יאיר רוזנבלום
![]() | |
יאיר רוזנבלום בבול ישראלי משנת 2009 | |
לידה |
6 בינואר 1944 תל אביב-יפו, פלשתינה (א"י) ![]() |
---|---|
פטירה |
27 באוגוסט 1996 (בגיל 52) חולון, ישראל ![]() |
מוקד פעילות |
ישראל ![]() |
עיסוק |
מלחין ![]() |
https://yairrosenblum.co.il/ | |
![]() ![]() |
יאיר רוזנבלום (6 בינואר 1944 – 27 באוגוסט 1996) היה מלחין ומעבד ישראלי. נמנה עם חשובי היוצרים בזמר העברי, ומזוהה בעיקר כמלחין הלהקות הצבאיות.
רוזנבלום החל את דרכו המוזיקלית בלהקת הנח"ל, ונשאר מזוהה עם הלהקות הצבאיות, שאיתן הוסיף לעבוד כמדריך ומנהל מוזיקלי. רבים מהשירים שהלחין בכלל וללהקות הצבאיות בפרט הפכו לנכס צאן ברזל בזמר העברי. רוזנבלום גם גילה זמרים כותבים ומוזיקאים רבים שהיו בתחילת דרכם ושלימים הפכו לכוכבים גדולים בזמר הישראלי.

תולדות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]
יאיר רוזנבלום נולד בתל אביב ושירת כאקורדיוניסט בלהקת הנח"ל בתוכניתהּ "שמש במדבר". לאחר שחרורו הלחין לתוכניתה הבאה של הלהקה, "בפעם ה-18" (1964), את השיר "חופשה רבע שנתית" למילים של יוסי גמזו. היה זה שירו הראשון שהתפרסם. לתוכנית ה-19 של הלהקה, "מהנח"ל באהבה" (1965), הלחין את השיר "ארבע אחרי הצהריים", למילותיו של יורם טהרלב. השיר היה המפגש הראשון של שני היוצרים, שמאז המשיכו להפיק יחד שירים רבים נוספים, בהם: "ישנן בנות", "היה לי חבר היה לי אח" ו"גבעת התחמושת". בהמשך דרכו עבד עם מרבית הפזמונאים בישראל, בהם יוסי בנאי, אהוד מנור, יענקל'ה רוטבליט, ירון לונדון וחיים חפר. בנוסף, הלחין שירי משוררים רבים, בהם של נתן אלתרמן ואברהם שלונסקי. בשנים אלו כתב את שיריו הראשונים במסגרת מחזמר שהיה שותף לו בקיבוץ נחשון. את המחזמר "ירח בעמק איילון", שנכתב לחג החמש–עשרה לקיבוץ נחשון כתבו רוביק רוזנטל, מירה מאיר ושאולי רוזנטל. את הפזמונים כתבו מירה מאיר ויאיר רוזנבלום[1].
בין השנים 1977-1967 עבד רוזנבלום עם מיטב הלהקות הצבאיות, בהן להקת הנח"ל, להקת חיל הים ולהקת פיקוד מרכז. הוא נחשב כמי שהכניס ללהקות אלו עיבודים חדשניים של רוק ופופ, אשר לא היו מקובלים עד אז במסגרת הצבאית. בין היתר עשה שימוש בגיטרות חשמליות ובאורגן חשמלי, בעיקר מסוג פרפיסה (שצליליו בולטים במיוחד בשירים כמו "מה אברך" ו"פרחים בקנה"), שהחליפו את צליל האקורדיון הישן.
רוזנבלום הלחין משירי נתן אלתרמן, וכך, כמה מהשירים המוכרים יותר של אלתרמן מפורסמים בלחניו. החשובים שבהם: "ליל חניה", "מסביב למדורה", "האם השלישית" ו"נאום תשובה לרב חובל איטלקי".
