לדלג לתוכן

שייטת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ספינות שייטת בריטית מימי מלחמת העולם השנייה.
שייטת אוניות מערכה של צי ארצות הברית מפליגה אל מפרץ לינגאיין בפיליפינים, ינואר 1945
ספינות שייטת קמצ'טקה הרוסית.
ספינות שייטת 3 בנמל חיפה.

שייטת היא יחידה צבאית בחילות ים, המורכבת ממספר רב של כלי שיט ועשויה להיות יחידה אוטונומית או חלק מצי המכיל מספר שייטות. שייטת, בדרך כלל מורכבת מקבוצה הומוגנית של כלי שיט צבאיים מאותו סוג כגון: סטי"ל, קורבטה, פריגטה, צוללות ועוד. לעיתים שייטות מחולקות לתתי יחידות הנקראות פלגות. על פיקוד השייטת, בדרך כלל, מופקד קצין בכיר בדרגות המקבילות לאלוף-משנה או לתת-אלוף. על הפלגות, המרכיבות את השייטת, לעיתים קרובות מפקד קצין בדרגה המקבילה לסגן-אלוף.

בציים מודרניים שייטות הן בדרך כלל, יחידות קבע אדמיניסטרטיביות שמוצבות בגזרה ימית מסוימת ובעלות משימות אזוריות מוגדרות. לעיתים נוצרות שייטות משימתיות הטרוגניות, ממספר רב של כלי שיט, מציים שונים ומסוגים שונים, כל זאת על מנת להילחם ביעדים מרוחקים או כדי לבצע משימה ביעד מרוחק מבסיסי האם. לשייטת אין מושג מקביל בצבא היבשה אך באופן מסוים ניתן להקבילה לחטיבה, כתלות בסוג השייטת או בגודלה.

שייטת בחיל הים הישראלי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בחיל הים הישראלי קיימות שלוש שייטות:

  • שייטת 3 או בשמה הנוסף שייטת הסטי"לים, היא יחידת האם של כל ספינות הטילים הישראליות. השייטת מוצבת בבסיס חיפה, מחולקת לארבע פלגות. בראש השייטת מופקד קצין ים בדרגת אלוף-משנה. ייעודה העיקרי של השייטת הוא ללחום במלחמות בציי האויב העל-מימיים והתת-מימיים והטבעתם; להבטיח תנועה חופשית של תובלה ימית למדינת ישראל; לבצע סגר ימי על אויבותיה של המדינה; ולסייע לכוחות היבשה בפלישה למדינות האויב.
  • שייטת 7 שהיא שייטת הצוללות. היא היחידה האחראית על הפעלת הצוללות שברשות החיל. השייטת מוצבת בבסיס חיפה ומפקדה הוא קצין ים בדרגת אלוף-משנה. תפקידי היחידה - השמדת כלי שיט אויב, שליטה במבואות נמלים, פעילות ריגול חשאית וסיוע לכוחות נוספים בקרב. צוללות ה"דולפין" אותן מפעילה היחידה כיום הן צוללות קונבנציונליות מן המתקדמות בעולם. הצוללות מדגם זה הן אמצעי הלחימה המורכב והיקר ביותר בצה"ל.
  • שייטת 13, היא יחידת הקומנדו הימי, היחידה יוצאת דופן במבנה ובמשימותיה ואינה דומה בגודלה ובתפקידה לשאר השייטות. בסיס הקבע של היחידה שוכן בעתלית והיא כפופה ישירות למפקד חיל הים. למרות היותה יחידת קומנדו ימית, יחידה זו מאומנת בין היתר בכל סוגי לוחמת היבשה, המים והאוויר. מפקד השייטת הוא קצין ים בדרגת אלוף-משנה.

שייטות שהיו פעילות בעבר

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • שייטת 1, הידועה בשם "השייטת הגדולה", הייתה שייטת הפריגטות והמשחתות.
  • שייטת 11, שייטת הנחתות של חיל הים הישראלי, הייתה יחידה בחיל הים שהפעילה ספינות נחיתה. היחידה פעלה מהקמת החיל ועד לאחר מלחמת לבנון הראשונה.
  • שייטת 5 שנקראה גם השייטת הקטנה, ולאחר ארגון מחדש חולקה לשתי פלגות - 914 ו-915. הטרפדות באילת נקראו פלגה 912. בשיא כוחה, בשנת 1951, מנתה השייטת 12 כלים. במבצע סיני מנתה השייטת שש ספינות, שלוש צרפתיות ושלוש בריטיות; במלחמת ששת הימים היו בים התיכון שש טרפדות, כולן מתוצרת צרפת, ובים סוף שלוש. לקראת סוף שנות ה-60 של המאה ה-20 הוחלפו הטרפדות בספינות הטילים. בתפקידי הביטחון השוטף הוחלפו הטרפדות על ידי ספינות הדבור.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]