לדלג לתוכן

בעיות פתוחות בפיזיקה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יצירה באמצעות תרגום הדף "List of unsolved problems in physics"
(אין הבדלים)

גרסה מ־00:52, 15 באפריל 2020


חלק נכבד מן הבעיות הפתוחות בתחום הפיזיקה הן תיאורטיות, כלומר התאוריות הקיימות נראות כבלתי מסוגלות להסביר תופעה נצפית מסוימת או תוצאה ניסיונית מסוימת.

שאר הבעיות הן ניסיוניות, כלומר קיים קושי ביצירת ניסוי לבחינת תיאוריה מוצעת או לחקור תופעה מסוימת ביתר פירוט, ואף לאשש אותה.

למרות שהמודל הסטנדרטי של פיזיקת החלקיקים מתאר בדרך די טובה את המכניקה הקוונטית, ישנם עדיין כמה וכמה ליקויים בתיאוריה, כגון כבידה קוונטית, חומר אפל, אנרגיה אפלה ושבירת סימטריית CP [1][2]. קיימת בעיה נוספת בתוך המסגרת המתמטית של המודל עצמו - הוא אינו עולה בקנה אחד עם תורת היחסות הכללית, עד כדי כך שאחת או שני התיאוריות מתפרקות בתנאים מסוימים (למשל בתקופת המפץ הגדול ובתוך חורים שחורים).

בעיות פתוחות בפיזיקה לפי תחום [3]

פיזיקה כללית / פיזיקה קוונטית

  • התיאוריה של הכל: האם יש תיאוריה המסבירה את הערכים של כל הקבועות הגופניות הבסיסיות, כלומר של כל קבועי הצימוד, כל המוני החלקיקים היסודיים וכל זוויות הערבוב של החלקיקים היסודיים? [4] האם יש תיאוריה שמסבירה מדוע קבוצות המידות של המודל הסטנדרטי הן כמו שהן, ומדוע לחלל הנצפה יש 3 ממדים מרחביים וממד זמני ? האם "קבועים פיסיים בסיסיים" באמת מהותיים או שהם משתנים לאורך זמן? האם חלק מהחלקיקים הבסיסיים במודל הסטנדרטי של פיזיקת החלקיקים הם למעשה חלקיקים מורכבים המחוברים חזק מכדי לראותם ככאלה באנרגיות הניסוי הנוכחיות? האם ישנם חלקיקים אלמנטריים שטרם נצפו, ואם כן, מהם הם ומה התכונות שלהם? האם יש כוחות יסוד שלא נצפו ?

  • חץ הזמן (למשל חץ הזמן של האנטרופיה ): מדוע לזמן יש כיוון? מדוע הייתה ליקום אנטרופיה כה נמוכה בעבר, והזמן מתכתב עם העלייה האוניברסלית (אך לא המקומית) באנטרופיה, מהעבר והעתיד, על פי החוק השני של התרמודינמיקה ? מדוע נצפות הפרות מחאה בהתפרקות מסוימת של כוח חלש, אך לא במקומות אחרים? האם הפרות המחאה הן איכשהו תוצר של החוק השני של התרמודינמיקה, או שהן חץ זמן נפרד? האם ישנם חריגים לעיקרון הסיבתיות ? האם יש עבר אפשרי יחיד? האם הרגע הנוכחי נבדל מבחינה פיזית מהעבר והעתיד, או שמא מדובר בסך הכל בתכונה מתהווה של התודעה ? מה קושר את חץ הקוונטים של הזמן לחץ התרמודינמי?

  • פרשנות מכניקת הקוונטים : כיצד התיאור הקוונטי של המציאות, הכולל אלמנטים כמוסופרפוזיציה קוונטית של מצבים וקריסת תפקוד גלים או decoherence קוונטי, מוליד את המציאות שאנו תופסים? דרך נוספת לקבוע שאלה זו מתייחסת לבעיית המדידה : מה מהווה "מדידה" הגורמת ככל הנראה לתפקוד הגל למצב מוגדר? בניגוד לתהליכים פיזיקליים קלאסיים, תהליכים מכניים קוונטיים מסוימים (כגון טלפורטיזציה קוונטית הנובעים מהסתבכות קוונטית) אינם יכולים להיות בו זמנית "מקומיים", "סיבתיים" ו"אמיתיים ", אך לא ברור מאיזה מאפיינים אלה חייבים להקריב, [5] או אם ניסיון לתאר תהליכים מכניים קוונטיים בחושים אלה הוא שגיאה בקטגוריה כך שהבנה נכונה של מכניקת הקוונטים תגרום לשאלה להיות חסרת משמעות. האם יכול ריבוי פתרונות לפתור את זה?

  • תיאוריית יאנג-מילס : בהינתן קבוצת מדד שרירותית קומפקטית, האם קיימת תיאוריה קוונטית שאינה טריוויאלית עם יאנג מילס עם פער מסיבי סופי? (בעיה זו מופיעה גם כאחת מבעיות פרס המילניום במתמטיקה. ) [6]

  • כליאת הצבעים : השערת הצמצום בכרומודינמיקה קוונטית (QCD) היא כי לא ניתן להפריד בין חלקיקים טעונים בצבע (כגון קווארקים וגלואונים) מההדרון האב שלהם מבלי לייצר הדרונים חדשים. [7] אין עדיין הוכחה אנליטית להכלאת צבעים בשום תורת מדדים שאינם אבלים.

  • מידע גופני : האם יש תופעות פיזיות, כמו התמוטטות תפקוד גלים או חורים שחורים, שהורסים באופן בלתי הפיך מידע על מצבים הקודמים? [8] כיצד מאוחסן מידע קוונטי כמצב של מערכת קוונטית?

  • קבוע פיזי חסר ממדים : נכון לעכשיו לא ניתן לחשב את ערכי הקבועים הגופניים חסרי הממדים; הם נקבעים רק על ידי מדידה פיזית. [9] [10] מה המספר המינימלי של קבועים גופניים חסרי ממדים מהם ניתן לגזור את כל הקבועים הגופניים חסרי הממדים? האם קבועים פיזיים ממדיים נחוצים בכלל?

  • יקום מכוונן היטב : הערכים של הקבועים הגופניים הבסיסיים נמצאים בטווח צר ההכרחי לתמיכה בחיים מבוססי פחמן. [11] [12] [13] האם זה מכיוון שקיימים יקומים אחרים עם קבועים שונים, או שמא קבועי היקום שלנו הם תוצאה של מקריות, או גורם או תהליך אחר? בפרט, ההשערה המתמטית הרב- גונית של טגמרק של מודלים פורמליים יקומים מתמטיים מופשטים, והשערת הנוף הרב-גונית הנוף של אזורים בחלל המרחב שיש מערכות שונות של חוקים וקבועים פיזיים מזו של המרחב שמסביב - דורשים פורמליזציה.

