יבגני פריגוז'ין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יבגני פריגוז'ין
Евгений Викторович Пригожин
לידה 1 ביוני 1961 (בן 62)
סנקט פטרבורג, ברית המועצות עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה
  • Saint Petersburg State Chemical-Pharmaceutical Academy
  • Saint Petersburg college of the Olympics reserve N. 1 עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Lyubov Valentinova Prigozhina עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • עיטור ההצטיינות למען המולדת דרגה רביעית (22 במאי 2014)
  • גיבור הרפובליקה העממית של דונצק
  • Hero of the Luhansk People's Republic
  • גיבור הפדרציה הרוסית
  • מדליה על הישגים למען המולדת דרגה ראשונה
  • מדליה להנצחת 300 שנים לייסוד סנקט פטרבורג
  • מדליה על הישגים למען המולדת דרגה שנייה
  • Order of the Two Niles
  • בפסקה זו רשומה אחת נוספת שטרם תורגמה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יבגני ויקטורוביץ' פריגוז'יןרוסית: Евге́ний Ви́кторович Приго́жин); (נולד ב-1 ביוני 1961) הוא איש עסקים רוסי ממוצא יהודי[1], אשר התפרסם כ"שף של פוטין" ונחשב מקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. פריגוז'ין הוא, בין השאר, הבעלים של רשת תאגידים שכנגד שלושה מתוכם, כמו גם נגדו אישית, הוגש כתב אישום בארצות הברית בהקשר התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016. שמו של פריגוז'ין הוזכר גם כאחד מהבעלים של "כוח ואגנר", צבא פרטי הפועל, בין השאר, באוקראינה ובסוריה.

בצעירותו[עריכת קוד מקור | עריכה]

פריגוז'ין נולד בסנקט פטרבורג ב-1 ביוני 1961 לאבא יהודי. הוא סיים את לימודיו בשנת 1977, ולאחר מכן היה מעורב בעסקי הסקי. בשנת 1979 נשפט על גנבה ונידון למאסר על תנאי, ובשנת 1981 נשפט ונידון ל-12 שנות מאסר בפועל על שוד, הונאה והפעלת רשת של קטינים בתחום הזנות. הוא שוחרר מהכלא לאחר שריצה תשע שנות מאסר.

קריירה בתחום המסעדנות והקייטרינג[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1990, לאחר שחרורו מהכלא, הקימו פריגוז'ין ואביו החורג רשת למכירת נקניקיות. תוך זמן קצר הצליחה הרשת מאוד מבחינה עסקית, ופריגוז'ין הפך למנהלה. הוא נכנס כשותף לחברת "קונטרסט" שאותה ייסד בוריס ספקטר, בן כיתתו מהפנימייה שבה למד. "קונטרסט" הייתה רשת המרכולים הראשונה בסנקט פטרבורג.

ב-1995 שכנע פריגוז'ין את קיריל זמינוב לפתוח ביחד איתו מסעדה. השניים פתחו מסעדה ב"בית המכס הישן" (Старая Таможня), מסעדה זו הייתה אחת המסעדות המובחרות הראשונות בסנקט פטרבורג.

ב-1997, בהשראת מסעדות על גדת נהר הסיין בפריז, השקיע פריגוז'ין 400 אלף דולר בשיפוץ ספינה חלודה על נהר ויאטקה. הספינה המשופצת שימשה לפתיחת מסעדה צפה בשם "ניו איילנד", שהפכה לאחד ממוקדי האוכל האופנתיים ביותר בסנקט פטרבורג. פריגוז'ין התרברב שלקוחותיו היו כאלה ש"רצו לראות משהו חדש בחייהם ונמאס להם להסתפק בפלחי לימון ווודקה".

ב-2001 אירח פריגוז'ין אישית את ולדימיר פוטין ואת נשיא צרפת ז'אק שיראק כשסעדו ב"ניו איילנד". פריגוז'ין גם אירח את נשיא ארצות הברית ג'ורג' ווקר בוש ב-2002. ב-2003 חגג פוטין את יום ההולדת שלו בניו איילנד. החל מ-2003, פריגוז'ין עזב את שותפיו העסקיים, הקים מסעדות עצמאיות משלו, והפך לחביבו של פוטין, חופשי לכאורה לעסוק בשחיתות ללא חשש.

