שדרת הכוכבים של הוליווד

המונח "שדרת הכוכבים" מפנה לכאן. לערך העוסק באתר המוקדש לכוכבי הקולנוע ההונג קונגי, ראו שדרת הכוכבים (הונג קונג).
שדרת הכוכבים של הוליווד
Hollywood Walk of Fame
מידע כללי
סוג מונומנט, walk of fame, היכל התהילה, שדרה, אטרקציה תיירותית עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת הוליווד עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום לוס אנג'לס עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מבקרים בשנה 10,000,000
מידע על ההקמה
תקופת הבנייה ? – 1958
תאריך פתיחה רשמי 1960 עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 34°06′05″N 118°20′42″W / 34.1014°N 118.34496666667°W / 34.1014; -118.34496666667
walkoffame.com
מפה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שדרת הכוכבים של הוליוודאנגלית: Hollywood Walk of Fame) היא שדרה בין שדרות הוליווד ורחוב ויין בהוליווד שבקליפורניה, ארצות הברית, בה משובצים למעלה מ-2,700 כוכבים, בהם שמות ידוענים שזכו לכבוד על תרומותיהם לתעשיית הבידור – בחמישה תחומים שונים: קולנוע, טלוויזיה, רדיו, מוזיקה והופעות חיות / תיאטרון[1].

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

שדרת הכוכבים משתרעת ממזרח למערב בשדרות הוליווד מרחוב גאוור עד שדרות לה בראה ומצפון לדרום ברחוב ויין בין רחוב יוקה ושדרות סאנסט. כל כוכב מכיל פסיפס ורוד עם מסגרת פליז. בתוך הכוכב מקובע שם הזוכה לכבוד מעל סמל אחד מתוך חמישה סוגים המסמלים חמישה סוגי תרומה לתעשיית הבידור:

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כוכבה של כריסטינה אגילרה בשדרת הכוכבים.

בשנת 1953 הציע הנשיא המתנדב של לשכת הסחר בהוליווד, אי. אמ. סטיוארט, להקים שדרת כוכבים בהוליווד כדי לשמור על התהילה והזוהר. ועדה מיוחדת ומשרד האדריכלים "פריירה ולוקמן" עסקו בפיתוח הרעיון.

בשנת 1955 הושגו האישורים הנדרשים והארי שוגרמן ממנהלי התיאטראות המובילים בקליפורניה, נבחר לעמוד בראש הפרויקט[1].

השדרה נוצרה ב-1958 על ידי אמן מדרום קליפורניה, אוליבר וייסמולר, אותו שכרה העירייה כדי לעשות להוליווד "מתיחת פנים". אלו שזכו לכוכב קיבלו אותו על בסיס הישגיהם בקולנוע, תיאטרון, רדיו, טלוויזיה ומוזיקה. רבים זכו למספר כוכבים בשלב הראשוני של הרעיון על תרומתם במספר קטגוריות, מצד שני, המגמה בעשורים האחרונים היא לתת כוכבים יחידים, לכאלו שטרם קיבלו ורק מעטים זוכים לכוכב נוסף.

ב-1978, הכריזה לוס אנג'לס על שדרת הכוכבים כאתר בעל משמעות תרבותית והיסטורית.

שדרת הכוכבים המקורית הכילה 2,500 כוכבים ריקים. 1,558 כוכבים הוענקו בשישה עשר החודשים הראשונים. ג'ואן וודוורד נחשבת לרוב לראשונה שזכתה לכוכב בשדרה, אולם למעשה, נבחרו באופן אקראי 8 שמות מבין 1,558 השמות שתוכננו, וכל השמונה כולל וודוורד הוטבעו במדרכה במיקום זמני באוגוסט 1958, ללא טקס מיוחד ולצורכי פרסום בלבד, שכן הפתיחה הרשמית של השדרה נדחתה עקב תביעות משפטיות. טקס ההשקה הרשמי נערך לבסוף ב-8 בפברואר 1960, אך הכוכב הראשון שהוטבע במיקום שאינו זמני נעשה רק ב-28 במרץ. ככל הנראה וודוורד הייתה הראשונה להצטלם עם הכוכב שלה ועל כן האמונה הרווחת כי היא הראשונה שזכתה לכוכב.