רוזנבלום גילה את הפזמונאית רחל שפירא והלחין את שירה הראשון, "מה אברך". את השיר מצא בחוברת זיכרון לזכר בן כיתתהּ של שפירא, שנהרג במלחמת ששת הימים. רוזנבלום כתב גם מילים למספר שירים שהלחין. אחד מהם הוא השיר "מיקה", בביצועו של אפרים שמיר שנכתב למיקה מרידור, שהייתה חברה בלהקת פיקוד המרכז, ובמשך מספר חודשים היה להם רומן, אך לבסוף היא נישאה ליגאל בשן עד למותו ב-2018. למיקה הוא גם כתב את השיר "סוף כל פרפר". כן כתב את השירים "הללויה" ללהקת הנח"ל, "מקפלות המצנחים" ללהקת פיקוד המרכז ו"אם ייפול הכוכב שלי" לאילנית.
אחד השירים המוכרים ביותר שהלחין הוא "שיר לשלום" שחיבר יענקל'ה רוטבליט, והתפרסם בביצועהּ של להקת הנח"ל עם הסולנית מירי אלוני. השיר עשה היסטוריה מאז חובר. בתחילה היה שנוי במחלוקת ואף נאסר להשמעות בצה"ל, אך אט אט זכה בלגיטימציה, שהגיעה לשיאה כשהושר על ידי יצחק רבין בעצרת השלום, שבסיומהּ נרצח.
רוזנבלום חיבר שירים ללהקות ולזמרים רבים. שימש כמנהל מוזיקלי לאמנים ולהרכבים שונים, בהם רבקה מיכאלי, יוסי בנאי ולמספר תוכניות של "הגשש החיוור". מיטב שיריו היוו את פסקול סרט הפולחן "הלהקה", להם יצר עיבודים מוזיקליים חדשים. כמו כן הלחין לפסקול הסרט צ'ארלי וחצי את נעימת "בלילה על הדשא".
ב-1972 זכה רוזנבלום בפרס כינור דוד בקטגוריית "מלחין השנה"[2] וב-1996, זכה בפרס אקו"ם למפעל חיים בתחום הזמר העברי.
בשנים 1987–1990 הלחין ללהקת "דור שני קריית מלאכי" את שיריה.
בשנת 1990, בעת שהתגורר בקיבוץ בית השיטה, הלחין את תפילת יום הכיפורים "ונתנה תוקף". הלחנת הפיוט הוקדשה לזכרם של 11 בני הקיבוץ שנהרגו במלחמת יום הכיפורים, והוא הפך להיות מושר בלחן זה בבתי כנסת רבים. הביצוע המקורי היה של חנוך אלבלק.
ב-1993 הפיק בשותפות עם רחל הרמתי מופע אישי בשם "שיר לשלום", בו ביצע את מיטב שיריו יחד עם זמרים צעירים, ביניהם בתו קרן. הלהקה הופיעה ברחבי הארץ וזכתה לשבחים, ואף עמדה לנסוע לסיבוב הופעות בארצות הברית, שנקטע עקב מחלתו ומותו. בסוף שנת 2003 הופק מחזמר ישראלי בבימוי גדי ענבר ובהשתתפות בוגרי בית הספר בית צבי בשם "מיקה שלי", על פי שיריו של יאיר רוזנבלום. ביולי 2018 עלה המחזמר "מיקה שלי" שוב, והפעם בתיאטרון הלאומי הבימה בעיבודו ובבימויו של משה קפטן ובהשתתפותם של יובל דיין, מיקי קם ועוד רבים.[3][4]
חיים אישיים[עריכת קוד מקור | עריכה]
יאיר רוזנבלום התחתן עם עדנה רמות בתחילת שנות השבעים, ובשנת 1974 נולדה בתם קרן רוזנבלום פולק. הם התגרשו בשנת 1989.
הוא למד לתואר ראשון ושני בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב, בהנחיית יעקב רז, ולאחר מכן כתב עבודת דוקטורט בהיסטוריה, בנושא "צבא-חברה-תרבות: יחסי-גומלין".
