פורטל:יונקים/סרטון נבחר/גלריה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

לעריכת סדרות התמונות לחצו על המספר בכותרת ואחר כך "עריכה".

1

וידאו תיעודי המדגים את ריצת הברדלס בהילוך איטי. הברדלס הוא היונק המהיר בעולם: הוא מסוגל להגיע ממצב עמידה למהירות של 63 קמ"ש תוך שניות ספורות, ולמהירות של 120-110 קמ"ש לאחר 30-20 מטר. לברדלס מספר מאפיינים גופניים ההופכים אותו למותאם ביותר לריצה: השילוב של הרגליים הארוכות ועמוד השדרה הגמיש מאפשרים לו לפתח צעדים ארוכים, זנבו העבה והארוך עוזר לו לתמרן את תנועותיו ולשמור על שיווי משקל בעת ביצוע תנועות חדות, וטפריו החשופים מספקים לו אחיזה טובה יותר בקרקע. עם זאת, הברדלס מתעייף מהר מאוד ולאחר ריצה של קילומטר הוא זקוק למנוחה של 5–10 דקות כדי לצנן את חום גופו.

2

זוג כיסאים מהמין וולבי אדום-צוואר נאבקים ביניהם באמצעות אגרופים ודחיפות. מאבקים כעין אלו נעשים לרוב בעונת הרבייה כדי להשיג גישה לנקבות, או עבור גישה למזון. הוולבים אדומי-הצוואר הם בעלי חיים יחידאים לרוב, אולם כאשר המזון והמים מצויים בשפע הם מתאספים בקבוצות של עד 30 פרטים. כאשר הם מתקבצים, יש להם היררכיה חברתית הדומה לזו של מיני וולבי אחרים. הם פעילים בעיקר בין הערביים, ואת רוב שעות היום הם מבלים במנוחה במחסה.

3

לביאה מהלכת עם גוריה בסוואנה בפארק הלאומי סרנגטי שבטנזניה. הלביאות הן האחראיות העיקריות לציד והשגת מזון. הטרף העיקרי שלהם כולל מיני פרסתנים גדולים כמו הזברה והגנו, אך גם בעלי חיים קטנים יותר כגון צבאים איילים, אנטילופות, בבונים, תנים ועופות מים.

4

אייל הצפון הידוע כקריבו צועד בשלג עמוק. אייל הצפון השוכן בטונדרה הארקטית שבקוטב הצפוני, הוא יוצא דופן בין מיני האיילים, שכן הוא המין היחיד אשר עבר ביות, וגם המין היחיד שבו גם לנקבות קרניים. הפרסות שלו רחבות ומותאמות להליכה בשלג. על פי המסורת בחלק מתרבויות אירופה וצפון אמריקה, סנטה קלאוס (או ניקולאוס הקדוש) מגיע להעניק מתנות לקראת חג המולד במרכבה מונהגת על ידי איילי צפון.

5

פוסה בגן חיות. הפוסה הוא טורף ייחודי לאי מדגסקר המסוגל לטפס בזריזות על עצים במהלך מרדף אחר טרפו העיקרי - הלמורים. לפוסה מאפיינים חיצוניים הדומים למשפחת החתוליים, הנמייתיים והגחניים, מה שגרם למחלוקות ושינויים רבים בסיווגה המדעי. הפוסה היא הגדולה ביותר מבין שמונת הטורפים האנדמיים למדגסקר, היונק היבשתי והשריד האנדמי הגדול ביותר במדגסקר, והטורף הטבעי היחיד שיכול לצוד כל בוגר מכל מין ומין של הקיפופים הגדולים באי. טרפה יכול לשקול כ-90% יותר ממשקלה הממוצע.

6

קויוט תופס חולדת גופר. צולם בקליפורניה, ארצות הברית. הקויוט הוא כלב בינוני בגודלו, המשתמש בדרכים ערמומיות ובקפיצות מהירות לעבר קורבנו. על אף שמזונו העיקרי הוא מכרסמים קטנים הוא יכול לצוד גם עופות שונים, ארנבות ואף פרסתנים קטנים כמו אייל פרדי וגדיי כבשים.

7

נקבת קודו הביצות והעופר שלה צועדים באזור ביצתי. קודו הביצות נפוץ ברחבי אפריקה, בעיקר ליד נהר הקונגו. ישנם עדרים מסוימים אשר חיים בסביבות נהר הזמבזי. הקודואים הללו מתגוררים באזורים בהם יש ביצות, יערות וסבכי שיחים. זוהי האנטילופה המימית ביותר, וכאשר היא חשה בסכנה או נרדפת, היא תקפוץ בזריזות לעבר המים העמוקים ושם תשהה עד חלוף הסכנה.

