עברי לידר – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 136: שורה 136:
{{מיזמים|ויקישיתוף=Category:Ivri Lider|ויקיציטוט=עברי לידר}}
{{מיזמים|ויקישיתוף=Category:Ivri Lider|ויקיציטוט=עברי לידר}}


* [https://13tv.co.il/tags/ivri-lider/ עברי לידר], באתר רשת 13
* [https://13tv.co.il/item/entertainment/the-voice/season-05/clips/trivia-ivri-lider-1036853/ מה אתם באמת יודעים על עברי לידר?], מנטור ב- The Voice ישראל, באתר [[רשת 13]]


* {{אתר רשמי|http://www.ivrilider.com}}
* {{אתר רשמי|http://www.ivrilider.com}}

גרסה מ־15:29, 16 במאי 2019


שגיאות פרמטריות בתבנית:מוזיקאי

פרמטרים [ שנות פעילות ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

עברי לידר
לידר בהופעה, מאי 2015
לידר בהופעה, מאי 2015
לידר בהופעה, מאי 2015
לידה 10 בפברואר 1974 (בן 50)
גבעת חיים איחוד
מוקד פעילות ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1997 עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה רוק, פופ
מוזיקה אלקטרוניתTYP)
שפה מועדפת עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה פסנתר, גיטרה, סינתסייזר
חברת תקליטים הליקון
פרסים והוקרה
האתר הרשמי
פרופיל ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

עברי לידר (נולד ב-10 בפברואר 1974) הוא זמר-יוצר, מלחין, ופזמונאי ישראלי זוכה פרס אקו"ם[1], פרס עמ"י ופרס אופיר[2]. בשנת 2002 היה לזמר הישראלי הראשון שיצא מהארון[3].

ביוגרפיה

ילדותו

לידר נולד בגבעת חיים איחוד, כילד שלישי של דליה ואשר לידר, יהודים שעלו לישראל מארגנטינה. אמו היא ניצולת שואה מגטו ורשה.[4] כשהיה בן חמש עברה המשפחה לבת ים ואחרי כשנה להרצליה. האם עבדה כמעצבת תלבושות ללהקת בת שבע ואביו ניהל עסק לכלי כתיבה. ההורים התגרשו בשנות התבגרותו. לידר היה טיפוס ספורטיבי בילדותו וחשב להיות כדורסלן או כדורגלן.

את דרכו המוזיקלית החל בגיל חמש, אז למד לנגן בפסנתר. מאוחר יותר למד לנגן גם בגיטרה ובסינתסייזר. כבר בגיל שבע החל לכתוב מנגינות, ומאוחר יותר למד במגמת המוזיקה בתיכון "אלון" ברמת השרון[5]. כנער ניגן לידר בלהקות שונות, האחרונה והבולטת בהן הייתה "כך עושות כולן". "כך עושות כולן" הופיעו כמה פעמים במועדון רוקסן ואף ניהלו מגעים להוצאת אלבום בכורה, אך אלה לא צלחו.

ב-1992 התגייס לידר לצה"ל. חרף רצונו לשרת בלהקה צבאית, שובץ לידר כעוזר אפסנאי, ושוחרר לאחר כחודש מ"טעמים רפואיים".

תחילת הקריירה ואלבום הבכורה (1992 - 1997)

עברי לידר ולהקתו בניו יורק, 2009

עם שחרורו מהצבא, פנה לידר לעולם המחול.

ב-1994 כתב לידר מוזיקה עבור היצירה "נשיקות" של להקת המחול של ענת דניאלי[6] ולאחר מכך כתב, בעקבות הזמנה מאוהד נהרין, את "Kaamos" עבור להקת המחול ההולנדית "NDT". ב-1995 כתב לידר את "זינה" עבור להקת בת שבע. ב-1996 כתב את "אוקטובר" עבור להקת המחול של ענת דניאלי[6].

באוגוסט 1997 יצא לרדיו "לאונרדו", סינגל הבכורה של לידר. הסינגל זכה להשמעות רבות ברדיו, אך בעת יציאתו שהה לידר ביפן עם להקת המחול בת שבע, אשר הופיעה באותם ימים עם היצירה "זינה", שלידר הלחין[7]. בהמשך יצאו מהאלבום הסינגלים "אף אחד משנינו", "תמיד אהבה", "מרי לנצח" ו"כמה כוכב", וזכו גם הם להצלחה גדולה[8].

