כ-13% בממוצע בכלל משקי הבית[4].

בספטמבר 2002, הודיעו שידור קשת ו"yes" על הפקה משותפת של עונה שלישית בהשקעה של 1.2 מיליון דולר[5]. העונה השלישית עלתה לשידור ב-14 בדצמבר 2003 בערוץ "יס פלוס". עשרת פרקי הסדרה שודרו בימי ראשון ב-21:30. לאחר השידורים בערוץ "יס פלוס", שודרו הפרקים גם בערוץ 2[6]. בעונה זו נאלצו הגיבורים להתמודד עם המשבר הכלכלי, ובקריסתה של מדיניות הרווחה בישראל. יוני (רמי הויברגר) פוטר ממקום עבודתו, ונינה (קרן מור) סגרה את סוכנות הנסיעות שלה, צעד שהביא גם לאובדן מקום העבודה של דליה (שרית וינו-אלעד). ישראל (דב נבון) הפסיד את כל חסכונותיו בעסקת נדל"ן[7].

לאחר תום צילומי הסדרה התפרסם כי בכוונת קשת ליצור סרט קולנוע שעלילתו תמשיך את עלילת הסדרה[8], אולם הרעיון נגנז בטרם החלו הצילומים.

עלילה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסדרה עוקבת אחר חייהם של קבוצת חברים, הנמצאים במעמד כלכלי-חברתי בורגני, בדרך ובמהלך יומם, סיפוריהם ומצביהם השונים, בניסיון להגיע לאושר, לחיי משפחה, לאהבה ולחיים מקצועיים נוחים. במהלך הסדרה נוצרים סיפורי אהבה, חברויות, קשיים, ריבים ושלל מצבים בין הדמויות השונות.

שחקנים ודמויות[עריכת קוד מקור | עריכה]

שם השחקן/נית שם הדמות מקצוע קרובי משפחה מערכות יחסים רומנטיות
שחקנים ראשיים
שי אביבי בני מנהל ספריית וידאו שנסגרת על ידי רשויות המס בעלה של נילי / אח של מלכה וקובי / אב ליסעור נילי / נינה / סיוון
אילנה ברקוביץ' גלי דיילת, סטודנטית אמא של רישי / אשתו של עדן ישראל / עדן
רמי הויברגר יוני הפקת כנסים מקצועיים שמפוטר מעבודתו אחרי 10 שנים בעלה של דליה / אב לשקד וסער דליה / מלכה
שרית וינו-אלעד דליה סוכנת נסיעות במשרד של נינה אשתו של יוני / אמא לשקד וסער יוני
גור יערי קובי תלמיד ישיבה חוזר בתשובה, שיוצא בשאלה אח של בני ומלכה לילך
קרן מור נינה בעלים של משרד נסיעות זוהר / שימי / בני
תמר מיכאל נילי יועצת אשתו של בני / אמא ליסעור בני / אהרל'ה / ישראל
דב נבון ישראל עורך דין אחיו התאום של ישי גלי / לילך / נילי
ישי מנהל מכולת אחיו התאום של ישראל / בעלה של טליה טליה
חני פירסטנברג לילך תלמידת תיכון, ובהמשך חיילת בלהקה צבאית ישראל / קובי / יהודה
שחקנים אורחים
אלון אולארצ'יק אהרל'ה נילי
אפרת בן צור מלכה סוכנת נדל"ן אחותם של בני וקובי / אשתו של אשר אשר / יוני
גידי גוב שימי רופא ילדים נינה
איתי טיראן יהודה חייל בלהקה צבאית לילך
הוגו ירדן בעלים של חנות מכולת אביהם של ישראל וישי
אסי לוי אורנה סוכנת נסיעות
מנשה נוי אשר מנהל בחברה לייצור רהיטים, יורד מהארץ והופך לאיש עסקים מצליח בגרמניה בעלה של מלכה מלכה
איה שטיינוביץ טליה העוזרת של יוני אשתו של ישי ישי
שלום שמואלוב זוהר מורה של לילך בבית-הספר נינה

