רשימת מדינות על-פי תפוקת הנפט הגולמי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

להלן טבלה של דירוג מדינות בעולם על פי תפוקת הנפט הגולמי, המבוססת על נתוני מנהל מידע האנרגיה של משרד האנרגיה האמריקאי, נכון לפברואר 2013. 5 מפיקות הנפט הגולמי הראשיות הן: רוסיה 9.99 מיליון חביות נפט ביום (13.2%); ערב הסעודית 9.14 מיליון ח/י (12.1%); ארצות הברית 7.18 מיליון ח/' (9.5%); סין 4.15 מיליון ח/' (5.5%); וקנדה 3.56 מיליון ח/' (4.7%). מפיקות אלו תרמו 45% לתפוקה העולמית. חלקו היחסי של אופ"ק בתפוקה זו היה 42% למרות הירידה בייצור הנפט האיראני בשל הסנקציות המוטלות עליה. מדינות המפרץ הפרסי הפיקו כשליש מסך כל הנפט הגולמי המופק בעולם.

רשימת המדינות[עריכת קוד מקור | עריכה]

הנתונים נכונים לפברואר 2013.

דירוג שם המדינה תפוקה (באלפי חביות ליום)[1] אחוז מסה"כ
1 רוסיהרוסיה רוסיה 9,990 13.19%
2 ערב הסעודיתערב הסעודית ערב הסעודית[2][3] 9,140 12.07%
3 ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית 7,177[4] 9.48%
4 סיןסין סין 4,146 5.47%
5 קנדהקנדה קנדה 3,563[5] 4.70%
6 איראןאיראן איראן[2][3] 3,200[6] 4.23%
7 עיראקעיראק עיראק[2][3] 3,075 4.06%
8 איחוד האמירויות הערביותאיחוד האמירויות הערביות איחוד האמירויות הערביות[2][3] 2,820 3.72%
9 כוויתכווית כוית[2][3] 2,650 3.50%
10 מקסיקומקסיקו מקסיקו 2,602 3.44%
11 ניגריהניגריה ניגריה[2] 2,420 3.20%
12 ונצואלהונצואלה ונצואלה[2] 2,300 3.04%
13 ברזילברזיל ברזיל 2,017 2.66%
14 אנגולהאנגולה אנגולה[2] 1,790 2.36%
15 קזחסטןקזחסטן קזחסטן 1,583 2.09%
16 נורווגיהנורווגיה נורווגיה 1,502 1.98%
17 אלג'יריהאלג'יריה אלג'יריה[2] 1,490 1.97%
18 לובלוב לוב[2] 1,400[7] 1.85%
19 קטר (מדינה)קטר (מדינה) קטר[2][3] 1,200 1.58%
20 קולומביהקולומביה קולומביה 998 1.32%
21 עומאןעומאן עומאן[3] 944 1.25%
22 אזרבייג'ןאזרבייג'ן אזרבייג'ן 903 1.19%
23 הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת 862 1.14%
24 אינדונזיהאינדונזיה אינדונזיה 834 1.10%
25 הודוהודו הודו 767 1.01%
26 מלזיהמלזיה מלזיה 559 0.74%
27 ארגנטינהארגנטינה ארגנטינה 553 0.73%
28 מצריםמצרים מצרים 547 0.72%
29 אקוודוראקוודור אקוודור[2] 509 0.67%
30 וייטנאםוייטנאם וייטנאם 320 0.42%
31 אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה 309 0.41%
32 גינאה המשווניתגינאה המשוונית גינאה המשוונית 282 0.37%
33 הרפובליקה של קונגוהרפובליקה של קונגו הרפובליקה של קונגו (קונגו-ברזוויל) 265 0.35%
34 תאילנדתאילנד תאילנד 254 0.34%
35 גבוןגבון גבון 239 0.32%
36 טורקמניסטןטורקמניסטן טורקמניסטן 227 0.30%
37 דנמרקדנמרק דנמרק 197 0.26%
38 תימןתימן תימן 162 0.21%
39 סוריהסוריה סוריה 133[8] 0.18%
40 ברונייברוניי ברוניי 115 0.15%
41 דרום סודאןדרום סודאן דרום סודאן סודאןסודאן סודאן 113[9] 0.15%
42 גאנהגאנה גאנה 112 0.15%