בדצמבר אותה שנה יצא אלבום הבכורה של לידר, מלטף ומשקר. לידר כתב והלחין בעצמו את כל שירי האלבום, יועד נבו הפיק מוזיקלית, ויהודה עדר הופקד על הייעוץ האמנותי. עוד בטרם יצא לחנויות זכה האלבום לביקורות חיוביות בתקשורת[8]. באפריל 1998, כשלושה חודשים בלבד לאחר יציאתו, הגיע האלבום למעמד אלבום זהב[9]. באפריל 2000 הוכתר כאלבום פלטינה (מכירות של כ-40,000 עותקים).

סוף שנות התשעים: "יותר טוב כלום מכמעט"

ביולי 1999 יצא לאור אלבומו השני של לידר, "יותר טוב כלום מכמעט", והגיע גם הוא לאלבום פלטינה. גם באלבום זה כתב והלחין לידר את כל השירים, ועיבד אותם במשותף עם יועד נבו. בין השירים המצליחים באלבום היו "יותר טוב כלום", "בחולצת פסים", "הכוס הכחולה" ו"ואולי".

תקופת "האנשים החדשים" (2001 - 2003)

בשנת 2001 הפיק לידר את אלבומה השלישי של שרון חזיז, "פנסים", ובו שר עם חזיז את שיר הנושא שכתב והלחין. השיר היה לאחד השירים המצליחים ביותר מהאלבום.

בינואר 2002 יצא אלבומו השלישי של לידר, "האנשים החדשים", שאותו הפיק בעצמו בצליל חדשני ומושפע מאלקטרוני. לקראת צאת האלבום ביצע לידר מהלך חשוב בעיצוב תדמיתו הציבורית כשהחליט להתראיין ולדבר בגלוי על היותו הומוסקסואל, מהלך שתואר בתקשורת כיציאתו מהארון. האלבום כולל את הלהיטים "בתי קפה" ו"על קו המים", וכן ביצוע רוקיסטי לשירם של אהוד מנור ויאיר רוזנבלום "גשם אחרון", שהוקלט לפרויקט השירותרום והוכנס לבקשת קהל המעריצים של לידר כרצועת בונוס לאלבום. בעיבודי השירים באלבום השתתף מושיק קופ.

באותה שנה שיתף לידר פעולה עם מי שהיה אז הקלידן בלהקתו, עידן רייכל, בעיבוד ובהפקה מוזיקלית לשיר "בואי" שנכלל ב"אלבום הראשון" של הפרויקט של עידן רייכל. כמו כן יצר לידר מוזיקה מקורית לסרטו של איתן פוקס "יוסי וג'אגר". עבור הסרט הקליט גרסה מחודשת לשירה של ריטה "בוא" (מירי פיגנבוים/רמי קלינשטיין). גרסתו לשיר זכתה להצלחה, וצורפה גם היא לאלבומו "האנשים החדשים".

במקביל להופעות "האנשים החדשים" העלה לידר מופע משותף עם השחקנית מיטל דוהן בשם "אהבה וסקס בימים הנוראים", שבו שולבו מוזיקה, תיאטרון וקטעי קריאה שלוקטו ונערכו במיוחד לערב. באותה שנה הוציא ספר שירים שבו כרך טקסטים שכתב. בתום השנה זכה בפרס אקו"ם ל"תמלילן השנה"[1].

לאחר שנת 2003

בשנת 2004 הלחין לידר את הפסקול השני שלו, שוב לסרט של איתן פוקס, "ללכת על המים". לידר זכה בפרס אופיר בקטגוריית "המלחין הטוב ביותר" באותה שנה על הפסקול[2]. עבור הסרט הקליט לידר יחד עם ריטה חידוש לשירם של צמד העופרים "סינדרלה רוקפלה". באותה שנה הפיק מוזיקלית יחד עם גלעד שמואלי את אלבום הבכורה של גלעד שגב, "עכשיו טוב". לאלבומה של שרית חדד חגיגה, שיצא באותה שנה כתב לידר את מילות השיר "בחום של תל אביב", שהיה אחד הלהיטים הגדולים של האלבום. לאלבומה של רוני דואני "לא עוצרת" מ-2005 כתב והלחין את השיר "אדוני".

בסוף 2004 החל לידר לעבוד על אלבומו הרביעי, "זה לא אותו דבר". האלבום יצא בפברואר 2005 והגיע למעמד אלבום זהב. באלבום זה בחר לידר להשתמש במחשב כמכשיר הקלטה בלבד ויצר אלבום נטול סימפולים. כלי המיתר המלווים את האלבום נוגנו על ידי תזמורת בת 40 נגנים. להיטי האלבום היו "זכיתי לאהוב", "ניסים" ו"זה לא אותו דבר". בעקבות האלבום זכה לידר בתואר "זמר השנה" במצעדי הפזמונים השנתיים של גלגלצ ושל רשת ג', וכן בטקס פרס העמ"י.

