לדלג לתוכן

פוביה ממגע

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

פוביה ממגע מכונה גם אפפוביהאנגלית: Hafephobia ובספרדית: hafefobia) היא פוביה נדירה הכוללת את הפחד לגעת באדם אחר או לחוש מגע מאדם אחר. זוהי הגזמה חדה של נטיות נורמליות להגן על המרחב האישי, המתבטאת כפחד מפני זיהום או פלישה למרחב האישי, ופעמים רבות מונעת מגע אפילו מאנשים מוכרים וקרובים. מקור השם הוא המילה "haphé" ביוונית, שמשמעותה מגע, והמילה "phobos" שמשמעותה פחד.

חיבוק או אפילו לחיצת יד רגילה, התנהגות ספונטנית וטבעית בחברה, יכולה לגרום לאפפוב הרגשה גרועה ביותר, ותגובות אגרסיביות ולא רציונליות.

יש אנשים שנולדים עם אפופוביה כהפרעה על הספקטרום האוטיסטי[1], בעוד שאחרים עשויים לפתח את זה במשך חייהם, בעיקר לאחר ניסיון רע[2]. במקרים נדירים יותר, היא גורמת לתגובה התנהגותית קיצונית למגע. לפעמים, הפחד מוגבל באופן ספציפי, או בעיקר, למגע על ידי אנשים מהמין השני דווקא, או מאותו המין דוקא[3]. פוביה נרכשת קשורה לעיתים קרובות עם היסטוריה לש התעללות פיזית, או התעללות מינית[4], וכן יכול להיו קשור לאנורקסיה נרבוזה[5].

בטבע האדם, דרוש לו מגע פיזי כדי להתפתח[6], וכדי ליצור קשרים חברתיים וזוגיים. בדרך כלל חווית הנגיעה על ידי אוהב, כמו אמא המלטפת את תינוקה, משרה רוגע וחוויה מנחמת למי שנוגעים בו. אך למי שסובל מפובית מגע, יכול להיגרם סבל ובעיות רגשיות. ולאדם כזה יהיה קושי בהתפתחות והשתלבות בחיים נורמטיביים ובזוגיות.

זיגמונד פרויד סיווג את הפחד ממגע בתחום הנוירוזות והזכיר אותו בהרצאתו "חיי המין האנושיים". פרויד ראה בפחד ממגע תוצאה אפשרית של צרכים מיניים לא מסופקים[7].

כמו עם פוביות אחרות וחרדות, הסימפטומים שחוו אפפובים יכול להשתנות בין אדם לאחר, עם זאת, רשימה לא ממצה של סימפטומים כוללת[8]:

דרכי טיפול

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הליך הטיפול הוא איטי בדרך כלל. אפשר לנסות להשתמש בטכניקות של הרפיה, נשימה או מדיטציה, כדי להרחיק את הפוביה. וכן לנסות בהדרגה להחשף למגע נשלט עם אחרים. במקרים קשים יותר, הטיפול הנדרש הינו טיפול פסיכולוגי[9]. אחת השיטות היא להשתמש בטכניקה של חשיפה, שחושפת את המטופל בעדינות לגורמי הפוביה שלו, דבר הנעשה על ידי הפסיכולוג המטפל[8].

גורמים אחרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפעמים הפחד ממגע נובע מסיבות אחרות, ולא מ"פוביה ממגע". כגון: ממיגרנה או מתסמונת כאב אזורי מורכב, ויש להבדיל בין זה לבין פוביה ממגע.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ הפרעת הספקטרום האוטיסטי בהיקף עיבוד המישוש בספרייה הלאומית למדע, ארצות הברית 23 בדצמבר 2016(באנגלית)
  2. ^ שנאת מגע אצל מטופלים עם טראומטיזציה בין-אישית בספרייה הלאומית למדע ארצות הברית 17 ביוני 2017(באנגלית)
  3. ^ מחקר שנעשה באונברסיטת טקסס ב-2009(באנגלית)
  4. ^ עדות להפרעת דחק פוסט-טראומטית מורכבת... בספרייה הלאומית למדע ארצות הברית 4 בנובמבר 2016(באנגלית)
  5. ^ מגע רגשי באנורקסיה נרבוזה בספרייה הלאומית למדע, ארצות הברית 30 בדצמבר 22(באנגלית)
  6. ^ מאמר בנושא Rosario Montirosso, Francis McGlone בספרייה הלאומית למדע, ארצות הברית 4 מרץ 2020(באנגלית)
  7. ^ הרצאות על המבוא לפסיכואנליזה מאת זיגמונד פרויד - טקסט בפרויקט גוטנברג(בגרמנית)
  8. ^ 1 2 תסמינים של Hafephobia באתר Unobravo(בספרדית)
  9. ^ המכון הפסיכולוגי CLARITAS בספרד(בספרדית)