43 צ'אדצ'אד צ'אד 100 0.13%
44 איטליהאיטליה איטליה 98 0.13%
45 רומניהרומניה רומניה 83 0.11%
46 טרינידד וטובגוטרינידד וטובגו טרינידד וטובגו 83 0.11%
47 מזרח טימורמזרח טימור מזרח טימור 77 0.10%
48 אוזבקיסטןאוזבקיסטן אוזבקיסטן 70 0.09%
49 תוניסיהתוניסיה תוניסיה 65 0.09%
50 פרופרו פרו 64 0.08%
51 קמרוןקמרון קמרון 62 0.08%
52 גרמניהגרמניה גרמניה 56 0.07%
53 פקיסטןפקיסטן פקיסטן 56 0.07%
54 קובהקובה קובה 50 0.07%
55 טורקיהטורקיה טורקיה 46 0.06%
56 אוקראינהאוקראינה אוקראינה 43 0.06%
57 ניו זילנדניו זילנד ניו זילנד 41 0.05%
58 בוליביהבוליביה בוליביה 40 0.05%
59 הולנדהולנד הולנד 37 0.05%
60 חוף השנהבחוף השנהב חוף השנהב 37 0.05%
61 בחרייןבחריין בחריין[3] 35 0.05%
62 בלארוסבלארוס בלארוס 30 0.04%
63 פפואה גינאה החדשהפפואה גינאה החדשה פפואה גינאה החדשה 26 0.03%
64 הפיליפיניםהפיליפינים הפיליפינים 21 0.03%
65 הרפובליקה הדמוקרטית של קונגוהרפובליקה הדמוקרטית של קונגו קונגו (לשעבר זאיר) 20 0.03%
66 ניז'רניז'ר ניז'ר 20 0.03%
67 מיאנמרמיאנמר מיאנמר 20 0.03%
68 אלבניהאלבניה אלבניה 16 0.02%
69 אוסטריהאוסטריה אוסטריה 16 0.02%
70 צרפתצרפת צרפת 16 0.02%
71 סורינאםסורינאם סורינאם 15 0.02%
72 סרביהסרביה סרביה 14 0.02%
73 פוליןפולין פולין 13 0.02%
74 הונגריההונגריה הונגריה 12 0.02%
75 מונגוליהמונגוליה מונגוליה 11 0.01%
76 קרואטיהקרואטיה קרואטיה 11 0.01%
77 גואטמלהגואטמלה גואטמלה 10 0.01%
78 ספרדספרד ספרד 8 0.01%
79 מאוריטניהמאוריטניה מאוריטניה 7 0.01%
80 צ'ילהצ'ילה צ'ילה 6 0.01%
81 יפןיפן יפן 5 0.01%
82 דרום אפריקהדרום אפריקה דרום אפריקה 4 0.01%
83 בליזבליז בליז 3 0.00%
84 צ'כיהצ'כיה צ'כיה 3 0.00%
85 ליטאליטא ליטא 2 0.00%
86 בולגריהבולגריה בולגריה 1 0.00%
87 יווןיוון יוון 1 0.00%
88 גאורגיהגאורגיה גאורגיה 1 0.00%
89 קירגיזסטןקירגיזסטן קירגיזסטן 1 0.00%
90 ברבדוסברבדוס ברבדוס 1 0.00%
91 טיוואןטיוואן טיוואן 0.8 0.00%
92 מרוקומרוקו מרוקו 0.5 0.00%
93 טג'יקיסטןטג'יקיסטן טג'יקיסטן 0.206 0.00%
94 סלובקיהסלובקיה סלובקיה 0.2 0.00%
95 ישראלישראל ישראל 0.1[10] 0.00%
96 ירדןירדן ירדן 0.02 0.00%
97 סלובניהסלובניה סלובניה 0.005 0.00%
-- האיחוד האירופיהאיחוד האירופי  האיחוד האירופי 1,405 1.86%
-- OECD logo.svg הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי 16,570 21.88%
-- PersianGulf vue satellite du golfe persique.jpg המפרץ הפרסי 23,064[11] 30.45%
-- Flag of OPEC.svg אופ"ק[12] 31,994 42.25%
-- Globe004.gif סך הכל 75,732 100%

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

(מינהל מידע האנרגיה מעדכן את נתוניו מדי פעם)

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

[BP data includes crude oil, shale oil, oil sands and NGLs - natural gas liquids, the liquid content of natural gas where this is recovered separately].


הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נפט גולמי שכולל גם את הקונדנסט (lease condensate), קרי נוזלי גז טבעי שמופקים מן הגז הטבעי במתקני הפרדה בין נוזל לגז או במתקני שדות גז. זוהי תערובת שבעיקרה מורכבת מפחמימנים כבדים יותר מפנטאן. קטגוריה זו של הקונדנסט לא כוללת את ה-NGPL ‏ (natural gas plant liquids) כגון פרופאן ובוטאן, שמופקים במתקני ה"דאונסטרים" (downstream) לעיבוד גז טבעי. חלק מנתוני התפוקה המוצגים מעוגלים.
  2. ^ 2.00 2.01 2.02 2.03 2.04 2.05 2.06 2.07 2.08 2.09 2.10 2.11 חברת אופ"ק
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.7 מדינה באגן הניקוז של המפרץ הפרסי
  4. ^ מהפכת האנרגיה צוברת תאוצה בשנים האחרונות בשל פיתוח מזורז של פצלי גז (גז לא קונבציונלי) ופצלי נפט (נפט לא קונבנציונלי). תפוקת הנפט הגולמי של ארצות הברית קפצה מכ-5 מיליון חביות ביום בממוצע ב-2008 ל-6.5 מיליון חבית ביום ב-2012 הודות בעיקר לתפוקת נפט לא קונבציונלי משלושה שדות הקרויים בפי תעשיית הנפט "ביג ת'רי" ("Big Three" - ‏the Bakken, Eagle Ford and Permian Basin), ראו: "Light, sweet oil may outpace US Gulf Coast refining capacity soon: S&P analyst", Platts, 19 June 2013. מגמה זו שהמשיכה אל תוך 2013. בין השנים 2012-2011 קפצה תפוקת הנפט הגולמי של ארצות הברית מ-5.65 ל-6.5 מיליון חביות ביום, גידול של כ-850,000 חביות ביום בשנה אחת!, שזהו שיעור הגידול השנתי הגבוה ביותר בהיסטוריית תפוקת הנפט האמריקנית. בארצות הברית יש כיום דיבורים על ייצוא נפט בטווח הלא רחוק (מעבר לייצוא לקנדה). לפי שעה מהווה הייבוא נטו של נפט ומוצריו לארצות הברית כ-40% מסך הביקוש שלה לנפט, לעומת 60% ב-2005.
  5. ^ למעלה ממחצית תפוקת הנפט הגולמי נובעת מחולות הזפת. בשנת 2012 הפיקה קנדה בממוצע 3.2 מיליון חביות נפט גולמי ביום - מזה 1.8 מיליון חביות או 56% מקורן בחולות הזפת. ראו: Canadian Association of Petroleum Producers (CAPP), The Facts on Oil Sands [pdf file], July 2013, p. 12
  6. ^ סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) העריכה במאי 2013 את תפוקת הנפט הגולמי של איראן לחודש פברואר ברמה נמוכה יותר - 2.72 מיליון חביות ביום. על פי אותו הפרסום, תפוקתה המשיכה לרדת בחודשים הבאים: 2.68 במרץ ו-2.65 באפריל. ראו: IEA, "Supply Tables: OPEC Crude Production", Oil Market Report (OMR), 14 May 2013, p. 6. "אויל אנד גז ז'ורנל" אף הוא העריך כי תפוקת הגולמי של איראן עמדה על 2.72 מיליון חביות ביום בפברואר 2013, ראו: “Statistics: Worldwide Crude Oil and Gas Production”, Oil & Gas Journal, 13 May 2013, p. 34. הירידה היא תוצאה של סנקציות והיעדר השקעה בתשתיות נפט מזה שנים. על פי נתוני מינהל מידע האנרגיה האמריקאי, עמדה תפוקת הגולמי של איראן על 4.1 מיליון חביות ביום ביוני 2011. היא ירדה כעבור שנה ל-3.35 מיליון חביות ביום ביוני 2012. והמגמה המשיכה אל תוך 2013.
