1968 במדע
ערך מורחב – 1968
אסטרונומיה וחקר החלל[עריכת קוד מקור | עריכה]
- 18 בספטמבר- רכב חלל סובייטי, זונד 5 הראשון שנכנס למסלול סביב הירח וחוזר לכדור הארץ, הוא גם הראשון שנושא אורגניזמים חיים שהקיפו את הירח.
- תומאס גולד (אנ') מזהה את מהותו של הפולסר, גוף שמימי הפולט פולסים של גלי רדיו שהתגלה לא מכבר, ככוכב נייטרונים.
- 11 באוקטובר – נאס"א משגרת בהצלחה את אפולו 7, משימה מאוישת ראשונה במסגרת תוכנית אפולו שתפקידה לבדוק היבטים הטכניים של הנחתת אדם על הירח. מתבצע שידור טלוויזיה ראשון מהמסלול סביב כדור הארץ.
- 24 בדצמבר – ספינת החלל האמריקאית אפולו 8 נכנסת למסלול סביב הירח. פרנק בורמן, ג'יימס לוול הבן וויליאם אנדרס הם בני האדם הראשונים שזכו לראות את צידו המרוחק של הירח. מתקבלים צילומים של זריחת הארץ.
מדעי המחשב[עריכת קוד מקור | עריכה]
- 18 ביולי - יצרנית המעגלים המשולבים, חברת אינטל הוקמה בקליפורניה על ידי גורדון מור ורוברט נויס.
- 9 בדצמבר – דאגלס אנגלברט מדגים לראשונה פעולה של חמרה ותוכנה המבצעת את רוב הפעילויות של מחשב אישי מודרני, בין השאר עכבר, מעבד תמלילים, היפרטקסט, היפרמדיה, ועידת וידאו, ועידה טלפונית, ושיתוף קבצים.
פיזיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]
- בניסויים שנערכו על ידי ג'רום פרידמן, ריצ'רד טיילור והנרי קנדול (Henry Kendall) במאיץ הליניארי של סטנפורד (SLAC) התגלו עדויות לקיומם של קווארק למטה, קווארק למעלה וקווארק מוזר, חלקיקים השייכים למבנה הפנימי של הפרוטון.
- פיתוח תא חוטים (Wire chamber) לגילוי חלקיקים על ידי ז'ורז' שרפק במעבדות CERN.
רפואה[עריכת קוד מקור | עריכה]
- פרסום הגדרה למוות מוחי על ידי ועדה מטעם בית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרוורד.
- אפקט הצופה מהצד מודגם לראשונה בתנאי מעבדה על ידי חוקרים בפסיכולוגיה חברתית.
פרסים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- פרס נובל:
- פרס נובל לפיזיקה – לואיס אלוורז, על תרומותיו לפיזיקת החלקיקים, ובפרט על גילוי מספר גדול של מצבי תהודה, שנתאפשר בזכות פיתוח טכניקה של תא בועות מימני וניתוח הנתונים
- פרס נובל לכימיה – לארס אונסאגר, על פיתוח היחסים הקרויים על שמו (יחסי אונסאגר Onsager reciprocal relations) להם חשיבות בסיסית בתחום התרמודינמיקה של תהליכים לא הפיכים.
- פרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה – רוברט וו. הולי, הר גבינד חורנה, מרשל וורן נירנברג, על תיאור הקוד הגנטי וביטויו בסינתזה של חלבון.
- פרס ישראל:
- פרס טיורינג – ריצ'רד המינג, על עבודתו בשיטות נומריות, ונושאי גילוי ותיקון שגיאות בתורת הקודים
נולדו[עריכת קוד מקור | עריכה]
- 23 בספטמבר – ונדלין ורנר, מתמטיקאי גרמני זכה במדליית פילדס
- 22 בנובמבר רזמוס לרדורף, מתכנת דני-גרינלנדי, היוצר של שפת התכנות PHP
- 11 בדצמבר – עמנואל שרפנטייה, ביוכימאית צרפתייה, מכהנת כראש מכון מקס פלאנק לביולוגיית זיהומים, חלוצה בשימוש בקריספר לחיתוך DNA
נפטרו[עריכת קוד מקור | עריכה]
- 21 בפברואר הווארד וולטר פלורי, פרמקולוג פתולוג ופיזיולוג אוסטרלי, חתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה (1945) על חלקו בפיתוח הפניצילין (נולד ב-1898)
- 27 במרץ – יורי גגארין, קוסמונאוט סובייטי, האדם הראשון בהיסטוריה ששהה בחלל (נולד ב-1934)
- 1 באפריל – לב לנדאו, פיזיקאי יהודי-סובייטי, מבכירי הפיזיקאים התאורטיים של המאה ה-20, חתן פרס נובל (נולד ב-1908)
- 28 ביולי – אוטו האן, פיזיקאי גרמני, חלוץ בחקר הרדיואקטיביות והרדיוכימיה, מגלה בתחום האיזוטופיה והביקוע הגרעיני של האורניום, חתן פרס נובל לכימיה (נולד ב-1879)
- 13 באוגוסט – אייסטיין אור, מתמטיקאי נורווגי-אמריקאי, על שמו נקרא מספר אור (נולד ב-1899)
- 19 באוגוסט – ג'ורג' גאמוב, פיזיקאי וקוסמולוג רוסי-אמריקני, ממפתחי מודל "המפץ הגדול" במסגרתו ניבא את קרינת הרקע הקוסמית, חקר תהליכי נוקליאוסינתזה (נולד ב-1904)
- 19 בספטמבר – צ'סטר קרלסון, ממציא תהליך הצילום החשמלי ומיישם התהליך במכונת הצילום (נולד ב-1906)
- 26 באוקטובר סרגיי נתנוביץ' ברנשטיין (Sergei Natanovich Bernstein) מתמטיקאי רוסי וסובייטי, יהודי, עסק במשוואות דיפרנציאליות חלקיות, גאומטריה דיפרנציאלית, תורת ההסתברות ותורת הקירובים (נולד ב-1880)
- 27 באוקטובר – ליזה מייטנר, פיזיקאית אוסטרית ממוצא יהודי שהתמחתה בפיזיקה גרעינית ורדיואקטיביות (נולדה ב-1878)
- 7 בנובמבר – אלכסנדר גלפונד, מתמטיקאי סובייטי, ידוע בעיקר בשל משפט גלפונד-שניידר שפותר את הבעיה השביעית של הילברט (נולד ב-1906)
- 18 בדצמבר דורותי גארוד, ארכאולוגית בריטית, עסקה בתחום הפרהיסטורי, במיוחד של התקופות הפלאוליתיות והתקופה האפיפלאוליתית בארץ ישראל, עיראק, צרפת וגיברלטר (נולדה ב-1892)
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
שנים במדע - המאה ה-20 | |
---|---|
|