החברה שלו, "קונקורד קייטרינג"[2], קיבלה מאות מיליוני דולרים בחוזים ממשלתיים להאכלת ילדי בתי ספר ועובדי ממשלה.

בשנת 2012 הוא קיבל חוזה לאספקת ארוחות לצבא הרוסי בשווי 1.2 מיליארד דולר במשך שנה אחת. חלק מן הרווחים מחוזה זה, לכאורה, שימשו כדי להתחיל ולקרם "סוכנות למחקר בתחום האינטרנט"

בשנת 2012 עבר פריגוז'ין לגור במתחם הכולל מגרש כדורסל ומנחת מסוקים בעיר סנקט פטרסבורג. הוא מחזיק בבעלותו מטוס פרטי ויאכטה.

הקרן נגד שחיתות האשימה את פריגוז'ין בהליכים עסקיים מושחתים והעריכה את הונו הבלתי חוקי ביותר ממיליארד רובל.

שמו נקשר לקבוצת שכירי החרב המכונה "קבוצת וגנר".

בסוף מרץ 2019 דווח על התפרצות דיזנטריה קשה בקרב תלמידי בתי ספר ומורים במוסקבה, במוסדות שהחברות של פריגוז'ין מספקות להם שירותי קייטרינג. לפי הפרסום, יבגני פריגוז'ין פעל כדי לשחד את משפחות הנפגעים במטרה למנוע מהסוגיה להגיע לבתי המשפט[3]

לטענת פרסומים שונים, פריגוז'ין קשור ונטען כי אף מימן וניהל רשת של חברות, כולל חברות בשם הסוכנות לחקר האינטרנט, "קונקורד ניהול וייעוץ" וחברה קשורה נוספת. שלוש החברות מואשמות ב"טרולינג" באינטרנט ובכלל זה, ניסיון להשפיע על הבחירות לנשיאות ארצות הברית ב -2016 ועל פעילויות אחרות במטרה להשפיע על אירועים פוליטיים מחוץ לרוסיה[4][5][6][7],,, פעילות "הסוכנות למחקר האינטרנט" כללה כתיבת "טוקבקים", ניהול חשבונות מזויפים, "דפים" ופרסום "פוסטים" בפייסבוק[8], ניהול חשבונות מזויפים ופרסום תעמולה באינסטגרם ובאתר האינטרנט Reddit[9], "ציוצים" ב"טוויטר"[10], "בלוג-פוסטים" ב"טאמבלר"[11], שימוש בזהויות גנובות וכדומה, ככל הנראה, במטרה להשפיע על תוצאות הבחירות בארצות הברית או ליצור חוסר אמון בשיטה הדמוקרטית הנהוגה בארצות הברית, בקרב אזרחי אמריקה הצפונית[12].

במסגרת עדות פומבית של מארק צוקרברג, מייסד ומנהל פייסבוק, בפני ועדת בית הנבחרים האמריקאי, ב-10 באפריל 2018, העיד צוקרברג כי פייסבוק הוכיחה ש"הסוכנות למחקר האינטרנט" השתמשה בנתונים של פייסבוק במטרה לקדם פעילויות השפעה בהקשר לבחירות בארצות הברית, ב-2016. אם הצהרה זו נכונה, מדובר, ככל הנראה, ב"מבצע השפעה" באמצעות "לוחמת רשת" הגדול ביותר שהיה אי פעם. מבצע זה מהווה חלק מפעילות רחבה יותר שכללה, בין השאר, לוחמה פסיכולוגית, תעמולה, חדשות מזויפות, הכפשת פוליטיקאים[13] וכל זאת, תוך שימוש ב"אוואטרים", גנבת זהויות וטכניקות נוספות, כולל באמצעים "מסורתיים" כמו למשל מודעות עיתונות, מאמרים מוטים[14], "טוקבקים" בעיתונות, הטרלת בלוגים, שידורי רדיו וטלוויזיה (כמו למשל באמצעות תחנות הטלוויזיה של Russia Today) וכיוצא באלו.