  • תיאוריית שדות קוונטיים : האם ניתן לבנות, במסגרת הקפדנית המתמטית של QFT האלגברי, תיאוריה בתקופת מרחב 4-ממדית הכוללת אינטראקציות ואינה נוקטת בשיטות הפרעות ? [14]

קוסמולוגיה ויחסות כללית

  • בעיית הזמן : במכניקת הקוונטים הזמן הוא פרמטר רקע קלאסי וזרימת הזמן היא אוניברסלית ומוחלטת. באופן כללי, תורת היחסות היא מרכיב אחד של זמן החלל הארבע ממדי, וזרימת הזמן משתנה בהתאם לעיקול זמן החלל ותוואי החלל של הצופה. כיצד ניתן ליישב בין שני מושגי הזמן האלה? [15]
  • אינפלציה קוסמית : האם תיאוריית האינפלציה הקוסמית ביקום המוקדם מאוד נכונה, ואם כן, מהם פרטי התקופה הזו? מהו שדה inflaton ההיפותטי שהוליד את האינפלציה הקוסמית הזו? אם האינפלציה התרחשה בשלב מסוים, האם היא מקיימת את עצמה באמצעות אינפלציה של תנודות קוונטיות-מכניות, וכך נמשכת במקום מרוחק במיוחד? [16]
  • בעיית האופק : מדוע היקום הרחוק כל כך הומוגני כאשר נראה כי תיאוריית המפץ הגדול מנבא אניסוטרופיות גדולות מדידות יותר של שמי הלילה מאלו שנצפו? האינפלציה הקוסמולוגית מקובלת בדרך כלל כפתרון, אך האם הסברים אפשריים אחרים כגון מהירות אור משתנה מתאימים יותר? [17]
  • מקורו ועתידו של היקום : כיצד עלו התנאים להתקיים משהו? האם היקום פונה לכיוון הקפאה גדולה, קרע גדול, קראנץ 'גדול או קפיצה גדולה ? או שזה חלק ממודל מחזורי חוזר לאין סוף?
  • גודל היקום : קוטרו של היקום הנצפה הוא כ 93- מיליארד שנות אור, אך מה גודל היקום כולו?
  • א-סימטריה של בריון : מדוע יש הרבה יותר חומר מאשר אנטי - חומר ביקום הנצפה ?
  • בעיה קבועה קוסמולוגית : מדוע אנרגיית נקודות האפס של הוואקום אינה גורמת לקבוע קוסמולוגי גדול? מה מבטל את זה? [18] [19]
התפלגות משוערת של חומר אפל ואנרגיה אפלה ביקום
  • חומר אפל : מה זהותו של החומר האפל? [17] האם זה חלקיק ? האם מדובר במפלגת העל הקלה ביותר (LSP)? או, האם התופעות המיוחסות לחומר אפל מצביעות לא על צורה כלשהי של חומר אלא למעשה על הרחבת כוח הכבידה ?
  • אנרגיה אפלה : מה הגורם להתפשטות המואצת שנצפתה ( שלב דה סיטר ) של היקום? מדוע צפיפות האנרגיה של רכיב האנרגיה האפלה בסדר גודל זהה לצפיפות החומר כיום כאשר השניים מתפתחים בצורה שונה למדי לאורך זמן; יכול להיות שפשוט אנו צופים בדיוק בזמן הנכון ? האם אנרגיה אפלה היא קבועה קוסמולוגית טהורה או שמא יש מודלים של שמיעה כמו אנרגיית פנטום ?
  • זרימה אפלה : האם משיכת כבידה סימטרית לא כדורית מבחוץ היקום הנצפה אחראית לכמה מהתנועות הנצפות של עצמים גדולים כמו אשכולות גלקטיים ביקום?
  • ציר הרע : כמה מאפיינים גדולים של שמי המיקרוגל במרחקים של למעלה מ 13 מיליארד שנות אור נראים מיושרים הן עם תנועתה והן עם אוריינטציה של מערכת השמש. האם זה נובע משגיאות שיטתיות בעיבוד, זיהום תוצאות כתוצאה מהשפעות מקומיות או הפרה בלתי מוסברת של העיקרון הקופרניקאי ?
  • צורת היקום : מהו 3 סעפת של comoving מרחב, כלומר של קטע מרחבית comoving של היקום, ומכונה על את "הצורה" של היקום? לא ידוע כיום העקמומיות ולא הטופולוגיה, אם כי ידוע כי העקמומיות "קרובה" לאפס בסקלים הניתנים לצפייה. השערת האינפלציה הקוסמית מציינת כי צורת היקום עשויה להיות בלתי ניתנת לניתוח, אך מאז 2003, ז'אן-פייר לומינט, ואח ', וקבוצות אחרות הציעו כי צורת היקום עשויה להיות החלל של פודארה הדודקהדרה . האם הצורה איננה ניתנת להבחנה; מרחב פוינקארה; או עוד 3 סעפת?
  • המבנים הגדולים ביקום גדולים מהצפוי. מודלים קוסמולוגיים נוכחיים אומרים כי צריך להיות מעט מאוד מבנה בסקאלות הגדולות ממאות מיליוני שנות אור לרוחב, בשל התרחבות היקום שמגרה את השפעת הכובד. [20] אולם החומה הגדולה בסלואן אורכה 1.38 מיליארד שנות אור . והמבנה הגדול ביותר הידוע כיום, החומה הגדולה הרקולס – קורונה בוריאליס, הוא באורך של עד 10 מיליארד שנות אור. האם מדובר במבנים בפועל או תנודות בצפיפות אקראית? אם מדובר במבנים אמיתיים, הם עומדים בסתירה להשערת ' סוף הגדולה ' הטוענת כי בקנה מידה של 300 מיליון שנות אור שנראו בסקרים קטנים יותר הם אקראיים עד כדי כך שהפיזור החלק של היקום ניכר לעין.

כבידה קוונטית

  • אסון ואקום : מדוע המסה החזויה של הוואקום הקוונטי משפיעה מעט על התפשטות היקום? [19]
  • כוח המשיכה הקוונטי : האם ניתן לממש את מכניקת הקוונטים ותורת היחסות הכללית כתיאוריה עקבית לחלוטין (אולי כתורת שדה קוונטית )? [21] האם זמן החלל באופן רציף או בדיד? האם תיאוריה עקבית הייתה כרוכה בכוח המתווך על ידי גרביטון היפותטי, או שהיא תוצר של מבנה בדיד של המרחב עצמו (כמו בכבידה קוונטית של הלולאה )? האם יש סטיות מהתחזיות של תורת היחסות הכללית בסולמות קטנים מאוד או גדולים מאוד או בנסיבות קיצוניות אחרות הנובעות מתורת הכבידה הקוונטית?
  • חורים שחורים, פרדוקס מידע על חור שחור וקרינת חור שחור : האם חורים שחורים מייצרים קרינה תרמית, כצפוי מטעמים תיאורטיים? [8] האם קרינה זו מכילה מידע על המבנה הפנימי שלהם, כפי שמוצע על ידי כפילות מד-כוח משיכה, או לא, כפי שמשתמע מחישובו המקורי של הוקינג ? אם לא, וחורים שחורים יכולים להתנדף, מה קורה למידע המאוחסן בהם (מכיוון שמכניקת הקוונטים אינה מספקת השמדת מידע)? או שהקרינה נעצרת בשלב מסוים ומשאירה שאריות חור שחור? האם יש דרך אחרת לבדוק איכשהו את המבנה הפנימי שלהם, אם מבנה כזה קיים בכלל ?
  • מידות נוספות : האם לטבע יש יותר מארבעה מימדים בחלל ? אם כן, מה גודלם? האם מימדים הם תכונה יסודית של היקום או תוצאה מתהווה של חוקים פיזיקליים אחרים? האם אנו יכולים לצפות באופן ניסיוני עדויות לממדים מרחביים גבוהים יותר?
  • השערת הצנזורה הקוסמית והשערת ההגנה על הכרונולוגיה : האם יכולות ייחודיות שאינן מוסתרות מאחורי אופק אירוע, המכונה " סינגולציות עירומות ", נובעות מתנאים ראשוניים מציאותיים, או שמא ניתן להוכיח גרסה כלשהי ל"השערת הצנזורה הקוסמית "של רוג'ר פנרוז מה מציע שזה בלתי אפשרי? [22] באופן דומה, פוסלים את העקומות הסגורות בזמן המתעוררות בכמה פתרונות למשוואות היחסות הכללית (ואשר מרמזות על אפשרות לנסוע בזמן אחורה) על ידי תיאוריה של כוח הכבידה הקוונטי המאחדת את היחסות הכללית עם מכניקת הקוונטים, כפי שהוצע על ידי "השערת הגנה על הכרונולוגיה" של סטיבן הוקינג ?
  • יישוב : האם יש תופעות לא מקומיות בפיזיקה קוונטית? [23] [24] אם הן קיימות, האם תופעות לא מקומיות מוגבלות להסתבכות שנחשפה בהפרות אי השוויון של הפעמון, או שמא מידע וכמויות שמורות יכול לנוע גם באופן לא מקומי? באילו נסיבות נצפות תופעות לא מקומיות? מה מרמז על קיומן או היעדרן של תופעות לא מקומיות על המבנה היסודי של זמן החלל? כיצד זה מבהיר את הפרשנות הנכונה לאופי היסודי של פיזיקת הקוונטים?

