לדלג לתוכן

אברהם טל (זמר)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אברהם טל
לידה 28 בנובמבר 1976 (בן 47)
ניר משה, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
שם לידה אברהם פואנקינוס
מוקד פעילות ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות מ-1998
סוגה פופ, רוק ומוזיקת עולם
סוג קול טנור
שפה מועדפת עברית עריכת הנתון בוויקינתונים
כלי נגינה פסנתר, תופים, גיטרה, חליל צד ובס
חברת תקליטים NMC עריכת הנתון בוויקינתונים
שיתופי פעולה בולטים שוטי הנבואה
(עד לפירוקה ב-2007)
האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אברהם אריה טל (נולד ב-28 בנובמבר 1976) הוא זמר, מוזיקאי ומפיק מוזיקלי ישראלי.

טל נולד בשם אברהם פואנקינוס[1] בניר משה וגדל במושב נווה אטי"ב שברמת הגולן. הוריו, ריין, ילידת אלג'יר, ומוריס, יליד מרוקו, הגיעו שניהם למרסיי שבצרפת כילדים, ועלו לארץ בתחילת שנות השבעים[2]. נולדו להם ארבעה ילדים: סנדרה, אברהם, סטפני וברונו.

את דרכו המוזיקלית החל כשהיה בן 9, לאחר שנפצע בעינו בתאונה ואושפז בבית חולים. במיטה הסמוכה אליו אושפז ילד שניגן באורגנית, וגם טל ניגן בה בשעות הפנאי שלו. בהמשך למד לנגן בכלים נוספים – תופים, גיטרה בס וחליל צד. בילדותו חילק עיתונים במושב שבו גדל, ובכסף שהרוויח קנה כלי נגינה. טל לא למד מוזיקה באופן פורמלי והוא אוטודידקט. כיום הוא מפיק את אלבומיו, כותב ומלחין את שיריו, ללא ידע תאורטי במוזיקה ובכתיבת תווים.

אברהם טל במופע בנשר, אוקטובר 2022

קריירה מוזיקלית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בתום שירותו הצבאי בתור טבח הצטרף טל ללהקת "שוטי הנבואה", שבה זכה לפרסומו הראשון. טל היה זמר וכותב בלהקה משנת 1998 ועד לפירוקה בשנת 2007. בין השירים המוכרים שכתב או הלחין ללהקה נמנים "מי" ו"קול גלגל".

עם פירוק שוטי הנבואה יצא טל לקריירה עצמאית. שיר הסולו הראשון שלו היה "אדם צובר זיכרונות", גרסת כיסוי לשירה של דורית ראובני שהקליט עבור הפרויקט "עבודה עברית". השיר דורג במקום השני במצעד הפזמונים העברי השנתי של גלגלצ לשנת ה'תשס"ח.

בספטמבר 2008 הוציא טל את אלבומו הראשון, "אברהם טל". באלבום מלווה את טל להקה המונה את אייל הלר (גיטרות), עדי גולדשטיין (קלידים, תכנותים ועיבודים), עופר אשד (בס), אייל ניסנבוים (תופים), איתמר דוארי (כלי הקשה), אורן צור (כינור) וגלי שדה (שירה וקולות). את רוב השירים באלבום כתב טל, מלבד השיר "אם בלשונות" שמילותיו הם פרק י"ג של האיגרת הראשונה אל הקורינתים מתוך הברית החדשה. בשיר "פסטיבל" שכתב טל עם רני אייזנברג נכלל בית מתוך השיר "מלכות החרמון" של יובב כץ. את השיר "הזמן עושה את שלו" הלחין טל יחד עם כל נגני האלבום, ובשיר "מתרחקים מתקרבים" השתתף בכתיבה ישראל כסיף. האלבום כלל גם את ביצועו של טל ל"אדם צובר זיכרונות". הסינגל היחיד שקדם לאלבום היה "הזמן עושה את שלו", ואחריו יצאו גם הסינגלים "פסטיבל" ו"שדות האש".

