לדלג לתוכן

ערב שירי משוררים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

ערב שירי משוררים הוא שם למספר מופעים של תחנת גלי צה"ל, בהם זמרים מוכרים ביצעו גרסאות מולחנות לשירי משוררים הנועדו במקור לקריאה ספרותית בלבד. ערבים אלו הם יוזמתו של מנהל גלי צה"ל, יצחק לבני שחש שצריך להביא לשיפור ברמת השירים החדשים שהוקלטו ונשלחו לגל"צ.[1]

ערב שירי משוררים 1972

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערב שירי משוררים הראשון התקיים בינואר 1972 בבית החייל בתל אביב, בניהולם האמנותי של הסופר יצחק בן-נר והעיתונאי מיכאל הנדלזלץ. מתוך 50 שירים אפשריים נבחרו 13 לפסטיבל שירי משוררים הראשון שבוצעו על ידי זמרות וזמרים צעירים, רובם בוגרות ובוגרי הלהקות הצבאיות. נושא הערב היה "משוררי ארץ ישראל" והוא סבב סביב שיריהם של המשוררים נתן זך, דליה רביקוביץ', יהודה עמיחי ודוד אבידן. כדי להדגיש את הטקסטים הקדימו לכל ביצוע מוזיקלי את קריאת השיר, בפי השחקנית חנה מרון. מערב זה יצאו להיטים כמו: דרך שתי נקודות שכתב יהודה עמיחי והלחין שלמה ארצי, "הבלדה על השיער הארוך והשיער הקצר" שכתב יהודה עמיחי והלחין מוני אמריליו בביצוע צמד הדודאים, בעיבודו של מישה סגל,[2] ו"כשאלוהים אמר בפעם הראשונה" שכתב נתן זך והלחין מתי כספי.

ערב שירי משוררים 1973

[עריכת קוד מקור | עריכה]

במארס 1973 התקיים ערב שני של שירי משוררים, גם הוא בניהולם האמנותי יצחק בן-נר ומיכאל הנדלזלץ. הפעם התמקד הערב במשוררים ותיקים יותר, "משוררי הגולה": חיים נחמן ביאליק, שאול טשרניחובסקי, דוד פוגל וחיים לנסקי, וכן יעקב פיכמן. הערב שודר בשידור חי בגלי צה"ל והתקיים בהיכל התרבות בתל אביב, תוך שתזמורת בת 35 נגנים בניצוחו של שמעון כהן ליוותה את הזמרים ובהם הזמרת נחמה הנדל, ששבה ארצה במיוחד לאירוע אחרי היעדרות ממושכת. מתוך המופע הזה יצאו להיטים כמו "יום יום אני הולך למעונך", שהלחין וביצע מתי כספי למילותיו של יעקב פיכמן, ו"אומרים ישנה ארץ" של שאול טשרניחובסקי בלחן ובביצוע של שלמה ארצי. ארצי השמיט את הבית השלישי של הנוסח המקורי, ואת הבית האחרון הפך לפזמון חוזר. בפסטיבל זה ביצעה צילה דגן את השיר ערי נעורי, שהלחין קובי אשרת למילים של המשורר והסופר דוד פוגל.

ערב שירי משוררים 1980

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערב שירי המשוררים השלישי הוקדש לעיר תל אביב שציינה את שנתה ה-70 ונערך בשיתוף עיריית תל אביב-יפו. הערב בניהולם האמנותי של מולי שפירא, ניר חכלילי וענת דוידוב, התמקד בשירי משוררים המזוהים עם העיר תל אביב: אברהם חלפי, דוד אבידן, נתן אלתרמן, יוכבד בת מרים, לאה גולדברג, מאיר ויזלטיר, נתן זך, אבות ישורון ואחרים. בין המלחינים והזמרים שנטלו חלק באירוע היו יוני רכטר, שלמה ארצי, יהודית רביץ, שלמה גרוניך, נורית גלרון, שם טוב לוי, סשה ארגוב, משה וילנסקי ועוד. לצדם ניגנו בשילוב התזמורת הפילהרמונית הישראלית ולהקת הקצב "ברוש". המופע הזה יצאו להיטים כמו: " דצמבר" שנכתב בידי נתן אלתרמן, הולחן על ידי משה וילנסקי ובוצע על ידי מזי כהן ודפנה ארמוני ושיר "יש לי סימפטיה" שנכתב על ידי מאיר ויזלטיר, הולחן על ידי שלמה גרוניך ובוצע על ידי נורית גלרון. את השיר הלחין גרוניך בעת ששהה בניו יורק ורק כשבוע לפני האירוע ביקש גרוניך את אישורו של ויזלטיר לשימוש ביצירתו.

ערב שירי משוררים 2019

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערב שירי המשוררים הרביעי התקיים באוגוסט 2019, כיוזמה משותפת של בית אבי חי וגלי צה"ל, וכלל מחווה לערבים הקודמים ושורה של שירי משוררים חדשים שהולחנו במיוחד לערב. הערב בניהולם האמנותי של המשורר עמיחי חסון, המפיק רותם בן חמו, והמוזיקאים שלומי שבן וערן וייץ. את הערב הנחה קובי מידן והשתתפו בו אסתר רדא, שלמה גרוניך, נינט טייב, אלון עדר, שמעון בוסקילה, נטע אלקיים ושלומי שבן. הוא התקיים בחצר בית אבי חי בירושלים ובגן הפסגה ביפו.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ יצחק לבני: "היו הרבה תלונות נגד שירים ישראליים ובעיקר נגד רמתן הירודה של המילים", הסביר לבני. "ראיתי את שורש הבעיה בכך שמשוררים מקצועיים, בניגוד לפזמונאים, לא נטלו חלק בכתיבת מילים ללחנים. התוצאה הייתה שרוב השירים התמלאו בתוכן מילולי קלוש. יותר ויותר התעורר הצורך לעודד משוררים מקצועיים לתרום מכישרונם לעולם הזמר הישראלי. הנחת היסוד שלי הייתה כי מי שמסוגל לכתוב שירה כמקצוע, מסוגל גם לכתוב פזמונים טובים" – בספר "גלי צה"ל כל הזמן", רפי מן וציפי גון-גרוס, הוצאת משרד הביטחון
  2. ^ אילת יגיל, "לא הכרתי את עמיחי לפני כן", באתר ynet, 25 באוקטובר 2010