פיזיקה אנרגטית גבוהה / פיזיקת חלקיקים

  • בעיית ההיררכיה : מדוע כוח המשיכה הוא כוח כה חלש? הוא מתחזק לחלקיקים רק בסולם פלאנק, בסביבות 10 19 GeV, הרבה מעל סולם האלקטרו - גרופ (100 GeV, סולם האנרגיה השולט בפיזיקה באנרגיות נמוכות). מדוע קשקשים אלה כל כך שונים זה מזה? מה מונע מכמויות בסולם האלקטרוויק, כמו מסת המוסון של היגס, לקבל תיקונים קוונטיים בסדר גודל סולם פלאנק? האם הפיתרון העל-סימטריה הוא, מידות נוספות, או סתם כוונון עדין אנתרופי ?
  • חלקיק פלאנק : המסה של פלאנק ממלאת תפקיד חשוב בחלקים מהפיזיקה המתמטית. סדרה של חוקרים הציעה קיומו של חלקיק יסודי עם מסה שווה או קרובה לזו של מסת פלנק. מסת המפלנק היא עצומה לעומת כל חלקיק שהתגלה. זו עדיין בעיה שלא נפתרה אם קיימים או אפילו קיימים חלקיק קרוב למסת פלאנק. זה קשור בעקיפין לבעיית ההיררכיה.
  • מונופולים מגנטיים : האם חלקיקים הנושאים "מטען מגנטי" היו בתקופה מסוימת בעבר באנרגיה גבוהה יותר? אם כן, האם נשארים היום? ( פול דיראק הראה כי קיומם של סוגים מסוימים של מונופולים מגנטיים יסביר את כימות המטען . ) [25]
  • פאזל חיי נויטרון : אמנם אורך חיי הנויטרון נחקר מזה עשרות שנים, אך כיום קיים חוסר סובלנות לגבי ערכו המדויק, בשל תוצאות שונות משתי שיטות ניסוי ("בקבוק" לעומת "קרן"). [26]
  • ריקבון פרוטון ומשבר ספין : האם הפרוטון יציב ביסודו? או האם זה מתפורר עם משך חיים מוגדר כפי שחזה כמה הרחבות לדגם הסטנדרטי? [27] איך הקווארקים והגלואונים נושאים את סיבוב הפרוטונים? [28]
  • סופר סימטרייה : האם חלל-הזמן סופרסימטרייה הבין בקנה מידה Tev? אם כן, מה המנגנון של שבירת העל-סימטריה? האם העל-סימטריה מייצבת את סולם האלקטרואק ומונעת תיקונים קוונטיים גבוהים? האם החלקיק העל-סימטרי הקל ביותר ( LSP ) כולל חומר אפל ?
  • דורות של חומר : מדוע יש שלושה דורות של קווארקים ולפטונים ? האם יש תיאוריה שיכולה להסביר את המוני הקווארקים והלפטונים המסוימים בדורות מסוימים מעקרונות ראשונים (תיאוריה של צימודים של יוקאווה )? [29]
  • מסת Neutrino : מהי מסת הנייטרינו, אם הם עוקבים אחר סטטיסטיקה של דיראק או מיוראנה ? האם ההיררכיה ההמונית תקינה או הפוכה? האם השלב המפר את המחאה שווה ל 0? [30] [31]
  • בעיית צירי מחאה חזקה וצירים : מדוע האינטראקציה הגרעינית החזקה אינה מתייחסת לזוגיות ולהצמדות טעינה ? האם תורת Peccei – קווין היא הפיתרון לבעיה זו? האם צירים יכולים להיות המרכיב העיקרי בחומר אפל ?
  • מומנט דיפול מגנטי חריג : מדוע ערך נמדד בניסוי של מואוני "מומנט דיפול מגנטי האנומלי של ( 'מואוני g-2') שונה באופן משמעותי מהערך החזוי תיאורטית של אותה מתמיד פיזית?
  • פאזל רדיוס פרוטון : מהו רדיוס המטען החשמלי של הפרוטון? במה זה שונה ממטען גלוני?
  • פנטה - קווארקס והדרונים אקזוטיים אחרים: אילו שילובים של קווארקים אפשריים? מדוע קשה היה לגלות פנטקווארקים כל כך? [32] האם מדובר במערכת קשורה בחוזקה של חמישה חלקיקים אלמנטריים, או זיווג חזק יותר של בריון ומזון? [33]
  • בעיית מו : בעיה של תיאוריות על- סימטריות, העוסקת בהבנת הפרמטרים של התיאוריה.
  • נוסחת Koide : היבט של הבעיה של דורות החלקיקים . סכום ההמונים של שלושת הלפטונים הטעונים, מחולק בריבוע של סכום שורשי ההמונים הללו, לסטיית תקן אחת של תצפיות, הוא . לא ידוע כמה ערך פשוט כאלה מגיע על, ולמה זה הוא ממוצע אריתמטי המדויק של הערכים הקיצוניים האפשריים של (המונים שווים) ו 1 (שולט אחד מסה).