נפטר ממחלת סרטן הוושט בשנת 1996, בגיל 52, ונטמן בבית העלמין בקיבוץ עינת.[5]
משיריו המוכרים[עריכת קוד מקור | עריכה]
שירים ללהקות הצבאיות[עריכת קוד מקור | עריכה]
- להקת הנח"ל: "שיר לשלום", "קרנבל בנח"ל", "בשמלה אדומה", "שלווה", "ישנן בנות", "הייתי נער", "הללויה", "החיים היפים", "חופשה רבע שנתית", "טרנטלה", "מי היה החולם", "בלדה על יצחק שדה", "נאום תשובה לרב חובל איטלקי", "אנחנו ואתם", "שיר רחוב", "ארבע אחרי הצהריים", "בואי כלה", "ללא מילים"
- להקת פיקוד מרכז: "גבעת התחמושת", "שירו של צנחן", "מקפלות המצנחים", "יש לי אהוב בסיירת חרוב", "המלווה", "שבחי החושך", "סוף הנפילה", "מסביב למדורה", "בן-גוריון", "תחת עץ האקליפטוס"
- להקת פיקוד צפון: "בלילה על הדשא", "בוא איתי אל הגליל", "שני דרורים"
- להקת גייסות השריון: "בעקבי הדרך", "הרצל", "האם השלישית"
- להקת חיל הים: "מה אברך", "המלח גבריאל", "אנשי הדממה", "כשאהיה גדול", "בוא לים", "אין כבר דרך חזרה", "השמש בפיראוס"
- להקת חיל האוויר: "היֵה לי חבר היֵה לי אח", "תמיד עולה המנגינה", "בתוך", "מוכרחים להמשיך לנגן".
שירים לזמרים והרכבים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- "אוריאנה" ו"על כפיו יביא" (רבקה זהר)
- "הבלדה על חדווה ושלומיק", "להיות לבד" ו"על דעת המקום" (מירי אלוני)
- "מיקה" (אפרים שמיר)
- "תקופות השנה" (חוה אלברשטיין)
- "שיר של יום חולין", "אם ייפול הכוכב שלי" ו"גן הסתיו" (אילנית)
- "ליל חניה" (חנן יובל, אפרים שמיר וירדנה ארזי)
- "אני שר להעביר את הזמן" (יוסי בנאי)
- "בנימין זאב" (רבקה מיכאלי)
- "עברית קשה שפה" (יוסי בנאי ורבקה מיכאלי)
- "לו הייתי פירט" ו"בשש או בשבע" (השלושרים)
- "שיר הלהקה" (משתתפי הסרט הלהקה)
- "המנגינה היא שקובעת", "זמזם את החיים", "יפות יפות", "כולם חכמים כולם", "עובדים עלינו עבודה עברית", "ביום יפה הכול יפה", "ארץ משגעת", "הבאנו שלום", "יש אלוהים", "כלא שש" (הגשש החיוור)
- "מי המנטה מי המסטיק מי השוקולד" ו"שירים הם חברים" (שוקולד מנטה מסטיק)
- "לילות" (דודו זכאי ודורית ראובני)
- "נצח ישראל לא ישקר" (רותי נבון)
- "לפעמים אני מרגיש" (בועז שרעבי)
- "עוד יום אחד" (ירדנה ארזי)
- "אהבת ציון" (בצל ירוק 80)
- "תמונה משפחתית" (שלומית אהרון)
- "בודדים אומרים" (נורית גלרון)
- "סוף קיץ" (עפרה חזה)
- "ונתנה תוקף" (חנוך אלבלק)
- "גשם אחרון" (חנן יובל)
- "אני אוהב אותך" (שלישיית התאומים)
- "יא ליל יא לילי" (ענת רקם)
- "צריך לשמור על הבית שלי" (יגאל בשן ועדנה לב)
- "כשאת יוצאת לרחוב" (רן אלירן)
- "רק היום" (אורי רווח)
- "שיר של מנוחות" (תמר רוזנפלד)
- "הנוער לאן","אמא שלי ממרוקו","דימוי עצמי נמוך","אצלנו בקריה" (להקת דור שני)
- "זה הזמן" (נירה גל)
- יאיר רוזנבלום באסופת "מלחיני משוררים ישראלים" בעריכת דודו אלהרר, האתר של נילי דגן
אלבומים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- גשם אחרון - השירים היפים של יאיר רוזנבלום - אוסף כפול. 1996
- זה השיר שלך - השירים היפים של יאיר רוזנבלום (חלק ב'). 1997
- שלווה - אבי פרץ שר יאיר רוזנבלום. 1997.