דמויות מרכזיות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • בני (שי אביבי) נשוי לנילי, והוא אח של מלכה וקובי ואב ליסעור. בני מנהל ספריית וידאו, ובמהלך הסדרה מנסה כוחו במספר רב של רעיונות עסקיים, שכולם נכשלים בזה אחר זה. לבני ולנילי זוגיות כושלת, אותה הם מנסים לשפר במגוון דרכים ללא הצלחה, ובסופו של דבר הם מתגרשים. לאחר הגירושים בני מנהל רומנים רבים, בעיקר עם דוגמניות, ובין השאר עם נינה, שנכנסת להיריון ממנו. בני עובר מהפך מנטלי, ומחליט להתחיל מחדש את חייו בהודו.
  • יוני (רמי הויברגר) הוא מארגן כנסים תככן, אדיש, קשוח ומתנשא, המנהל חיי נישואין מסובכים עם דליה. אב לשקד ולסער. יוני מנהל רומן מאחורי גבה של דליה עם המטפלת של שקד, אך הוא נתפס. דליה זורקת אותו מהבית, אך הם לבסוף מתפייסים. כאשר יוני מפוטר מעבודתו הוא נכנס למצב נפשי קשה, ומתחיל טיפול.
  • דליה (שרית וינו-אלעד), אשתו של יוני, היא סוכנת נסיעות צנועה ורגישה. היא מגלה שיוני מנהל רומן מאחורי גבה עם המטפלת של שקד, וזורקת אותו מהבית אך הם לבסוף מתפייסים. זמן קצר לאחר שנודע לה כי היא בהיריון, דליה מפילה בעקבות נפילה במדרגות. לאחר שנינה מחליטה לסגור את המשרד ולפטר אותה, דליה מוצאת עבודה חדשה.
  • נינה (קרן מור) היא מנהלת משרד נסיעות רווקה, שנונה ועצובה. מתקשה להיות לבד, ואינה מצליחה למצוא אהבה ואושר. במהלך הסדרה היא מנהלת רומנים עם שימי, זוהר, בני ועם עוד מספר דמויות. בשלב מסוים היא אף ממציאה מאהב בדיוני ומתארת את יחסיה איתו בפני חבריה. היא מנהלת רומן קצר עם בני, נכנסת להיריון ממנו, וכתוצאה מכך היא מחליטה לסגור את משרד הנסיעות שבבעלותה ולפטר את דליה. היא מתחילה טיפול פסיכולוגי שנמשך שלושה חודשים, עד אשר הפסיכולוגית שלה נואשת ממנה.
  • נילי (תמר מיכאל) היא אשתו של בני. מנחה סדנאות לשיפור הזוגיות. אישה דעתנית וקשוחה, המנהלת רומן עם אהרל'ה, בידיעתו של בני. לבני ולנילי זוגיות כושלת, אותה הם מנסים לשפר במגוון דרכים ללא הצלחה, ובסופו של דבר הם מתגרשים. לאחר הגירושים נילי מנהלת רומן עם ישראל, חברו הטוב של בני, עד שהיא מגלה כי ישראל מנהל רומן מאחורי גבה.
  • ישראל (דב נבון) הוא עורך-דין שקרן ותככן, הנכנס בקביעות לצרות אישיות וכלכליות. יש לו אח תאום זהה בשם ישי, שחי בארצות הברית. ישראל מנהל מערכות יחסים ורומנים רבים, ולא מצליח למסד עצמו במערכת יחסים ובמשפחה משלו. בתחילה הוא יוצא עם גלי, ובוגד בה עם שכנתו לילך ואף עם אמהּ של לילך, עד אשר הוא נתפס. גלי, מצידה, בוגדת בו עם מרצה מהאוניברסיטה. בהמשך, הוא מנהל רומן בו-זמנית עם לילך ועם נילי. לאחר שלא הצליח בחייו המקצועיים, עובר משבר ומצטרף למפלגת הליכוד.