אסטרונומיה ואסטרופיזיקה

  • מחזור השמש : כיצד מייצרת השמש את השדה המגנטי ההפוך שלה מדי פעם בקנה מידה גדול? כיצד מייצרים כוכבים דמויי שמש אחרים את השדות המגנטיים שלהם, ומה הדמיון והשוני בין מחזורי הפעילות הכוכבים לזו של השמש? [34] מה גרם למאונד מינימום ולמיני המפוארים האחרים, ואיך מחזור השמש מתאושש ממצב מינימאלי?
  • בעיית חימום העטרה : מדוע הקורונה של השמש (שכבת האטמוספירה) כל כך חמה יותר משטח השמש? מדוע אפקט החיבור המגנטי סדרי גודל רבים מהירים יותר מהצפוי על ידי דגמים סטנדרטיים?
  • סילון אסטרופיזי : מדוע רק דיסקי העטור מסוימים המקיפים אובייקטים אסטרונומיים מסוימים פולטים מטוסים רלטיביים לאורך הצירים הקוטביים שלהם? מדוע ישנם תנודות מעין-תקופתיות בדיסקי השבתה רבים? [35] מדוע תקופת התנודות הללו מתרחשת כהיפוך של מסת האובייקט המרכזי? [36] מדוע ישנם לפעמים גוון יתר, ומדוע אלה מופיעים ביחס תדרים שונה באובייקטים שונים? [37]
  • להקות בין-כוכביות מפוזרות : מה אחראי למספר קווי הקליטה הבין-כוכביים המתגלים בספקטרום האסטרונומי? האם הם מולקולריים במקורם, ואם כן אילו מולקולות אחראיות להן? איך הם נוצרים?
  • חורים שחורים סופר-מסיביים : מה מקור הקשר M-sigma בין מסת חור שחור-מסיבית לפיזור מהירות הגלקסיה? [38] כיצד הצמיחו הקוואזרים הרחוקים ביותר את החורים השחורים העל-מסיביים שלהם עד 10 10 המוני שמש כל כך מוקדם בתולדות היקום?
עקומת סיבוב של גלקסיה ספירלית טיפוסית: מצופה ( A ) ובמציאות ( B ). האם ניתן לייחס את הפער בין העקומות לחומר אפל?
  • צוק קויפר : מדוע מספר העצמים בחגורת קויפר של מערכת השמש נושר במהירות ובאופן בלתי צפוי מעבר לרדיוס של 50 יחידות אסטרונומיות?
  • אנומליה של פליבי : מדוע האנרגיה הנצפית של לוויינים המעופפים על ידי גופים פלנטריים שונה לפעמים בכמות של דקה מהערך שחזה התיאוריה?
  • בעיית סיבוב הגלקסיה : האם חומר אפל אחראי להבדלים במהירות שנצפתה ותיאורטית של כוכבים המסתובבים במרכז הגלקסיות, או שזה משהו אחר?
  • סופרנובות : מהו המנגנון המדויק של הפיכת כוכב גוסס לפיצוץ?
  • גרעינים p : איזה תהליך אסטרופיסי אחראי על הגרעין של איזוטופים נדירים אלה?
  • קרן קוסמית אולטרה גבוהה-אנרגטית : [17] מדוע נראה כי קרניים קוסמיות מסוימות מחזיקות אנרגיות גבוהות במידה בלתי אפשרית, בהתחשב בעובדה שלא קיימים מקורות קרניים קוסמיות מספיק אנרגטיים בקרבת כדור הארץ? מדוע (ככל הנראה) יש לקרניים קוסמיות הנפלטות על ידי מקורות מרוחקים אנרגיות מעל גבול Greisen – Zatsepin – Kuzmin ? [4]
  • קצב הסיבוב של סטורן : מדוע המגנטוספרה של סטורן מציגה תקופתיות (המשתנה לאט) קרוב לזו בה מסתובבים ענני כדור הארץ? מה קצב הסיבוב האמיתי של פנים העמוק של שבתאי? [39]
  • מוצא שדה מגנטי מגנטר : מהו מקורם של מגנטר שדה מגנטי?
  • אניסוטרופיה בקנה מידה גדול : האם היקום בקנה מידה גדול מאוד הוא אניסוטרופי, מה שהופך את העיקרון הקוסמולוגי להנחה פסולה? ספירת המספרים ועוצמת הדיפול העוצמה ברדיו, קטלוג NRAO VLA Sky Survey (NVSS) [40] אינו עולה בקנה אחד עם התנועה המקומית כפי שנגזרת מרקע מיקרוגל קוסמי [41] [42] ומעידים על אניסוטרופיה דיפולנית מהותית. אותם נתוני רדיו NVSS מראים גם דיפול פנימי בצפיפות הקיטוב ודרגת הקיטוב [43] באותו כיוון כמו בספירת המספרים ובעוצמתם. ישנן מספר תצפיות אחרות החושפות אניסוטרופיה רחבת היקף. הקיטוב האופטי מקוואזרים מראה את יישור הקיטוב בסולם גדול מאוד של Gpc. [44] [45] [46] נתוני הרקע הקוסמי-מיקרוגל מראים מספר מאפיינים של אניסוטרופיה, [47] [48] [49] [50] שאינם תואמים את מודל המפץ הגדול .
  • קשר גיל-מתכות בדיסק הגלקטי: האם קיים קשר עידן-מתכתי אוניברסאלי (AMR) בדיסק הגלקטי (גם חלקים "דקים" וגם "עבים" של הדיסק)? למרות שבדיסק המקומי (הדק בעיקר) של שביל החלב אין שום עדות ל- AMR חזק, [51] נעשה שימוש במדגם של 229 כוכבי דיסק "עבים" סמוכים כדי לחקור את קיומם של קשר עידן-מתכתי ב דיסק עבה גלקטי, ומציינים כי קיים קשר עידן-מתכתי בדיסק העבה. [52] [53] גילאים מהממים מאסטרוזיסולוגיה מאשרים את היעדר הקשר החזק-מתכתי כלשהו בדיסק הגלקטי. [54]
  • בעיית הליתיום : מדוע קיים אי-התאמה בין כמות הליתיום -7 שצפויה להיווצר ב נוקלאוזינתזה של המפץ הגדול לבין הכמות שנצפתה בכוכבים ישנים מאוד? [55]
  • מקורות רנטגן אולטרה- לומינאיים (ULX): מה מכוח מקורות רנטגן שאינם קשורים לגרעינים גלקטיים פעילים אך חורגים מגבול אדינגטון של כוכב נויטרונים או חור שחור כוכב ? האם הם נובעים מחורים שחורים במסה בינונית ? חלק מה- ULX הם תקופתיים, המצביעים על פליטה לא איזוטרופית מכוכב נויטרונים. האם זה חל על כל ה- ULX? כיצד יכולה מערכת כזו להיווצר ולהישאר יציבה?
  • התפרצויות רדיו מהירות (FRB): מה גורם לפולסי הרדיו החולפים הללו מגלקסיות רחוקות, הנמשכים רק כמה אלפיות השנייה? מדוע FRBs חוזרים על עצמם בפרקי זמן בלתי צפויים, אך רובם אינם עושים זאת? הוצעו עשרות דגמים, אך איש מהם לא התקבל באופן נרחב. [56]

פיזיקה גרעינית

" אי היציבות " במזימה של מספר הפרוטון לעומת הנויטרונים עבור גרעינים כבדים
  • כרומודינמיקה קוונטית : מהם השלבים של חומר אינטראקציה חזקה ואילו תפקידים הם ממלאים בהתפתחות הקוסמוס ? מהי מפורט partonic מבנה הנוקליאון ? מה מנבא QCD לתכונות של חומר אינטראקציה חזקה? מה קובע את מאפייני המפתח של QCD, ומה הקשר שלהם לאופי הכובד וזמן החלל ? האם קיימים כדורי גלוב ? האם גלונים רוכשים מסה באופן דינאמי למרות שיש להם מסת מנוחה אפסית, בתוך הרונים ? האם באמת חסר QCD הפרות CP ? האם גלונים רווים כאשר מספר העיסוק שלהם גדול? האם גלונים יוצרים מערכת צפופה הנקראת צבע זכוכית מעובה ? מהן חתימות וראיות עבור Balitsky-Fadin-Kuarev- ליפאטוב, Balitsky-Kovchegov, Catani-Ciafaloni-Fiorani-Marchesini משוואות האבולוציה?
  • גרעינים ואסטרופיסיקה גרעינית : מדוע אין חוסר התכנסות באומדנים לגבי משך החיים הממוצע של נויטרון חופשי, המבוסס על שתי שיטות ניסוי נפרדות - ומדויקות יותר ויותר? מה טיבו של הכוח הגרעיני הקושר פרוטונים ונויטרונים לגרעינים יציבים ואיזוטופים נדירים? מה טיבם של ריגושים אקזוטיים בגרעינים בגבול היציבות ותפקידם בתהליכים מהממים? מה טבעם של כוכבי נויטרונים וחומר גרעיני צפוף? מה מקורם של היסודות בקוסמוס ? מהן התגובות הגרעיניות שמניעות כוכבים ו התפוצצויות כוכבים? מהו היסוד הכימי הכבד ביותר האפשרי ?