  7. ^ התפוקה הלובית השתקמה אם כי עדיין לא לרמה מלפני מלחמת האזרחיםינואר 2011 הפיקה לוב 1.65 מיליון חביות נפט גולמי ביום. ביוני-יולי אותה השנה תפוקתה קרסה ל-100,000 חביות ביום ובאוגוסט פסקה לחלוטין. בינואר 2012 הפיקה לוב 1 מיליון חביות ביום).
  8. ^ עד לפני מלחמת האזרחים הפיקה סוריה 364,000 חביות נפט גולמי ביום (אוקטובר-דצמבר 2010), אך מאז התפוקה ירדה: ל-205,000 חביות ביום בדצמבר 2011 ול-136,000 בדצמבר 2012.
  9. ^ הנתון מתייחס לתפוקת שתי המדינות. יצוין, כי מרבית התפוקה בימים כתיקונם (כ-75%) מרוכזת בדרום בעוד שצינור הנפט, מתקני הזיקוק ותשתית הייצוא הם בצפון. ביולי 2010, שנה לפני הכרזתה של דרום סודאן על עצמאותה, עמדה תפוקת הנפט הגולמי של סודאן על 510,000 חביות ביום. ואולם סכסוכים שונים בין המדינות, ובעיקר הסכסוך סביב גובה התשלום של דרום סודאן לסודאן על העברת הנפט דרכה לייצוא, גרמו לשיבושים קשים ולירידה חדה בתפוקה. תפוקת הגולמי, לשם המחשה, ירדה מ-450,000 חביות ביום בדצמבר 2011, ל-67,000 חביות ביום באפריל 2012, על פי נתוני מינהל מידע האנרגיה האמריקאי. בשנת 2012 כולה הפיקה סודאן (צפון + דרום) בממוצע 118 מיליון חביות נפט גולמי ביום, על פי נתוני ה"מינהל", ו-113 מיליון, על פי נתוני חברת ב.פ. הבריטית. מזה, לפי החברה הבריטית, 82,000 הופקו בסודאן ו-31,000 בדרום סודאן, ראו: BP Statistical Review of World Energy, June 2013, p. 8‏
  10. ^ כתב העת האמריקני "אויל אנד גז ז'ורנל" העריך בסיכום השנתי שלו בדצמבר 2012 כי ישראל הפיקה בממוצע 600 חביות נפט גולמי ביום במהלך 2012, ובאותה הרמה כמו ב-2011, ראו: "[לוח]: מבט כולל על עתודות ותפוקה", 3 בדצמבר 2012 (באנגלית). באתר של משרד האנרגיה והמים של ישראל, הנתונים הם פחות מעודכנים: ב-2009 (השנה האחרונה לגביה קיים הנתון) עמדה תפוקת המדינה על כ-70 חביות נפט גולמי ביום, לעומת כ-150 ב-2008 (הנתונים במקור מובאים בשווה ערך טונה נפט - שעט"ן, וכאן הומרו לחביות נפט ביום). בכל קידוחי חלץ מפיקים 120 חביות ביום, ראו: אבי עמית, "רק חול וחול (במסגרת המהדורה מרכזית)", ערוץ 10, 26 בספטמבר 2013.
  11. ^ הנתון של מינהל מידע האנרגיה של משרד האנרגיה האמריקאי תוקן כדי לכלול גם את עומאן (חצי האי מוסנדם - مسندم; או מובלעת מוסנדם נמצאת באגן הניקוז של המפרץ הפרסי), בנוסף לשבע המדינות שמופיעות בסטטיסטיקה האמריקאית (איחוד האמירויות הערביות, איראן, בחריין, כווית, עיראק, ערב הסעודית וקטר) שתפוקתן מסתכמת ב-22.12 מיליון חביות ביום.
  12. ^ אופ"ק מורכב מ-12 מדינות חברות: איחוד האמירויות הערביות, איראן, אלג'יריה, אנגולה, אקוודור, ונצואלה, כווית, לוב, ניגריה, עיראק, ערב הסעודית, וקטר. התפוקה מהאזור הנייטרלי הסעודי-כווייתי מתחלקת שווה בשווה בין סעודיה לכווית, ונכללת בנתוני התפוקה של השתיים.