דמויות נוספות[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • גלי (אילנה ברקוביץ') היא דיילת וסטודנטית, המנהלת מערכת יחסים מסובכת עם ישראל - למרות כעסה הרב כלפיו, ולמרות שהכה אותה ושבגד בה, היא תמיד חוזרת אליו וסולחת לו. בסופו של דבר היא בוגדת בו עם מרצה מהאוניברסיטה, והם נפרדים ולא מתראים במשך כשנתיים. כאשר הם נפגשים במקרה ברחוב, ישראל מגלה כי גלי עברה לגור בלונדון, היא נשואה לגבר בשם עדן, ולזוג יש תינוק בשם רישי.
  • קובי (גור יערי), אחיהם הצעיר של בני ושל מלכה, הוא בחור ישיבה חוזר בתשובה. כאשר קובי מתאהב בלילך הוא חוזר בשאלה עבורה, אך היא בוגדת בו והשניים נפרדים. קובי "מחפש את עצמו" ומתחיל להתנדב. הוא מקבל הצעת עבודה אטרקטיבית בחברת מחשבים אמריקאית.
  • ישי (דב נבון) הוא אחיו התאום הזהה של ישראל, לשניים יחסים לא נעימים. ישי הוא איש עסקים רוחני שירד מהארץ וחי מספר שנים בארצות הברית. בעקבות מצבו הבריאותי הרעוע של אביהם, ישי חוזר לארץ לנהל את חנות המכולת של האב. ישי פוגש בטליה, והם מתחתנים ונולדה להם בת.
  • טליה (איה קורן) אשתו של ישי.
  • לילך (חני פירסטנברג) היא תלמידת תיכון, ובהמשך חיילת בלהקה צבאית. היא מנהלת רומן עם השכן שלה, ישראל, שבמקביל מנהל רומן עם אמה. היא מתאהבת בקובי, אך בוגדת בו עם יהודה, חייל המשרת איתה בלהקה הצבאית, שמנסה לעזור לה לפתח קריירת שירה ומשחק. לאחר שיהודה בוגד בה, היא עוזבת אותו וחוזרת אל ישראל, שמעודד אותה לטוס לניו יורק ללמוד משחק.
  • מלכה (אפרת בן צור) היא אחותם של בני ושל קובי. היא נשואה לאשר, שמתאהב בנינה, מחליט לעזוב את מלכה וטס לטייל ברחבי העולם.
  • אשר (מנשה נוי) נשוי למלכה ומתאהב בנינה, מחליט לעזוב את מלכה וטס לטייל ברחבי העולם. אחרי 3 שנים בחו"ל הוא חוזר לארץ, מספר לנינה שכעת הוא איש עסקים מצליח בגרמניה, ומציע לה להצטרף אליו, אך היא מסרבת לו, מאחר שהיא בהיריון מבני.

פסקול[עריכת קוד מקור | עריכה]

עטיפת פסקול הסדרה

שיר הנושא של העונה הראשונה היה "Ne Me Quitte Pas" (בתרגום חופשי מצרפתית: "אל תעזבי אותי"), במקור של ז'אק ברל, בביצוע הזמר פאודל.

שיר הנושא של העונה השנייה היה "דרכנו" של יענקל'ה רוטבליט ויזהר אשדות, בביצוען של כוכבות הסדרה, שרית וינו-אלעד וחני פירסטנברג[9]. אלבום הפסקול יצא לאור בפברואר 2002[10], והגיע למעמד אלבום זהב תוך חודשיים[11].

שיר הנושא של העונה השלישית היה "אלוהים נתן לך במתנה" של דוד חלפון ואיתן מסורי בביצוע חני פירסטנברג ואיתי טיראן.

עם זאת, בחלק מגרסאות השידור או ההפצה, שיר הנושא אינו משתנה בין עונה ועונה - בכל הפרקים מתנגן שיר הנושא של העונה הראשונה.

מטבעות לשון[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסדרה נטבע הביטוי "כן, אָה?", שבו השתמשו רבות דמויות הסדרה להדגשת ריקנותם ובינוניותם. דב נבון, שהדמות בגילומו עשתה שימוש רב בביטוי, הביע את דעתו עליו: "יש בשתי המילים האלה הרבה, בעיקר הרבה חרא. יש בזה את המובן מאליו, את השנאה, תלוי באיזה קונטקסט זה בא. 'כן, אה?' על המקום הזה, על הזבאלה הזאת. תלוי מי יושב מולי. זה נורא ישראלי. יש בזה בעיקר הסכמה בלי להבין על מה אתה מסכים"[12]. עוזי וייל הגדיר אנשים שמשתמשים בביטוי כ"אנשים שעולמם כל כך ריק שהם כל הזמן מחפשים דברים שייכנסו להם בין המלים, כי הם לא אומרים שום דבר. הם מחפשים את המשהו שימלא את הריק"[13]. עמיחי שלו תיאר את הביטוי כך: ""כן, אה?" היה אחד ממטבעות הלשון הקצרים, המדויקים והכה מאפיינים של סדרת הדרמה הקומית "הבורגנים". איכשהו, אותו מטבע לשון שהוא סוג של תשובה הטומנת בחובה הזדהות, ובעצם טומנת בחובה סוג של אטימות, ואיזושהי אפיסות של שפה, שיקפה בצורה הכי קולעת, עגומה ומעוררת חמלה את המצב הבורגני. היא תמיד נשמעה עייפה, דואבת, אבל עם זאת הכי אותנטית ומשקפת את מצבנו הקיומי."[14]. פרשנות אחרת ראתה בביטוי "גלגול מודרני של "נעשה ונשמע" של בני ישראל. קודם נציית, אחר כך נבדוק. לכאורה, הבורגנים הם חברים, אומרים קודם כן לאישור וחיזוק דבריו של חבר, ואחר כך תוהים 'הא'. אבל יש לזה פירוש נוסף, של משיכת החבר למלכודת, שידבר עוד ויגלה ויחשוף, ואז נועצים בו חרב מילולית משוחה ברעל"[15].