מכניקה קלאסית

  • מסלולי יחידה בעיית <i id="mwAgg">N</i> -body הניוטוני : האם מערך התנאים הראשוניים שעבורם חלקיקים העוברים התנגשות קרובה משיגים מהירות אינסופית בזמן מוגדר, נמדד אפס? ידוע שזה המקרה כאשר N ≤ 4, אך השאלה נותרת פתוחה עבור N גדול יותר. [57]
  • משוואת Navier – Stokes מסבירה את הדינמיקה של נוזלים . למרות שמשוואה זו התגלתה במאה ה -19, קיומם של פתרונות והוכחתם עדיין אינם מבוססים.
  • סערה : האם ניתן ליצור מודל תיאורטי המתאר את הסטטיסטיקות של זרימה סוערת (בפרט את המבנים הפנימיים שלה)? [4] כמו כן, באילו תנאים קיימים פתרונות חלקים למשוואות Navier – Stokes ? הבעיה האחרונה מופיעה גם כאחת מבעיות פרס המילניום במתמטיקה.
  • זיהום במעלה הזרם : כאשר שופכים מים מכלי גבוה יותר למיכל נמוך יותר, חלקיקים הצפים באחרון יכולים לטפס במעלה הזרם אל המיכל העליון. הסבר מוחלט לתופעה זו עדיין חסר.

פיזיקה של חומר מעובה

דגימה של מוליך קופרט (במיוחד BSCCO ). המנגנון למוליכות העל של חומרים אלה אינו ידוע.
  • מוליכי-על בטמפרטורה גבוהה : מה המנגנון הגורם לחומרים מסוימים להפגין מוליכות- על בטמפרטורות גבוהות בהרבה מסביב ל- 25 קלווינים ? האם ניתן ליצור חומר שהוא מוליך-על בטמפרטורת החדר? [4]
  • מוצקים אמורפיים : מה טיב מעבר הזכוכית בין נוזל או מוצק רגיל לשלב מזוגג? מהם התהליכים הפיזיים שמניבים את המאפיינים הכלליים של משקפיים ומעבר לזכוכית? [58] [59]
  • פליטת אלקטרונים קריוגניים : מדוע פליטת האלקטרונים בהיעדר אור עולה ככל שהטמפרטורה של מכונה רב- מכפילית יורדת? [60] [61]
  • סונולומינצנטיות : מה גורם לפליטה של פרצי אור קצרים מהשתלת בועות בנוזל כאשר הם מתרגשים מהצליל? [62] [63]
  • כדי טופולוגי : האם יציבה כדי טופולוגי ב מאפס הטמפרטורה ? באותה מידה, האם ניתן לקבל זיכרון קוונטי לתיקון תלת ממדי? [64]
  • אפקט Hall Fractional : איזה מנגנון מסביר את קיומה של מצב באפקט ההיקפי הקוונטי השבר? האם זה מתאר חלקיקים quasipel עם נתונים סטטיסטיים חלקיים שאינם Abelian ? [65]
התנגדות מגנטית בא שבריר חלקי מצב הול.
  • גבישים נוזליים : האם ניתן לאפיין מעבר שלב נמטי עד smectic (A) במצבי גביש נוזלי כמעבר שלב אוניברסלי ? [66] [67]
  • ננו -גבישי מוליכים למחצה : מה הסיבה לאי-הפרבוליזם של התלות בגודל האנרגיה למעבר הקליטה האופטי הנמוך ביותר של נקודות קוונטיות ? [68]
  • מסחרר במתכת : במכשירים חשמליים, משטחים מתכתיים מסוימים עשויים לגדול באופן ספונטני שפם מתכתי עדין, מה שעלול להוביל לכשלים בציוד. אמנם ידוע כי לחץ מכני דחוס מעודד היווצרות פטיש, אך טרם נקבע מנגנון הגידול.
  • מעבר סופר נוזלי בהליום -4 : הסבירו את הפער בין הניסוי [69] לבין התיאורטי [70] [71] של קביעת המרכיב הקריטי לחום α . [72]

פיזיקת פלזמה

  • פיזיקת פלזמה וכוח היתוך : אנרגיית פיוז'ן עשויה לספק כוח ממשאב רב (למשל מימן) ללא סוג הפסולת הרדיואקטיבית שאנרגיה הביקוע מייצרת כיום. עם זאת, ניתן גזים מיוננים (פלזמה) להיות מרותק מספיק זמן ובטמפרטורה גבוהה מספיק כדי ליצור כוח ההיתוך? מה מקורו הפיזי של מצב H ? [73]
  • בעיית ההזרקה : האצת פרמי נחשבת כמנגנון העיקרי שמאיץ חלקיקים אסטרופיזיים לאנרגיה גבוהה. עם זאת, לא ברור איזה מנגנון גורם לאותם חלקיקים להיות בעלי אנרגיות גבוהות מספיק כדי שתאוצת פרמי תעבוד עליהם. [74]
  • אינטראקציה עם רוח סולארית עם שביטים : בשנת 2007 חללית יוליסס עברה בזנבו של שביט C / 2006 P1 (McNaught) ומצאה תוצאות מפתיעות ביחס לאינטראקציה של רוח השמש עם הזנב.
  • סערת אלפביני : ברוח השמש והסערה בזרימי השמש, פליטות המסה הכלילית, ותת-מגנטיות כדוריות הן בעיות לא פתורות משמעותיות בפיזיקת פלזמה בחלל. [75]

ביופיסיקה

  • סטוכסטיות וחוסן לרעש בביטוי גנים : כיצד הגנים שולטים בגופנו, לעמוד בלחצים חיצוניים שונים וסטוכסטיות פנימית? מודלים מסוימים קיימים לתהליכים גנטיים, אך אנו רחוקים מלהבין את כל התמונה, בפרט בפיתוח בו יש להסדיר את ביטוי הגנים בצורה הדוקה.
  • זיכרון : כיצד מאוחסן זיכרון לטווח ארוך על מצע ביולוגי שעובר תחלופה מתמדת?
  • מחקר כמותי של מערכת החיסון : מהם התכונות הכמותיות של תגובות החיסון ? מהם אבני הבניין הבסיסיות של רשתות מערכת החיסון ?
  • Homochirality : מהו מקורם של עליונות של המבוקש אננטיומר ב מערכות ביוכימיים ?
  • קבלת מגנט : כיצד בעלי חיים (למשל עופות נודדים) חשים בשדה המגנטי של כדור הארץ?