ב 24 באוגוסט 2018, התפרסם מחקר ולפיו אחת מהשיטות בהן משתמשים הרוסים כנגד ארצות הברית - היא הפצת מסרים שתכליתה להעמיק מחלוקות בחברה האמריקאית ולסדוק את אמון הציבור במוסדות השלטון. במסגרת זו, לטענת המחקר, הרוסים עודדו את המחלוקת סביב יעילות החיסונים הרפואיים לעומת הסיכון שבהם[15]. לפי פרסומים שונים, החשבונות שמהם בוצעה תקיפה זו נוהלו באמצעות ה"סוכנות למחקר האינטרנט"

ב-19 באוקטובר 2018, התפרסם כי ב 28 בספטמבר 2018 הוגש כתב אישום נגד הגברת אלנה אלכסבנה קוסיינובה בגין ניהול קמפיין להפצת מסרים שתכליתם להעמיק מחלוקות בחברה האמרקאית, בהקשר לבחירות האמצע בארצות הברית המתוכננות לנובמבר 2018[16]. את כתב האישום הפורמלי ניתן למצוא באתר Scribd[17]. גם קמפיין זה, מקושר לחברות של יבגני פריגוז'ין

ב-22 באוקטובר 2018 פורסם תחקיר עיתונאי ב"נובאיה גאזטה" (Novaya Gazeta). במסגרת התחקיר, אדם ששמו "ולרי אלמלצ'נקו" טוען שעבד בשירותו של יבגני פריגוז'ין במשימות חיסול במקומות שונים בעולם, בין השאר, באמצעות הרעלה. זירות הפעולה שלו, לדבריו, כללו, בין השאר, את סוריה. לקראת פרסום התחקיר, העיתונאי החוקר, דניס קורטקוב קיבל זר פרחים ללוויה של עצמו וימים אחדים לפני פרסום התחקיר, אלמונים הציבו סל ליד דלתו של העיתון במוסקבה. בתוך הסל היה ראש כרות של עז.[18]

ב 14 באוגוסט 2019 פורסם תחקיר עיתונאי ברשת CNN באשר לפעילות רוסיה במרכז אפריקה. לפי הכתבה, מאחורי הפעילות עומדת חברה בבעלותו של פריגוז'ין.[19]

ב-25 בספטמבר 2019 פורסם ב"בלומברג" מאמר ולפיו כוח וגנר פועל בלוב.[20]

ב-16 בפברואר 2018 הוגש כתב אישום[21] על ידי חבר מושבעים מארצות הברית כנגד פריגוז'ין, "הסוכנות למחקר האינטרנט" שלו, קונקורד מנג'מנט, חברה קשורה נוספת, ותאגידים ואנשים רוסים נוספים. במסגרת כתב האישום, פריגוז'ין הואשם במימון ובארגון פעולות שונות לטובת התערבות רוסיה בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2016 ובפשעים אחרים, לרבות גנבת זהות.

ב-11 באפריל 2018 פורסם כי חברת "קונקורד ניהול וייעוץ" שכרה עורכי דין אמריקאים, בוושינגטון הבירה, במטרה לנהל את ההתמודדות המשפטית אל מול כתב האישום שהוגש נגדה[22].

ב-10 במאי 2018 הופיע דיווח באתר Crimerussia.com ולפיו רשויות הצבא הגישו תביעה נגד חברת "מגהליין" הקשורה, ככל הנראה, לפריגוז'ין. במסגרת התביעה פורטו נושאים שונים הקשורים לבניית בסיסים בגבול אוקראינה וחשדות שונים ובכללם עבירות על חוק ההגבלים המקומי[23].