ב-16 בפברואר 2006 יצאו אלבום ו-DVD של המופע "זה לא אותו דבר" שהתקיים ב-21 באפריל 2005 בביתן 1 בגני התערוכה. תיעוד הופץ בשמות "Live CD" ו-"Live DVD". במופע השתתפו כאורחים ריטה, ברי סחרוף ואסף אמדורסקי. גרסת ההופעה לשיר "הכוס הכחולה" יצאה כסינגל וזכתה להצלחה בתחנות הרדיו. באותה שנה, במקביל לפרידתו המתוקשרת מיניב ויצמן, הלחין לידר את פסקול הסרט "הבועה", גם הוא של איתן פוקס וגל אוחובסקי.

בשנת 2007 הקליט לידר יחד עם נינט טייב גרסה מחודשת לשירה של עפרה חזה "הכאב הזה", והיא זכתה להצלחה במצעדי הפזמונים. באותה שנה השתתף באלבום "הסליל" של להקת מטרופולין, שבו שר את השיר "חוזר אלי".

העובדה שלידר כמעט לא שירת בצה"ל עלתה שוב לדיון ציבורי באוגוסט 2007. שלושה ימים לפני שהיה אמור להופיע במופע הצדעה לאגודה למען החייל ביטל צה"ל את השתתפותו. הסיבה לביטול היה מכתב שנשלח ללידר ממפקדת קצין חינוך ראשי, שעליו נדרש לידר לחתום כתנאי להסכמת צה"ל לקיום הופעתו. במכתב נדרש לידר להצהיר במפורש כי הוא "אוהב את צה"ל ומכבד את ערכיו". לידר סירב להיענות לדרישה, שאותה ראה כמשפילה במיוחד, ובתגובה ביטל צה"ל את הופעתו המתוכננת. הביטול גרר אחריו ביקורת חריפה, בין השאר מאחר שהתבצע כחלק מפעילות שניהלו שלטונות צה"ל נגד משתמטי גיוס.

בשנת 2008 יצא אלבומה של ריטה "רמזים", בהפקתו המוזיקלית של לידר. לידר כתב והלחין לאלבום את השירים "הפעם" ו"שקל שבעים". "רמזים" מכר יותר מ-50,000 עותקים והוכתר כאלבום פלטינה. בנוסף לכך הפיק בשיתוף עדי גולדשטיין את המופע המבוסס על האלבום. ההופעות זכו גם הן להצלחה גדולה. באותה שנה הקליט לידר גרסת כיסוי לשיר "השדות האדומים" במסגרת פרויקט "עבודה עברית" שיצא לרגל חגיגות ה-60 למדינת ישראל. השיר נכתב על ידי הלל מיטלפונקט ויוסי מר חיים, ללחן של אהוד בנאי, שביצע את השיר במקור באופרת הרוק "מאמי".

ב-4 בספטמבר 2008 הוציא לידר את אלבומו החמישי, "בקצב אחיד בתנועות של הגוף". לאלבום קדמו הסינגלים "רק תבקש", שיצא בסוף יוני והוצע להורדה חינם באתר האינטרנט של לידר, ו"מתעורר", שיצא ב-13 באוגוסט. אחרי צאת האלבום יצאו כסינגלים גם השירים "הדרכים הארוכות", "אלוף העולם" והדואט "ביחד מפחד" עם אפרת גוש.

בתחילת שנת 2010 החל בסיבוב הופעות משותף עם אסף אמדורסקי, שלווה בשיר שכתב לידר והלחין אמדורסקי, בשם "לא יכול לישון"[10].

באוקטובר 2010 נבחר לידר לייצג את ישראל בטקס MTV בקטגוריית Best European Act.

ביולי 2011 השיק לידר, יחד עם יונתן גולדשטיין ואנשים נוספים, את הפרויקט המוזיקלי TYP. ההרכב מתמודד על הזכות לייצג את ישראל בטקס ה-EMA בקטגוריית Best European Act[11]. ב-5 בינואר 2012 הוחתם הפרויקט על חוזה בינלאומי עם חברת הענק יוניברסל תחת חברת הבת הצרפתית שלה, פולידור. החוזה כולל הפצה עולמית של האלבום של הצמד, הקלטת והפצת שלושה אלבומים נוספים וסיבוב הופעות בינלאומי[12].