הערות שוליים


שגיאות פרמטריות בתבנית:הערות שוליים

פרמטרים [ 1 ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

  1. ^ Hammond, Richard (1 במאי 2008). "The Unknown Universe: The Origin of the Universe, Quantum Gravity, Wormholes, and Other Things Science Still Can't Explain". Proceedings of the Royal Society of London, Series A. 456 (1999): 1685. {{cite journal}}: (עזרה)
  2. ^ Womersley, J. (בפברואר 2005). "Beyond the Standard Model" (PDF). Symmetry Magazine. אורכב מ-המקור (PDF) ב-17 באוקטובר 2007. נבדק ב-23 בנובמבר 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Ginzburg, Vitaly L. (2001). The physics of a lifetime : reflections on the problems and personalities of 20th century physics. Berlin: Springer. pp. 3–200. ISBN 978-3-540-67534-1.
  4. ^ 1 2 3 4 Baez, John C. (במרץ 2006). "Open Questions in Physics". Usenet Physics FAQ. University of California, Riverside: Department of Mathematics. נבדק ב-7 במרץ 2011. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Cabello, Adán (2017). "Interpretations of quantum theory: A map of madness". In Lombardi, Olimpia; Fortin, Sebastian; Holik, Federico; López, Cristian (eds.). What is Quantum Information?. Cambridge University Press. pp. 138–143. arXiv:1509.04711. Bibcode:2015arXiv150904711C. doi:10.1017/9781316494233.009. ISBN 9781107142114.
  6. ^ "Yang–Mills and Mass Gap". Clay Mathematics Institute (באנגלית). נבדק ב-31 בינואר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Wu, T.-Y.; Pauchy Hwang, W.-Y. (1991). Relativistic quantum mechanics and quantum fields. World Scientific. p. 321. ISBN 978-981-02-0608-6.
  8. ^ 1 2 Peres, Asher; Terno, Daniel R. (2004). "Quantum information and relativity theory". Reviews of Modern Physics. 76 (1): 93–123. arXiv:quant-ph/0212023. Bibcode:2004RvMP...76...93P. doi:10.1103/revmodphys.76.93.
  9. ^ "Alcohol constrains physical constant in the early universe". Phys Org. 13 בדצמבר 2012. נבדק ב-25 במרץ 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ Bagdonaite, J.; Jansen, P.; Henkel, C.; Bethlem, H. L.; Menten, K. M.; Ubachs, W. (13 בדצמבר 2012). "A Stringent Limit on a Drifting Proton-to-Electron Mass Ratio from Alcohol in the Early Universe". Science. 339 (6115): 46–48. Bibcode:2013Sci...339...46B. doi:10.1126/science.1224898. PMID 23239626. {{cite journal}}: (עזרה)
  11. ^ Rees, Martin (3 במאי 2001). Just Six Numbers: The Deep Forces That Shape The Universe. New York, NY: Basic Books; First American edition. p. 4. {{cite book}}: (עזרה)
  12. ^ Gribbin. J and Rees. M, Cosmic Coincidences: Dark Matter, Mankind, and Anthropic Cosmology p. 7, 269, 1989, ISBN 0-553-34740-3
  13. ^ Davis, Paul (2007). Cosmic Jackpot: Why Our Universe Is Just Right for Life. New York, NY: Orion Publications. pp. 2. ISBN 978-0618592265.
  14. ^ Rejzner, Kasia (2016). Perturbative Algebraic Quantum Field Theory. Mathematical Physics Studies (באנגלית בריטית). Springer. arXiv:1208.1428. doi:10.1007/978-3-319-25901-7. ISBN 978-3-319-25899-7.
  15. ^ Isham, C. J. (1993). "Canonical Quantum Gravity and the Problem of Time". Integrable Systems, Quantum Groups, and Quantum Field Theories. NATO ASI Series (באנגלית). Springer, Dordrecht. pp. 157–287. arXiv:gr-qc/9210011. doi:10.1007/978-94-011-1980-1_6. ISBN 9789401048743.
  16. ^ Podolsky, Dmitry. "Top ten open problems in physics". NEQNET. אורכב מ-המקור ב-22 באוקטובר 2012. נבדק ב-24 בינואר 2013. {{cite web}}: (עזרה)
  17. ^ 1 2 3 Brooks, Michael (19 במרץ 2005). "13 Things That Do Not Make Sense". New Scientist. Issue 2491. נבדק ב-7 במרץ 2011. {{cite news}}: (עזרה)
  18. ^ Steinhardt, P.; Turok, N. (2006). "Why the Cosmological constant is so small and positive". Science. 312 (5777): 1180–1183. arXiv:astro-ph/0605173. Bibcode:2006Sci...312.1180S. doi:10.1126/science.1126231. PMID 16675662. {{cite journal}}: פרמטר לא ידוע |last-author-amp= (הצעה: |name-list-style=) (עזרה)
  19. ^ 1 2 Wang, Qingdi; Zhu, Zhen; Unruh, William G. (11 במאי 2017). "How the huge energy of quantum vacuum gravitates to drive the slow accelerating expansion of the Universe". Physical Review D. 95 (10): 103504. arXiv:1703.00543. Bibcode:2017PhRvD..95j3504W. doi:10.1103/PhysRevD.95.103504. This problem is widely regarded as one of the major obstacles to further progress in fundamental physics [...] Its importance has been emphasized by various authors from different aspects. For example, it has been described as a “veritable crisis” [...] and even “the mother of all physics problems” [...] While it might be possible that people working on a particular problem tend to emphasize or even exaggerate its importance, those authors all agree that this is a problem that needs to be solved, although there is little agreement on what is the right direction to find the solution. {{cite journal}}: (עזרה)
  20. ^ Stephen Battersby (21 June 2011). "Largest cosmic structures 'too big' for theories". New Scientist. Retrieved 5 July 2019
  21. ^ Alan Sokal (22 ביולי 1996). "Don't Pull the String Yet on Superstring Theory". New York Times. {{cite news}}: (עזרה)
  22. ^ Joshi, Pankaj S. (בינואר 2009). "Do Naked Singularities Break the Rules of Physics?". Scientific American. {{cite news}}: (עזרה)(הקישור אינו פעיל, February 2020)
  23. ^ Wiseman, Howard (2014). "The Two Bell's Theorems of John Bell". Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical (באנגלית). 47 (42): 424001. arXiv:1402.0351. Bibcode:2014JPhA...47P4001W. doi:10.1088/1751-8113/47/42/424001. ISSN 1751-8121.
  24. ^ Fuchs, Christopher A.; Mermin, N. David; Schack, Rüdiger (2014). "An introduction to QBism with an application to the locality of quantum mechanics". American Journal of Physics. 82 (8): 749. arXiv:1311.5253. Bibcode:2014AmJPh..82..749F. doi:10.1119/1.4874855.
  25. ^ Dirac, Paul, "Quantised Singularities in the Electromagnetic Field". Proceedings of the Royal Society A 133, 60 (1931).