עוד ב-2008 השתתף טל באלבומה של דין דין אביב "חופשייה בין עולמות", שבו שר בדואט עם אביב את השיר "מסע", שהיה שותף לכתיבתו.

טל כתב את הפסקול לסרטו של יורם זקס, "נימפות בערפל" (2007)[3].

אברהם טל מופיע במחאה החברתית בישראל, 30 ביולי 2011

ביוני 2010 הוציא טל את אלבומו השני, "אורות". האלבום מכר למעלה מ-40,000 עותקים והגיע למעמד אלבום פלטינה[4]. לפני צאת האלבום יצאו לרדיו הסינגלים "אורות" ו"מחוזקים לעולם" שכתב והלחין טל. השיר "מחוזקים לעולם" הגיע לראש מצעדי הפזמונים של גלגלצ ושל רשת ג'. גם באלבום זה כתב והלחין טל את רוב השירים, ועיבד אותם יחד עם יונתן דגן. באלבום נכלל השיר "תן לי להיות", שאת מילותיו כתב רפאל אלישע, שנהרג במלחמת ששת הימים. טל הלחין והקליט את השיר במסגרת הפרויקט "עוד מעט נהפוך לשיר". אחרי צאת האלבום יצא גם הסינגל "אם את הולכת", שאותו הלחין טל יחד עם בוריס מוזיצ'וק. בעקבות האלבום זכה טל בתואר "זמר השנה" במצעד הפזמונים השנתי תש"ע של גלגלצ, ושירו "אורות" זכה בתואר שיר השנה[5]. השיר זכה גם בפרס אקו"ם ל"שיר השנה"[6].

באלבומו של שלמה ארצי "אושר אקספרס", שיצא בשנת 2012, השתתף טל בדואט "אלוהיי". השיר יצא כסינגל.

במרץ 2013 יצא אלבומו השלישי של טל, "שושנה". שני הסינגלים שקדמו ליציאת האלבום הם "אני איתך" ו"אני לא מבין איך היום עולה עליי".

בינואר 2014 הוציא אברהם טל את השיר "את במרחבים", שהוקלט בהופעתו בפסטיבל הפסנתר. השיר נכתב לזכרה של שי זורע, נערה חולת סרטן.

בנובמבר 2015 הוציא אברהם טל את השיר "הימים עוברים". השיר יצא לרגל יציאת אלבומו החדש הרביעי במספר שיקרא "עכשיו החיים". בינואר 2016 הוציא טל סינגל שני מתוך אלבומו החדש שבדרך הנקרא "בוקר פרדס חנה". בפברואר 2016 הוציא טל סינגל שלישי ואחרון לפני השקת אלבומו החדש שנקרא "ציפיות". את אלבומו השיק טל רשמית ב-1 במרץ 2016.

בדצמבר 2016 הצטרף לצוות השיפוט של תוכנית הטלוויזיה "The Voice ישראל". בשנת 2018, הקליט מחדש את השיר "לאורך הים" של עפרה חזה, עבור אלבום המחווה קול הנשמה: שרים עפרה חזה[7].

במאי 2017 הופיע לראשונה באמפי תיאטרון קיסריה.

ביוני של אותה השנה שחרר את השיר "מי את" שכתב והפיק יחד עם ג'וני גולדשטיין.

באפריל 2018, במסגרת פרויקט "יצירת חיי" של ynet וידיעות אחרונות, יצא השיר "אור אלון" שכתב אברהם בהשראת סיפורו של אלון בקל, שנרצח בפיגוע בפאב "הסימטא" בת"א ב-2016.

במאי 2018 הופיע באמפיתיאטרון בקיסריה בפעם השנייה בקריירה ואירח על הבמה את הזמרת נרקיס.

באוקטובר של אותה השנה הופיע אברהם לראשונה בהיכל התרבות בתל אביב ואירח את בניה ברבי וחנן בן ארי.

בינואר 2019 הוציא את "לי זה לא מספיק". הקליפ שנוצר בעקבות השיר הוא שיתוף פעולה ייחודי של אברהם עם הפסלת חן זיו, שלווה בתערוכה המציגה את יצירותיהם.