בשנת 2012 יצא אלבום הסולו השישי של לידר, "מישהו פעם", שבו שב לשתף פעולה עם המפיק המוזיקלי יועד נבו. הסינגל שקדם לאלבום, "מישהו פעם", זכה להצלחה רבה במצעדי הפזמונים. בסמוך ליציאת האלבום יצא לאור הסינגל "מזל טוב ישראל", ששר לידר בדואט עם הזמר מוקי.

במאי 2013 הצטרף לידר לצוות השיפוט של תוכנית הכשרונות המוזיקלית "אקס פקטור ישראל", אשר שודרה בערוץ 2, ועברה להיות משודרת ברשת 13.

בתחילת 2015 יצא אלבום האולפן השביעי במספר של לידר בשם "האהבה הזאת שלנו". מתוכו יצאו הסינגלים: "מקום ליותר", "ילדות והעיר הגדולה", "הכל בוער" ו"האהבה הזאת שלנו". באלבום הכולל 13 שירים חדשים, נמצא גם שיתוף הפעולה של לידר עם הזמר נתן גושן ב"הייתי כאן".

במהלך שנת 2016 עבד לידר עם המפיק עופר מאירי על תקליט משותף בהפקת שניהם, זה יצא בסוף אותה שונה בשם "עברי לידר עופר מאירי".

בסוף שנת 2017 שחרר לידר סינגל בשם "מוגזם" שקדמו לו פרומואים רבים. בקליפ הנלווה לשיר נראה לידר רוקד, לראשונה בקריירה, לצד אחיו הבכור, עמיאל, המשמש ככוריאוגרף בניו יורק.

במאי 2018 שחרר לידר את הסינגל "נסיכה שלי", מלווה בקליפ בכיכובה של בר רפאלי ובבימויו של רומן בוצ'אצקי. השיר נכתב בידי אורי בן ארי ללחן שלו ושל איתן דרמון, והופק מוזיקלית על ידי אריאל טוכמן[13]. באותו חודש פתח את סיבוב ההופעות "כאן ועכשיו"[14].

ב-21 באוגוסט 2018 שחרר לידר את הסינגל "הנשף", שנכתב גם כשיר הנושא של הסרט המועמד ל-12 פרסי אופיר[15].

לידר עוסק בתחום האמנות הפלסטית והצילום, ואף הציג במספר תערוכות[16][17].

חייו הפרטים

עברי לידר חותם על חולצת ויקיפדיה במסגרת פרויקט Free Travel-Shirt

לידר הוא אחד מהאמנים הראשונים בישראל שהכריזו בגלוי על נטייתם המינית בתקשורת. הוא רואיין על ידי גל אוחובסקי ל"מעריב" בדצמבר 2001 וסיפר על היותו הומוסקסואל, ועל בן זוגו לשעבר, יניב ויצמן[3]. כתבת השער שפורסמה ב"סופשבוע" של מעריב זכתה להדים רבים והוא זכה להערכה מהקהל שלו[דרושה הבהרה].

רבים רואים בראיון זה את רגע יציאתו מהארון, אם כי מעולם לא הכחיש או הסתיר את נטייתו. עוד לפני הראיון היה לידר מהמופיעים הקבועים בהפנינג שנערך בסיום מצעד הגאווה בתל אביב. בראיון צוטט לידר בהתייחס למושג היציאה מהארון: ”אני לא אוהב להגדיר את עצמי דרך המושג הזה. כי אני לא מרגיש אותו בכלל בחיים שלי. אף פעם לא שיקרתי בעניין הזה, ואף פעם לא הכרזתי הכרזות”. נטייתו המינית השפיעה רבות על השירים שכתב ושר עוד לפני הראיון עם אוחובסקי, שבהם שירי אהבה ששר גבר לגבר אחר. כדבריו, ”מי שקורא את הטקסטים שלי ומקשיב לשירים, כבר מזמן היה צריך להסיק את המסקנות לבד”.

מגמה זו נמשכה בתקליטו הרביעי זה לא אותו דבר שיצא לאור בשנת 2005:

כמו מטייל אוסטרלי שחותך לעצמו יד
אני חותך אותך עכשיו מתוך הלב שלי
משחקים, משחקים
ברחבי העיר
תגיד לי אם זה מישהו שאני מכיר

מתוך שירו "מטייל אוסטרלי"

ב-2002 שר ביצוע מחודש ללהיטה של ריטה "בוא", שנכלל אחר כך כחלק מפסקול הסרט יוסי וג'אגר. השיר מדבר אל גבר, ומשמעותו משתנה מאוד כששורות כגון "בוא נפזר את מסך הערפל, בוא נעמוד באור ולא בצל" מושרות על ידי גבר ולא אשה.

