שמעון מזרחי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
שמעון מזרחי
(16 באוקטובר 1939)
Mizrachi107.JPG
מקום מגורים תל אביב
ידוע בשל יושב ראש קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב
שנות הפעילות מאז 1969
מקצוע עורך דין
שמעון מזרחי מתראיין לרדיו אחרי זכיית מכבי תל אביב בגביע-המדינה של 2005/2006

שמעון מזרחי (נולד ב-16 באוקטובר 1939) הוא יושב ראש קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב וחתן פרס ישראל בספורט ותרבות הגוף לשנת תשע"א (2011).

תוכן עניינים

[עריכה] ביוגרפיה

מזרחי נולד בתל אביב לעליזה ולמשה מזרחי ונקרא על שם סבו, שמעון מזרחי, מראשוני שכונת נווה צדק. אביו היה בנקאי וספורטאי מצטיין בקבוצות הטניס והכדורגל של מכבי תל אביב, כך שכבר מגיל צעיר היה מזרחי לאוהד נלהב של קבוצות הכדורגל והכדורסל של האגודה. במהלך שירותו הצבאי, שימש כחוקר במצ"ח, שם נודע כחוקר שקדן ויצירתי. ב-1960 סיים את שירות החובה בצה"ל והמשיך לשרת במצ"ח במילואים. מזרחי, שדרגתו אלוף משנה, מוסיף להתנדב ליחידה גם כיום.‏[1] לעתים גם גויס על ידי שירות הביטחון הכללי כדי לסייע בחקירת חשודים בעבירות על ביטחון המדינה. בין השאר היה אחד האחראים לפיצוח פרשת הרצח של יצחק קברטץ, רכז הביטחון של קיבוץ מנרה, ושוד הנשקיה של הקיבוץ - ומילא תפקיד מפתח בחקירת מבצע הפשעים הללו, ז'אן אלרז.

הוא נישא לציפורה קרסו (ממנה התגרש), למד משפטים באוניברסיטה העברית והיה לעורך דין. בשנת 1979 הקים משרד עורכי דין עצמאי, ש. מזרחי - ב. ארנון, בראשו הוא עומד עד היום. המשרד מתמחה בתחום התעבורה, אך עוסק לעתים גם בתחומים אחרים. בשנת 2006 ייצג את אביגדור קלגסבלד במשפט שאליו הועמד, בעקבות תאונת דרכים שלה גרם, וגם את הכדורסלן ויל ביינום, שבעת שהיה שחקן מכבי תל אביב הואשם וזוכה בהמשך מדריסת אדם במתכוון, במועדון לילה בינואר 2008.

ב-1969 התמנה מזרחי לניהול קבוצת הכדורסל, לאחר שאגודת מכבי תל אביב נכנסה לקשיים כלכליים. מזרחי נקט בשנותיו הראשונות בתפקיד במספר פעולות ששינו את פני הקבוצה, ובראשן תחילת מכירת כרטיסים בתשלום למשחקיה ותחילת שידור משחקיה האירופיים בטלויזיה. עם כניסתו של מזרחי לתפקידו החל להיווצר פער שהלך וגדל בין מכבי ליריבותיה בישראל. החל משנה זו ועד לשנת 1992, זכתה מכבי במשך 23 שנים ברציפות באליפות המדינה בכדורסל, ובגביעי אירופה בשנים 1977 ו-1981, ולאחר מכן בגביעים בשנים 2001, 2004 ו-2005.

בשנת ה'תשס"ד נבחר מזרחי להשיא משואה באירועי יום העצמאות, בשל תרומתו לספורט בישראל. בשנת 2007 נבחר על ידי המגזין האמריקאי "טיים" לאחד מ-50 מנהלי הספורט הטובים בעולם, לצדם של אישים כגון ר. ס. ביופורד (מנכ"ל סן אנטוניו ספרס מה-NBA), מאמן מנצ'סטר יונייטד, אלכס פרגוסון, ולפני סילביו ברלוסקוני (ראש ממשלת איטליה ונשיא קבוצת הכדורגל מילאן).‏[2]

מזרחי קיבל את פרס ישראל לספורט לשנת ה'תשע"א (2011), שהוענק לו ביום העצמאות ב-10 במאי.

במהלך השנים, מזרחי יצר קשרים רבים בכדורסל האירופי, דבר שהקנה לו מעמד מיוחד כאחד האנשים המשפיעים ביותר בענף. הודות לקשרים אלה לא נפגע מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית בתקופות של אירועים בטחוניים. למשל, במהלך אינתיפאדת אל-אקצה, משחקי הבית של מכבי תל אביב ושאר הקבוצות הישראליות בגביעי אירופה המשיכו להתקיים בישראל כרגיל, בזמן שבמרבית ענפי הספורט האחרים נאסר על הקבוצות והנבחרות לקיים את משחקיהן בישראל והן נאלצו לקיימם מחוץ לגבולות המדינה.

[עריכה] הוויכוח על פועלו בכדורסל הישראלי

בישראל נוצר למזרחי, שמכהן גם כממלא מקום יו"ר איגוד הכדורסל, מעמד כאחד מבכירי העסקנים בענף. למעמד זה נוסף גם פועלו של מזרחי לטובת קבוצתו וחשיבות השפעתו לטובת הכדורסל הישראלי, לדוגמה בייצוג נבחרת ישראל, אך עם זאת חובבי כדורסל רבים בישראל, ובעיקר מובלט הדבר אצל אוהדי הקבוצות היריבות בליגת העל, רואים בו אחראי לכך שליגת הכדורסל הישראלית מצויה בשליטה בלתי מעורערת של מכבי מאז שנות ה-60.

מספר הצעות שהוצעו להגברת תחרותיות הליגה על ידי הגבלת תקציב הקבוצות, קביעת תקרת שכר לשחקני הספסל וכדומה, הוכשלו בעיקר בשל התנגדותו, מכיוון שלדבריו הן אינן מכוונות לפיתוח הכדורסל בישראל, אלא אך ורק להחלשת מכבי תל אביב. עם זאת, הסכים מזרחי לקבל מספר הצעות אשר פוגעות בקבוצתו, כמו הגבלת הרשמה של 5 שחקנים זרים לקבוצה ושינוי שיטת הכרעת האליפות בליגת העל הישראלית משיטת פלייאוף (הטוב מ-5 משחקים) לשיטת פיינל פור (משחקי חצי גמר וגמר יחידים), אף על פי שמחה עליהן.

[עריכה] קישורים חיצוניים

מיזמי קרן ויקימדיה
ויקישיתוף תמונות ומדיה בוויקישיתוף: שמעון מזרחי

[עריכה] הערות שוליים

כלים אישיים
גרסאות שפה
מרחבי שם
פעולות
ניווט
קהילה
תיבת כלים
דף זה בשפות אחרות
הדפסה/יצוא