ב-30 בספטמבר 2019, ארצות הברית הודיעה שהיא מטילה סנקציות אישיות על יבגני פריגוז'ין.[24]

במהלך ספטמבר 2022 הופיעו סרטוני יוטיוב ולפיהם פריגוז'ין עסק בגיוס אסירים לטובת המלחמה באוקראינה.[25].

ב-26 בספטמבר הודה פריגוז'ין לראשונה בפומבי שהוא ייסד את "כוח וגנר" - כך לפי דווח של רשת "רויטרס"[26].

ב-6 בפברואר הזמין פריגוז'ין את נשיא אוקראינה לדו-קרב על מטוסי מיג-29, ומי שמנצח מקבל שליטה על העיר באחמוט.[דרוש מקור]

ב-14 באפריל 2023 התפרסם מאמר ולפיו פריגוז'ין טוען כי מטרות הלחימה של רוסיה באוקראינה הושגו, ולפיכך אפשר להכריז על סיום המלחמה[27][28].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יבגני פריגוז'ין בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ToI Staff, AP, Mercenary-linked Putin ally lashes ‘dying-out Western civilization’, www.timesofisrael.com (ב־American English)
  2. ^ אתר האינטרנט של החברה
  3. ^ מאמר בנ"ניוזוויק"
  4. ^ פרסום באתר האינטרנט של ChatNewsToday בנוגע להתערבות "הסוכנות למחקר האינטרנט" בהקשר לקידוחי נפט, הפקת נפט באמצעות סדיקה הידראולית של הקרקע ובנוגע לקו צינור הנפט בין קנדה לארצות הברית
  5. ^ פרסום של "הגרדיאן" בנוגע להתערבות של "הסוכנות למחקר האינטרנט", במשאל העם בנוגע ל"ברקזיט" ובנושאים נוספים, בבריטניה
  6. ^ סרטון "יו-טיוב" של מתן עדות בפני הוועדה לענייני מודיעין של הסנאט האמריקאי, בנוגע להתערבויות של הרוסים במערכות בחירות באירופה, מינואר 2017
  7. ^ מאמר ב Politico בנוגע להתערבות של "הסוכנות למחקר האינטרנט" בבחירות בצרפת, מאפריל 2017
  8. ^ פרסום באתר האינטרנט של Veturebeat בנוגע להסרת דפים וחשבונות של "הסוכנות למחקר האינטרנט"
  9. ^ פרסום באתר האינטרנט של CNBC בנוגע לחסימת חשבונות Reddit
  10. ^ פרסום באתר האינטרנט של ABC News בנוגע לזיהוי 200,000 ציוצים מזויפים
  11. ^ פרסום באתר האינטרנט של Nymag בנוגע לשרשראות "בלוג-פוסטים" שפורסמו על ידי "הסוכנות למחקר האינטרנט" ב"טאמבלר", כולל דוגמאות
  12. ^ מסמך מודיעיני בנוגע ל"מבצע ההשפעה" הרוסי מינואר 2017
  13. ^ דווח של NBCNews באשר לסרטון פורנו מזויף בנוגע להילרי קלינטון
  14. ^ תיאור של "הסוכנות למחקר האינטרנט" מבפנים, על ידי אתר Voanews מה-17.04.2018
  15. ^ מאמר של ה - The Hill אודות התקיפה
  16. ^ מאמר של ה - The Telegraph אודות התקיפה
  17. ^ כתב האישום באתר של Scribd
  18. ^ תיאור התחקיר באתר meduza
  19. ^ תיאור התחקיר באתר CNN
  20. ^ מאמר ב"בלומברג" מה 25 בספטמבר 2019
  21. ^ כתב האישום הרשמי של משרד המשפטים האמריקאי
  22. ^ פרסום באתר USNews
  23. ^ פרסום באתר crimerussia 10.05,2018
  24. ^ פרסום באתר thedailybeast מה 30.09.2019
  25. ^ פרסום באתר ד'ה טלגרף
  26. ^ פרסום באתר רויטרס
  27. ^ פרסום באתר thedailybeast
  28. ^ פרסום באתר washingtonpost