- שירים הם חברים, משירי יאיר רוזנבלום. עריכה והנחיה - נחום הרציון, ארגון וכתב - אילנה האי, מועדון הזמר האזורי, בני שמעון, קיבוץ דביר, 1994.
- "הלהקה", פסקול הסרט על גבי תקליטור, גלובוס יונייטד, 2004.
- להקת פקוד דיזנגוף, הנהלה מוזיקלית ועיבודים - יאיר רוזנבלום, 2004.
לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]
- קרן רוזנבלום-פולק (עורכת), תמיד עולה המנגינה - משירי יאיר רוזנבלום, ידיעות ספרים, 2013.(הספר בקטלוג ULI)
קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]
אתר האינטרנט הרשמי של יאיר רוזנבלום
- יאיר רוזנבלום, באתר שירונט
יאיר רוזנבלום, באתר MusicBrainz (באנגלית)
יאיר רוזנבלום, באתר Discogs (באנגלית)
- יאיר רוזנבלום, באתר בית לזמר העברי
- יאיר רוזנבלום, באתר MOOMA (בארכיון האינטרנט)
יאיר רוזנבלום, במסד הנתונים הקולנועיים IMDb (באנגלית)
- יאיר רוזנבלום באתר הספרייה הלאומית
- פיזמונה - יאיר רוזנבלום
- יאיר רוזנבלום, בתוך: שמעון לב-ארי, "מדריך 100 שנה לתיאטרון העברי", באתר החוג לתיאטרון של אוניברסיטת תל אביב
- יוסי חרסונסקי, קולות קלים |כל המנגינות של רוזנבלום, מעריב, 20 ביוני 1976
- אבישי מתיה, תמיד עולה המנגינה: 70 ליאיר רוזנבלום, באתר וואלה! NEWS, 6 בינואר 2014
- נדב מנוחין, יורים ובוכים ושרים "שיר לשלום": המחזמר "מיקה שלי" מלא בקלישאות, באתר וואלה! NEWS, 11 באוקטובר 2018
- אברהם זיגמן, השאר היסטוריה: ההקלטות הגנוזות מראשית הקריירה של יאיר רוזנבלום, באתר ynet, 29 ביולי 2019
יאיר רוזנבלום: אלכימאי של בידור ומיליטריזם: פודקאסט להאזנה של תוכנית הרדיו "גיבור תרבות" בהגשת יונתן גת, דוד גורביץ' ודן ערב
הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]
- ^ אברהם זיגמן, השאר היסטוריה: ההקלטות הגנוזות מראשית הקריירה של יאיר רוזנבלום, באתר ynet, 29 ביולי 2019
- ^ "היו זמנים", בעיתון ישראל היום, 6 בינואר 2010
- ^ שגיא בן נון, "שיער הישראלי": הבימה תעלה מחזמר משירי המלחין יאיר רוזנבלום, באתר וואלה! NEWS, 10 באפריל 2018
- ^
מיקה שלי - התיאטרון הלאומי הבימה, סרטון באתר יוטיוב
- ^ יעקב בר-און, ניגון חוזר: כוכבי הזמר העברי בהומאז' למלך הלהקות הצבאיות, באתר מעריב השבוע, 26 בספטמבר 2013.
- מלחינים ישראלים
- מפיקים מוזיקליים ישראלים
- מעבדים מוזיקליים ישראלים
- מנהלים מוזיקליים
- אקורדיוניסטים ישראלים
- אישים הקבורים בבית הקברות בקיבוץ עינת
- זוכי פרס כינור דוד
- אישים שהונצחו על בולי ישראל
- שירים שהולחנו על ידי יאיר רוזנבלום
- חברי להקת הנח"ל
- אמנים ואנשי רוח שהונצחו בתל אביב-יפו
- ישראלים שנולדו ב-1944
- ישראלים שנפטרו ב-1996