דוגמה לשיר בעל עמימות מגדרית שכתב ניתן למצוא, לדוגמה, בשיר "זכיתי לאהוב" שבאלבום הרביעי. זהו שיר אהבה של גבר, שלכל אורכו אין שיוך מגדרי של נשוא/ת האהבה:

וכשהשמש נמחקת בשמיים
והלב מטפטף לי דרך העיניים החומות
אז אני זוכר שיש ידיים שרוצות אותי קרוב
ואני יודע שזכיתי לאהוב

מתוך שירו "זכיתי לאהוב"

לכבוד מצעד הפזמונים הבינלאומי השנתי של גלגלצ לשנת 2008 הקליט לידר ביצוע מלנכולי לשיר של קייטי פרי "נישקתי בחורה" ("I Kissed a Girl"). הפיכת המגדרים בשיר מתבטאת בשיר זה באופן שונה כאשר לידר מתאר יחסים עם אישה במקביל לזוגיות הומוסקסואלית: "נישקתי בחורה רק כדי לנסות, מקווה שלחבר שלי לא אכפת".

בנובמבר 2011 השתתף לידר בקמפיין "אחרי כל לילה מגיע יום", שנולד בעקבות ארבעה מקרי התאבדויות בקהילה הגאה, מספר חודשים לפני כן[18][19]. לצד לידר השתתפו בקמפיין גם גל אוחובסקי, שורטי, ג'ייסון דנינו הולט, אביעד קיסוס, עומרי חיון, ציונה פטריוט, אוריאל יקותיאל, קיי לונג, אבנר דפני, שי דויטש, יניב ויצמן ואחרים.

בשנת 2012 עבר עברי לגור עם בן-זוגו הגרמני, יאן, בתל אביב. השניים נפרדו בתחילת שנת 2015.

אלבומים

מארזי DVD

TYP

קישורים חיצוניים

תבנית:פרופילי מוזיקאים

הערות שוליים

  1. ^ 1 2 רשימת הזוכים - 2002, באתר אקו"ם
  2. ^ 1 2 "מדורת השבט" - הזוכה הגדול בטקס פרסי אופיר, באתר "במה", 28 בספטמבר 2004
  3. ^ 1 2 גל אוחובסקי, האנשים החדשים לא מתביישים, באתר nrg‏, 21 בדצמבר 2001‬
  4. ^ על הצלתה של דליה גבריאלה קורנבליט בתקופת השואה, באתר יד ושם
  5. ^ נטע-לי בינשטוק, עברי לידר, אפרת גוש: ומי הבאים בתור?, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 9 במרץ 2009
  6. ^ 1 2 על ענת דניאלי, באתר "כלים"
  7. ^ כתבה ראשונה בידיעות אחרונות, בעמוד הפייסבוק של לידר
  8. ^ 1 2 כתבה על יציאת "מלטף ומשקר" בידיעות אחרונות, בעמוד הפייסבוק של לידר
  9. ^ 25,000 עותקים למלטף ומשקר, בידיעות אחרונות, מתוך עמוד הפייסבוק של לידר
  10. ^ אור ברנע, לידר ואמדורסקי - בקרוב אצלכם, באתר ynet, 13 באפריל 2010
  11. ^ שרית חדד ועברי לידר מועמדים לפרס ה-EMA של MTV, באתר וואלה
  12. ^ אסף נבו, ‏עברי לידר וג'וני גולדשטיין הוחתמו ב"יוניברסל", באתר ‏מאקו‏, 5 בינואר 2012
  13. ^ וואלה! תרבות‏, כשבר רפאלי פרצה בבכי: צפו בשיר החדש של עברי לידר, באתר וואלה‏, 30 באפריל 2018
  14. ^ וואלה! תרבות‏, מול 4,000 איש: צפו בעברי לידר פותח את הקיץ בקיסריה, באתר וואלה‏, 11 במאי 2018
  15. ^ וואלה! תרבות‏, "ככה זה אני - וזה לתמיד": קבלו את השיר החדש של עברי לידר, באתר וואלה‏, 21 באוגוסט 2018
  16. ^ רעות ברנע, עומד באור: עברי לידר ממציא את עצמו מחדש כאמן פלסטי, באתר כלכליסט, 7 באוגוסט 2018
  17. ^ עברי לידר - שבריר שנייה, באתר הארץ, 24 באוקטובר 2018
  18. ^ הקהילה מתגייסת: אחרי כל לילה מגיע יום, באתר "מזבלה"
  19. ^ עזרה בדרך: הקהילה הגאה נלחמת בהתאבדויות, באתר עכבר העיר