מאז, כוכבים חדשים הוענקו בממוצע של עד שני כוכבים לחודש. עד 1994 יותר מ-2,000 מהכוכבים הראשוניים הוענקו לידוענים, ונקבעו כוכבים נוספים שהמשיכו את שדרת הכוכבים מערבה עד לשדרת לה בראה. מיקומם של הכוכבים נשאר קבוע מלבד אלו שמוקמו מחדש מסיבות מגוונות כגון שיפוצים בדרך.

החברים במועצה אינם ידועים לציבור, כך הזוכים לכוכב נבחרים בדרך חשאית. כאשר נעשו מספר ניסיונות על ידי התקשורת לגלות מי הם החברים בוועדה.

כוכבים חדשים נבחרים ממספר מועמדים שמוכרזים כל שנה ב-31 במאי. מועצת שדרת הכוכבים מקיימת ישיבה כל שנה ביוני כדי לבחור את הידוענים שיזכו לכוכב בשנה שלאחר מכן. טקסי הענקת כוכבים פתוחים לציבור, את הטקסים מנחה ג'וני גראנט, ראש העיר של כבוד של הוליווד.

נכון לפברואר 2023 נקבעו בשדרה 2,752 כוכבים[1]

דמויות וסיפורים מיוחדים בנוגע לכוכב[עריכת קוד מקור | עריכה]

תחזוקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שדרת הכוכבים של הוליווד ממבט על

השדרה מתוחזקת על ידי הקרן ההיסטורית של הוליווד. כדי לקבל כוכב בשדרת הכוכבים חייב האדם שלו מוענק הכוכב להסכים להגיע לטקס עד חמש שנים מיום ההכרזה ולשלם 15,000 דולר אמריקאי לקרן על הוצאות כמו אבטחה בטקס. נכון לספטמבר 2022, עומד התשלום על 55 אלף דולר, לכיסוי עלות הקמת הכוכב ואחזקתו[1].

בדרך כלל, משלמים אולפני הקולנוע וחברות התקליטים את התשלום, כחלק מהפרסום לידוען שזכה בכוכב אותו הם מייצגים. במקרים אחרים, משלמים מועדוני מעריצים או הזוכה עצמו את הסכום.

בעלי תפקידים[עריכת קוד מקור | עריכה]

אנה מרטינז, מפיקת שדרת הכוכבים מסוף שנות התשעים, אשר קובעת את מיקום הכוכב.[1]

כוכבים שהושחתו או נגנבו[עריכת קוד מקור | עריכה]

היו שמונה מקרים של גנבת כוכבים משדרת הכוכבים מאז 1960. כוכביהם של ג'יימס סטיוארט וקירק דאגלס נגנבו מאתר בנייה ברחוב ויין. הכוכבים הוסרו זמנית כדי לבצע עבודות בנייה. הגנב היה בנאי שמאוחר יותר נתפס עם שני הכוכבים ההרוסים שלא היו ניתנים לשימוש. הוא נתפס רק לאחר שנקבעו כוכבים חדשים. הכוכב של ג'ין אוטרי נלקח גם הוא מאתר בנייה ונמצא מאוחר יותר באיווה. ב-27 בנובמבר 2005, כוכבו של גרגורי פק נלקח מהמדרכה. הפעם היו אלו קבוצת גנבים שניסרו את הכוכב. ב-27 באוקטובר 2016, הושחת הכוכב של דונלד טראמפ, בעיצומה של מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016. הכוכב הושחת בעזרת פטיש על ידי ג'יימי אוטיס, שהתחזה לפועל עיריית לוס אנג'לס[2][3].

מאמצים רבים נעשים כדי למנוע גנבות, כדוגמת התקנת מצלמות סביב אזור השדרה.

אזכורים בתרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ענבל חננאל, מסע בין כוכבים: כל האמת על השדרה הכי מפורסמת בהוליווד, באתר פנאי פלוס, ‏30/09/2022
  2. ^ ארז לין, ‏אלימות בבחירות בארה"ב: הכוכב של טראמפ בשדרות הוליווד הושחת, באתר ישראל היום
  3. ^ מערכת mako תרבות, ‏כוכב תחת מתקפה, באתר ‏מאקו‏‏, ‏4 בנובמבר 2020‏
  4. ^ Justine Jenkins (June 4, 2020). Pretty Woman Filming Locations in Los Angeles. Wonders of the World. Retrieved June 17, 2020