באפריל של אותה השנה הוציא את "שיר חדש", שיר זה הוא שיתוף הפעולה הראשון של טל עם המוזיקאים אבי אוחיון ומתן דרור.

באפריל 2020 הוציא את "שבוע טוב", שיר זה הוא שיתוף הפעולה השני של טל עם אוחיון ושיתוף הפעולה הראשון שלו עם ברבי.

ביוני הוציא קליפ לשיר בו הוא מופיע, וכן השתתף בבימוי ובעריכה.

בשנת 2021 הוציא דואט יחד עם בניה ברבי, שנקרא "מי לא יבוא". את השיר כתבו טל וברבי יחד עם אבי אוחיון. את השיר עיבד והפיק מתן דרור.

ב-2021 השתתף בתוכנית קארפול קריוקי יחד עם אודי כגן בהוצאת כאן 11.

ב-20 בנובמבר 2023, במהלך מלחמת חרבות ברזל, הוציא את השיר "שמע ישראל" יחד עם דויד ברוזה. השיר הגיע למקום הראשון במצעד של מדיה פורסט.[8]

בשנת 2024 השתתף כיועץ בתוכנית הטלוויזיה "מוקד 11" ששודרה בכאן 11. ב-9 במאי של אותה השנה יצא לאור אלבום האוסף "ישראל בידור – שרים למדינה", שם ביצע טל את השיר "ביחד ננצח" לצד ליאור נרקיס.[9] השיר הגיע למקום הראשון במצעד הישראלי השבועי של מדיה פורסט.[8] ב-29 ביולי, השתתף טל בפרויקט הסברה מוזיקלי שנוצר על ידי שרי גבעתי בשיתוף עמותת "The Jewish Future". הפרויקט מציג קליפ שנועד להעלות את המורל ולחזק את הפטריוטיות הישראלית והמשתתפים בפרויקט כוללים את מונטנה טאקר, שרי גבעתי, אסתר רדא, אבי אבורומי ומשה ראובן. הקליפ כולל ביצוע לשירו של בוב מארלי "Iron Lion Zion". כל ההכנסות מהפרויקט נתרמו ל"אחים לחיים".[10]

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

טל היה נשוי לשושנה, ששימשה מפיקת השירה שלו באלבומיו האחרונים, בפברואר 2018 השניים נפרדו[11][12]. לזוג שני ילדים.

מתגורר בפרדס חנה.

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שוטי הנבואה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי סולו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מיני-אלבומים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אברהם טל בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ אסף נבו, צובר זיכרונות, משחרר כעסים, באתר ישראל היום, 10 באוקטובר 2017
  2. ^ על פי סרט תיעודי על אברהם טל בערוץ "כאן"
  3. ^ ראו ברשימת תקצירי הסרטים העלילתיים - בתחרות האקדמיה הישראלית לקולנוע לשנת 2008
  4. ^ אלבום פלטינה ל"אורות"
  5. ^ אור ברנע, העם עם אברהם, באתר ynet, 8 בספטמבר 2010
  6. ^ מיוחד: אברהם טל מבצע את "אורות" בטקס פרסי אקו"ם, 25 במרץ 2011, וואלה!
  7. ^ קול הנשמה - שרים עפרה חזה (באנגלית), נבדק ב-2019-01-11
  8. ^ 1 2 מיקומי שיא במדיה פורסט - המצעד הישראלי השבועי:
    • "שמע ישראל": השבוע ה-48 בשנת 2023.
    • "ביחד ננצח": השבוע ה-21 בשנת 2024.
  9. ^ ישראל בידור - שרים למדינה, באתר Spotify
  10. ^ "כאריות נהיה בציון": בוב מארלי בגרסה הישראלית הפטריוטית, באתר "את", 30 ביולי 2024
  11. ^ צחי קומה, כבר לא: אברהם טל ואישתו נפרדו, במדור "פנאי פלוס" באתר ynet‏, 9 בפברואר 2018
  12. ^ "לי זה לא מספיק": אברהם טל בפרוייקט חושפני אחרי הפרידה מאשתו, באתר ערוץ עשר