8

עדר גנואים כחולים מופתע ממארב של תנין היאור בנהר הגרומטי שבפארק הלאומי סרנגטי בטנזניה. הגנו הכחול הוא אנטילופה גדולה למדי אשר נראית כשילוב של סוס, פר ועז. בכל שנה בסביבות מאי, כמה אוכלוסיות של הגנו הכחול במזרח אפריקה שמספרם למעלה ממיליון פרטים, לוקחות חלק בנדידת בעלי חיים הגדולה ביותר על פני כדור הארץ משמורת הסרנגטי בטנזניה לשמורת מסאי מארה בקניה, יחד עם זברות, צבאי תומסון, דאמליסקי הסהר, ועוד. בעת חציית הנהרות בנדידה, נטרפים מאות מהם על ידי תניני נילוס שמחכים לתקופה זאת כל השנה.

9

פרה מניקה את העגל שלה במרעה בבולגריה. לפי ממצאים ארכאוזואולוגיים, בקר הבית בוית לראשונה מבקר הבר במהלך התקופה הנאוליתית של הסהר הפורה, ככל הנראה לפני יותר מ-10,000 שנים. מספר הפרות בעולם כיום מוערך בכ-1.5 מיליארד, ברחבי העולם. הפרות מספקות לבני האדם מספר צרכים: חלב, ממנו מיוצרים מוצרי חלב שונים, ובשר למאכל. כמו כן משתמש האדם בשוורים לחרישה ואף לגרירת עגלות. בנוסף, עורן של הפרות משמש כחומר גלם ליצירת מוצרים שונים.חלק מהפרות, בעיקר אלו המיועדות לחליבה, שוכנות במבנה הקרוי רפת והשאר ממשיכות את חייהן במרעה, באחו או בחוצות העיר.

10

סרטון של זאב טסמני בגן חיות. הזאב הטסמני הוא יונק שככל הנראה נכחד מן העולם במהלך המאה ה-20. הוא מסווג כחיית כיס ונחשב לטורף הכיס הגדול ביותר בעידן המודרני. הזאב הטסמני היה אנדמי לאוסטרליה ולגינאה החדשה, והוא היה השריד האחרון בסוג זאב כיס (Thylacinus). משערים שהוא נכחד לחלוטין בשנות ה-30 של המאה ה-20, בעיקר כתוצאה מציד אינטנסיבי שזכה לעידוד בדמות פרסים כספיים. גורמים נוספים שתרמו לכך הם מחלות, הגעתם של הכלבים (ובראשם הדינגו), וכן חדירת האדם לתחומי מחייתו של הזאב. על אף שסווג באופן רשמי כחיה נכחדת ב-1986 (50 שנה לאחר מותו של הפרט האחרון הידוע), מטיילים וקריפטו-זואולוגים מדווחים עד היום על צפייה בפרטי זאב טסמני.

11

דוב נמלים מקסיקני מחפש מזון בפנמה. דוב הנמלים המקסיקני הוא מין של דוב נמלים מהסוג טמנדואה. הוא חי ביערות טרופיים וסובטרופיים מדרום מקסיקו, דרך מרכז אמריקה, ועד לקצהו הצפוני של הרי האנדים. טרפו העיקרי הוא נמלים וטרמיטים החיים בקנים, אותם דוב הנמלים קורע בעזרת טפריו הגדולים המשמשים לו גם להגנה.

12

קיפוד אירופי מרחרח את סביבתו.

13

שועל-מעופף ענק מותח את גפיו ומציג את כנפיו הקדמיות הארוכות. זהו אחד מהעטלפים הגדולים ביותר בעולם.

14

חתול סרוואל מתנקה על גזע בגן חיות בצ'כיה.

15

למור צווארון אדום על הענפים בגן חיות בצרפת.

16

ארמדיל טאטו מרחרח באדמה בחיפוש אחר מזון בטנסי.

17

צעירי גורילת ההרים מטפסים על עץ בשמורה ברוואנדה. הגורילות נדירות ביותר ונמצאות בסכנה גדולה עקב ציד ופגיעה ביערות בהם הם חיים.

18

ג'ירפות משוטטות ודוהרות בקורו שבניז'ר.

19

יחמורים במהלך העלאת גירה בגרמניה.

20

פיל אסייתי אוכל קש בסרי לנקה.