אמונה אלון, שכתבה על האגואיזם, המרירות והריקנות המאפיינים לדעתה את מעמד הביניים החילוני והשמאלני בתל אביב כתבה כי "דומה שאם תסביר להם שהעוני משתולל, גוש קטיף עומד להיחרב בשביל לא כלום והנגב בטווח טילי האויב המתקרב, לכל היותר ירימו אליך את עיניהם העטויות דוק חסין רגש ויגידו: "כן, הא?"[16]. גם דורון רוזנבלום השתמש בביטוי לתיאור הלך הרוח האדיש של הציבור הישראלי: "ממש במקום שבו אנו דורכים ומתהלכים כיום, קהויים וכבויים, ומהמהמים "כן, אה?", ו"אז מה", ו"כאילו" - ובכן ממש במקום זה, ב"תקופה הישראלית" (זו שקדמה ל"תקופת האבן" הנוכחית), היו פעם כללים"[17].

בתרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אביבה קרול, ‏הבורגנים יושבים טוב על-יד הכספת, באתר גלובס, 20 בספטמבר 2000
  2. ^ אביבה קרול, ‏קשת רכשה עונה שנייה של "הבורגנים", באתר גלובס, 3 בדצמבר 2000
  3. ^ גיורא יהלום, ‏"הבורגנים" מסיימת עונה: סופה של דרכנו?, באתר גלובס, 10 במרץ 2002
  4. ^ גואל פינטו, "הישראלים מצליחים להביט במראה", באתר הארץ, 6 במרץ 2002
  5. ^ כתב גלובס, ‏קשת ו"יס" משקיעות 1.2 מיליון דולר בעונה החדשה של "הבורגנים", באתר גלובס, 2 בספטמבר 2002
  6. ^ רותי זוארץ, ‏הבורגנים החדשים, באתר גלובס, 14 בדצמבר 2003
  7. ^ רותה קופפר, כשאין כסף פתאום מבינים דברים, באתר הארץ, 10 בדצמבר 2003
  8. ^ גואל פינטו, "הבורגנים" תיהפך לסרט, באתר הארץ, 10 במאי 2004
  9. ^ יוסי בבליקי, ‏לא קלה דרכנו, בלעדייך, באתר גלובס, 21 בפברואר 2002
  10. ^ אביבה קרול, ‏הבורגנים יוצאים לאור, באתר גלובס, 17 בפברואר 2002
  11. ^ עמוס אורן, מכירות דיסקים בפסח: סיפוק מהול בדאגה, באתר ynet, 8 באפריל 2002
  12. ^ אביעד פוהורילס, חמוד יחסית, באתר nrg‏, 24 בדצמבר 2004
  13. ^ נעמית, שיחה עם עוזי וייל, באתר TheMarker‏, 25 ביולי 2008 (מאורכב בוייבאק מאשין)
  14. ^ עמיחי שלו, צפור נדירה, באתר ynet, 22 בינואר 2009
  15. ^ דוד שליט, ‏נגמר, הא?, באתר גלובס, 23 בינואר 2005
  16. ^ אמונה אלון, דמות "השמאלן", באתר ynet, 26 בינואר 2005
  17. ^ דורון רוזנבלום, מותה של ו' הנזיפה, באתר הארץ, 15 באפריל 2002