  26. ^ Wolchover, Natalie (13 בפברואר 2018). "Neutron Lifetime Puzzle Deepens, but No Dark Matter Seen". Quanta Magazine. נבדק ב-31 ביולי 2018. When physicists strip neutrons from atomic nuclei, put them in a bottle, then count how many remain there after some time, they infer that neutrons radioactively decay in 14 minutes and 39 seconds, on average. But when other physicists generate beams of neutrons and tally the emerging protons — the particles that free neutrons decay into — they peg the average neutron lifetime at around 14 minutes and 48 seconds. The discrepancy between the “bottle” and “beam” measurements has persisted since both methods of gauging the neutron’s longevity began yielding results in the 1990s. At first, all the measurements were so imprecise that nobody worried. Gradually, though, both methods have improved, and still they disagree. {{cite web}}: (עזרה)
  27. ^ Li, Tianjun; Dimitri V. Nanopoulos; Joel W. Walker (2011). "Elements of F-ast Proton Decay". Nuclear Physics B. 846 (1): 43–99. arXiv:1003.2570. Bibcode:2011NuPhB.846...43L. doi:10.1016/j.nuclphysb.2010.12.014.
  28. ^ Hansson, Johan (2010). "The "Proton Spin Crisis" — a Quantum Query" (PDF). Progress in Physics. 3. אורכב מ-המקור (PDF) ב-4 במאי 2012. נבדק ב-14 באפריל 2012. {{cite journal}}: (עזרה)
  29. ^ A. Blumhofer; M. Hutter (1997). "Family Structure from Periodic Solutions of an Improved Gap Equation". Nuclear Physics. B484 (1): 80–96. Bibcode:1997NuPhB.484...80B. doi:10.1016/S0550-3213(96)00644-X.
  30. ^ "India-based Neutrino Observatory (INO)". Tata Institute of Fundamental Research. נבדק ב-14 באפריל 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  31. ^ Nakamura (Particle Data Group), K (2010). "2011 Review of Particle Physics". J. Phys. G. 37 (7A): 075021. Bibcode:2010JPhG...37g5021N. doi:10.1088/0954-3899/37/7A/075021. {{cite journal}}: פרמטר לא ידוע |displayauthors= (הצעה: |display-authors=) (עזרה)
  32. ^ H. Muir (2 ביולי 2003). "Pentaquark discovery confounds sceptics". New Scientist. נבדק ב-8 בינואר 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  33. ^ G. Amit (14 ביולי 2015). "Pentaquark discovery at LHC shows long-sought new form of matter". New Scientist. נבדק ב-14 ביולי 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  34. ^ Michael J. Thompson (2014). "Grand Challenges in the Physics of the Sun and Sun-like Stars". Frontiers in Astronomy and Space Sciences. 1: 1. arXiv:1406.4228. Bibcode:2014FrASS...1....1T. doi:10.3389/fspas.2014.00001.
  35. ^ Strohmayer, Tod E.; Mushotzky, Richard F. (20 במרץ 2003). "Discovery of X-Ray Quasi-periodic Oscillations from an Ultraluminous X-Ray Source in M82: Evidence against Beaming". The Astrophysical Journal. 586 (1): L61–L64. arXiv:astro-ph/0303665. Bibcode:2003ApJ...586L..61S. doi:10.1086/374732. {{cite journal}}: (עזרה)
  36. ^ Titarchuk, Lev; Fiorito, Ralph (10 בספטמבר 2004). "Spectral Index and Quasi‐Periodic Oscillation Frequency Correlation in Black Hole Sources: Observational Evidence of Two Phases and Phase Transition in Black Holes" (PDF). The Astrophysical Journal. 612 (2): 988–999. arXiv:astro-ph/0405360. Bibcode:2004ApJ...612..988T. doi:10.1086/422573. אורכב מ-המקור (PDF) ב-3 בפברואר 2014. נבדק ב-25 בינואר 2013. {{cite journal}}: (עזרה)
  37. ^ Shoji Kato (2012). "An Attempt to Describe Frequency Correlations among kHz QPOs and HBOs by Two-Armed Nearly Vertical Oscillations". Publications of the Astronomical Society of Japan. 64 (3): 62. arXiv:1202.0121. Bibcode:2012PASJ...64...62K. doi:10.1093/pasj/64.3.62.
  38. ^ Ferrarese, Laura; Merritt, David (2000). "A Fundamental Relation between Supermassive Black Holes and their Host Galaxies". The Astrophysical Journal. 539 (1): L9–L12. arXiv:astro-ph/0006053. Bibcode:2000ApJ...539L...9F. doi:10.1086/312838.
  39. ^ "Scientists Find That Saturn's Rotation Period is a Puzzle". NASA. 28 ביוני 2004. נבדק ב-22 במרץ 2007. {{cite web}}: (עזרה)
  40. ^ Condon, J. J.; Cotton, W. D.; Greisen, E. W.; Yin, Q. F.; Perley, R. A.; Taylor, G. B.; Broderick, J. J. (1998). "The NRAO VLA Sky Survey". The Astronomical Journal. 115 (5): 1693–1716. Bibcode:1998AJ....115.1693C. doi:10.1086/300337.
  41. ^ Singal, Ashok K. (2011). "Large peculiar motion of the solar system from the dipole anisotropy in sky brightness due to distant radio sources". The Astrophysical Journal. 742 (2): L23–L27. arXiv:1110.6260. Bibcode:2011ApJ...742L..23S. doi:10.1088/2041-8205/742/2/L23.
  42. ^ Tiwari, Prabhakar; Kothari, Rahul; Naskar, Abhishek; Nadkarni-Ghosh, Sharvari; Jain, Pankaj (2015). "Dipole anisotropy in sky brightness and source count distribution in radio NVSS data". Astroparticle Physics. 61: 1–11. arXiv:1307.1947. Bibcode:2015APh....61....1T. doi:10.1016/j.astropartphys.2014.06.004.
  43. ^ Tiwari, P.; Jain, P. (2015). "Dipole anisotropy in integrated linearly polarized flux density in NVSS data". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 447 (3): 2658–2670. arXiv:1308.3970. Bibcode:2015MNRAS.447.2658T. doi:10.1093/mnras/stu2535.
  44. ^ Hutsemekers, D. (1998). "Evidence for very large-scale coherent orientations of quasar polarization vectors". Astronomy and Astrophysics. 332: 410–428. Bibcode:1998A&A...332..410H.
  45. ^ Hutsemékers, D.; Lamy, H. (2001). "Confirmation of the existence of coherent orientations of quasar polarization vectors on cosmological scales". Astronomy & Astrophysics. 367 (2): 381–387. arXiv:astro-ph/0012182. Bibcode:2001A&A...367..381H. doi:10.1051/0004-6361:20000443.
  46. ^ Jain, P.; Narain, G.; Sarala, S. (2004). "Large-scale alignment of optical polarizations from distant QSOs using coordinate-invariant statistics". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 347 (2): 394–402. arXiv:astro-ph/0301530. Bibcode:2004MNRAS.347..394J. doi:10.1111/j.1365-2966.2004.07169.x.
  47. ^ Angelica de Oliveira-Costa; Tegmark, Max; Zaldarriaga, Matias; Hamilton, Andrew (2004). "The significance of the largest scale CMB fluctuations in WMAP". Physical Review D. 69 (6): 063516. arXiv:astro-ph/0307282. Bibcode:2004PhRvD..69f3516D. doi:10.1103/PhysRevD.69.063516.
  48. ^ Eriksen, H. K.; Hansen, F. K.; Banday, A. J.; Górski, K. M.; Lilje, P. B. (2004). "Asymmetries in the Cosmic Microwave Background Anisotropy Field". The Astrophysical Journal. 605 (1): 14–20. arXiv:astro-ph/0307507. Bibcode:2004ApJ...605...14E. doi:10.1086/382267.
  49. ^ Pramoda Kumar Samal; Saha, Rajib; Jain, Pankaj; Ralston, John P. (2008). "Testing Isotropy of Cosmic Microwave Background Radiation". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 385 (4): 1718–1728. arXiv:0708.2816. Bibcode:2008MNRAS.385.1718S. doi:10.1111/j.1365-2966.2008.12960.x.
  50. ^ Pramoda Kumar Samal; Saha, Rajib; Jain, Pankaj; Ralston, John P. (2009). "Signals of Statistical Anisotropy in WMAP Foreground-Cleaned Maps". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 396 (511): 511–522. arXiv:0811.1639. Bibcode:2009MNRAS.396..511S. doi:10.1111/j.1365-2966.2009.14728.x.
  51. ^ Casagrande, L.; Schönrich, R.; Asplund, M.; Cassisi, S.; Ramírez, I.; Meléndez, J.; Bensby, T.; Feltzing, S. (2011). "New constraints on the chemical evolution of the solar neighbourhood and Galactic disc(s)". Astronomy & Astrophysics. 530: A138. arXiv:1103.4651. Bibcode:2011A&A...530A.138C. doi:10.1051/0004-6361/201016276.
  52. ^ Bensby, T.; Feltzing, S.; Lundström, I. (ביולי 2004). "A possible age–metallicity relation in the Galactic thick disk?". Astronomy and Astrophysics. 421 (3): 969–976. arXiv:astro-ph/0403591. Bibcode:2004A&A...421..969B. doi:10.1051/0004-6361:20035957. {{cite journal}}: (עזרה)
  53. ^ Gilmore, G.; Asiri, H. M. (2011). "Open Issues in the Evolution of the Galactic Disks". Stellar Clusters & Associations: A RIA Workshop on Gaia. Proceedings. Granada: 280. Bibcode:2011sca..conf..280G.
  54. ^ Casagrande, L.; Silva Aguirre, V.; Schlesinger, K. J.; Stello, D.; Huber, D.; Serenelli, A. M.; Scho Nrich, R.; Cassisi, S.; Pietrinferni, A. (2015). "Measuring the vertical age structure of the Galactic disc using asteroseismology and SAGA". Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 455 (1): 987–1007. arXiv:1510.01376. Bibcode:2016MNRAS.455..987C. doi:10.1093/mnras/stv2320.
  55. ^ Fields, Brian D. (2012). "The Primordial Lithium Problem". Annual Review of Nuclear and Particle Science. 61 (2011): 47–68. arXiv:1203.3551. Bibcode:2011ARNPS..61...47F. doi:10.1146/annurev-nucl-102010-130445.
  56. ^ Platts, E.; Weltman, A.; Walters, A.; Tendulkar, S.P.; Gordin, J.E.B.; Kandhai, S. (2019). "A living theory catalogue for fast radio bursts". Physics Reports. 821: 1–27. arXiv:1810.05836. Bibcode:2019PhR...821....1P. doi:10.1016/j.physrep.2019.06.003.
  57. ^ Saari, Donald G.; Xia, Zhihong (1995). "Off to infinity in finite time" (PDF). Notices of the AMS. 42: 538–546.
  58. ^ Kenneth Chang (29 ביולי 2008). "The Nature of Glass Remains Anything but Clear". The New York Times. {{cite news}}: (עזרה)
  59. ^ P.W. Anderson (1995). "Through the Glass Lightly". Science. 267 (5204): 1615–1616. doi:10.1126/science.267.5204.1615-e. PMID 17808155. The deepest and most interesting unsolved problem in solid state theory is probably the theory of the nature of glass and the glass transition.
  60. ^ Cryogenic electron emission phenomenon has no known physics explanation. Physorg.com. Retrieved on 20 October 2011.
  61. ^ Meyer, H. O. (1 במרץ 2010). "Spontaneous electron emission from a cold surface". Europhysics Letters. 89 (5): 58001. Bibcode:2010EL.....8958001M. doi:10.1209/0295-5075/89/58001. {{cite journal}}: (עזרה)
  62. ^ Storey, B. D.; Szeri, A. J. (8 ביולי 2000). "Water vapour, sonoluminescence and sonochemistry". Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences. 456 (1999): 1685–1709. Bibcode:2000RSPSA.456.1685D. doi:10.1098/rspa.2000.0582. {{cite journal}}: (עזרה)
  63. ^ Wu, C. C.; Roberts, P. H. (9 במאי 1994). "A Model of Sonoluminescence". Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences. 445 (1924): 323–349. Bibcode:1994RSPSA.445..323W. doi:10.1098/rspa.1994.0064. {{cite journal}}: (עזרה)
  64. ^ Yoshida, Beni (1 באוקטובר 2011). "Feasibility of self-correcting quantum memory and thermal stability of topological order". Annals of Physics. 326 (10): 2566–2633. arXiv:1103.1885. Bibcode:2011AnPhy.326.2566Y. doi:10.1016/j.aop.2011.06.001. ISSN 0003-4916. {{cite journal}}: (עזרה)
  65. ^ Dean, Cory R. (2015). "Even denominators in odd places". Nature Physics (באנגלית). 11 (4): 298–299. Bibcode:2015NatPh..11..298D. doi:10.1038/nphys3298. ISSN 1745-2481.
  66. ^ Mukherjee, Prabir K. (1998). "Landau Theory of Nematic-Smectic-A Transition in a Liquid Crystal Mixture". Molecular Crystals & Liquid Crystals. 312: 157–164. doi:10.1080/10587259808042438.
  67. ^ A. Yethiraj, "Recent Experimental Developments at the Nematic to Smectic-A Liquid Crystal Phase Transition", Thermotropic Liquid Crystals: Recent Advances, ed. A. Ramamoorthy, Springer 2007, chapter 8.
  68. ^ Norris, David J. (2003). "The Problem Swept Under the Rug". In Klimov, Victor (ed.). Electronic Structure in Semiconductors Nanocrystals: Optical Experiment (in Semiconductor and Metal Nanocrystals: Synthesis and Electronic and Optical Properties). CRC Press. p. 97. ISBN 978-0-203-91326-0.
  69. ^ Lipa, J. A.; Nissen, J. A.; Stricker, D. A.; Swanson, D. R.; Chui, T. C. P. (14 בנובמבר 2003). "Specific heat of liquid helium in zero gravity very near the lambda point". Physical Review B. 68 (17): 174518. arXiv:cond-mat/0310163. Bibcode:2003PhRvB..68q4518L. doi:10.1103/PhysRevB.68.174518. {{cite journal}}: (עזרה)
  70. ^ Campostrini, Massimo; Hasenbusch, Martin; Pelissetto, Andrea; Vicari, Ettore (6 באוקטובר 2006). "Theoretical estimates of the critical exponents of the superfluid transition in $^{4}\mathrm{He}$ by lattice methods". Physical Review B. 74 (14): 144506. arXiv:cond-mat/0605083. doi:10.1103/PhysRevB.74.144506. {{cite journal}}: (עזרה)
  71. ^ Hasenbusch, Martin (26 בדצמבר 2019). "Monte Carlo study of an improved clock model in three dimensions". Physical Review B. 100 (22): 224517. arXiv:1910.05916. Bibcode:2019PhRvB.100v4517H. doi:10.1103/PhysRevB.100.224517. ISSN 2469-9950. {{cite journal}}: (עזרה)
  72. ^ Rychkov, Slava (31 בינואר 2020). "Conformal bootstrap and the λ-point specific heat experimental anomaly". Journal Club for Condensed Matter Physics (באנגלית). doi:10.36471/JCCM_January_2020_02. {{cite journal}}: (עזרה)
  73. ^ F. Wagner (2007). "A quarter-century of H-mode studies". Plasma Physics and Controlled Fusion. 49 (12B): B1. Bibcode:2007PPCF...49....1W. doi:10.1088/0741-3335/49/12B/S01..
  74. ^ André Balogh; Rudolf A. Treumann (2013). "Section 7.4 The Injection Problem". Physics of Collisionless Shocks: Space Plasma Shock Waves. p. 362. ISBN 978-1-4614-6099-2.
  75. ^ Goldstein, Melvyn L. (2001). "Major Unsolved Problems in Space Plasma Physics". Astrophysics and Space Science. 277 (1/2): 349–369. Bibcode:2001Ap&SS.277..349G. doi:10.1023/A:1012264131485.

[[קטגוריה:בעיות פתוחות בפיזיקה]]